2017. március 20. hétfő

márc. 20
8:51
A török nagykövetségre kellett menekülnie a magyar miniszterelnöknek a német megszállók elől (Múlt-kor)
Hetvenhárom éve, 1944. március 19-én a budapesti török nagykövetség megnyitotta kapuit Kállay Miklós, Magyarország akkori miniszterelnöke előtt, aki a külképviseleten lelt menedéket az országot elfoglaló náci németek elől.
márc. 20
9:54
Vízre bocsátották egy 2500 évvel ezelőtti hajó pontos mását (Múlt-kor)
Vízre bocsátották pénteken Izraelben, Haifán egy 2500 éves hajó pontos hasonmását - értesült a The Times of Israel című, angol nyelvű izraeli honlap. Péntek reggel az ókori szokások szerint Poszeidónnak, a tenger istenének áldozott borral történt meg az ünnepélyes vízre bocsájtás.
márc. 20
10:18
Jézus korabeli tárgyakat mutatott meg az Izraeli Régészeti Hatóság (MaHu)
Noha az archeológusok mostanáig nem találtak direkt régészeti bizonyítékot a bibliai Jézus létezésére, az utóbbi években talált tárgyak nagyban segítik korának megértését.
márc. 20
10:18
Csap és csap (nyest.hu)
Igazán nem mondhatnánk, hogy még a csapból is a csap folyik. Már régen sort keríthettünk volna rá, de most egycsapásra tiszta vizet csapolunk a pohárba. Arra azért senki nem számítson, hogy a térdét fogja csapkodni a nevetéstől.
márc. 20
11:33
Háromöves tatu született Szegeden (Hírstart)
A Tisza parti város állatkertjében 2011 óta nevelik az emlősöket.
márc. 20
11:43
Milyen állapotúak hazai erdeink? (Hírstart)
A Magyarország kárpáti régiójában, az 50 ezer hektáron elvégzett kutatások egyik fő célkitűzése az erdők részletes vizsgálata volt.
márc. 20
11:53
Kína a Yellowstone-nál is nagyobb nemzeti parkot építene (Hírstart)
Az ázsiai ország célja az, hogy két veszélyeztetett fajt is megóvjon.
márc. 20
12:00
Boldog képek abból az időszakból, amikor a gyerekeknek még nem volt okostelefonjuk (Múlt-kor)
Egy mai gyermeknek talán már nehéz elképzelni, milyen is lehetett az az idő, amikor okostelefonok, televízió, tablet vagy számítógép nélkül kellett a fiataloknak eltölteni szabadidejüket. De vajon hogyan élték túl szüleink, nagyszüleink a gyermekkorukat, hogyan szórakoztatták magukat, mivel játszottak?
márc. 20
12:00
Stephen Hawking az űrbe utazik (24.hu)
A felkérésre azonnal igent mondott.
márc. 20
12:02
Megtalálták a szalamiszi csatában részt vevő görög hajóhad gyülekezési helyét (Múlt-kor)
Görög régészek megtalálták azt a helyet Szalamisz szigeténél, ahol Kr.e. 480-ban a görög hajóhad gyülekezett a perzsák ellen vívott tengeri csatához. Az Athéntól mintegy 16 kilométerre nyugatra elterülő sziget keleti partjainál lévő lelőhelyen húsztagú régészcsoport végzett víz alatti kutatásokat.
márc. 20
12:03
Elveszett holdszondát találtak meg a NASA új radartechnikájával (Hírstart)
A NASA új radartechnikájával sikeresen detektáltak két Hold körül keringő űrszondát, a jelenleg is aktív LRO-t, és egy indiai egységet, amellyel még 2009-ben szakadt meg a kapcsolat. A Föld körül keringő törmelékdarabokat – legyenek azok természetes vagy mesterséges eredetűek –
márc. 20
12:13
Mekkora siker, mintha kisgyerek lennék! Van nyolc iskolám (Hírstart)
Felnőtt nők, akik izgatottan, cukorkával a zsebükben indulnak útra Bagról Budapestre, hogy osztályozó vizsgát tegyenek, és végül meglegyen a nyolc általánosuk. Az abcúg.hu filmje.
