2017. március 22. szerda

márc. 22
0:18
„Üstökös tsillag” a templomtornyon (csillagászat.hu)
Gyakran keresztnek nézik — mondja Kovács István solti református lelkész a város kálvinista templomának toronydíszéről. Mivel a Bács-Kiskun megyei település templomát a református hagyományoktól eltérően nem betlehemi csillag, vagy pedig a Péter apostolt kukorékolásával háromszor is figyelmeztető kakas díszíti. Az
márc. 22
0:39
Befejezték a Jézus sírja fölé emelt szentély restaurálását Jeruzsálemben (MaHu)
Húsvét előtt befejezték a görög szakemberek a Jézus sírja fölé emelt szentély restaurálását Jeruzsálemben, a Szent Sír-bazilikában.
márc. 22
8:39
Ma ünnepeljük a víz világnapját (Hírstart)
A Föld édesvízkészletére úgy tekintünk, mintha kifogyhatatlan lenne, holott igenis véges, ráadásul a meglévő állóvizek és folyók is szennyezettek. Nem gondolunk arra, hogy a gyermekeinknek is szükségük lesz a vízre – jobban, mint bármi másra.
márc. 22
9:09
A kaliforniai iskolásokat küldték csatába az 1918-as mókusháború idején (Múlt-kor)
Miközben az amerikai csapatok 1917-18-ban az európai frontokon harcoltak, Kalifornia állam lakosait valóságos földimókus invázió sújtotta. A hatalmas károkat okozó rágcsálók ellen az állam kormányzata a korabeli németellenes propagandát is megszégyenítő erőfeszítésekkel mozgósította az iskoláskorú gyermekeket.
márc. 22
10:12
Mégsem genny csordul ki Szent Rókus combjából az oltárképen, hanem egy féreg mászik elő (Múlt-kor)
Szent Rókus, a pestisből kigyógyultak védőszentjének egyik 15. századi ábrázolását tüzetesebben átnézve olasz kutatók arra jutottak, hogy a francia zarándok combjából előbukkanó élőlény egy Guinea-féreg, amely a dracunculiasis nevű parazitás fertőzést terjeszti.
márc. 22
11:09
Befejezték a Jézus sírja fölé emelt szentély restaurálását (Hírstart)
Ablakot vágtak a szentély márványfalába, ahol a zarándokok ezentúl láthatják majd az eredeti kősziklát is, az ősi temetkezési barlang kövét.
márc. 22
11:15
Harminc év után láthatók újra Magyarországon a híres kárpátaljai festő művei (Múlt-kor)
Glück Gábor (1912-1983) híres kárpátaljai festőművész, grafikus emlékkiállítása nyílt meg kedden Budapesten a Forrás Galériában, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet Kárpát-haza Galéria sorozatának keretében.
márc. 22
12:18
„A pokol nem lehet rettenetesebb” – a magyar grófnő, aki férje után szökött a galíciai frontra (Múlt-kor)
„Sok a sebesült, és micsoda sebesülések! Nem lehet felismerni, hogy ezek a hörgő, ordítozó, széjjelszakított emberek fiatalok-e vagy öregek, még kevésbé elképzelni, hogy ezek az arcok valaha mosolyogtak” – írta naplójába 1916 májusában Andrássy Ilona grófnő, az olasz front egyik főnővére.
márc. 22
13:21
Botrányok sora kísérte végig Johann Wolfgang Goethe életét (Múlt-kor)
Száznyolvanöt éve, 1832. március 22-én halt meg Weimarban Johann Wolfgang Goethe német költő, politikus, regény- és drámaíró. A Faust szerzőjének élete bővelkedett a szerelemben, barátja volt Schillernek, ivócimborája a szász-weimari nagyhercegnek és a francia forradalom évei alatt a csatatereket is megjárta.
márc. 22
13:33
Nyelvvizsgája van, de megszólalni nem mer a magyar (Hírstart)
Magyarországon a nyelvtanítás sok helyen még mindig egyet jelent azzal, hogy bemagoltatják a szavak magyar jelentését, a gyerek meg visszamondja. Ez az egyik legfőbb oka, hogy hiába fordítunk európai szinten is sokat a nyelvoktatásra, mégsincs látszatja.
márc. 22
14:03
A jövő nagy kihívása lehet a tiszta édesvíz megőrzése (Hírstart)
Egyik legnagyobb természeti kincsünk a víz, melynek a világnapját 1992 óta minden évben március 22-én ünnepeljük.
márc. 22
14:24
Jane Austen két férjet is hamisított magának egy fiatalkori csínytevése során (Múlt-kor)
Jane Austen, a Büszkeség és balítélet írója két fiktív házasságáról szóló bejegyzést vezetett be egy házassági anyakönyvbe. A BBC News beszámolója szerint az írónő még kamaszkorában huncutságból hamisította meg a regisztert.
