2017. február 14. kedd

febr. 14
8:42
A tudósoknak sem sikerült még megfejteniük a 7000 éves szobrocska rejtélyét (Múlt-kor)
Hétezer éves szobrocska okoz komoly fejtörést a régészeknek Görögországban, ugyanis a rejtélyes alkotásról, amelyet márciusig a nagyközönség is szemügyre vehet az athéni Nemzeti Régészeti Múzeum tárlatán, azt sem sikerült egyelőre megállapítani, hogy pontosan mit is ábrázol.
febr. 14
9:00
Sötét energia nélkül is megérthető az Univerzum gyorsuló tágulása (csillagászat.hu)
Az ELTE kutatói a Monthly Notices of the Royal Astronomical Society Letters rangos nemzetközi csillagászati folyóiratban jelentették meg legújabb eredményeiket, melyek szerint sötét energia nélkül is meg lehet magyarázni az Univerzum gyorsuló tágulását. Tudományos háttér Az Univerzum 13,7 milliárd évvel
febr. 14
9:45
Elkártyázott jövedelem, sértődékenység és ajzószerek – az ismeretlen Rejtő Jenő (Múlt-kor)
Eddig kiadatlan Rejtő Jenő-szövegeket, levéltári dokumentumokat és fotókat felvonultató emlékkötet jelent meg a Szépmíves Kiadó és a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) gondozásában. A kötet célja olvasmányos módon rendet vágni a Rejtő Jenő alakja köré szövődött gazdag legendáriumban.
febr. 14
10:48
Tumblrszexualitás és meleglobbi? Nemi kisebbségek belharcai Amerikában (nyest.hu)
Egységben az erő? A nemi és szexuális kisebbségek tagjai nem feltétlenül értenek egyet mindenben - akár abban sem, kik tartoznak közéjük és kik azok, akik titokban igazából heterók.
febr. 14
10:48
Írd fel, fényképezd le, rajzold meg, oszd meg! (BerryBlog)
Az okostelefonok bámulatosan sokrétű eszköztárral rendelkeznek a családtagokkal, barátokkal, ismerősökkel és munkatársakkal folytatott kommunikációhoz, gondolom ezzel nem mondok különösebben újat senkinek. A különböző, tartalommegosztást támogató alkalmazások új hulláma már a kreativitásunkra is támaszkodik, mint például a BlackBerry legújabb komponense a Hub+ csomagban, a Notable. A Notable…
febr. 14
12:12
Az ókori agyagedények valami furcsaságot árulnak el a Föld mágneses mezejéről (24.hu)
A jelek szerint 2 800-2 200 évvel ezelőtt jelentős változások álltak be.
febr. 14
12:54
Szerelmi varázslatoktól a termékenységi ünnepig – mit ünneplünk valójában Valentin napján? (Múlt-kor)
Február 14. Szent Bálint, avagy Valentin napja, a szerelmesek ünnepe, amikor az emberek világszerte virággal, apró ajándékkal lepik meg kedvesüket. A Bálint-nap pontos eredete a homályba vész, a pogány természetkultusz és a keresztény hit hagyománya egyaránt nyomot hagyott benne.
febr. 14
12:56
Ókori sóbányászok temetőjére bukkantak Kínában (Múlt-kor)
A hajóformájú koporsókat rejtő sírcsoportot Szecsuan tartomány egyik falujában fedezték fel még tavaly szeptemberben, egy építkezési területen. A 2200 éves kínai lelet a szakértők szerint értékes információkkal szolgálhat egy ősi bennszülött kultúráról.
febr. 14
14:12
Elveszett civilizáció nyomára bukkantak Szudánban (24.hu)
A régészek szerint az ősi kultúra építészete teljesen egyedi, nincsenek afrikai gyökerei.
febr. 14
15:27
Először észleltek szupernóvát "szinte" a robbanás után (MaHu)
Először észleltek szupernóvát, avagy az egy csillag életét lezáró robbanást, csupán három órával az égi jelenség kezdete után.
febr. 14
15:36
Szennyező anyagaink az óceán legmélyebb pontjait is elérik (24.hu)
Hiába van rejtve a szemünk elől ez a titokzatos világ, mérgező anyagaink így is veszélyeztetik.
febr. 14
16:03
Több mint 70 éve él házasságban egyik megmentőjével a magyar származású holokauszttúlélő (Múlt-kor)
Több mint 70 éve él házasságban az Auschwitzot túlélt magyar zsidó lány, valamint a megmentésében segédkező skót katona. John Mackay egy olyan alakulat tagja volt, amely zsidó rabokat mentett ki a gyalogmenetben Auschwitzból Bergen-Belsenbe vonuló rabok közül.
febr. 14
17:06
Ezer éve élt viking előkelő hajósírját tárták fel Skóciában (Múlt-kor)
Az Ardnamurchan-félszigeten kiásott hajósír az első háborítatlan viking temetkezés, amit a brit szárazföldön találtak. Bár holttestének mindössze két őrlőfoga maradt meg, a mellé temetett tárgyak sokat elárulnak a hajdan élt harcosról.
febr. 14
19:12
Zalai honvédek Kárpátalján a magyar-szlovák kis háború idején (Múlt-kor)
Zalai honvédek címmel a magyar hadtörténet eddig kevésbé ismert mozzanatáról, az 1939-es kárpátaljai hadműveletről jelent meg kötet az MNL Zala Megyei Levéltár kiadásában. Molnár András és Szabó Péter könyvét kedden mutatták be Zalaegerszegen.
febr. 14
20:16
Különleges figurákat találtak az 1700 éves, érintetlen mexikói sírban (Múlt-kor)
A mexikói Colima városa Hetednapi Adventista Egyházának temploma átalakítása során a régészek a föld alatt egy méretes üreget fedeztek fel, amely egy kődarabbal volt lezárva. A több mint ezer éves sírban az emberi csontok és különböző tárgyak tengerében különleges fejdíszű szobrokat is találtak.
febr. 14
21:09
Hármas karambol a 38-ason - Több sérültet mentettek (fotók) (Népszava)
Betegszállító, kisteherautó és személygépkocsi ütközött - A sérültek között gyerekek is voltak.

Keresés