márc. 20
12:23
Magyarul is megjelent Catherine Horel francia történész Horthyról írt könyve (Hírstart)
Horthy Miklós magyar történelemben játszott szerepe meghatározó, de ellentmondásos: volt olyan pillanat, amikor megmentette az országot, de volt olyan is, amikor a bukáshoz járult hozzá - mondta Catherine Horel francia történész a kormányzóról szóló napokban magyarul megjelent könyve kapcsán.
márc. 20
12:33
Kutatják a gombafertőzések patomechanizmusát (Hírstart)
590 millió Ft vissza nem térítendő támogatást nyert az „Opportunista és felbukkanó gombafertőzések patomechanizmusa” című pályázat.
márc. 20
12:43
A gyermekkori agydaganatok genetikai hátterét kutatják a Semmelweis Egyetemen (Hírstart)
A gyermekkori agydaganatok genetikai hátterét térképezi fel a Semmelweis Egyetem II. számú Gyermekgyógyászati Klinikáján indult új kutatás. A mintegy száz beteg bevonásával készülő vizsgálat arra is kiterjed, hogy a felnőtteknél alkalmazott gyógyszerek közül melyek lehetnek hatékonyak a gyermekek esetében – közölte az intézmény az MTI-vel. A közlem
márc. 20
12:53
A forradalom és szabadságharc korának statisztikáiból válogatott a KSH (Hírstart)
1845-ben Buda és Pest lakossága összesen 121 901 fő volt.
márc. 20
13:03
Kéken izzott a tenger Tasmania partjainál (Hírstart)
A jelenségre természetesen van tudományos magyarázat.
márc. 20
13:03
Nyolc különös fogás, amely az asztalra került a történelem során (Múlt-kor)
Az ókori és középkori emberek étrendjét nagyban befolyásolták a vallási előírások és az időjárási viszonyok. Egészen a 17. századig az adott évszak lehetőségei szabták meg, hogy mi kerülhetett az asztalra. Ennek ellenére a korabeli konyhaművészet korántsem volt szegényes.
márc. 20
13:06
Megvan Angela Merkel következő okostelefonja (BerryBlog)
Nem kell ahhoz senkinek sem béna kémfilmeket néznie, hogy tudja, a világpolitika legbefolyásosabb vezetőinek telefonhívásaira, SMS-eire és e-mailjeire nagyon sokan NAGYON kíváncsiak. Még csak nem is kell ehhez feltétlenül ellenséges szándék, emlékezetes eset volt például 2013-ban, amikor kiderült, hogy Németország egyik legnagyobb szövetségese, az Egyesült Államok hosszú ideig lehallgatta a német…
márc. 20
13:13
Lehet, hogy megtalálták a Föld legöregebb növényeit (Hírstart)
A Föld legöregebb növényei lehetnek azok az Indiában feltárt 1,6 milliárd éves fosszíliák, amelyek felfedezése azt jelzi, hogy a fejlett többsejtű élet az eddig feltételezettnél jóval korábban alakult ki a Földön.
márc. 20
13:23
Változatos élet a bombatölcsérekben (Hírstart)
Algák, kisrákok, kerekesférgek, sőt kétéltűek és hüllők is élnek azokban a kis szikes tavakban, amelyek eredetileg második világháborús bombatölcsérek voltak. Ezek természetvédelmi jelentőségéről jelent meg cikk a Biological Conservation című tudományos folyóiratban az MTA Ökológiai Kutatóközpont volt és jelenlegi munkatársainak a közreműködésével.
