2010. július 1. csütörtök

júl. 1
9:03
Miért júliusban történik a legtöbb végzetes orvosi műhiba? (Infostart)
Minden év júliusában veszti életét a legtöbb beteg orvosi műhiba miatt, az amerikai kórházakban tapasztalható furcsa halálozási ráta valószínűleg a rezidensek alkalmazásával függ össze - adta hírül a Health Day.
júl. 1
9:57
Egészségünk láthatatlan őrzői: a hormonok (Infostart)
A legtöbb esetben csak akkor veszünk róluk tudomást, ha valami problémát, elváltozást okoznak. Legyen az folyamatos testsúlyemelkedés, idegesség, vagy a menstruációs problémák, a hormonháztartásban jelentkező zavar életminőségünket és egészségünket is jelentősen befolyásolja. Melyek a főbb hormontermelő szerveket és működési zavaruk milyen betegségeket okozhat?
júl. 1
12:15
Elfeketedett a Balaton, menekülnek a turisták (168 Óra Online)
Barna, helyenként fekete volt a Balaton vize a balatonfenyvesi nagystrandon, ahol állítólag rendszeres ez a szokatlan látvány, a Berekből szivattyúzott víz ugyanis ott folyik be a tóba – írta a .
júl. 1
17:12
Metroszexualitás, avagy hol a határa a túlzott igényességnek? (168 Óra Online)
A metroszexualitást, mint jelenséget talán érdemes abból a szempontból közelíteni, hogy a szó első részeként megjelenő „metro” a nagyvárosi létet, a metropoliszt jelöli. Emiatt lehet hasznos körüljárni ezt a témát a szociológia és a divat összefüggéseit szem előtt tartva, illetve a társadalmi állapotot leíró élménytársadalom elméletét alapul véve. Egy felmérés szerint Európában már a 35 év alatti…
júl. 1
17:14
Minden, amit tudni akartál a metroszexualitásról, de sosem merted megkérdezni (168 Óra Online)
A metroszexualitást, mint jelenséget talán érdemes abból a szempontból közelíteni, hogy a szó első részeként megjelenő „metro” a nagyvárosi létet, a metropoliszt jelöli. Emiatt lehet hasznos körüljárni ezt a témát a szociológia és a divat összefüggéseit szem előtt tartva, illetve a társadalmi állapotot leíró élménytársadalom elméletét alapul véve. Egy felmérés szerint Európában már a 35 év alatti…
júl. 1
18:03
Vakcina készül a legrosszabb rák ellen (Infostart)
A világ első hasnyálmirigyrák elleni vakcinája kidolgozása felé halad egy dél-koreai gyógyszergyár. A KAEL-Gem-Vax bejelentése szerint a GV1001 kódjelű oltóanyagjelölt III. fázisú klinikai vizsgálatát, amelyet a Liverpooli Egyetemen folytatnak, már 70 százalékban elvégezték.

2010. július 2. péntek

júl. 2
6:24
Nyugodtan röpködhet: megszűnik a jetlag (168 Óra Online)
A metirapon nevű hatóanyag segítségével meg lehet könnyíteni az utazók számára az időeltolódáshoz való alkalmazkodást a göttingeni Max Planck Intézet kutatóinak reménye szerint - írja az MTI.
júl. 2
21:15
A hosszú élet? A génjeidben van... (168 Óra Online)
Gének olyan mintázatát azonosították tudósok, amely minden korábbinál nagyobb pontossággal mondja meg, hogy ki éri meg századik születésnapját - még akkor is, ha más génjei betegségekre hajlamosítanak.
júl. 2
21:39
A kézi irányítás sem segített a Nemzetközi Űrállomáson (Infostart)
Az automatikus közelítés rendszerének meghibásodása miatt nem csatlakozhatott a Progressz teherűrhajó a Nemzetközi Űrállomáshoz péntek este, a hibát kézi irányítással sem sikerült jóvátenni. A földi irányítóközpont vasárnapra halasztotta a második dokkolási kísérletet.

