2017. január 16. hétfő

jan. 16
9:03
Anna Frank medáljának hasonmására bukkantak a sobibori haláltáborban (Múlt-kor)
Régészek Anna Frank medáljának hasonmására bukkantak Sobiborban, a második világháború egyik legkegyetlenebb haláltáborában folytatott ásatásokon - jelentette vasárnap a Háárec című újság honlapja.
jan. 16
10:06
Még Theodore Roosevelt is ismerte Mikszáth egyik leghíresebb regényét (Múlt-kor)
Százhetven éve, 1847. január 16-án született Mikszáth Kálmán író, újságíró, szerkesztő, “a nagy palóc”. Pályája korai szakaszán a romantikához kötődött, majd a 19. század végének Magyarországáról, jellegzetes társadalmi rétegeiről rajzolt hiteles képet.
jan. 16
10:08
Elhunyt a Gulág túléléséhez szükséges négy szabályt megfogalmazó Olofsson Placid atya (Múlt-kor)
Életének 101. évében vasárnap este elhunyt Olofsson Károly, szerzetesi nevén Olofsson Placid bencés szerzetes - közölte Hortobágyi T. Cirill, a Pannonhalmi Bencés Főapátság perjele hétfőn. Kívánsága szerint Pannonhalmán helyezik végső nyugalomra.
jan. 16
11:09
Magyar siker Amerikában: már több százezren látták a Moholy-Nagy-életműkiállítást (Múlt-kor)
Több százezren látták eddig az Egyesült Államok két városában Moholy-Nagy László életmű-kiállítását, a magyar művész alkotásait New Yorkban és Chicagóban mutatták be, és Los Angelesben is láthatóak lesznek.
jan. 16
13:15
Miért nem használnak vezetéknevet a brit királyi család tagjai? (Múlt-kor)
A brit királyi család élete gyakorlatilag a nyilvánosság előtt zajlik, vezetéknevüket azonban csak kevesen ismerik. Persze már évezredek óta természetes, hogy az uralkodókra a világ minden táján keresztnevükön hivatkoznak, vannak esetek azonban, amikor a királyi méltóságok is használnak vezetéknevet.
jan. 16
15:21
Esőerdei faházában, brutálisan gyilkolták meg a gorillák védelmezőjét (Múlt-kor)
Nyolcvanöt éve, 1932. január 16-án született Dian Fossey etológus, aki elsősorban a gorillák körében végzett kutatásai nyomán, valamint az érdekükben kifejtett tevékenysége révén vált ismertté. Életéről Sigourney Weaver főszereplésével forgattak nagysikerű filmet Gorillák a ködben címmel.
jan. 16
17:27
Ókori műtőre bukkantak a közel 2000 éves romok között (Múlt-kor)
Bronzból és vasból készült orvosi eszközöket fedeztek fel a ciprusi Páfosz csaknem kétezer éves romjai között a krakkói Jagelló Egyetem régészeti intézetének kutatói. A régészek egykor olajok, parfümök és gyógyszerek tárolására használt edényeket és olajlámpásokat is találtak.

Keresés