2017. január 13. péntek

jan. 13
5:24
Az állatok is érezni, szenvedni, örülni képes élőlények (Népszava)
Állatvédelmi konferenciát rendeznek Szegeden - Az összefogás életeket menthet.
jan. 13
8:42
Csökkent a németek háború utáni kitelepítését helyeslők aránya Csehországban (Múlt-kor)
Csehországban csökkent azok aránya, akik igazságosnak tartják a németek 2. világháború utáni kitelepítését az országból - derült ki abból az országos felmérésből, amelynek eredményét csütörtökön hozták nyilvánosságra Prágában.
jan. 13
9:45
Mandzsúriai alagutaktól az öngyilkosságig – a fél világot bejárta az elfeledett magyar mérnök (Múlt-kor)
Nyolcvankét éve, 1935. január 13-án halt meg Gubányi Károly mérnök, utazó, a bakonyi vasút tervezője, aki részt vett a mandzsúriai vasút építésében is. Gubányi nem csupán tehetséges mérnöknek és ügyes gazdálkodónak bizonyult, írói vénával is meg volt áldva.
jan. 13
11:51
Haditengerészként lefolytatott verekedéssel szerezte jellegzetes mosolyát Humphrey Bogart (Múlt-kor)
Hatvan éve, 1957. január 14-én halt meg Humphrey Bogart Oscar-díjas amerikai színész, a Casablanca sztárja. Gúnyosnak vagy cinikusnak mondott mosolya, az állandóan szája sarkában fityegő “mezítlábas” cigaretta, ballonkabátja és kalapja egy korszak ideáljává tette.
jan. 13
12:54
3400 éves gyermeksírokra és rejtélyes krokodilcsontvázakra bukkantak Egyiptomban (Múlt-kor)
Egy ókori kőbánya feltárása során egy nemzetközi régészcsoport több tucat, sziklába vájt sírra bukkant. A piramisok építéséhez használt kövek között fekvő, emberei maradványokat is tartalmazó sírok a XVIII. dinasztia időszakára datálhatók.
jan. 13
15:00
Miért rettegnek annyian a péntek 13-tól? (Múlt-kor)
Kevés babona vált annyira részévé a modern nyugati ember hétköznapjainak, mint a péntek 13-ával kapcsolatos elképzelések. Ezen kivételes nap története rávilágít arra, hogy a régi, elfeledett hiedelmek miképpen alakulnak át új és elterjedt tévhitekké.
jan. 13
15:02
Aranykincsre bukkantak egy ódon zongorában (Múlt-kor)
Jelentős aranykincsre bukkantak egy öreg zongorában az angliai Shropshire grófságban. A kincset akkor fedezték fel, amikor a zongora új tulajdonosai karácsony előtt megjavíttatták és felhangoltatták új szerzeményüket.
jan. 13
16:03
Alagút épülhet a Stonehenge alatt (Múlt-kor)
Alagút építésével akarják csillapítani a gépkocsiforgalmat az angliai Stonehenge körzetében – ismertette a terveket a brit közlekedési tárca. A brit kormány több mint két éve állt elő először a tervvel, ám az ellenállást váltott ki műemlékvédelmi csoportok körében.
jan. 13
17:06
A Ming-dinasztia korában faragott, hatalmas Buddha-szobor emelkedett ki a vízből (Múlt-kor)
Víz alatti régészeti kutatás kezdődött a kelet-kínai Csianghszi tartomány egyik városában, miután egy hatalmas Buddha-szobor feje bukkant elő egy apadó víztározóból. A vasárnapig tartó víz alatti kutatás során adatokat és felvételeket gyűjtenek a további vizsgálatokhoz.

Keresés