márc. 20
13:33
NASA: a bioüzemanyagok csökkentik a repülőgépek koromkibocsátását (Hírstart)
A bioüzemanyagok használata 50-70 százalékkal csökkenti a repülőgépek koromkibocsátást - mutatta ki az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) szakembereinek német és kanadai kutatókkal közös végzett tanulmánya, amelyet a Nature című tudományos folyóiratban mutattak be.
márc. 20
13:43
Óriási csalódás a kivételes egyiptomi szoborlelet (Hírstart)
Nem II. Ramszeszt, hanem valószínűleg a későkorban uralkodott I. Pszammetik fáraót ábrázolja a kairói szegénynegyedben múlt héten talált óriásszobor.
márc. 20
13:53
A legfontosabb tudnivalók a napelemes hitelprogramokról (Hírstart)
Március 16-tól pályázhatnak a mikro-, kis- és középvállalkozások az összesen 103,2 milliárdos keretösszegű kombinált hitelprogramokra. Ezek a legfontosabb tudnivalók.
márc. 20
14:03
Korábban titkosított kísérleti atomrobbantások felvételeit hozták nyilvánosságra (Hírstart)
Az Amerikai Egyesült Államok 210 kísérleti atomrobbantást hajtott végre 1945 és 1962 között. Az tesztrobbantásokról készült felvételek filmtekercseinek anyaga azonban gyorsan rongálódik, ezért egy amerikai kutatóintézet hozzáfogott azok digitalizálásához. Az első feldolgozott videókat ma már bárki szabadon megtekintheti.
márc. 20
14:06
Lisszabon elpusztult óvárosának egy utcáját ábrázolhatja a nemrég felfedezett festmény (Múlt-kor)
Lisszabon történelmi óvárosát teljesen megsemmisítette az 1755-ös nagy földrengés és az azt követő tűzvész. Korábban csak leírásokból következtethettünk arra, hogyan nézett ki egykor a portugál főváros, azonban egy 2009-ben felfedezett festmény elénk tárja, hogyan nézett ki a lisszaboni Kereskedők utcája.
márc. 20
14:13
Be lehet lesni az óceánok mélyére (Hírstart)
Bűvös óceán címmel nyílik új interaktív kiállítás szombaton Budapesten a Vajdahunyadvárban, ahol a látogatók egy különleges tengeralattjáró utasaként tengeri tájakat barangolhatnak be, közben pedig játékos feladatokat oldanak meg.
márc. 20
14:23
Hogyan kezelhető a gyermekkori stressz? (Hírstart)
A relaxációs technikák során a gyerekek megtanulnak fizikailag ellazulni.
márc. 20
14:30
Miből tanulnak az algoritmusok? (nyest.hu)
Az adat az új olaj! Nézze meg, miből nyerheti ki és mibe tankolhatja egy izgalmas rendezvényen.
márc. 20
14:33
A DK is támogatja a római parti mobilgátról szóló népszavazást (Hírstart)
A III. kerületben ellenzéki képviselők kezdeményezték, hogy kérdezzék meg a lakosokat is, az obskurus, erősen természetkárosító gigaprojektről.
márc. 20
14:43
Háromszülős babák születhetnek? (Hírstart)
Nagy-Britanniában már három szülő utódjaként is születhetnek kisbabák, de az erre kiadott engedélyt minden egyes esetben külön kérvényezni kell az ország termékenységi hatóságától. Ezzel a módszerrel a súlyos örökletes betegségek továbbadását kívánják megakadályozni, ami az országban évente úgy 125 gyermeket érint.
márc. 20
14:53
Itt vannak az ELTE eddigi legnagyobb online szexkutatásának eredményei (Hírstart)
A Pszichológiai Intézet és a 444 projektjében 15 ezren vettek részt. A párkapcsolatban élők átlagosan heti egy alkalommal élnek szexuális életet. Az átlagnak 7 szexuális partnere volt eddig.
