2017. február 28. kedd

febr. 28
8:42
„Így éltem túl a hirosimai atombomba robbanását” (Múlt-kor)
„Amikor felébredtem, a fejem vérzett, és több mint 30 méterre voltam az otthonomtól, legalábbis attól, ami maradt belőle. Sötét felhőt láttam az égen, a földön pedig minden lapos volt és égett – a láthatáron egyetlen ház sem állt már. Körülöttem mindenhol hisztéria uralkodott. Az emberek szörnyen megégtek.
febr. 28
8:48
Jövőre utaznak Hold körüli útra a SpaceX első űrturistái (MaHu)
A bátor jelentkezőkről egyelőre csak annyit tudni, hogy régóta ismerik egymást és komoly summát fizetnek a kalandért.
febr. 28
9:45
A golyóálló mellényen is áthatolt volna az Olof Palme életét kioltó lövedék (Múlt-kor)
Harmincegy éve, 1986. február 28-án lett merénylet áldozata Olof Palme svéd miniszterelnök, a gyilkosság körülményei máig tisztázatlanok. Palme egy mozielőadás után gyalog indult hazafelé feleségével, amikor a sötétből előugró tettes hátba lőtte.
febr. 28
10:48
Néhai SS-tábornok fia adta vissza az anyja által ellopott lengyel műkincseket (Múlt-kor)
A három műkincset Krakkó egykori kormányzójának felesége lopta el egy palotából. Most pedig a hat gyereke közül a negyedik adta vissza Lengyelországnak. Hasonló gesztus korábban valószínűleg nem volt még.
febr. 28
11:51
Különleges fotók 1970-es évekbeli női IRA-harcosokról (Múlt-kor)
Az IRA kötelékének női tagjai főként irodista munkát vállaltak, ám számos esetben előfordult, hogy símaszkot ragadtak, valamint a nőiességük kihangsúlyozása végett egyre többször midiszoknyát felvéve lőfegyverrel a kézben vették fel a harcot a britekkel, illetve a „megszállókat” támogató, ulsteri protestánsokkal.
febr. 28
12:54
Alig két hét alatt írta operáit a legendás lustaságáról is híres Rossini (Múlt-kor)
A Tankréddal hírnevet szerző Gioacchino Antonio Rossini tízéves korára már több hangszeren is játszott, zenélt a Szent Szövetség veronai kongresszusán, majd élete derekán, mindössze 38 évesen felhagyott a komponálással és szenvedélyének, a konyhaművészeteknek élhessen.
febr. 28
15:00
Asszír királyi palota romjait találták meg Jónás próféta ISIS által elpusztított sírja alatt (Múlt-kor)
Ninive két és félezer évvel ezelőtt épült palotáját korábban már több régészeti expedíció is igyekezett megtalálni. A sikertelen próbálkozások után, most a kincsekre vadászó terroristák alagútjai ütköztek bele az ókori maradványokba. Az iraki régészek nagy lendülettel fogtak hozzá a leletek megmentéséhez.
febr. 28
15:02
Így bántak a középkorban a könyvekkel (Múlt-kor)
Az angolszász országokban a közösségi médiában a könyvrajongók körében egyre gyakrabban bukkannak fel ún. shelfie-k, azaz olyan selfie-k, amelyeket készítőjük a könyvespolca előtt lőtt. A könyvek és könyvespolcok esztétikai értékének nagyrabecsülése nem modern jelenség.
febr. 28
15:15
Nagy-Britannia legrégibb vaskori aranykincsére bukkanhattak a kincsvadászok (MaHu)
Nagy-Britannia legrégibb, körülbelül 2500 éves vaskori aranykincsét találhatták meg fémdetektoros kincsvadászok egy staffordshire-i mezőn.
febr. 28
15:18
Három BlackBerry jöhet idén a TCL-től (BerryBlog)
Még vége sincs a Mobile World Congressnek, épphogy csak bemutatta első (félig-meddig) saját okostelefonját a BlackBerry Mobile (vagy TCL Communication, ha úgy tetszik), máris érkeznek az első információmorzsák a folytatásról. Igen, a KEYone még idén új testvérkéket kap, legalább kettőt. Ezt maga Nicolas Zibell, a TCL Communication első embere kotyogta el egy interjúban még szombaton, nem sokkal…
febr. 28
17:30
Magyar kutatók bebizonyították, hogy a kutyák is mélyebben alszanak tanulás után (24.hu)
Pont, mint az emberek.
febr. 28
17:32
A földi fajok fele kihalhat a század végére (24.hu)
A kihalási esemény nem csak az emblematikus állatokat, hanem a növényeket, a gombákat és a mikroorganizmusokat is érintheti.
febr. 28
18:12
Mindenkinek saját NASA-t! (24.hu)
De legalábbis space központot minden magyar faluba!
febr. 28
19:06
Mozgatja az ujjait a lengyel férfi, aki egy elhunyt donortól kapott kézfejet (24.hu)
Ilyen műtétet még soha nem hajtottak végre felnőtt páciensen.

Keresés