2010. július 1. csütörtök

júl. 1
6:33
Hogyan befolyásolja a nyelv a tudatunkat? (nyest.hu)
Az, hogy egy nyelvben milyen nemű egy főnév, nagyban meghatározza, milyen kép él bennünk az adott tárgyról vagy fogalomról. Nyelvi relativizmusról szóló sorozatunkat Lera Boroditsky kutatópszichológus elméletével folytatjuk.
júl. 1
7:30
Szoftverhiba miatt túlmelegedhetnek a Sony laptopok (transindex.ro)
Több mint félmillió Sony VAIO laptop tulajdonost é ...
júl. 1
7:32
Az LCD tévék gyártására helyezi át a hangsúlyt a Panasonic (transindex.ro)
A Panasonic Corp. megszerezte a Hitachi Ltd.-vel f ...
júl. 1
8:33
Ma jelenik meg Románia elsõ 3D-s újságja (transindex.ro)
A ProSport ma 3D-s verzióban jelenik meg, így ez a ...
júl. 1
8:36
Újjászületnek a prehisztorikus mozitermek (Múlt-kor)
A prehisztorikus korok emberének interaktív audiovizuális szórakozásban lehetett része - vélik osztrák és brit kutatók, akik jelenleg az ősi vetítéseket” szeretnék újraalkotni.
júl. 1
9:03
Miért júliusban történik a legtöbb végzetes orvosi műhiba? (Infostart)
Minden év júliusában veszti életét a legtöbb beteg orvosi műhiba miatt, az amerikai kórházakban tapasztalható furcsa halálozási ráta valószínűleg a rezidensek alkalmazásával függ össze - adta hírül a Health Day.
júl. 1
9:39
Mítoszok a legnagyobb Sztálin-szobor körül (Múlt-kor)
A népharag fellobbanásától tartva a múlt héten az éj leple alatt távolították el Sztálin szobrát a szovjet diktátor szülővárosa, a grúziai Gori főteréről. Nem voltak azonban ennyire körültekintőek 1962-ben a prágai hatóságok.
júl. 1
9:57
Egészségünk láthatatlan őrzői: a hormonok (Infostart)
A legtöbb esetben csak akkor veszünk róluk tudomást, ha valami problémát, elváltozást okoznak. Legyen az folyamatos testsúlyemelkedés, idegesség, vagy a menstruációs problémák, a hormonháztartásban jelentkező zavar életminőségünket és egészségünket is jelentősen befolyásolja. Melyek a főbb hormontermelő szerveket és működési zavaruk milyen betegségeket okozhat?
júl. 1
10:42
Elveszhet a brazil múlt (Múlt-kor)
A pusztulás szélére került Dél-Amerika egyik legnagyobb levéltára.
júl. 1
10:44
Római kori kocsi gördül be Sopronba (Múlt-kor)
A nemzetközi Borostyánkő Expedíció célja a római kor népszerűsítése a hajdani útvonal mentén, a Balti-tengertől egész az Adriáig - írja a műemlékem.hu.
júl. 1
10:45
Amerikai-ázsiai nyelvkapcsolatra bukkantak (nyest.hu)
Egy új könyv beigazolt egy régi sejtést, miszerint egyes ázsiai és amerikai nyelvek nyelvrokoni kapcsolatban állnak egymással.
júl. 1
11:03
Egy tengeri szörny fosszilis maradványaira bukkantak (orientpress)
A kutatók felfedezték egy ősi bálna megkövesedett maradványait. A lény hatalmas, félelmetes fogakkal rendelkezett, és a tudósok a 12 millió éves teremtményt Leviatánnak nevezték el. Úgy gondolják, hogy a bálna több mint 17 méter hosszú volt, és feltehetően heves harcokat vívott a kor többi óriás tengeri lényével.
júl. 1
11:39
A napenergiával működő repülőgép elhalasztja az éjszakai repülést (orientpress)
Andre Borschberg, a pilóta bejelentette, hogy technikai probléma miatt elhalasztják a repüléstörténeti kísérletet. Úgy tervezte, hogy éjszaka egy svájci repülőtérről fog elindulni a napenergiával működő repülőgéppel. A gépnek elegendő energiát kellene létrehozni a nap folyamán ahhoz, hogy fenntartsa az akkumulátor-meghajtású motorok működését egész este.
