2017. február 17. péntek

febr. 17
3:00
Digitalizálták a szovjet táborokba hurcoltakról szóló legnagyobb iratanyagot (MaHu)
Digitalizálta a Szovjetunióba hurcolt magyarok legnagyobb egységes iratanyagát, a külügyminisztérium egykori hadifogoly osztályának dokumentumait a Magyar Nemzeti Levéltár (MNL), amely a Gulág Emlékbizottság támogatásával multimédiás online oktatóanyagot is készített a témában.
febr. 17
9:09
Digitalizálták a szovjet táborokba hurcoltakról szóló legnagyobb iratanyagot (Múlt-kor)
Digitalizálta a Szovjetunióba hurcolt magyarok legnagyobb egységes iratanyagát, a külügyminisztérium egykori hadifogoly osztályának dokumentumait a Magyar Nemzeti Levéltár (MNL), amely a Gulág Emlékbizottság támogatásával multimédiás online oktatóanyagot is készített a témában.
febr. 17
10:12
Mária Terézia, a legerősebb Habsburg asszony (Múlt-kor)
Mária Terézia születésének 300. évfordulója alkalmából az uralkodóról szóló kiállítás nyílik pénteken Bécsben, az Osztrák Nemzeti Könyvtár (ÖNB) dísztermében. A Mária Terézia, a legerősebb Habsburg asszony című tárlat az uralkodó negyvenéves uralkodását mutatja be.
febr. 17
11:15
A rátámadó tiszt helyett magát lőtte szíven Sobri Jóska, a leghíresebb bakonyi betyár (Múlt-kor)
Száznyolcvan éve, 1837. február 17-én halt meg Sobri Jóska, a leghíresebb bakonyi betyár. Nehezen érthető, miért épp Sobri Jóska lett az egyik leghíresebb betyár, hiszen emlékezetes tett nem fűződik nevéhez - igaz, gyilkosság sem.
febr. 17
11:15
Nomádok vagy nyaralók? (nyest.hu)
Őstörténetünk kutatóit régóta megosztja egy kérdés: nomád állattenyésztők vagy földművelők voltak-e a honfoglaló magyarok? És nomadizáltak-e kicsiny Kárpát-medencénkben is? A választ sokan tudják. Sokan sokfélét. Röviden összefoglaljuk, ki mit mondott.
febr. 17
11:21
Elindult Magyarországra a legkorábban hazatérő gólya (MaHu)
Elindult Magyarországra Izraelből a Báró nevű jeladós fehér gólya, amely társai közül valószínűleg a legkorábban tér vissza Magyarországra minden évben.
febr. 17
12:18
A szerelmi bánatot valódi betegségnek gondolták a középkorban (Múlt-kor)
A szerelem és a testi szenvedés közti kapcsolatra már ősapáink is rájöttek. A középkori orvostudomány úgy vélte, a szerelmi bánat a melankolikus vérmérsékletű ember „sajátossága”, egyfajta agyat érintő betegség, amely során a fekete epe túltengése kellemetlen tüneteket produkál.
febr. 17
13:21
Ápolók napja - Több megbecsülést, több pénzt! (Népszava)
Egyetemi képzés és ösztöndíjrendszer indul a szakdolgozóknak.
febr. 17
14:03
Zélandia lehet a nyolcadik kontinens? (MaHu)
Új-zélandi tudósok szerint Zélandia lehet a nyolcadik kontinens: igaz, hogy területe szinte teljesen a Csendes-óceán mélyén fekszik, ám egy sor feltételnek megfelel, ami kontinenssé teheti.
febr. 17
14:18
Rejtett kamrát keresnek Tutanhamon sírjában (24.hu)
Az egyiptomi Régiségek Minisztériuma valamiért titkolózik az új vizsgálattal kapcsolatban.
febr. 17
15:27
Hogyan élt egy színes bőrű cowboy az amerikai vadnyugaton? (Múlt-kor)
Nat Love indiánokkal harcolt, Bill Picket lebirkózott egy bikát, Cleo Hearn pedig Kennedy díszőrségében is szolgált, mielőtt saját rodeóshow szervezésébe kezdett. Három cowboy életén keresztül ismerhetjük meg a vadnyugati marhapásztorok és a rodeó világát.
febr. 17
16:06
Újabb víznyomokat találtak a Marson (24.hu)
A szakértők szerint a most vizsgált területen érdemes lehet a mára eltűnt élet után is nyomozni.
febr. 17
16:12
Mesés úton szerzett vissza két falut Magyarország (24.hu)
Élt egyszer egy angol, aki messze hazájától súlyosan megbetegedett. A magyar orvos megműtötte, ápolta, barátságot kötöttek, az angol pedig hálából visszaadott Magyarországnak két elcsatolt falut. És ez nem is mese.
febr. 17
16:24
Élet fejlődhetett ki a Ceresen (24.hu)
A Dawn űrszonda szerves anyagokat fedezett fel a törpebolygó felszínén.
febr. 17
16:30
Elsüllyedt városra bukkantak Bosznia-Hercegovinában (Múlt-kor)
Kiszáradt a 12 kilométer hosszú, 1500 hektáron elterülő Ramsko-tó Észak-Hercegovinában, medréből régi dzsámi, gyümölcsösök, házak, valamint temetők maradványai bukkantak elő. A tavat 1968-ban hozták létre a Rama folyóra épített vízerőmű vízforgalmának biztosítására.
febr. 17
16:32
100 éves esküvői videón tűnt fel Marcel Proust (Múlt-kor)
Marcel Proust francia írót fedezte fel egy kanadai kutató egy 1904 novemberében készült filmfelvételen, amely egy párizsi templomot elhagyó esküvői tömeget ábrázol. Az 1 perc 11 másodperces fekete-fehér némafilmet szerdán tette közzé a francia Le Point magazin.
febr. 17
16:45
Élet fejlődhetett ki a Ceresen (MaHu)
Szerves anyagok nyomaira bukkant a Dawn űrszonda a Mars és a Jupiter közötti kisbolygóövezetben keringő Ceres felszínén.
febr. 17
17:33
Így néztek ki 100 évvel ezelőtt az Amerikába érkező bevándorlók (Múlt-kor)
1917-ben az Egyesült Államok Kongresszusa elfogadta az ún. Immigration Actet, amely jelentős mértékben korlátozta az észak-amerikai országba érkező bevándorlók körét azzal, hogy elzárta többek között az alkoholisták és az anarchisták elől a letelepedés lehetőségét.
febr. 17
17:42
Magyar kutatók oldják meg az Univerzum rejtélyét (24.hu)
Az ELTE kutatói egy olyan kérdéssel foglalkoztak, amely közel húsz éve vár megválaszolásra.

Keresés