2017. január 20. péntek

jan. 20
8:51
Erős földrengést észleltek a Salamon-szigeteknél (MaHu)
Erős, 6,8-es erősségű földrengés észlelt pénteken a Csendes-óceán térségében, a Salamon-szigetek közelében az amerikai földtani intézet.
jan. 20
9:27
A szófukar Washingtontól a frappáns Reaganig – hét híres USA-elnöki beiktatási beszéd (Múlt-kor)
Kennedy beszéde olyan jól sikerült, hogy még ma is idéznek belőle, Washington második beiktatási szónoklata viszont olyan röpke volt, hogy sokan lemaradhattak róla, míg Reagané több szempontból is frappánsnak értékelhető. De vajon ki az, aki a halálát köszönhette élete szónoklatának?
jan. 20
10:30
6000 éves temetőt fedeztek fel Kínában (Múlt-kor)
Egy hatezer éves és feltehetőleg kétezernél is több holttestet rejtő temetőt fedeztek fel a régészek az északnyugat-kínai Sanhszi tartományban. Az ásatási munkálatokat vezető Vang Vejlin elmondása szerint ez az eddig felfedezett legnagyobb temető a Jangsao-kultúra idejéből.
jan. 20
12:06
Újabb fajjal bővült hazánk madárfajlistája (MaHu)
Magyarországon első alkalommal figyeltek meg szibériai szürkebegyet a Szentendrei-szigeten.
jan. 20
12:24
Szünet nélkül keresik a túlélőket a betemetett szállodában (MaHu)
A péntekre virradó éjszaka is folytatódott a túlélők utáni kutatás a közép-olaszországi Rigopiano szálloda romjai között, amelyet szerda délután lavina temetett maga alá.
jan. 20
12:36
Soha nem látott, színes mozgókép került elő Marilyn Monroe híres szoknyalibbentéséről (Múlt-kor)
Jules Schulback gyermekei, majd unokái évtizedeken át hallgatták, ahogyan a nagypapa azzal henceg, hogy személyesen is ott volt Marilyn Monroe szoknyalibbentős forgatásán, és ami még fontosabb: felvételt is készített róla. A minap az egyik unoka megtalálta a filmtörténeti jelentőségű kincset.
jan. 20
12:38
Különleges fotók gyermekekről, akik a berlini fal mellett játszanak (Múlt-kor)
Az 1961 augusztusában Nyugat-Berlin köré felhúzott fal közel három évtizedes fennállása alatt a német főváros elsőszámú jelképévé vált. A ronda kolosszus adottságait maximálisan kihasználták a gyermekek, és semmitől sem tartva másztak fel rá, birkóztak vagy éppen rúgták a labdát a tövében.
jan. 20
12:42
Na jó, de milyen okostelefonja lesz Trumpnak? (BerryBlog)
Ma, magyar idő szerint este hat óra tájban beiktatják az Egyesült Államok soron következő, 45. elnökét, Donald Trumpot, akinek a terveivel, politikájával kapcsolatban már a beiktatása előtt elképesztő nagyságú médiavisszhang volt tapasztalható, köszönhetően többek közt a megválasztott elnök (president-elect ugyebár) szokatlan "őszinteségének", melyet például Trump Twitterét követők is…
jan. 20
14:42
Horoszkópja miatt félt a nősüléstől a babonás Rudolf király (Múlt-kor)
1612. január 20-án halt meg a prágai Hradzsinban II. Rudolf Habsburg-házi német-római császár, I. Rudolf néven magyar király. Az ingatag és önkényes Rudolf uralkodásra nem volt alkalmas, de számos tehetséggel volt megáldva. Kiválóan festett, ügyesen fúrt-faragott, kora legnagyobb műgyűjtője volt.
jan. 20
14:44
Titkos alagutat épített a CIA és az MI6 Berlin alatt az 50-es években (Múlt-kor)
A Nyugat a hidegháború alatti egyik legmerészebb projektjének keretében egy hatalmas föld alatti alagutat ásott a kettészakított Berlin alatt, amelynek segítségével számos információt szereztek meg a Kelet-Berlint megszállva tartó szovjetekről. Ám kiderült, hiába.
jan. 20
15:03
A mesterséges intelligencia már okosabb, mint egy átlagamerikai (MaHu)
A Northwestern Egyetem kutatói olyan MI-t fejlesztettek, amely emberi szinten el tud végezni egy intelligencia-tesztet. Jöhetnek az emberként gondolkodó gépek?
jan. 20
18:39
A nagy kékség (csillagászat.hu)
Az IC 447 a Monoceros (Egyszarvú) csillagkép irányába eső Monoceros Molekulafelhő Komplexum részlete. A porban gazdag köd fiatal csillagok kék fényét veri vissza. Schmall Rafael, Zselici Csillagpark, Kaposfő Schmall Rafael a Monoceros (Egyszarvú) csillagkép területén keresett ismertebb mélyeges asztrofotós témát:

Keresés