2010. június 1. kedd

jún. 1
6:27
Hatszoros hangsebességgel száguldanak a hullámlovasok (168 Óra Online)
A hangsebesség hatszorosával új sebességi rekordot állított fel az X51A jelű, kísérleti stádiumban lévő katonai repülőgép Dél-Kaliforniában.
jún. 1
8:48
Mit lehet tenni a klímaváltozás ellen? (Infostart)
Összesen tizennyolc országban készült felmérés szerint nemzetközi szinten jelentős számú ember aggódik komolyan a klímaváltozás lehetséges hatásai miatt. Bár az országok között erős eltéréseket mértek, a többség abban egyetért, hogy a kellemetlen következmények mérsékléséhez szükséges, hogy az egyes állampolgárok környezettudatos módon éljenek.
jún. 1
12:30
Bio élelmiszerek: blöff az egész? (168 Óra Online)
Nem biztos, hogy egészségesebbek a drágábban beszerzett bio élelmiszerek - derül ki egy friss kutatás eredményéből.
jún. 1
20:42
Halat ettünk, okosak lettünk (168 Óra Online)
A halfogyasztás segítette elő az emberi agy robbanásszerű fejlődését kétmillió évvel ezelőtt – vélekedik az a nemzetközi kutatócsoport, amely 2004 óta végez feltárásokat Kenya északnyugati részén, a Rudolf-tó keleti partján.

2010. június 2. szerda

jún. 2
6:36
Visszatért a Földre az űrhármas a Szojuz TMA-17 fedélzetén (Infostart)
Rendben földet ért szerdán reggel Kazahsztánban az orosz - amerikai - japán űrhármas a Szojuz TMA-17 űrhajó visszatérő egységével.
jún. 2
8:48
Vége a letöltésnek? Beindultak a hatóságok... (168 Óra Online)
A brit média-felügyeleti szerv által közzétett, a májusban elfogadott kalózkodás elleni törvény végrehajtására vonatkozó javaslat szerint 2011-től kezdenék meg a jogsértő internetezőkre vonatkozó adatgyűjtést, és az illegális letöltésre figyelmeztető üzenetek kiküldését Nagy-Britanniában.
jún. 2
15:24
Óriási veszély! Bele is halhat, ha szexelni akar... (168 Óra Online)
Sok férfi szégyenérzete okán nem mer orvoshoz fordulni potenciazavarával, ezért inkább online kínált "gyógyszereket" vásárol, remélve, hogy segít. A hivatalosan vényköteles, de recept nélkül megvásárlásra kínált gyógyszerek fogyasztása jelentős kockázattal jár, a hamis tabletták nem hogy nem segítenek, de súlyosbíthatják a problémát.
jún. 2
18:18
Itt lesz hamarosan a következő vulkánkitörés! (Infostart)
A következő évtizedben nagy valószínűséggel vulkáni kitörés várható a Kanári-szigeteken. Ez a kérdés is erősen foglalkoztatja a tudományos kutatókat a vulkanológiai konferencián, amelyet éppen a Kanári-szigetek egyik településén, Puerto de la Cruz városában tartanak.
jún. 2
20:06
Mi történik, ha virtuális zsiráfot virtuális vízbe tesznek? (Infostart)
Habár sok nagytestű állat kiválóan úszik, a zsiráfokról az a nézet járta, hogy erre képtelenek. Most azonban tudósok számítógépes szimulációval bebizonyították, hogy a hosszú nyakúak sem fulladnak meg a vízben - legalábbis virtuálisan. A valóságban ugyanis sokkal nehezebb a dolguk, mint például egy lónak.

2010. június 3. csütörtök

jún. 3
5:42
A neandervölgyi ember korábban érkezhetett a brit szigetekre (168 Óra Online)
A neandervölgyi ember a feltételezettnél negyvenezer évvel korábban jelent meg a brit szigeteken - írja az MTI.
jún. 3
9:33
A mellrákra hajlamosító gént nem befolyásolja az életmód (168 Óra Online)
Az emlőrákra hajlamosító gént nem befolyásolja az életmód, amelynek káros elemei amúgy növelhetik a betegség kockázatát a nőknél - derült ki egy frissen ismertetett tanulmányból.
jún. 3
12:51
Megtalálták Szeged Bastille-át (168 Óra Online)
Siker koronázta a kutatást Szegeden: a régészek csaknem három méteres mélységben rábukkantak a vár északi falára. Középkori és újkori maradványok egyaránt előkerültek. Középkori és újkori maradványok egyaránt előkerültek – számol be a feltárásról a

