2017. január 9. hétfő

jan. 9
9:19
Hatalmas bukás a csúcsról – sohasem ismerte el Nixon, hogy hibázott volna a Watergate-ügyben (Múlt-kor)
Száznégy éve, 1913. január 9-én született Richard Milhous Nixon, az Amerikai Egyesült Államok 37. elnöke. Máig ő az egyetlen az amerikai elnökök között, aki lemondásra kényszerült, mivel különben alkotmányos vádemeléssel távolították volna el hivatalából.
jan. 9
10:21
Egy szarmata és egy avar kori települést tárnak fel a régészek Kecskemét határában (Múlt-kor)
Az M5-ös autópálya nyugati oldalán egy szarmata, a keleti oldalán pedig egy avar kori település maradványait találták meg a régészek Kecskemét határában. A feltárások azt mutatják, hogy jóval jelentősebb élet volt a szűkebb térségben az avar korban, mint azt a szakemberek korábban feltételezték.
jan. 9
11:24
Karinthy Frigyesről fellelhető összes fotót közreadja a PIM új kötetében (Múlt-kor)
A Minden másképp van - Karinthy Frigyes összes fényképe című kiadvány szerkesztője, Kovács Ida az MTI-nek elmondta: a szerző fényképeiről először 1982-ben jelent meg gyűjteményes album ugyanezzel a címmel, az elmúlt három évtizedben azonban 50 új felvétel is előkerült.
jan. 9
12:27
53 vagonból álló szerelvény vitte málenkij robotra a gyulai németeket (Múlt-kor)
A málenkij robot (szovjet kényszermunka-táborok) áldozatainak emlékét őrizni és ápolni kell, a megemlékezés egyúttal figyelmeztetés, hogy békében csak a keresztény értékek megőrzésével lehet élni - mondta Soltész Miklós szombaton Gyulán.
jan. 9
13:30
Száműznék a tananyagból a „fehér filozófusokat” brit egyetemi hallgatók (Múlt-kor)
A University of London Orientalisztikai és Afrikai Tanulmányok Intézetének (SOAS) hallgatói azt szeretnék, ha filozófiai tanulmányaik során az afrikai és ázsiai bölcselőket részesítenék előnyben a nyugati filozófia nagyjai helyett.
jan. 9
14:03
Miért nem fedeztünk fel még exoholdakat? (csillagászat.hu)
Az exobolygók holdjainak lehetséges detektálásáról már 1999-ben napvilágot látott egy azóta sokat idézett cikk. 2006-ban magyar kutatók is bekapcsolódtak a munkába, azóta pedig még több műhely dolgozik a problémán. A recept, amit végig kell számolni, tulajdonképpen nagyon egyszerű. Az exobolygó
jan. 9
18:45
Gillemot Ferenc, egy elfeledett magyar sportlegenda (Múlt-kor)
A testmozgásra a XIX. század végén még úri passzióként tekintettek, úgy, ahogy Ilosvay Lajos fogalmazott: „Az ivás, a kártya, a tánc és a sport nem vezethet jóra!” Ebben a környezetben kellett megteremteni a szervezett sport alapjait azoknak a fanatikus férfiaknak, akik közé Gillemot Ferenc is tartozott.

Keresés