2010. július 3. szombat

júl. 3
6:36
Különleges fotó az űrrepülőgép startjáról (168 Óra Online)
Kép a legutóbbi űrrepülőgépes startról és egy F-15-ös vadászbombázóról.
júl. 3
11:39
Leleplezték a globális felmelegedés elindítóit (Infostart)
Az őskori vadászokkal kezdődött tizenötezer éve az emberi tevékenység okozta, azaz az antropogén felmelegedés - állítják amerikai kutatók a Geophysical Research Letters című szaklapban közzétett tanulmányukban.
júl. 3
13:27
Halált okozó baktériumok a bevásárlótáskákban (Infostart)
Rendszeres, nagy hőmérsékletű mosás hiányában akár halálos mérgezést is okozhatnak a bevásárlótáskákban megtelepedő baktériumok - mutatták ki amerikai tudósok.
júl. 3
14:51
Nem sikerült összehozni az űrbéli randevút (168 Óra Online)
Nem tudott bedokkolni a robotpilóta által irányított orosz Progressz teherűrhajó a Nemzetközi Űrállomásra pénteken, miután elvétette a kapcsolódási pontot - közölték moszkvai források.
júl. 3
15:51
Megdöbbentő hasonlóság a nők és a delfinek között (Infostart)
A hosszabb élettartamú élőlények közül csupán három fajnál fordul elő menopauza: az embernél, a rövidszárnyú gömbölyűfejű delfinnél valamint a kardszárnyú delfineknél. Brit kutatóknak most sikerült kideríteniük, miért.
júl. 3
23:39
Vakok által vezethető autót fejlesztenek (Infostart)
Vakok által vezethető autót fejlesztenek amerikai tudósok. Az autó különböző szenzorokkal tájékoztatná a sofőrt a jármű körüli tárgyak helyzetéről.

2010. július 4. vasárnap

júl. 4
7:42
Így hánytok ti: körkép a világ tűzhányóiról (Infostart)
Izlandon most nagy a "vulkáni csend", bár az Eyjafjöll azért megereszt néhány kisebb hamufelhőt, jelezve, hogy nem tért még nyugovóra. A Tűzhányó blog összeállításából kiderül, hogy a vulkánoknál nincs nyári szünet.
júl. 4
8:18
Ismét megpróbálják összekapcsolni a Progressz teherűrhajót a Nemzetközi Űrállomással (Infostart)
Ma este, közép-európai idő szerint 6 óra körül próbálják meg ismét összekapcsolni a Progressz teherűrhajót a Nemzetközi Űrállomással. A dokkolást péntekre tervezték, de ez műszaki problémák miatt meghiúsult.
júl. 4
23:33
Kikötött a Progressz (Infostart)
Kikötött a Progressz teherűrhajó este. Az első dokkolási kísérlet pénteken kudarcot vallott. Azóta kiderült, az volt a baj, hogy aktiválódott a kézi rákapcsolási rendszer távirányítója, ami ilyen esetekben felülírja az automatikus vezérlést.

2010. július 5. hétfő

júl. 5
5:21
Már nyomozzák a letöltők IP-címét – ősszel jönnek a pofonok (168 Óra Online)
Ez év szeptemberben kaphatják meg az első figyelmeztető üzeneteket azok a francia internetezők, akik illegálisan töltöttek le szerzői jog által védett fájlokat az internetről. A Hadopi-törvény alkalmazása elől az utolsó akadály is elhárult a végrehajtáshoz útmutatás nyújtó kormányrendelet kihirdetésével.
júl. 5
10:21
Négy orosz műhold tanulmányozza a Föld mágneses terét (Infostart)
Négy műholdat bocsát fel a következő években Oroszország a Föld mágneses terének tanulmányozása céljából. A Rezonansz nevű program a legjelentősebb Nap-Föld-fizikai projekt az Interbol után.
júl. 5
10:51
Még az AIDS sem jelent ekkora veszedelmet (168 Óra Online)
A gyógyszerhamisítás az egyik legsúlyosabb, a terrorizmushoz hasonló fenyegetést jelent a modern társadalom számára. A hamisítókat csak az anyagi haszonszerzés érdekli, míg termékeik számtalan ártatlan áldozat életét követelik.
júl. 5
17:27
Razzia: 6,7 millióan sírhatnak a letöltés után (168 Óra Online)
Összesen 6,7 millió felhasználója volt annak a kilenc kalózoldalnak, amelyet a napokban zártak be az amerikai hatóságok. A weblapok a legfrissebb filmeket kínálták, amelyek kalózkópiái gyakran alig néhány órával a bemutató után kerültek fel a letöltő oldalakra.
júl. 5
18:45
Az összetett élet eddigi legkorábbi bizonyítékai kerültek elő (Infostart)
Többsejtű élőlények már 2,1 milliárd éve élhettek a földön - derítette ki egy nemzetközi kutatócsapat. Ez 100 millió évvel korábbi dátum, mint amit eddig megállapítottak.
júl. 5
19:21
Veszélyes fegyver az asszony kezében az agyar (Infostart)
Négy agyarral rendelkezett az őskori ormányos, amelynek maradványai egy ház hátsó udvarában, az úszómedence kiásásakor kerültek elő az Egyesült Államokban, a Tennessee állambeli Brightonban.
júl. 5
21:45
Földi szennyeződés vagy aszteroidapor? (Infostart)
A JAXA japán űrkutatási hivatal reményei szerint aszteroidapor parányi részecskéire találtak a Hajabusza űrszonda kapszulájában, amely júniusban tért vissza a Földre.