2010. június 4. péntek

jún. 4
11:24
A magyar nők a nemzeti karakterjegyeinket is erősíthetik (168 Óra Online)
Kiemelkedően jó a magyarok problémamegoldó képessége, ráadásul a magyar nők, szinte minden kompetenciájukban felülmúlják a férfiakat és ez akár nemzeti karakterjegyeinket is erősítheti – derül ki az OECD ALL felmérésből. A világméretű kompetenciakutatás amellett, hogy az oktatás területén elvárt kormányzati intézkedések irányát hivatott megrajzolni, azt is megmutatja, mennyire életrevalóak a…
jún. 4
14:09
Szatyor: a magyar legcsúnyább szava (168 Óra Online)
Egy friss közvélemény-kutatás szerint Makaó lakosai jelentős részben egyetértenek a műanyag alapú bevásárlószatyrokra kivetendő adóval, és elfogadnák, ha környezetvédelmi megfontolásokból a bevásárlóhelyeken fizetni kellene a korábban ingyenesen adott szatyrokért.

2010. június 5. szombat

jún. 5
6:39
Gyorshajtót fényképezett a Hubble űrteleszkóp (168 Óra Online)
Különösen nyugtalan és fiatal csillaghalmazt figyelt meg és mért fel pontosan a Hubble űrteleszkóp a Tejútrendszerben.
jún. 5
9:09
Mellrák elleni vakcinán dolgoznak amerikai kutatók (Infostart)
Mellrák elleni vakcinát fejlesztettek ki amerikai kutatók, az új oltás tesztelése és engedélyeztetése azonban még évekig eltarthat - adta hírül a BBC.
jún. 5
11:03
Megdöbbentő felfedezés: élet a Földön kívül? (168 Óra Online)
Meglepő felfedezést tettek amerikai kutatók a Szaturnusz legnagyobb holdja, a Titán megfigyelése közben: a jelek szerint nem kizárt, hogy van élet az égitesten. A mikrobák jelenlétére utaló adatok bizakodásra adhatnak okot, a tudósok ugyanakkor figyelmeztetnek: nem biológiai eredetű kémiai reakciók is produkálhatnak effajta jeleket.

2010. június 6. vasárnap

jún. 6
8:45
Megbízhatunk a Wikipédiában: kevés a hiba a szócikkekben (Infostart)
Megbízhatóak és pontosan a daganatos betegségekről szóló Wikipédia-szócikkek, bár némelyiket nehezebb értelmezni, mint a hivatalos betegtájékoztató kiadványokat - hívták fel a figyelmet amerikai kutatók.
jún. 6
11:15
Gond van a félkész Robert Pattinson-filmmel! - Nyomoz az FBI? (168 Óra Online)
A várhatóan jövőre mozikba kerülő, Vizet az elefántnak című film forgatókönyve szivárgott ki az internetre a közelmúltban. A filmet gyártó Fox jogi szankciókat is kilátásba helyezve felszólította az érintett weboldalakat, hogy a szerzői jogi védelem alatt álló fájlt távolítsák el a megosztott tartalmak közül.

2010. június 7. hétfő

jún. 7
6:30
Pacemaker a végrendeletben: nem száll sírba (168 Óra Online)
Elhunyt szívbetegek szívritmust szabályozó pacemakert vagy bonyolultabb változatát, a mellkasukba beültethető defibrillátort adományoztak végrendeletükben, mivel az elhalálozásuk után kiemelt készülékek továbbra is működésképesek - ismertették amerikai kutatók a Heart Rhythm Society 2010 nemzetközi kongresszusán.
jún. 7
9:03
Mégsem klimaxolnak a férfiak? (Infostart)
Nincs tudományos bizonyíték arra, hogy valóban létezik férfiklimax - hívta fel a figyelmet egy nemrég megjelent tanulmány.
jún. 7
12:33
Döbbenetes összefüggés az őszülés és bőrrák között (168 Óra Online)
Hatékonyságát a szemöldök és a haj őszülésével is jelezheti két új kísérleti szer, amelyet számos sikertelennek bizonyult, melanoma elleni vegyület után eredményesnek találtak amerikai kutatók - írja az MTI.
jún. 7
16:24
Magyarok: szex helyett stressz (168 Óra Online)
A magyarok ötöde havonta vagy ritkábban él szexuális életet, kétharmada gyakran stresszel, a megkérdezettek felének pedig nagyon kevés közeli barátja van - derült ki a HáziPatika.com felméréséből.
jún. 7
20:45
Tablettát szedhetünk a nyomasztó emlékek ellen (Infostart)
Megszabadítja a katasztrófák és balesetek túlélőit a nyomasztó emlékek negatív hatásaitól az az új tabletta, amelyet amerikai kutatók fejlesztettek ki - adta hírül a Daily Mail.

