2017. január 6. péntek

jan. 6
8:57
Kutyahúslevestől a kobraraguig – újabb 7 diktátor kedvenc étele (Múlt-kor)
Tudta, hogy Idi Amin olykor napi 40 narancsot nyomott be, mert szentül hitte, hogy úgy hat rá, mint a Viagra? És azt, hogy Vlagyimir Putyin nagyapja főzött Sztálinnak? Vajon miért várt Kim Dzsongil férfiasságot a kutyahúslevestől? Mely vezető számára kellett egyesével kiválogatni a rizsszemeket?
jan. 6
10:00
Sisiről szóló részleggel bővül a bécsi Madame Tussaud panoptikum (Múlt-kor)
Erzsébet osztrák császárnéról és magyar királynéról, Sisiről szóló részleggel bővül februárban a bécsi Madame Tussaud panoptikum. A kor technikai vívmányaival szerettük volna bemutatni Sisi igazi arcát - mondta Arabella Kruschinski, a Madame Tussaud múzeum üzletvezetője.
jan. 6
11:03
Gyermekeiről is vallott Diana hercegnő elárverezett bizalmas leveleiben (Múlt-kor)
Az előzetesen néhány száz fontra becsült ár sokszorosáért, több ezer fontért kelt el egy csütörtöki angliai árverésen a néhai Diana hercegnő féltucatnyi bizalmas levele. Az aukcióra bocsátott hat Diana-levél összesen 15 100 fontért (több mint 5,5 millió forintért) kelt el.
jan. 6
11:05
Miről szól vízkereszt ünnepe? (Múlt-kor)
A nyugati kereszténységben január 6. vízkereszt, avagy a háromkirályok, másképpen a napkeleti bölcsek ünnepe, a katolikus egyház egyik legfontosabb ünnepe. Az ünnepi népszokások közé tartozott mások mellett a csillagozás vagy háromkirályjárás hagyománya is.
jan. 6
11:48
Nem lehet tudni mi tart a Föld felé - űrhajó? (MaHu)
Szinte lopakodva tart felénk egy ismeretlen repülő tárgy, mely a jelenlegi pályája szerint február 25-én halad el bolygónk mellett.
jan. 6
12:06
Az osztrák iskolások is megismerhetik az 1956-os forradalom történetét (Múlt-kor)
A forradalom hatvanadik évfordulója alkalmából 1956 történelmét bemutató oktatási CD kiadvány készült osztrák iskolásoknak, így a 17-18 éves korosztály interaktív módon, számos fotó és korabeli filmfelvétel segítségével ismerheti meg az akkor Magyarországon történteket.
jan. 6
14:12
Újabb bizonyíték, hogy Magyarország területén élt egykoron perzsa oroszlán (Múlt-kor)
A 47. sz. főút négynyomúsítása kapcsán nyitott homokbányák területén, Hódmezővásárhely–Kopáncs I., Olasz-tanya lelőhelyen egy késő rézkori (Baden kultúra) település maradványai kerültek feltárásra, számolt be a Magyar Nemzeti Múzeum online felületén.
jan. 6
14:57
Élőben követheti az amerikai asztronauták űrsétáját - élő videó! (MaHu)
Nem mindennapi esemény: a NASA Facebook-oldalán közvetíti két amerikai űrhajós űrsétáját. Ne hagyja ki!
jan. 6
15:16
Mégsem jéghegy okozta a Titanic vesztét? (Múlt-kor)
Új elmélettel állt elő egy Titanic-szakértő újságíró a hatalmas óceánjáró elsüllyedésével kapcsolatban. Senan Molony nemrég nyilvánosságra hozott bizonyítékokra támaszkodva azt állítja, hatalmas tűz söpört végig a Titanic bizonyos részein, mielőtt útjára bocsátották volna.
jan. 6
17:21
Amikor egy középkori királyné halála 68 ezer embert lakatott jól (Múlt-kor)
I. Henrik angol király feleségét, Matildot karitatív tevékenysége és ügyes kormányzási képessége miatt Angliában különösen szerették, így 1118-as halálakor valóban gyászruhát öltött a szigetország. Elhunyta után nyolc napos megemlékezéseket tartottak szerte az országban, amely során 68 ezer szegény kapott bőséges ellátmányt.
jan. 6
17:54
Mérgező anyagok is veszélyeztetik a jegesmedvék életét (MaHu)
Nem csupán a klímaváltozással kell megküzdeniük a jegesmedvéknek, az északi sarkvidék ragadozóinak életét erősen mérgező anyagok is veszélyeztetik: a felnőtt állatok számára még biztonságos mérték százszorosa terhelheti szervezetüket.
jan. 6
18:12
Hatalmas jéghegy készül leválni az Antarktisz-félszigetről (MaHu)
A leszakadni készülő csaknem ötezer négyzetméteres jégtömböt immár egy mindössze 20 kilométeres szakasz köti össze a selfjéggel.
jan. 6
18:48
Bemutatták a világ első három kijelzővel villantó laptotpját a CES-en (MaHu)
A Razer új prototípusa egészen elképesztő, 11520 x 2160 pixeles képteret kínál.
jan. 6
19:39
Bemutatták a világ első három kijelzővel villantó laptopját a CES-en (MaHu)
A Razer új prototípusa egészen elképesztő, 11520 x 2160 pixeles képteret kínál.
jan. 6
21:03
Beszámoló a 10. Nemzetközi Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpiáról (csillagászat.hu)
2016. december 9. és 19. között rendezték meg az indiai Bhubaneswarban a 10. Nemzetközi Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpiát, amelyen Gémes Antal bronzérmet szerzett, Világos Blanka és Vígh Benjámin pedig dicséretet kapott. A sorban immár tizedik Nemzetközi Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpia
jan. 6
21:05
Mi az a fényes csillag? (csillagászat.hu)
Január első napjaiban számos telefonhívást kaptunk az esti égen látható fényes égitesttel kapcsolatban. Mi lehet az az égitest? Csillag? Bolygó? Csillag is, bolygó is, ha csak az elnevezését tekintjük. Népies nevén Esthajnalcsillagnak, tudományos nevén Vénusznak hívják azt a fényes égitestet,
jan. 6
21:07
Gyors rádiókitörés: most tényleg megvan a forrás helye! (csillagászat.hu)
A mindmáig egyetlen ismert ismétlődő gyors rádiókitörés helyének közvetlen azonosításával közelebb kerülhetünk napjaink egyik nagy csillagászati rejtélyének megoldásához. Alig egy évvel ezelőtt, tavaly február végén közölte a Nature egy nemzetközi kutatócsoport beszámolóját, amelyben közvetett úton megtalálni vélték egy valós időben
jan. 6
21:09
A Nagy Orion-köd és környezete (csillagászat.hu)
A téli égbolt méltán híres mély-ég objektuma, a Nagy Orion-köd színeivel, finom belső részleteivel és a környező halvány gázködökkel újra és újra kihívás elé állítja az asztrofotósokat. Id. és ifj. Szendrői Gábor, Kendig-csúcs Az 1500 fényév távolságra található Nagy Orion-köd
jan. 6
22:15
Elpusztult a gyilkos bálna, amely megölte gondozóját (MaHu)
Az öt és fél tonnás, csaknem hétméteres tengeri emlős a legnagyobb, fogságban levő kardszárnyú delfin volt a világon.

Keresés