2017. február 16. csütörtök

febr. 16
9:00
Síron túli szerelem – férje szívével temették el a 17. századi nemesasszonyt (Múlt-kor)
Egy 17. században élt francia nemesasszony ólomkoporsójában különös sírmellékletre bukkantak a régészek: az elhunyt úrnő egykori férjének szív alakú dobozkába rejtett, bebalzsamozott szívét őrizte maga mellett. A régészvilág még sohasem látott ilyet, állítja egy frissen megjelent tanulmány.
febr. 16
10:03
2 millió euróért sem tarthat divatbemutatót a Gucci az Akropoliszon (Múlt-kor)
Nem tarthat divatbemutatót az Akropoliszon a Gucci, pedig az olasz divatmárka állítólag 2 millió eurót (620 millió forintot) fizetett volna az engedélyért, az eseményt pedig szerte a világon élőben közvetítették volna.
febr. 16
10:21
1,6 millió hideg objektum az égen (csillagászat.hu)
Megjelent az eddigi legnagyobb, távoli-infravörös, valamint szubmilliméteres objektumok adatait tartalmazó csillagászati katalógus. A Herschel-űrtávcső SPIRE műszerének hivatalos katalógusa nemzetközi összefogásban készült, melyben a Magyar Tudományos Akadémia Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpontjának munkatársai kulcsszerepet játszottak. A SPIRE (Spectral and Photometric Imaging Receiver)…
febr. 16
11:06
A szovjet lágerekből hazatértekre itthon nem egyszer rosszabb sors várt, mint a Gulágon (Múlt-kor)
Az áldozatok előtti tisztelgésnek, az erkölcsi kárpótlásnak és a történelem feldolgozásának fontosságát hangsúlyozták a felszólalók Menczer Gusztáv A Gulág rabtelepei című könyvének bemutatóján, Budapesten szerdán.
febr. 16
11:08
A gyepűtől az Őrségig – videó mutatja be, hogyan működött a középkori magyar határvédelem (Múlt-kor)
A letelepedés és államalapítás idején ugyanis a magyar szállásterületet széles lakatlan és többnyire járhatatlan sáv, régi magyar nevén gyepű vette körül, ahol a megerősített átjárókat katonáskodó népek, úgynevezett őrök ellenőrizték. A határvédelemnek ez az ősi formája a 12. század második felétől indult bomlásnak.
febr. 16
12:30
Tűzzuhatag jelent meg a Yosemite Nemzeti Parkban? (MaHu)
Ilyen amikor a természet becsapja a szemünket. Videók!
febr. 16
13:12
Végre ingyen tekinthető meg a Leonardo-remekmű Krakkóban (Múlt-kor)
Új helyszínen állítják ki és ingyenesen megtekinthetővé teszik Krakkóban Leonardo da Vinci Hölgy hermelinnel című festményét, amelyet december végén vásárolt meg a lengyel állam 100 millió euróért 86 ezer más műtárggyal együtt a Czartoryski Alapítványtól.
febr. 16
13:24
Már Churchill is foglalkozott a földön kívüli élettel (MaHu)
Winston Chuchill már nyolcvan évvel ezelőtt úgy vélte, hogy létezik földön kívüli élet a Naprendszeren kívüli csillagok körül keringő bolygókon.
febr. 16
14:15
Churchill úgy vélte, lehetséges a földönkívüli élet (Múlt-kor)
Winston Chuchill már nyolcvan évvel ezelőtt úgy vélte, hogy létezik földön kívüli élet a Naprendszeren kívüli csillagok körül keringő bolygókon. Az erről szóló esszé a maga idejében nem jelent meg, az írást tavaly fedezték fel a Missouri állambeli Fulton Nemzeti Churchill Múzeumában.
febr. 16
15:09
Kiszáradt egy 12 kilométer hosszú hercegovinai tó (MaHu)
Kiszáradt a 12 kilométer hosszú, 1500 hektáron elterülő Ramsko-tó Észak-Hercegovinában, medréből régi dzsámi, gyümölcsösök, házak, valamint temetők maradványai bukkantak elő.
febr. 16
16:06
Borisz csaknem mindent tönkre tett (24.hu)
A koronáért jött, de azt még a németek sem tudták levenni II. Géza fejéről. A franciák nem is akarták.
febr. 16
17:30
Feltámadhatnak a mamutok (24.hu)
A mamufántnak is nevezett lénynek hosszú bozontos haja és kis fülei lennének.
febr. 16
18:27
3000 éves gyereklábnyomokra bukkantak egy egyiptomi palota maradványainál (Múlt-kor)
3000 éves gyermeklábnyomokat találtak a II. Ramszesz uralkodása alatti egyiptomi főváros, Per-Ramszesz egyik, feltehetően királyi palotaként vagy templomként szolgáló hatalmas épületének romjainál. A rejtélyes nyomokra ritka festett vakolattöredékek mellett találtak rá.
febr. 16
18:36
Az idegen létformákról írt esszét Churchill (24.hu)
Az államférfi hozzáállása példa lehetne sok mai politikus előtt.
febr. 16
20:51
Egy lencsegalaxis szerkezete és kialakulása (csillagászat.hu)
Egy közel 300 millió fényévre található lentikuláris galaxis belső mozgásviszonyait és csillagpopulációit részletesen megvizsgálva érdekes következtetésekre juthatunk a szerkezetét létrehozó folyamatokkal kapcsolatban. Legtöbb galaxis szerkezete két, egymástól jól elkülönülő részre osztható: egy szferoidális, azaz közel gömbszimmetrikus komponensre, illetve egy lapos

Keresés