2017. január 18. szerda

jan. 18
8:12
Több mint 80 kis kardszárnyú delfin pusztult el Florida partjainál (MaHu)
A hét végén több tucat tengeri emlős megfeneklett az Everglades Nemzeti Park mangrove-erdőiben.
jan. 18
9:15
Elkapta a lövészároklázat, majd a somme-i csatában sebesült meg a Micimackó írója (Múlt-kor)
Százharmincöt éve, 1882. január 18-án született Londonban Micimackó szülőatyja, A. A. (Alan Alexander) Milne. A Micimackó Magyarországon 1935-ben jelent meg Karinthy Frigyes humort sugárzó magyarításában, szinte minden létező nyelvre lefordították, még eszperantóra és latinra is.
jan. 18
9:18
Földöntúli látványban volt része, mikor kinézett a repülő ablakán (MaHu)
A sarki fény 10.668 méter magasságban.
jan. 18
10:19
A Kádárral összefutó Zalatnaytól a Hajógyáriról kitiltott Beatricéig – mesélnek a régi csibészek (Múlt-kor)
Azok a régi csibészek – párbeszéd a rock and rollról címmel megjelent a hazai beat és rock legendáival folytatott beszélgetés-sorozat írott változata. Csatári Bence és Poós Zoltán a Cseh Tamás Program keretében faggatott ikonikus előadókat közönség előtt.
jan. 18
11:09
Bronzba öntötték a Gothard Obszervatóriumot! (csillagászat.hu)
Az elmúlt év záróakkordjaként Szombathelyen “szobrot kapott” a Gothard Asztrofizikai Obszervatórium! 2016. december 29-én a Fő téren adta át Dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere a várost ábrázoló bronzból készült makettet, amelyet Budai István fotó- és szobrászművész készített
jan. 18
11:11
SETI Klub honlap az interneten! (csillagászat.hu)
A portál célja a magyar olvasóközönség hiteles tájékoztatása minden olyan tudományos kezdeményezésről, eredményről, cikkről, könyvről és rendezvényről, ami a SETI területén figyelmet érdemel. A SETI, ami a Földön kívüli értelem keresésének angol nyelvű rövidítése, közeli rokonságban áll az űrkutatással és
jan. 18
11:21
Az eddig véltnél tízezer évvel korábban érkeztek meg az első emberek Észak-Amerikába (Múlt-kor)
Az eddig véltnél tízezer évvel korábban érkeztek meg az első emberek Észak-Amerikába a Bering-szoroson át - állítják a PLoS One című folyóiratban közölt tanulmányukban a Montreali és az Oxfordi Egyetem kutatói.
jan. 18
12:21
Különleges leletekre bukkantak egy 2400 éves romvárosnál Kínában (Múlt-kor)
Egy igazi ritkaságnak számító alagsorra és egy kandallóra bukkantak kínai régészek egy 2400 évvel ezelőtti város maradványainál az északnyugat-kínai Sanhszi tartomány fővárosában, Hszianban.
jan. 18
12:23
Lenyűgöző képek a múlt századi dunai jégzajlásokról (Múlt-kor)
Magyarországi események ritkán kerülnek be komoly nemzetközi oldalak hírei közé, nemrég azonban több nagy tekintélyű portál, köztük a BBC News is közzétett egy felvételt a dunai jégzajlásról. A Fortepan dunai jégzajlásokról készült 20. századi felvételei közül válogattunk.
jan. 18
14:27
„A legrondább nő a világon” – ritka fotók az extrém vékony derekú színésznőről (Múlt-kor)
Émilie Marie Bouchau már az 1890-es években igen rövid szoknyát, rövidre nyírt frizurát viselt, szemeit pedig az arab világot idéző, sminkelési trükkökkel emelte ki. Emellé jött még a 14-16 hüvelykes, vagyis mindössze 35-40 centiméter kerületű, fűzővel drasztikusan lekeskenyített dereka.
jan. 18
15:30
Csonttá fagyott holttestek, felrobbantott hidak és az éhség – amikor Pest fellélegzett (Múlt-kor)
A háborút túlélő pestiek a rommá lőtt házak óvópincéiből előbújva azzal is szembesültek, hogy a Duna két partja között megszakadt a közúti összeköttetés, mert a visszavonuló németek aznap reggel a még álló két utolsó hidat, az Erzsébet hidat és a Lánchidat is a levegőbe röpítették.
jan. 18
19:51
Az eddig véltnél tízezer évvel korábban érkeztek meg az első emberek Észak-Amerikába (MaHu)
A montreali kutatók a kanadai-alaszkai határhoz közeli Bluefish folyót szegélyező barlangokból származó leleteket elemeztek.
jan. 18
19:53
A legmelegebb év volt 2016 a feljegyzések kezdete óta (MaHu)
A Föld hőmérséklete 1,1 Celsius-fokkal magasabb az ipari forradalom előtti szinthez képest.
jan. 18
20:09
Donald Trumpról neveztek el egy apró molylepkét (MaHu)
A fejét borító jellegzetes, aranyszínű pikkelyek feltűnően emlékeztetnek az Egyesült Államok leendő elnökének elhíresült hajviseletére.
jan. 18
21:57
Durva: újabb földrengés is lesújtott az olaszokra (MaHu)
Az erős földrengést számos utórengés követte, gyakorlatilag folyamatosan rázkódik Olaszország dereka.

Keresés