márc. 22
14:39
Másfél évtized után újra Amszerdamban a két ellopott Van Gogh festmény (Hírstart)
Bemutatták Amszterdamban kedden Vincent Van Gogh két nagy értékű festményét, amelyeket 2002-ben loptak el és 14 év után kerültek vissza Hollandiába. A festő viszonylag korai korszakából származó képeket 2002-ben lopták el az amszterdami Van Gogh Múzeumból több más műalkotással együtt, és tavaly találták meg Olaszországban egy maffiaellenes rajtütés
márc. 22
14:48
Beharangozó: KözösHang konferencia (nyest.hu)
A Doktoranduszok Országos Szövetségének Nyelvtudományi Osztálya első alkalommal rendezi meg a KözösHang konferenciát. A konferencia központi témája a nyelv mint az érvényesülés eszköze. A program már elérhető: izgalmas előadásokra és nagyon aktuális kerekasztal-beszélgetésre számíthatunk.
márc. 22
14:51
"Így loptam el a Van Gogh-képeket" - kitálalt a tolvaj (Hírstart)
Dokumentumfilmben árulja el a rablás részleteit a férfi, aki 2002-ben két képet vitt el egy amszterdami múzeumból. A ritkaságok egy nápolyi lakás falából kerültek elő ruhákba csavarva.
márc. 22
14:54
Aláírta Trump, mehet az ember a Marsra (24.hu)
Néha még jó dolgokat is szignál az elnök: ezúttal az űrkolóniáknak akarnak utat törni.
márc. 22
15:21
Ütött a Föld órája, elsötétülnek a városok (Hírstart)
2017. március 25-én este egy órára ismét elsötétül egy sor nagyváros szerte a világon. Az egy órára vállalt sötétség jelkép, a kevesebb és hatékonyabb energiafogyasztásra hívja fel a figyelmet. A Magyar Energiahatékonysági Intézet (MEHI) is támogatja a kezdeményezést, de a Föld Órája akcióhoz bárki önként csatlakozhat.
márc. 22
15:27
Másfél évtized után újra Amszerdamban a két ellopott Van Gogh festmény (Múlt-kor)
Bemutatták Amszterdamban kedden Vincent Van Gogh két nagy értékű festményét, amelyeket 2002-ben loptak el és 14 év után kerültek vissza Hollandiába. A festő viszonylag korai korszakából származó képeket 2002-ben lopták el az amszterdami Van Gogh Múzeumból több más műalkotással együtt.
márc. 22
15:29
Tévesen tekintettek Jávor Pál szülőházának egy aradi épületet, megvan az eredeti (Múlt-kor)
Nem abban az aradi házban született Jávor Pál, a 20. század eleji magyar filmművészet egyik legünnepeltebb sztárja, amit eddig a szülőházaként tartottak számon - írta az Aradi Hírek portál.
márc. 22
17:33
VIII. Henrik hadai elpusztították, ám most újra megelevenednek a 16. századi Edinburgh utcái (Múlt-kor)
A skót főváros középkori városmagja szinte teljesen megsemmisült 1544-ben, amikor az ostromló angol katonák felgyújtották Edinburgh épületeit. A St. Andrews-i Egyetem kutatói elkészítették az elpusztult város digitális rekonstrukcióját, amelyet hamarosan mindenki megtekinthet majd.
márc. 22
18:51
Kaposváron oktatják a jövő startup vállalkozóit (Hírstart)
Európában is egyedülálló digitális oktatási platformmal és a diploma mellett akár befektetési lehetőségekkel is várja a Kaposvári Egyetem 2017-ben hallgatóit.
márc. 22
19:51
Gravitációs hullámok: a Virgo is beszáll a kutatásba (Hírstart)
Befejeződött az európai gravitációshullám-detektor, a Virgo fejlesztése – jelentette be 2017. február 20-án az Európai Gravitációs Obszervatórium (European Gravitational Observatory, EGO). A Virgo készen áll, hogy csatlakozzon a LIGO két működő detektorához. Ezáltal lehetővé válik, hogy – hármas észlelés esetén – az égbolt egy nagyon szűk területér
márc. 22
19:53
A klímaváltozást leginkább a víznél érzékeljük (Hírstart)
A klímaváltozás mintegy 80 százalékát a víz által érzékeljük - hívta fel a figyelmet a köztársasági elnök az edelényi Szent János görögkatolikus szakgimnáziumban kedden, ahol a klímaváltozásról, a környezeti fenntarthatóság kihívásairól és annak társadalmi, gazdasági összefüggéseiről tartott előadást.
márc. 22
20:21
Vegyes a megítélése, de környezetbarát a távhő (Hírstart)
Az idei fűtési szezonban sok helyen tapasztalt légszennyezettség jelentősen csökkenthető lett volna a fűtési rendszerek korszerűsítésével. A távhő az egyik legkörnyezetbarátabb és leghatékonyabb fűtési mód, mégis hazánkban mindössze 94 településen működik - olvasható a WWF Magyarország közleményében. A szervezet az önkormányzatok szerepére hívja fe
márc. 22
20:51
Új jegesmedvék érkeztek a fővárosi állatkertbe (Hírstart)
A fiatal példányok nagyon jól érzik magukat új helyükön.

Keresés