2017. január 30. hétfő

jan. 30
3:51
Egy japán kutatás szerint a macskák ugyanolyan intelligensek lehetnek, mint a kutyák (MaHu)
A macskák képesek voltak felidézni a "mit" és a "hol" információkat az etetőtálakra vonatkozóan, ami epizodikus emlékezetre utal.
jan. 30
6:48
Teljesen érintetlen, 1700 éves hajóroncsot találtak Mallorcától délre (MaHu)
A feltételezések szerint a hajó Afrikából tartott a kontinensre, Spanyolországba vagy Franciaországba, és a rossz idő okozhatta vesztét.
jan. 30
8:30
5000 gyermek is áldozatául esett a történelem legnagyobb vízi katasztrófájának (Múlt-kor)
Hetvenkét éve, 1945. január 30-án süllyesztette el egy szovjet tengeralattjáró a Balti-tengeren a többségében második világháborús menekülteket szállító Wilhelm Gustloff német hajót. A jeges hullámokban kilencezernél több ember lelte halálát.
jan. 30
9:33
Teljesen érintetlen, 1700 éves hajóroncsot találtak Spanyolországban (Múlt-kor)
Teljesen érintetlen, 1600-1700 évesre becsült római kori hajóroncsot találtak Mallorcától délre, Cabrera szigeténél - jelentette be a víz alatti régészekből álló kutatócsapat pénteken sajtótájékoztatón.
jan. 30
10:36
Több mint 40 elmélet született Rudolf trónörökös és szeretője rejtélyes haláláról (Múlt-kor)
Százhuszonnyolc éve, 1889. január 30-án tragikus szenzáció hírét repítette világgá a sajtó: a Bécs melletti mayerlingi vadászlakban holtan találták Rudolf trónörököst és szeretőjét, Vetsera Máriát. A tragédiáról számtalan még japán manga is született.
jan. 30
11:12
Meghalt az egykori náci propagandaminiszter titkárnője (MaHu)
Elhunyt Brünhilde Pomsel, Joseph Göbbels náci propagandaminiszter egykori titkárnője, a náci vezetés belső köreinek egyik utolsó túlélője. Álmában, müncheni otthonában érte a halál pénteken, 106 éves volt.
jan. 30
12:06
A Google Pixel kameraszenzorát kaphatja a Mercury (BerryBlog)
Még pár hét, mire hivatalosan is kiderül, hogy pontosan milyen belseje is lesz a BlackBerry új jövevényének, a QWERTY-billentyűs Mercurynak, de szerencsére addig is napról-napra újabb pletykákkal látnak el minket mindenféle jól értesült informátorok. Most éppen a kameráról derült ki egy, s más. A Mercury prototípusáról eddig készített fotók mindössze annyit árultak el a mobil hátlapi kamerájáról,…
jan. 30
12:42
Vilmos és Harry herceg szobrot állíttatnak Dianának (Múlt-kor)
Szobrot állíttat két évtizede elhunyt néhai édesanyjának, Diana hercegnőnek két fia, Vilmos és Harry herceg. A Kensington-palota bejelentette, hogy a hercegnő halálának idei huszadik évfordulója alkalmából készülő szobor a palota parkjának nyilvánosan látogatható részén áll majd.
jan. 30
13:45
Meghalt Göbbels titkárnője, 106 éves volt (Múlt-kor)
Elhunyt Brünhilde Pomsel, Joseph Göbbels náci propagandaminiszter egykori titkárnője. Álmában, müncheni otthonában érte a halál pénteken, 106 éves volt. Brünhilde Pomsel a náci vezetők belső köreinek egyik utolsó túlélője volt.
jan. 30
14:48
Az SDO napkutató szonda jelenti: fényes napkitörés a távoli ultraibolya tartományban (csillagászat.hu)
Több hete nem vagy csak alig voltak napfoltok a Nap felénk forduló részén, de az utóbbi napokban több napfoltcsoport is előbukkant és egy látványos – bár nem nagy energiájú – napkitörést is megfigyelt a NASA SDO napmegfigyelő űrszondája. A Nap
jan. 30
14:48
Hét évvel a többi nő előtt szavazhatott az angol hölgy, mert azt hitték, férfi (Múlt-kor)
Több mint száz év után került elő a már hét évvel a nők szavazati jogának megadása előtt az urnák elé járuló Frances Connelly hihetetlen története. Az Egyesült Királyságban a nők először 1918-ban szavazhattak – ekkor azonban még csak legalább 30 éves, gazdag földbirtokosok. A többieknek 1928-ig kellett várni.
jan. 30
15:51
Emberi maradványokat találtak egy 150 éves diorámában (Múlt-kor)
A Pittsburgh-i Carnegie Természettudományi Múzeum egy oroszlántámadást megjelenítő, igen élethű diorámája előtt az elmúlt 150 évben már több generáció tette tiszteletét. Most egy kutatás keretében kiderült, hogy a híres makett emberi maradványokat is tartalmaz.
jan. 30
19:24
Itt vannak az első felvételek az Amazonas folyó torkolatánál talált giga-korallzátonyról (MaHu)
A korallzátony területe nagyobb, mint a brazíliai Sao Paolo vagy London területe.
jan. 30
21:45
Egy zsákszerű tengeri lény volt az ember legrégibb ismert őse (MaHu)
A saccorhytus körülbelül egy milliméter nagyságú lehetett, és a tengerfenéken a homokszemcsék között élhetett.

Keresés