júl. 1
11:42
Jövõre kezdõdhet meg a repülõ autó sorozatgyártása (transindex.ro)
Az Egyesült Államokban engedélyezték a repülõ autó ...
júl. 1
11:45
Hamis mítoszt építenek a franciák (Múlt-kor)
A franciák a második világháborús kollaboráció bűneinek kibeszélése helyett inkább Charles de Gaulle ellenállására buzdító beszédére emlékeznek, amit elhangzásakor azonban szinte senki nem hallott a háború sújtotta kontinensen.
júl. 1
12:15
Elfeketedett a Balaton, menekülnek a turisták (168 Óra Online)
Barna, helyenként fekete volt a Balaton vize a balatonfenyvesi nagystrandon, ahol állítólag rendszeres ez a szokatlan látvány, a Berekből szivattyúzott víz ugyanis ott folyik be a tóba – írta a .
júl. 1
12:48
Tízezer éves lándzsa egy olvadó jégmező alatt (Múlt-kor)
Tízezer éves, nyírfából készült lándzsát találtak egy olvadó jégmező alatt az amerikai Yellowstone Nemzeti Park közelében - hozták nyilvánosságra a Colorado Egyetem kutatói.
júl. 1
12:50
Mégsem Errol Flynn fiának földi maradványait találták meg Kambodzsában (Múlt-kor)
A törvényszéki orvos szakértői vizsgálatok arra utalnak, hogy mégsem Errol Flynn legendás hollywoodi filmsztár fiának földi maradványait találták meg Kambodzsában.
júl. 1
12:51
„Egyedül nem jó a málnásban” - a társkeresésről tudományosan (nyest.hu)
„Keresem a vasi erdőben mackómat. Egyedül nem jó a málnásban. (40 éves)” Ugye Ön is látott már – esetleg adott is fel – hasonló társkereső hirdetést? De vajon mitől nyerő egy effajta hirdetés? Mi fér bele, és mit érdemes kihagyni belőle, hogy a lényeg – a számunkra ideális társ – megjelenjen az életünkben?
júl. 1
13:09
A fókák egyre korábban hozzák világra utódaikat (orientpress)
A fókák minden évben egyre korábban szülik meg utódaikat, a tengeri ökoszisztémában bekövetkezett változások eredményeként, mutatta ki egy tanulmány. A kutatók azt állítják, hogy ezek az emlősök 25 nappal korábban szülnek, mint 35 évvel ezelőtt.
júl. 1
13:48
Elhalasztották a napelemes repülõgép éjszakai próbaútját (transindex.ro)
Elhalasztották az éjszakai repülésre is képes nape ...
júl. 1
13:51
Kiállítás a Magyar Fotográfiai Múzeum kincseiből (Múlt-kor)
Klösz György, André Kertész, Korniss Péter Kudász Gábor Arion és számos további neves fotográfus kevésbé ismert felvételeit mutatja be Ritkán látott képek című kiállításán a Magyar Fotográfiai Múzeum (MFM).
júl. 1
13:53
Virtuális tudáspontban tanítanak a Balaton történetére (Múlt-kor)
Két új teremmel bővült a Balaton történetét bemutató Aranyhíd című állandó kiállítás, de egy adomány révén Asbóth Sándort ábrázoló festménnyel is gazdagodott a keszthelyi Balatoni Múzeum.
júl. 1
14:03
Menteni kell a teknőstojásokat a Mexikói öbölben (orientpress)
Amerikai tudósok mentési tervet készítettek a BP olajfoltjának lehetséges hatásaitól megvédendő a teknősöket. A 'Tengeri Teknős Késői Fészek Összegyűjtési és Fióka Szabadon Bocsátási Tervet' az amerikai Hal-és Vadvédelmi Szolgálat (FWS) hozta össze.
