2017. január 27. péntek

jan. 27
9:12
A legenda szerint jövendőmondással is segítette apját Szent Margit (Múlt-kor)
775 éve, 1242. január 27-én született Árpád-házi Szent Margit magyar királylány, domonkos-rendi apáca, IV. Béla király leánya. Margitot az apja Istennek ajánlotta a tatárjártás idején, és bár a király kezdetben betartotta ígéretét, később igyekezett megfeledkezni róla.
jan. 27
10:15
Kalifornia-köd (csillagászat.hu)
Az asztrofotográfiusok számára nem nagy dolog eljutni a napfényes Kaliforniába – illetve megörökíteni a téli égbolt pompás emissziós ködét. Szántó Szabolcs, Pécs A Kalifornia-köd vizuálisan is megfigyelhető, de csak nagyon sötét égbolt alól érdemes próbálkozni binokulárral vagy RFT-vel, hiszen meglehetősen
jan. 27
10:15
Egyszerre kezdett beszélni és zongorázni a hangszer egyik legnagyobb virtuóza (Múlt-kor)
Százharminc éve, 1887. január 28-án született Arthur Rubinstein lengyel zongoraművész, a múlt század egyik legismertebb és legvirtuózabb zongoristája. Romantikus zongorista volt, saját bevallása szerint szívből játszott, az érzelmeket akarta kifejezni.
jan. 27
11:39
Hohó, dual SIM-es BlackBerry a láthatáron! (BerryBlog)
A BlackBerrytől eddig mondhatni mi sem állt távolabb a kétkártyás, vagy iker SIM-es telefonoknál, ami részben az egész BlackBerry ökoszisztéma működésének, másrészt meg a célpiac igényeinek volt betudható, ám az újabb piacokkal úgy tűnik, ennek a korszaknak is vége lesz, nem is olyan sokára.  Míg a nyugati világ QWERTY-rajongóit a Mercuryról szóló hírek hozzák lázba, addig Indonéziában már…
jan. 27
12:24
Egy csereprogram képei (csillagászat.hu)
2016 végén zárult az az ELTE Gothard Asztrofizikai Obszervatórium által vezetett magyar-francia közös kutatási program, amelyben a résztvevő kutatók az exobolygók körüli holdak létrejöttét, stabilitását és detektálhatóságát vizsgálták. A TÉT-14FR-1-2015-0012 pályázatból támogatott kutatás tudományos eredményeiről részletesen beszámoltunk itt a hírportálon és a
jan. 27
12:24
Auschwitz foglyainak közel fele magyarországi volt (Múlt-kor)
Az auschwitzi haláltábor 1945. január 27-én szabadult fel, ennek emlékére az ENSZ Közgyűlése 2005. november 1-jén január 27-ét a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapjává nyilvánította.
jan. 27
13:27
Lenyűgöző színes fotók az észak-afrikai városok 19. század végi mindennapjairól (Múlt-kor)
Az észak-afrikaiak 19. század végi mindennapjai elevenednek meg egy korabeli turista fotóin. A régió a századfordulón a brit és a francia felső rétegek kedvenc célpontja volt. Az Észak-Afrika napsütötte utcáiról készült pazar felvételek a világ első színes képei közé tartoznak.
jan. 27
13:36
Létrehozták az első ember-disznó hibridet (MaHu)
A kimérát a szervátültetéseknél használhatják majd a valamikori jövőben.
jan. 27
14:30
Különleges, 400 éves levélre bukkantak a padló alatt (Múlt-kor)
Anglia egyik legnagyobb, 17. századi formájában fennmaradt házában, a Knole House-ban egy nagyszabású, ötéves restaurálási projekt zajlik, amelynek keretében egy bevásárlólistára emlékeztető levél került elő az egyik szoba padlója alól.
jan. 27
15:33
A középkori zarándokoknak is komoly szerepe lehetett az európai leprajárványokban (Múlt-kor)
A középkori zarándokok is hozzájárulhattak ahhoz, hogy a lepra Európa-szerte gyakori járványos betegséggé vált - állapították meg tanulmányukban brit kutatók. Az évezredeken át az emberiséget sújtó betegség megjelenését először az ősi Kínában, Egyiptomban és Indiában jegyezték fel.
jan. 27
15:54
Töretlenül folytatja útját a Hold felé a Puli (MaHu)
A Puli Space magyar űrprojekt töretlenül folytatja útját a Hold felé: a jelenlegi állás szerint a Puli 2019-ben indul útnak az Astrobotic nevű amerikai vállalat Peregrine leszállóegységén.

Keresés