2010. július 6. kedd

júl. 6
17:39
Egyre hangosabban jeleznek egymásnak a bálnák (168 Óra Online)
A tengerek növekvő zajszennyezése miatt a bálnák is kénytelenek egyre hangosabban jelezni egymásnak - mutatták ki amerikai kutatók.
júl. 6
20:57
Orvosi szenzáció: Beültetés előtt kiselejtezhetik az embriókat (Infostart)
Németországban egy kedden hozott, a szakértők szerint korszakos jelentőségű bírósági döntés véglegesen engedélyezte, hogy a mesterséges megtermékenyítéssel létrehozott embriókat még a beültetés előtt vizsgálatnak vessék alá a génhibák kiszűrése érdekében.
júl. 6
22:27
Vigyázzanak a kismamák a zsíros ételekkel! (Infostart)
Brit kutatók szerint a teherbeesés előtt és után túl zsíros ételeket fogyasztó kismamák a születési rendellenességek nagyobb kockázatának teszik ki magzataikat. Pedig akár veleszületett szívrendellenességek is megelőzhetők lehetnek helyes étkezéssel.

2010. július 7. szerda

júl. 7
5:45
A hatalmas uszonyok egyre nagyobbat csapnak (168 Óra Online)
A tengerek növekvő zajszennyezése miatt a bálnák is kénytelenek egyre hangosabban jelezni egymásnak - mutatták ki amerikai kutatók. Susan Parks, a Pennsylvaniai Állami Egyetem kutatója munkatársaival tizennégy, Kanada keleti partjainál élő északi simabálnán (Eubalaena glacialis) helyezett el felvevőkészülékeket. A hangfelvevők a bálnák hangján kívül a hajók által kibocsátott zajt is rögzítették. A…
júl. 7
5:57
Példátlanul gyorsan melegszik a Föld (Infostart)
Még soha nem mértek olyan meleget a hőmérsékleti adatok feljegyzésének kezdete, 1880 óta az év első öt hónapjában, mint az idén - állítja az amerikai éghajlati adatok országos központja egyik jelentésében.
júl. 7
18:33
Európai UFO-archívumot nyitna egy olasz képviselő (Infostart)
A tagállamok UFO-aktáinak megnyitását sürgeti az Európai Unió egy parlamenti képviselője, mert úgy véli, az embereknek tudniuk kell a találkozásokról a földönkívüliekkel.
júl. 7
18:51
Életmód és étrend teszi a "szupermacsót" (Infostart)
"Szupermacsók" voltak a Neander-völgyi férfiak, akik igen erős, tesztoszteron által felpumpált izomzattal rendelkeztek - állítják orosz antropológusok, akik a Journal of Archaeology, Ethnology and Anthropology of Eurasia című szaklapban publikálták tanulmányukat.
júl. 7
19:27
Ne igyon cukrozott italt, ha nem akarja növelni a vérnyomását! (Infostart)
Jelentősen növeli a magas vérnyomás kockázatát sok gyümölcscukrot tartalmazó élelmiszerek rendszeres fogyasztása. Az üdítőitalgyártók már az első tudományos adatok ismertetésekor idegesen vitatták a vizsgálat eredményeit.

2010. július 8. csütörtök

júl. 8
5:39
Megcáfolta az elméleteket az őskori lelet (Infostart)
A feltételezettnél sokkal messzebbre merészkedtek északra Európában a korai emberek, akik a kovakőeszközök tanúsága szerint több mint nyolcszázezer évvel ezelőtt telepedtek le Anglia keleti partvidékén; az erről szóló tanulmányt a Nature legfrissebb száma közli.
júl. 8
8:42
Az egyetem odacsap: illegális letöltésért egy félévre felfüggesztenek (168 Óra Online)
Hatályba lépett az az amerikai jogszabály, amely elvárja a helyi egyetemektől, hogy az illegális fájlcserét akadályozó, illetve a jogsértő tevékenységtől hallgatóikat elrettentő intézkedéseket vezessenek be. Azok az oktatási intézmények, amelyek a kötelezettségnek nem tesznek eleget, az állami támogatások elvesztését kockáztatják.
júl. 8
13:09
Jávor András a Felsőoktatási és Tudományos Tanács új elnöke (Infostart)
Jávor Andrást, a Debreceni Egyetem oktatási rektorhelyettesét választotta új elnökévé a Felsőoktatási és Tudományos Tanács.
júl. 8
14:12
Hivatalos a magyar Guinness-rekord (+fotó) (168 Óra Online)
A Guinness hivatalos világrekordként ismerte el és megküldte az erről szóló tanúsítványt a szinpetri óriásnyomtatványnak.
júl. 8
19:09
Figyelmeztet az ESET: erősen bekavar a kalóz vírusirtó (168 Óra Online)
A szoftvergyártó felhívása szerint magukat ismert szoftvercégek alkalmazottainak kiadó hamisítók vírus észlelésével ijesztgetik a fogyasztókat, így próbálva rávenni őket, hogy bizonyos összeg ellenében új – és hamis – vírusirtó programot vásároljanak tőlük.

