2017. február 20. hétfő

febr. 20
8:12
50 000 éves szuperlétformát fedeztek fel a Föld egyik legfurcsább helyén (24.hu)
Az újonnan azonosított mikroba a rendkívül szélsőséges környezetben is vígan élt.
febr. 20
8:18
Még idén elkészülhet az első fotó egy fekete lyukról (24.hu)
Az Eseményhorizont Teleszkóp áprilisban kezdi majd meg működését.
febr. 20
8:33
Egész életművet sutba vágta halálos ágyán a kalapos király (Múlt-kor)
Kétszázhuszonhét éve, 1790. február 20-án halt meg II. József német-római császár, magyar király, a kalapos király. A felvilágosult uralkodó meg akarta reformálni országait, de halálos ágyán rendeleteinek visszavonására kényszerült.
febr. 20
8:39
Sikeres volt a SpaceX történelmi fellövése (MaHu)
Az indítás érdekességét az adja, hogy a Floridában lévő Kennedy Űrközpontnak ezt, a 39A jelű kilövő állását közel hat éve, az űrsikló program vége óta nem használták.
febr. 20
9:18
Városnyi jégdarab szakadt le az Antarktiszról (24.hu)
A kutatók szerint egyre nagyobb bajban van a Déli-sarkvidék legnagyobb selfjege.
febr. 20
10:39
Jogszerűen zajlott le Jézus halálos ítélettel végződő pere? (Múlt-kor)
Jézus perének zsidó és római jogi jellemzőiről írt könyvet Fazekas István Váci Mihály-díjas költő, műfordító és jogász. Az Amicus caesaris című kötetet hétfőn mutatják be az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán (ELTE-ÁJK).
febr. 20
11:42
Különös székely sírt tártak fel ausztrál régészek (Múlt-kor)
A felfedezésről Coco James, a canberrai Ausztrál Nemzeti Egyetem biológiai antropológia mesterszakos hallgatója számolt be, aki tavaly nyáron egy régészeti terepiskola keretében vett részt egy 17-19. századi erdélyi temető feltárásában.
febr. 20
11:44
Arcot kapott az 1400 éve brutálisan meggyilkolt pikt férfi (Múlt-kor)
Egy 14 évszázaddal ezelőtt, a skót felföldön élt, a pikt törzsekhez tartozó férfi arcát sikerült rekonstruálniuk antropológusoknak. Nem volt könnyű dolgok, ugyanis a férfi fejét brutális módon szétverték: egészen pontosan öt ütést mértek rá, az egyik során teljesen átszúrták a koponyáját.
febr. 20
12:45
Kéjbarlang, korbács és állatszex – a 19. századi párizsi bordélyvilág rejtelmei (Múlt-kor)
A második császárság idején, III. Napóleon uralkodása alatt a francia fővárost elözönlötték a prostituáltak, akik a bordélyházak mellett már az utcán, a kávéházakban, a kocsmákban, az éttermekben és a masszázsszalonokban is árulták bájaikat.
febr. 20
13:03
Nosztalgiahullám rázhatja fel az idei MWC-t? (BerryBlog)
Egy hét, és hivatalosan is megnyílik Barcelonában az év legnagyobb mobilos kiállítása, a Mobile World Congress 2017, ami persze a szokás szerint a nulladik, sőt -1. napon is tartogat érdekességeket, elsősorban a sajtó jelen lévő képviselői, és a bemutatókat online követő érdeklődők számára. Az MWC-re már nekem is volt szerencsém jó néhányszor eljutni (idén sajnos nem jön össze), és valóban óriási…
febr. 20
13:48
Nem tudta elviselni a rászakadt sikert Kurt Cobain (Múlt-kor)
Ötven éve, 1967. február 20-án született Kurt Cobain, a Nirvana együttes egykori énekese, gitárosa, szövegírója. A Nirvana népszerűségének növekedése félelemmel töltötte el Cobaint, aki a hatalmas koncerttermeknél, stadionoknál jobban szerette a kis klubok meghittségét.
febr. 20
14:00
Tovább pusztul a Nagy-korallzátony (MaHu)
Újabb súlyos korallfehéredés sújthatja a következő hetekben a már amúgy is legyengült ausztrál Nagy-korallzátonyt, amelynek bizonyos részeit a teljes pusztulás fenyegeti.
febr. 20
14:51
Pusztító szalmonellajárvány okozhatta az aztékok vesztét (Múlt-kor)
Egy 500 éves baktérium DNS-e az első közvetlen bizonyíték, amely egy óriási, Mexikó területén a spanyol hódítást követően pusztító járvány kitörésére utal. Az emberi történelem egyik legszörnyűbb járványát a szalmonella egy Európából hozott, halálos formája okozhatta.
febr. 20
16:03
Az űrállomás mellett elhúzó UFO-k miatt szakította meg közvetítését a NASA? (videó) (MaHu)
Az UFO-hívők szerint az űrkutatási hivatal megpróbálja eltitkolni az idegen látogatók érkezését.
febr. 20
17:15
Mi történt a Nappal hétezer évvel ezelőtt? (csillagászat.hu)
Nyugati szálkásfenyők évgyűrűinek szénizotópos vizsgálata alapján egy nemzetközi kutatócsoport kimutatta, hogy i.e. 5480-ban a Nap aktivitása drámai módon eltért a normálisnak tekinthető működéstől. A Nagoya University kutatói amerikai és svájci kollégáikkal karöltve a Napon zajló aktív folyamatok egy eddig ismeretlen
febr. 20
17:51
Elképesztő, mire képes ez a SpaceX űrhajó (MaHu)
A SpaceX a kilövés előtt 13 másodperccel állította le a visszaszámlálást, miután zavar jelentkezett a hordozórakéta második fokozatának vezérlésében, ehhez képest így landolt.

Keresés