júl. 1
15:57
Októberben kaphat új harangokat a Mátyás-templom (Múlt-kor)
A tervek szerint októberben kaphat három új harangot a Mátyás-templom, s ezzel hatra emelkedik a templom harangjainak száma.
júl. 1
15:59
Befejeződött a Rio de Janeiró-i Krisztus-szobor felújítása (Múlt-kor)
Négy hónapos restaurálási munkálatok után új fényében ragyog Rio de Janeiro és Brazília jelképe, a Megváltó Krisztus szobra.
júl. 1
16:01
Háromszáz kilométeres útra indul a Legio Brigetio (Múlt-kor)
Komáromtól Dunaszekcsőig tartó gyalogos túrára indul szombaton teljes harci díszben és menetfelszerelésben a Legio Brigetio hagyományőrző csoport a római birodalom egykori határát, a limest követve.
júl. 1
17:00
Soha nem látott fotókon dedikál Elvis (Múlt-kor)
Három, több mint ötven éve készült, ám csak a közelmúltban felfedezett Elvis-fotót állítanak ki első ízben a sztár gracelandi múzeumában.
júl. 1
17:12
Metroszexualitás, avagy hol a határa a túlzott igényességnek? (168 Óra Online)
A metroszexualitást, mint jelenséget talán érdemes abból a szempontból közelíteni, hogy a szó első részeként megjelenő „metro” a nagyvárosi létet, a metropoliszt jelöli. Emiatt lehet hasznos körüljárni ezt a témát a szociológia és a divat összefüggéseit szem előtt tartva, illetve a társadalmi állapotot leíró élménytársadalom elméletét alapul véve. Egy felmérés szerint Európában már a 35 év alatti…
júl. 1
17:14
Minden, amit tudni akartál a metroszexualitásról, de sosem merted megkérdezni (168 Óra Online)
A metroszexualitást, mint jelenséget talán érdemes abból a szempontból közelíteni, hogy a szó első részeként megjelenő „metro” a nagyvárosi létet, a metropoliszt jelöli. Emiatt lehet hasznos körüljárni ezt a témát a szociológia és a divat összefüggéseit szem előtt tartva, illetve a társadalmi állapotot leíró élménytársadalom elméletét alapul véve. Egy felmérés szerint Európában már a 35 év alatti…
júl. 1
18:03
Vakcina készül a legrosszabb rák ellen (Infostart)
A világ első hasnyálmirigyrák elleni vakcinája kidolgozása felé halad egy dél-koreai gyógyszergyár. A KAEL-Gem-Vax bejelentése szerint a GV1001 kódjelű oltóanyagjelölt III. fázisú klinikai vizsgálatát, amelyet a Liverpooli Egyetemen folytatnak, már 70 százalékban elvégezték.
júl. 1
18:03
Átadták a Prímás Pincét Esztergomban (Múlt-kor)
A magyar borkultúra és borturizmus központjává alakították át az esztergomi bazilika feljárója alatt lévő 3700 négyzetméteres pincerendszert, amelyet 772 millió forintos uniós támogatással újítottak fel.
júl. 1
18:05
Hemző Károly életműve a Magyar Nemzeti Múzeumban (Múlt-kor)
A Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárának adományozta több tízezernyi felvételét - negatívokat, diapozitíveket, vintage kópiákat -, kameráit, objektívjeit, több mint öt évtizedet átfogó pályájának dokumentációját Hemző Károly fotográfus.
júl. 1
19:06
Elérte az árvíz Gödöllőt: koncert a műemlékekért (Múlt-kor)
Július 11-én vasárnap este hét órakor jótékonysági hangversenyt szerveznek a Gödöllői Királyi Kastélyban a tavaszi, nyár eleji áradásokban, viharokban megsérült műemlékek javára.

