2017. február 2. csütörtök

febr. 2
1:54
Havonta fürdik a Hold a Földről érkező oxigénionok záporában (MaHu)
Bizonyítékot találtak arra, hogy a Föld légköréből minden hónapban oxigén árasztja el a Hold felszínét.
febr. 2
8:36
A világ vizesélőhelyeinek 87 százaléka elpusztult (MaHu)
Az emberi tevékenység miatt Európában a vizesélőhelyek mintegy kétharmada, globálisan pedig 87 százaléka elpusztult. Magyarország is elvesztette vizesélőhelyeinek döntő többségét.
febr. 2
8:54
Nyugaton orosz miszticizmusnak bélyegezték a bigámista Mengyelejev periódusos rendszerét (Múlt-kor)
Száztíz éve, 1907. február 2-án halt meg Dmitrij Ivanovics Mengyelejev orosz vegyész, a periódusos rendszer kidolgozója. Tiszteletére nevezték el a periódusos rendszer 1955-ben felfedezett, 101-es rendszámú elemét mendeléviumnak.
febr. 2
9:57
Volt, aki egy pénzfeldobás miatt úszta meg a rocktörténelem egyik legnagyobb tragédiáját (Múlt-kor)
„Remélem, lezuhan a repülőtök”  – ugratta Waylon Jennings basszusgitáros Buddy Hollyt néhány órával azelőtt, hogy a rock and roll-történelem egyik legnagyobb ikonja 1959. február 3-án repülőgép-szerencsétlenségben életét vesztette.
febr. 2
11:00
Mit tudhatunk Szent István sírjáról? (Múlt-kor)
A középkori Magyar Királyság koronázótemplomának romjai 1938 óta tekinthetők meg Székesfehérvár belvárosában, a romkertben. A látogatók zömének mégsem a koronázások fenséges pillanatai ötlenek eszébe, hanem az itt eltemetett királyok sírjainak végzetes sorsa.
febr. 2
13:06
Ritka fotókon a börtön helyett a katonai szolgálatot választó Jimi Hendrix (Múlt-kor)
Az 1960-as évek elején, miután kirúgták a középiskolából, és a hatóságok kétszer is azon kapták rajta, hogy lopott kocsit vezet, James Marshall Hendrix választhatott: börtönbe vonul vagy jelentkezik az amerikai hadseregbe. A 18 éves fiú utóbbit választotta.
febr. 2
14:09
Megtalálták a 300 éve eltűnt hadihajó roncsait (Múlt-kor)
Háromszáz éve eltűnt hadihajót fedezett fel Svédország déli partjainál egy víz alatti kutatóexpedíció. A régészeti felfedezésről beszámoló svéd televízió szerint a Blekinge hadihajó volt az első, amely 1682-ben kihajózott a Svédország déli részén fekvő Karlskrona haditengerészeti támaszpontról.
febr. 2
16:30
Tapírbébi született a debreceni állatkertben (MaHu)
A csíkos, pöttyös testű apróság közel 6 és fél kg-os súllyal született.
febr. 2
17:18
Hollandiából került elő a 102 éve bemutatott magyar némafilm (Múlt-kor)
Egy 1915-ben bemutatott magyar némafilm került elő az amszterdami EYE Filmmuseumban. A munkászubbony című alkotás az egyik legrégebbi fennmaradt magyar játékfilm, egyben a korszak színész sztárjának, Hegedűs Gyulának egyetlen fennmaradt filmje.

Keresés