2017. március 2. csütörtök

márc. 2
9:00
Kínától a Jeges-tengerig – az Osztrák-Magyar Monarchia öt különös vállalkozása (Múlt-kor)
Az Osztrák-Magyar Monarchia katonái és tengerészei fél évszázad alatt bejárták a világot. Voltak, akik a kínai bokszerekkel hadakoztak, mások Bosznia hegyei közt vadásztak gerillákra. Ünnepelték a karácsonyt Betlehemben és északon, egy véletlenül felfedezett lakatlan szigeten a jegesmedvék között.
márc. 2
10:03
Az utolsó pillanatokban találta meg Howard Carter Tutanhamon sírját (Múlt-kor)
Hetvennyolc éve, 1939. március 2-án elhunyt Howard Carter: ő találta meg az egyiptológia eddigi leggazdagabb és leghíresebb leletét, Tutanhamon fáraó sírját.  sajtó kitüntető figyelme sztárt csinált a régészből, aki felolvasásokat tartott, maga is műgyűjtő lett.
márc. 2
11:06
A magyar nyelv máig utolérhetetlen mestere – 200 éve született Arany János (Múlt-kor)
Kétszáz éve, 1817. március 2-án született Nagyszalontán (ma Salonta, Románia) Arany János, a 19. század magyar költészetének központi alakja, a magyar nyelv máig utolérhetetlen mestere. A jubileum alkalmából március 2-án kezdődik az Arany János emlékév.
márc. 2
11:08
Így szólt a lovagi tornák 8 szabálya a középkori Kasztíliában (Múlt-kor)
1330-ban XI. Alfonz, Kasztília és León királya életre hívta a Pólyarendet, amely egy sor olyan szabályt fektetett írásba, amely a lovagrend tagjai számára a megfelelő viselkedést, valamint a lovagi szabályokhoz illeszkedő harcmodort fejtette ki. Az egyik fejezete külön a lovagi tornák alapvető reguláival foglalkozott.
márc. 2
14:12
Homokdűnék és portölcsérek - westernbe illő a táj a Marson (24.hu)
Viszonylag ritkán sikerül ilyen látványos felvételeket készíteni a marsi szél erejéről.
márc. 2
14:16
A Fudzsi lefestését tervezték az amerikaiak a II. világháború végén (Múlt-kor)
A második világháború utolsó hónapjaiban az Egyesült Államok Egyesített Hírszerzési Központjának csendes-óceáni részlege (JICPOA) elhatározta egy új, Dana Johnston ezredes vezette, pszichológiai hadviselési feladattal megbízott alakulat felállítását.
márc. 2
16:21
17,3 milliárd forintnyi összegért kelt el egy Klimt-festmény (Múlt-kor)
Elkelt Gustav Klimt Bauerngarten (Falusi kert) című festménye a Sotheby’s londoni árverésén, új tulajdonosa 48 millió fontot (17,3 milliárd forintot) fizetett az 1907-ben készült alkotásért. Az este során összesen 177,02 millió fontos (63,6 milliárd forintos) bevételre tett szert a Sotheby’s.
márc. 2
17:18
Lenyűgöző videón a tomboló Etna (24.hu)
Soha sem nyugodott le teljesen Szicília tűzhányója.
márc. 2
18:45
Új távolságadatok rajzolhatják át a HRD legfelső részét (csillagászat.hu)
A Gaia űrszonda mérései alapján a fényes kék változók prototípusának tekinthető AG Car távolsága csak harmada az eddig feltételezettnek, ez pedig megkérdőjelezheti a csillagtípussal kapcsolatos eddigi elképzeléseket is. Az ún. fényes kék változók (Luminous Blue Variables, LBVs), illetve az esetükben
márc. 2
18:54
Le kell kapcsolni a testünket a csillagutazásért (24.hu)
Minden, amit tudni szeretne arról, hogy lehetne esélyünk eljutni a csillagokra.
márc. 2
19:48
Csillagok bölcsője (csillagászat.hu)
Az NGC 1333 jelzésű reflexiós köd igazi csillaggyár a Perseus csillagképben, ahol jelenleg is születnek csillagok. Bagi László, Ágasvár, Öcsöd Legújabb fotómon a Perseus csillagkép egyik halvány ködösségét örökítettem meg. Az NGC 1333 egy nagyobb csillagkeletkezési régióban található reflexiós-köd. Kékes

Keresés