2017. január 4. szerda

jan. 4
8:42
Egyszerre két nővel is élt együtt a 20. század egyik legnagyobb fizikusa, Erwin Schrödinger (Múlt-kor)
Ötvenhat éve, 1961. január 4-én halt meg Bécsben Erwin Schrödinger Nobel-díjas osztrák fizikus, az atomelmélet újrafogalmazója, a kvantummechanika egyik atyja, a hullámmechanika megteremtője, az anyaghullámok terjedését leíró egyenlet kidolgozója, a kvantumbiológia egyik megalapozója.
jan. 4
9:45
Kezdetben egy pár csizmáért lehetett megtekinteni Picasso Guernicáját (Múlt-kor)
Idén három spanyol múzeum is kiállítást szentel Pablo Picassónak abból az alkalomból, hogy 80 évvel ezelőtt, 1937-ben alkotta meg egyik legjelentősebb művét, a Guernica című festményt, amely azóta a háborús borzalmak egyetemes szimbólumává vált.
jan. 4
10:48
Kísértetek lakják a 17. századi királyi palotát a svéd királyné szerint (Múlt-kor)
Szilvia svéd királyné azt állítja, hogy kísértetek lakják a stockholmi királyi kastélyt. XVI. Károly Gusztáv király 73 éves felesége a svéd köztévé új dokumentumfilmjében beszél erről, mely a királyi család 1600-as években alapított rezidenciáját mutatja be.
jan. 4
10:48
Újabb négy másodperc, amitől megindul a nyálelválasztásod (BerryBlog)
Lassan olyanok lesznek a TCL amerikai főnöke által kiadott villám-teaserek a Mercuryról, mint valami folytatásos filmsorozat, vagy mozi, aminek a végén majd egyszercsak összeáll a kép (vagy nem) egy kerek egésszé, és az ember teljesen megbabonázva kapcsolja ki a tévét, vagy megy ki a moziból. Ma újabb négymásodperces videorészlet került ki a Twitterre a BlackBerry és a TCL kooprodukciójában…
jan. 4
11:15
A Wikileaks alapítója az oroszok védelmére kelt (Népszava)
"Nem oroszok hackelték meg amerikai demokrata politikusok elektronikus levelezését."
jan. 4
11:51
Csecsemők csontjait is feltörték az észak-európai neandervölgyiek, hogy a velőhöz jussanak (Múlt-kor)
Az öreg kontinens északi részén élő neandervölgyiek között is felbukkant a kannibalizmus, vélik a régészek, akik a belgiumi Goyet-barlangban tavaly júliusban feltárt csontok tüzetesebb átvizsgálása után jutottak erre (a korábbi sejtéseket megerősítő) következtetésre.
jan. 4
12:54
2060-ra jósolta a világvégét Isaac Newton (Múlt-kor)
Háromszázhetvennégy éve, 1643. január 4-én (az Angliában akkoriban még érvényben lévő Juliaus-naptár szerint 1642. december 25-én) született Isaac Newton angol fizikus, matematikus, csillagász, az emberiség történetének egyik legnagyobb géniusza.
jan. 4
13:27
A terror árnyékában dolgozik a fiatal magyar régész (MaHu)
Irakban, annak is kurdok által lakott részén vesz részt ásatáson és helyi szakemberek képzésében a fiatal magyar régész, Pabeschitz Virág.
jan. 4
13:57
A sztenderd és ami mögötte van (nyest.hu)
A standard vagy sztenderd a gyakori használat ellenére nem éppen a legegyértelműbb fogalom. Olyannyira nem, hogy mind a mai napig jogosan tehetjük fel a kérdést: mi az a sztenderd? Hol húzódik a határ standard és nem standard formák, változatok között? Ki beszéli és ki nem a standardot?
jan. 4
14:00
A megszökött csempészállatok populációi jelentik az új reményt (MaHu)
Az illegális kereskedelemből származó, elszökött vagy szabadon engedett állatok a természetben másodlagos populációkat alkotva hosszú távon a túlélést jelenthetik a kihalástól fenyegetett fajok számára.
jan. 4
14:15
Megkezdték a "névsorolvasást" a Londoni Állatkertben (MaHu)
Megkezdte lakóinak szokásos évi összeszámolását a Londoni Állatkert, amelynek gondozói finom csemegékkel indultak útnak kedden, hogy előcsalogassák a több mint 700 fajnak otthont adó intézmény összes lakóját.
jan. 4
15:00
Honnan ismerheted fel híres festők képeit? (Múlt-kor)
A művészettörténet legnagyobb alakjainak képeit a szakértők azonnal felismerik stílusjegyeikről, ám bizonyos támpontok alapján a laikusok is könnyedén megállapíthatják, kinek a műveiről van szó. Tudja például, hogy ki festett Putyin-fejű alakokat?
jan. 4
16:03
Az iraki Moszul mellett vesz rész ásatáson egy magyar régész (Múlt-kor)
Irak kurdok által lakott részén vesz részt ásatáson és helyi szakemberek képzésében a fiatal magyar régész, Pabeschitz Virág - hangzott el az M1 aktuális csatorna szerdai műsorában.

Keresés