2017. január 2. hétfő

jan. 2
9:27
Amikor a szovjetek pályára állították a Nap első mesterséges bolygóját (Múlt-kor)
58 éve, 1959. január 2-án bocsátották fel a Szovjetunióban, a bajkonuri űrrepülőtérről a holdkutató szondasorozat első darabját, a Luna-1-et.
jan. 2
10:30
Több mint 200 éves rákdiagnózist erősítettek meg brit orvosok (Múlt-kor)
Több mint 200 éves rákdiagnózist erősítettek meg brit orvosok - számolt be róla a BBC hírportálja. A sebész, aki 1776-ban lett III. György király orvosa, egyike volt azoknak, akiknek köszönhetően a gyógyítás a kés forgatásától a tudomány felé indult el.
jan. 2
10:32
Amikor havi 200 pengő fixszel még „könnyen vicceltek” (Múlt-kor)
Kilencven éve, 1927. január 1-jén vezették be Magyarországon a pengőt, amely törvényes fizetőeszközként 1946-ig volt forgalomban. A pengő bevezetésekor az első világháború után megroppant magyar gazdaság konszolidálását alapozta meg.
jan. 2
11:33
Nem először lett Hollywoodból Hollyweed (Múlt-kor)
2016 szilveszterének éjjelén Los Angeles leghíresebb városrészének, Hollywoodnak ikonikus jelképét egy magányos elkövető rongálta meg, mégpedig úgy, hogy a két „O” betűt két „E”-re írta át. Az így létrejövő Hollyweed felirat (a weed angolul a marihuánát is jelenti) nem először jelent meg a hollywoodi dombok felett.
jan. 2
13:03
Vigyázat! - Ravasz csalók húznak le az OTP Bank nevével visszaélve (Népszava)
A pénzintézet 67. születésnapjára hivatkozva "nyereményjátékot hirdetve" jutnak bizalmas adatokhoz.
jan. 2
13:39
A budapesti Divatcsarnok nyitása napján a Terézvárosi templomig nyúlt a vásárlók sora (Múlt-kor)
Hatvan éve, 1957. január 2-án nyílt meg a Divatcsarnok Budapesten, az egykori Párisi Nagy Áruház épületében. A nyitás napján a vásárlók sora a Terézvárosi templomig nyúlt, a szerencsés első vásárlót megajándékozták.
jan. 2
14:12
Elhunyt Andai György újságíró (Népszava)
Hosszan tartó, súlyos betegség után, 69 éves korában halt meg.
jan. 2
14:42
Az elhurcolt völgységi németek harmada sohasem tért haza a szovjet munkatáborokból (Múlt-kor)
Kiállítással, koszorúzással, könyvbemutatóval emlékezik a völgységi németek elhurcolására a Bonyhádi Német Önkormányzat szerdán, a málenkij robot kezdetének 72. évfordulóján. Az emlékezők a Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium falán 1995-ben elhelyezett emléktáblát koszorúzzák meg.
jan. 2
15:45
CT-be kerültek a világ legrégibb múmiái (Múlt-kor)
Képalkotó berendezéssel vizsgáltak meg egy Santiago de Chile-i klinikán tizenöt múmiát, hogy rekonstruálják az arcukat. Az úgynevezett Chinchorro-múmiákat tartják a világ legrégibb múmiáinak.

Keresés