márc. 20
15:03
Krisztus-kori leletek bemutatása - fotó (Hírstart)
Húsvét előtt az Izraeli Régészeti Hatóság (Israel Antiquities Authority, IAA) bepillantást engedett raktárába, és megmutatott több első századi tárgyat is - közölte vasárnap a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet.
márc. 20
15:09
A keresztények kétségbeesett meneküléséről mesél az aranykincset rejtő 700 éves hajóroncs (Múlt-kor)
A 13. században a mai Izrael északi területén fekvő Akkó városa a Szentföldet védelmező keresztesek egyik legfontosabb fellegvára volt. 1291-ben azonban az új Mamlúk-szultán mintegy 100 ezres serege szétzúzta a keresztény helyőrség ellenállását és feldúlta a várost.
márc. 20
15:11
Újra kutatók merülnek le a Titanic roncsaihoz (Múlt-kor)
Kutatóexpedíció indul jövőre a Titanic roncsaihoz, amelyhez utoljára 2005-ben merültek le kutatók. Az OceanGate Expeditions elnevezésű, mélyvízi kutatásokat végző magáncég a közelmúltban jelentette be, hogy a majdnem két hónapos expedíció 2018 májusában indul majd Új-Fundlandról.
márc. 20
15:13
Április-május kiemelt fecskevédelmi időszak hazánkban (Hírstart)
A napjainkra teljes egészében városiasodott, sárfészket építő fecskék védelmében a lakosságnak kiemelten fontos szerepe van.
márc. 20
15:23
Stephen Hawking az űrbe utazik (Hírstart)
A felkérésre azonnal igent mondott.
márc. 20
15:33
Újra kutatók merülnek le a Titanic roncsaihoz (Hírstart)
Kutatóexpedíció indul jövőre a Titanic roncsaihoz, amelyhez utoljára 2005-ben merültek le kutatók. Az OceanGate Expeditions elnevezésű, mélyvízi kutatásokat végző magáncég a közelmúltban jelentette be, hogy a majdnem két hónapos expedíció 2018 májusában indul majd Új-Fundlandról, amelynek partjaitól mintegy 900 kilométerre, az Atlanti-óceán fenekén
márc. 20
16:15
Már a napéjegyenlőség sem egyenlő (Hírstart)
Március 20. a tavaszi napéjegyenlőség napja, egyúttal a csillagászati tavasz kezdete. De ez nem ennyire egyszerű.
márc. 20
16:21
Már a nap-éj egyenlőség sem egyenlő (Hírstart)
Március 20. a tavaszi nap-éj egyenlőség napja, egyúttal a csillagászati tavasz kezdete. De ez nem ennyire egyszerű.
márc. 20
17:15
Összefüggés a D-vitamin és az autizmus között (Hírstart)
Nem jelentkeztek autista vonások azoknál az egereknél, amelyeknek az anyja D-vitamin pótlást kapott.
márc. 20
19:09
Ennyi ideig kell napon tartózkodni a kellő D-vitaminszinthez? (Hírstart)
Spanyol kutatók kiszámolták, hogy mennyi ideig kell napon tartózkodni, hogy a szervezet hozzájusson a szükséges D-vitaminmennyiséghez.
márc. 20
19:12
Ez történik, ha egy görögdinnye találkozik 20 000 volttal (24.hu)
A kísérletet végrehajtásához komoly szakértelem kellett – ez is egy érv amellett, hogy miért ne próbálja ki senki se otthon.
márc. 20
19:54
Bitang erős távcsővé alakítaná a Napot a NASA (24.hu)
Az ötlet igen figyelemreméltó, mai technológiánkkal azonban nem tudjuk megvalósítani az elképzelést.
márc. 20
20:42
540 éve szökhetett meg korábbi rendszeréből a távoli csillag (24.hu)
A kutatók eddig a rendszer két szökevényét is ismerték, a Hubble most egy harmadikat is azonosított.

Keresés