2010. július 9. péntek

júl. 9
7:15
Várja a kalandvágyókat az Alfa Holdbázis (168 Óra Online)
Ha nem is küld egyhamar a NASA újból űrhajósokat a Holdra, egy ingyenes játékprogrammal azért előrukkolt.
júl. 9
16:27
Az izlandi vulkánból újra hatalmas felhő tör elő! (Infostart)
Az Eyjafjöll tűzhányóból ismét egy viszonylag magas felhő emelkedik fel, amit egy webkamerán meg lehetett figyelni pénteken. A felhő fehér színű, feltehetően csak vízgőzből áll, vulkáni hamut vélhetően nem tartalmaz - olvasható a Tűzhányó blogon.

2010. július 10. szombat

júl. 10
7:00
Mikor tör ki a Vezúv? A kutatók tudják a katasztrófa időpontját (Infostart)
Egyre többet hallani arról, hogy a Vezúv néhány éven, vagy évtizeden belül ismét hatalmas kitörésre készül. Az ELTE tanszékvezetője a Tűzhányó blogon ismerteti a legfrissebb kutatási eredményeket, amelyek szerint bizonyos jelek már évekkel előbb figyelmeztetnek majd a katasztrofális vulkánkitörésre.
júl. 10
11:15
Új módszer az éhezők kiszűrésére (168 Óra Online)
Módszertani változtatásokat javasol egy amerikai kutatócsoport annak érdekében, hogy hatékonyabbá tegyék az éhező családok beazonosítását, és ezzel meggyorsítsák a segítségnyújtást.
júl. 10
18:39
Az örökfagy európai birodalmának titkait kutatják (Infostart)
Osztrák, olasz, svájci, francia és német kutatók 2011-ig elkészítik az első egységes adattérképet az alpokbeli örökfagy birodalmáról.

2010. július 11. vasárnap

júl. 11
7:36
A városi zaj különös hatása a madarakra (168 Óra Online)
A madarakat a városi zajszennyezés arra készteti, hogy hangosabban és magasabban énekeljenek - mutatták ki mexikói tudósok.
júl. 11
14:12
Összefügghet az érelmeszesedés és a ciszta (168 Óra Online)
A pubertáskortól a menopauzáig bármikor kialakulhat petefészekciszta, amely az esetek egy részében tünetmentesen el is múlik. Előfordulhat azonban, hogy a rutinvizsgálat során felfedezett ciszta akár meglepően nagyra nő, ilyenkor elkerülhetetlen a műtéti eltávolítás.
júl. 11
16:45
Történelmi nap! Négyszáz felvétel készült a titokzatos aszteroidáról (Infostart)
"Történelmi napnak" nevezték szombati napot az Európai Űrügynökség (ESA) képviselői, miután a Rosetta-űrszonda több mint négyszáz felvételt készített a Lutetia aszteroidáról.
júl. 11
20:03
A vérkoleszterin szinten tartása javítja az életkilátásokat (Infostart)
A koleszterin felszívódását gátló bélműtét után az operált szívbetegek legalább egy évvel tovább éltek, mint azok, akik csupán szigorú diétát tartottak. A POSCH tanulmány eredményeit az Annals of Surgery című sebészeti folyóirat közölte.

2010. július 12. hétfő

júl. 12
13:51
Óriási túlélőt fényképezett le a Rosetta űrszonda (+fotó) (168 Óra Online)
Az Európai Űrügynökség (ESA) Rosetta nevű szondája több száz elsőosztályú felvételt készített a Lutetia nevű aszteroidáról.

2010. július 13. kedd

júl. 13
5:42
160 napos böjtölésre kényszerülhetnek a jegesmedvék (Infostart)
Az északi-sarki jég egyetlen év júniusában sem olvadt 1979 óta olyan nagymértékben, mint most: naponta 88 ezer négyzetkilométernyi jég tűnik el ezen a területen - közölte az amerikai hó- és jégkutató központ (NSIDC). Korábban a jég területe egy átlagos júniusi napon mindössze 53 ezer négyzetkilométerrel csökkent.
júl. 13
14:36
Szenzációs lelet Jeruzsálemben (168 Óra Online)
Az ékírásos jelekkel teleírt aprócska agyagtábla-töredék pontosan kétszer 2,8 centiméter, mégis Jeruzsálem történetének egyik legnagyobb régészeti lelete: 3400 éves, és ezzel messze a legrégebbi írásos emlék, amelyet valaha a szent városban találtak - közölte hétfőn a jeruzsálemi Héber Egyetem.

Keresés