2010. június 8. kedd

jún. 8
6:42
Fogyást segítő gyógyszeren dolgoznak magyar kutatók (168 Óra Online)
Fogyást elősegítő gyógyszer születhet az elhízás okait vizsgáló uniós projektnek köszönhetően, amelynek magyar kutatók is részesei.
jún. 8
7:48
Meteorkrátert imádtak az ókorban a Baltikumban (Infostart)
Meteorkrátert imádtak az ókorban a mai Észtország területén.
jún. 8
11:06
Jön a kaparós DVD! (168 Óra Online)
Nemrégiben jelent meg egy újdonság a CD/DVD gyártás piacán, ami forradalmasíthatja a szerencsejátékok kaparós sorsjegyeit, a telefonszolgáltatók egyedi kóddal ellátott kártyáit, az ajándékkuponokat vagy bármilyen olyan marketing eszközt, ami játékra invitálja a vásárlót.

2010. június 9. szerda

jún. 9
10:45
Árvíz után: hogy szabaduljunk meg a penésztől? (168 Óra Online)
Az árvizek nem csak a balesetveszély és az ivóvízbázis fertőzése révén fenyegetik az egészségünket. A levonuló ár nyomán a beázott falakon, átnedvesedett bútorokon, elpusztult növényzeten elszaporodnak a penészgombák, amelyek allergiát és asztmát okozhatnak. A megoldási lehetőségekről dr. Magyar Donát, a aerobiológusa beszélt.
jún. 9
19:00
Az új bankkártya a gyereket is megfürdeti (168 Óra Online)
Kijelző és gomb van az új MasterCard-kártyákon - A vállalat Magyarországon leplezte le új generációs bankkártyáit, melyek többféle információt is ki tudnak jelezni. Az adatokat minden használatkor frissíti a chip.
jún. 9
19:30
Úszás helyett szörfözik a krokodil (Infostart)
Hogyan jutottak el a krokodilok a Csendes-óceán több szigetére, amikor rossz úszók? Ez a kérdés régóta foglalkoztatja a kutatókat, akik most azt mondják, megtalálták a választ.

2010. június 10. csütörtök

jún. 10
7:06
Letöltés: brutális összeg lett a végszámla! (168 Óra Online)
A játékszoftver-ipart képviselő CESA tanulmánya szerint öt év alatt mintegy 42 milliárd dollár összértékű Sony PSP és Nintendo DS játékszoftvert töltöttek le illegálisan az internetezők. A kutatás során a 20 legjobb eladási mutatóval rendelkező programokat vizsgálták.
jún. 10
7:48
Szabad szemmel lesz látható a hónap végén napközelbe érő üstökös (Infostart)
A hajnali órákban szabad szemmel is látható lesz a hó végén napközelbe érő C/2009 R1 McNaught-üstökös, amely július másodikán 60 millió kilométerre közelíti meg a Napot.
jún. 10
14:15
Ingyenes! Arccal lőnek ki az űrbe bárkit... (168 Óra Online)
Immár bárki "képes" lehet űrutazásra, az is, akinek nincs pénze rá, mivel amerikai űrsiklók felviszik a fényképét a világűrbe.
jún. 10
17:57
Klímaváltozással terjednek észak felé a fertőző betegségek (Infostart)
A növekvő globális átlaghőmérséklet talán már most is eleget emelkedett ahhoz, hogy segítse a fertőző betegségek északabbra vonulását - derül ki egy friss tanulmányból.
jún. 10
20:03
Feltárták az autizmus összetett genetikai hátterét (Infostart)
A családjukban autizmussal együtt élő emberek örökítőanyagának eddigi legkiterjedtebb genetikai elemzése azt mutatja, hogy sok páciensnél a génmutációk egyedi mintázata bukkan fel, mely nem feltétlenül örökletes.
jún. 10
21:51
Szúnyognyálból könnyebb kimutatni a fertőző betegséget (Infostart)
Ausztrál kutatók kifejlesztettek egy új módszert a szúnyogok által terjesztett vírusos betegségek felderítésére, segítségével feleannyi idő alatt ki lehet mutatni egy bizonyos terület fertőzöttségét, mint eddig.

2010. június 11. péntek

jún. 11
6:45
Új fertőző betegségek tartanak Európa felé a klímaváltozással (168 Óra Online)
A növekvő globális átlaghőmérséklet talán már most is eleget emelkedett ahhoz, hogy segítse a fertőző betegségek északabbra vonulását - derül ki egy friss tanulmányból.
jún. 11
14:27
Életmentő alsónemű: méri a pulzust, meg mást is... (168 Óra Online)
Életmentő alsónadrággal rukkoltak ki amerikai tudósok: a ruhadarab folyamatosan méri viselője vérnyomását, pulzusát és más életfunkcióit, valamint ha kell, még gyógyszert is bead neki - írja az MTI.