2010. július 2. péntek

júl. 2
6:24
Nyugodtan röpködhet: megszűnik a jetlag (168 Óra Online)
A metirapon nevű hatóanyag segítségével meg lehet könnyíteni az utazók számára az időeltolódáshoz való alkalmazkodást a göttingeni Max Planck Intézet kutatóinak reménye szerint - írja az MTI.
júl. 2
7:24
Balatonra érkezik a világ éjszakai arcát bemutató kiállítás (csillagászat.hu)
Július 4-én nyílik Csopakon a The World At Night asztrotájképes vándorkiállítása.
júl. 2
8:39
Máris pereskednek az iPhone-4 miatt (transindex.ro)
Pert kezdeményeztek az Egyesült Államokban az iPho ...
júl. 2
8:41
Alapvetõ jog lett az internet Finnországban (transindex.ro)
Alapvetõ jogként ismerték el Finnországban az inte ...
júl. 2
8:43
Eladó a sex.com (transindex.ro)
Eladó a szakértõk szerint legismertebb internetes ...
júl. 2
8:45
Interaktív honlapon Wales régészete (Múlt-kor)
Különleges adatbázist indított a walesi régészeti hatóság: az Archwilio, azaz Felfedezni címet viselő oldalra a térség különböző lelőhelyeinek összes adata felkerült.
júl. 2
8:45
Már élelmiszert is árul a német Amazon (transindex.ro)
Már élelmiszert is árusít az Amazon internetes áru ...
júl. 2
8:47
Ritka lótemetőre bukkantak Hollandiában (Múlt-kor)
Szokatlan tömegsírra bukkantak Hollandiában: a gödörben ötvenegy egymás mellé fektetett lónak, valószínűleg egy 17. századi csata rég elfelejtett négylábú áldozatainak teljes csontvázát találták meg.
júl. 2
9:06
2012-es nyári Olimpia 3D-ben? - 2010-07-02 08:57:10 (sat.hu)
A BBC bejelentette, hogy a nyitó és záró ceremóniát is 3D-ben rögzíti, ugyanakkor leszögezte, hogy a tény, hogy ilyen formátumban veszi fel az Olimpiát, még nem kötelezi őt arra, hogy így is sugározza.
júl. 2
9:21
Elhalasztják az utolsó két űrrepülőgép-indítást (MaHu)
Elhalasztják az utolsó két űrrepülőgép-indítást - jelentette be csütörtökön az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA.
júl. 2
9:48
Visszaépítenék az összedőlt szélmalmot (Múlt-kor)
Csütörtökön hajnalban összedőlt a Bács-Kiskun megyei Felsőszentiván műemlék szélmalma. A helybeliek már a visszaépítését tervezik - írja a műemlékem.hu.
júl. 2
10:51
Titkos kémpaktummal a szovjetek ellen (Múlt-kor)
Az aktuális orosz-amerikai kémbotrány közepette egy másik megállapodást is nyilvánosságra hozott a brit Nemzeti Levéltár.
júl. 2
10:53
Második világháborús katonasírokra bukkantak Marcaliban (Múlt-kor)
Második világháborús katonasírokra bukkantak egy hajdani frontvonalon a 68-as út Marcalit elkerülő szakaszának megépítéséhez végzett megelőző feltáráson.
júl. 2
11:45
Gravitációs lencse növeli a Herschel látótávolságát (orientpress)
Távoli galaxist kémlelnek a kutatók az európai Herschel űrtávcsőre szerelt különleges zoom-lencse segítségével. Az obszervatórium már így is az egyik legjobb csillagászati eszköz, amit valaha építettek, de a képességei tovább növelhetőek egy ügyes gravitációs trükkel.
júl. 2
11:54
Elnyelheti a föld a földvárat (Múlt-kor)
Ugyan Abaújváron a földcsuszamlás miatt nem sérült meg a műemlék templom, a földvár több szakasza is beomlott - számolt be róla a műemlékem.hu.
júl. 2
11:57
Hogyan alakult ki az emberi írás? (nyest.hu)
Korábbi cikkeinkben szóltunk már a rováspálcákról, a csomóírásokról, a tamgákról, a billogokról, barlangrajzokról, hírnökbotokról, kagylófüzérekről – sok írás előtti (vagy azzal párhuzamosan is használt) információrögzítési módról. Itt az idő: kanyarodjunk tovább, most már valóban eljutva a mai írások alakulástörténetének kezdetéig.

Keresés