2017. február 15. szerda

febr. 15
3:57
Több mint száz új lehetséges bolygót találtak a csillagászok (MaHu)
Több mint 100 bolygójelöltet fedeztek fel más csillagok közelében csillagászok a Hawaiin lévő obszervatórium segítségével.
febr. 15
8:06
Félárnyékos holdfogyatkozás (csillagászat.hu)
Február 10-én késő este félárnyékos holdfogyatkozás kezdődött, mely Magyarországról is végig megfigyelhető volt. Soponyai György, Mogyoród Égi kísérőnk szinte teljesen elmerült a penumbrának nevezett félárnyékban. Mindez nem olyan látványos, mint egy részleges vagy teljes holdfogyatkozás, de egyértelműen észrevehető, amint a
febr. 15
8:51
Súlyos katonai vereséget elevenített fel a Kék Duna keringő eredeti változata (Múlt-kor)
Százötven éve, 1867. február 15-én mutatták be Bécsben ifjabb Johann Strauss azóta klasszikussá vált művét, a Kék Duna keringőt, amely annak ellenére is a közönség kedvencévé vált, hogy a folyó soha nem volt igazán kék, a mű eredeti változata pedig egy katonai vereséget elevenített fel.
febr. 15
10:57
Milyen sors várt a koncentrációs táborok magyar lakóira a felszabadulás után? (Múlt-kor)
A deportáltak felszabadulása és hazatérése a magyarországi holokauszt históriájának kevésbe feltárt területe, noha ezen időszak eseményei szervesen kapcsolódnak a vészkorszak történetéhez, és a személyes életutak feltárásakor szintén megkerülhetetlenek.
febr. 15
13:03
Hét híres történelmi személy, akinek holttestét még ma is keresik (Múlt-kor)
2012-ben régészek egy leicesteri parkolóban megtalálták III. Richárd régen elveszettnek hitt holttestét, lezárva ezzel a világ egyik legjobban keresett sírhelye utáni kutatást. Számos nagy hatású történelmi személy végső nyughelyének pontos helye azonban még mindig felfedezésre vár.
febr. 15
14:12
A kibírhatatlan feleség jobbá teszi a férfit (24.hu)
Ki is lehetne erre jobb példa Szókratésznél, aki még azt is tűrte, hogy éjjeliedényt ürítsenek a fejére – mert ettől is jobb ember lesz.
febr. 15
15:09
Boldog Valentin-napot! - mondta a BlackBerry, és beperelte a Nokiát (BerryBlog)
Alighanem véletlen, hogy éppen az év kétségtelenül legnyálasabb napját választotta a BlackBerry egy újabb jogi csata elindítására a szabadalomháborúk végtelen láncolatában. A cég ezúttal a Nokiát perelte be, és nem, nem a nyomógombok miatt, hanem azért, mert a kanadaiak szerint a finnek összesen 11 szabadalmat az engedélyük nélkül használtak fel különböző hálózati berendezéseikben. Ennyit az…
febr. 15
16:12
Géniusz és pedofil – Paul Gauguint Tahitin ábrázoló fényképekre bukkantak (Múlt-kor)
Paul Gauguin, a híres francia festő, életének utolsó évtizedének jelentős részét a csendes-óceáni szigetvilágban található Francia Polinéziában töltötte. Az ekkor készült képei nem csak a posztimpresszionista alkotó géniuszát jelenítik meg, hanem egy pedofil lelkébe is bepillantást engednek.
febr. 15
16:14
Egy olasz kutató megfejtette da Vinci igazi kódját (Múlt-kor)
A drágakövek bibliai jelentését elemezte egy olasz kutató Leonardo da Vinci Utolsó vacsora című festményén, a milánói Santa Maria delle Grazie kolostor refektóriumának freskóján. Elisabetta Sangalli először vizsgálta meg az alkotást az azon felbukkanó drágakövek bibliai szimbolikája szempontjából.
febr. 15
17:12
Drezda, '45: terrorbombázás ölt meg 200 ezer civilt (24.hu)
Drezda elpusztításának egyetlen célja volt: a bosszú.
febr. 15
17:15
250 év után ismerték fel Rembrandt alkotását (Múlt-kor)
Alapos vizsgálatok után Rembrandtnak tulajdonított egy tulajdonában lévő állatrajzot a braunschweigi Herzog Anton Ulrich Múzeum. A kép az 1770-es évek óta van a múzeum tulajdonában, ám a közelmúltig Johann Melchior Roos német állatfestő munkájának tartották.
febr. 15
19:39
Négy éve történt a cseljabinszki meteorrobbanás (csillagászat.hu)
2013. február 15-én a kora reggeli órákban a Napnál is fényesebb test száguldott át Cseljabinszk fölött, majd nagy magasságban szétrobbant. A lökéshullám rengeteg könnyebb sérülést okozott, a későbbiekben pedig rengeteg kisebb-nagyobb meteoritdarabot gyűjtöttek össze a környéken. A modern ember vegyes
febr. 15
19:48
Elevenszülő tengeri őshüllőt találtak (24.hu)
A Loch Ness-i szörnyre emlékeztető élőlény megkövesedett maradványában egy embrió fosszíliáját fedezték fel.
febr. 15
21:24
Felfedezték a Föld új kontinensét, Zélandiát (24.hu)
Eddig mindenki azt tanulta, hogy hét kontinens létezik, de a tudósok most felfedeztek még egyet.

Keresés