2010. június 12. szombat

jún. 12
6:24
Elképesztő felfedezés! Otthon, a konyhában is kipróbálhatja bárki! (168 Óra Online)
A buborékok nem egyszerűen eltűnnek, amikor szétpukkannak, hanem egyre kisebb utódbuborékok gyors sorozatában eresztenek le - állapították meg kutatók.
jún. 12
9:12
Kávéra és drogra esküsznek a pókerjátékosok (Infostart)
Az amerikai és kanadai pókerjátékosok nyolcvan százaléka rendszeresen használ kábítószereket - hívták fel a figyelmet amerikai kutatók.

2010. június 13. vasárnap

jún. 13
8:36
A történelem előtti időkben is nagy divat volt a bőrnadrág (Infostart)
A történelem előtti időkben, vagyis mintegy 4200 évvel ezelőtt is nagy divat volt a bőrnadrág - derült ki egy régészeti tanulmányból, amely a svájci Schnidejoch- gleccser olvadásakor felszínre került ősi lábszárvédőket vizsgálta.
jún. 13
12:12
A kiveszőben lévő tigris egyre inkább függ az embertől (Infostart)
A kihalással fenyegetett tigriseket meg lehetne menteni, de a sorsukról Washingtonban tartott tanácskozás szakértők szerint az ehhez szükséges lépések megtétele két akadályba is ütközik: az egyik az erdőirtás, a másik a feketepiac, amelyen a nagymacska egy-egy példánya 50 ezer dollárt is megér.
jún. 13
14:18
Óriási rádióteleszkóp Hollandiában (Infostart)
A világ legnagyobb rádióteleszkópját mutatták be Hollandiában.
jún. 13
15:57
A diktátor többször megütötte, mások előtt megalázta (168 Óra Online)
Apja paranoiás volt, anyja öngyilkos lett, egyik bátyja odaveszett a háborúban, a másik elitta az eszét és börtönbe került. Első szerelmét száműzték, négy férjet fogyasztott el, két gyermeke elidegenedett tőle. Nem csoda hát, hogy Sztálin lánya, Szvetlana Allilujeva, aki ma az USA-ban él, depressziós lett, és az alkoholba menekült. KULCSÁR ISTVÁN írása.
jún. 13
20:15
Aki gyakran mosolyog, ritkábban kap infarktust (Infostart)
Sok tanulmány született arról, hogy a depressziósok között több a szívbeteg, mint a jó kedélyű emberek csoportjában, arról azonban nem nagyon készült tudományos megfigyelés, hogy a vidám, kiegyensúlyozott személyiség véd-e a szívrohamtól. Kanadai kutatók erre vonatkozó vizsgálatának eredményeit az European Heart Journal közölte.

2010. június 14. hétfő

jún. 14
7:03
Hármas ikreket szült egy 66 éves indiai nő (Infostart)
Hármas ikreket hozott a világra egy 66 éves nő Indiában - derült ki a terhességet felügyelő termékenységi klinika tájékoztatásából.
jún. 14
7:54
Fájlcsere és letöltés: jó hírünk van! (168 Óra Online)
Újabb hátralépést könyvelhettek el a napokban a spanyol szerzői jogvédők, miután egy öt éve húzódó szerzői jogi jogsértési ügyben a spanyol bíróság a könyvkölcsönzés rendszeréhez hasonlítva a fájlcserélést, a jogsértéssel gyanúsított internetes oldal mellett foglalt állást.
jún. 14
12:06
Egyes vérnyomáscsökkentő szerek emelhetik a rákkockázatot (Infostart)
A világ legnépszerűbb vérnyomáscsökkentő szerei közül egyesek enyhén növelhetik a rákbetegségek kialakulásának kockázatát - állapították meg amerikai kutatók.
jún. 14
13:00
Vizi E. Szilveszter tanulmányát közli a British Journal of Pharmacology (Infostart)
Az idegsejtek, a neuronok párbeszédéről, a nevéhez fűződő agyműködési modellről, a sejtközi térség "porszívóiról" beszélt egyebek közt Vizi E. Szilveszter Széchenyi-díjas agykutató, az MTA korábbi elnöke az abból az alkalomból, hogy a British Journal of Pharmacologyben megjelent a kutatásait összefoglaló terjedelmes tanulmány.
jún. 14
16:42
Veszélyes, 36 százalékos növekedéssel sokkolt a PSI (168 Óra Online)
A Gyógyszerbiztonsági Intézet adatai szerint több mint 800 hamisított gyógyszertípust azonosítottak a szakértők a tavalyi évben. Ez a szám a megelőző év adataihoz képest 36 százalékos növekedést jelent.

Keresés