2010. július 28. szerda

júl. 28
7:45
Exobolygó-fényképezõ üzemmód a VLT egyik mûszeréhez (csillagászat.hu)
Új észlelési móddal bõvítették az ESO VLT távcsõegyüttesének Yepunteleszkópján üzemelõ NACO adaptív optikás mûszert, megkönnyítve ezzel afényes csillagokhoz közeli halvány objektumok direkt detektálását.
júl. 28
8:27
Egy rekord, amelyre nem vagyunk büszkék (Múlt-kor)
Történelmileg úgy alakult, hogy mi magyarok sok negatívumban vagyunk világrekorderek.
júl. 28
9:30
Négyezer éve sikeres agyműtétet végeztek a Hamudombon (Múlt-kor)
Négyezer éve sikeres agyműtétet végeztek Törökország mai területén - erről tanúskodik a trepanált (lékelt) koponya, amelyet Kayseri városától 20 kilométerre északkeletre, az úgynevezett Kültepe, azaz Hamudomb feltárásakor fedeztek fel.
júl. 28
9:32
Keveset tudunk az Indus-völgyi civilizációról (Múlt-kor)
Számos kérdés megválaszolatlan még az Indus-völgyi civilizáció mindennapi életével kapcsolatban. A szakértők szerint a fokozatosan romló biztonsági körülményeken túl a pénzügyi korlátok is akadályozzák a régészek eredményes munkáját.
júl. 28
9:36
Fényképen tűnt fel a kihaltnak hitt állat (orientpress)
A világ legritkább, eddig kihaltnak hitt vidrafajának egyik példányát látták újra egy, a természetvédők által felszerelt 'kamera-csapda' segítségével Borneó szigetén. 1997-ben találták meg holtan az utolsó egyedet, amelyet egy autó ütött el, azóta senki nem találkozott a szőrös orrú vidrával, amely ezen a vidéken kívül máshol nemigen fordul elő.
júl. 28
9:36
A geoneutrínó a Föld mélyén lejátszódó folyamatokról "mesél" (transindex.ro)
A Föld belsejében keletkezõ elemi részecskéket ész ...
júl. 28
9:48
Kalóz-gócpont: ők okozzák a legnagyobb kárt az USA-nak (168 Óra Online)
Hivatalos amerikai állásfoglalás szerint Kína központi helyet kap az Egyesült Államok új szellemitulajdon-védelmi stratégiájának végrehajtási terveiben. Az ázsiai ország ipari és termelési kapacitása miatt különösen komoly problémákat okoz a jogvédelem és jogérvényesítés területén.
júl. 28
9:54
Megölték a 'sztár-pandát' a kínai állatkert dolgozói (orientpress)
Egy kelet-kínai állatkertben baleset történt, a szellőztető berendezésen keresztül mérgező anyag került az óriás panda ketrecébe, amely megölte az állatot. A 21 éves panda a létesítmény egyik leghíresebb élőlénye volt, naponta több ezer látogató érkezett, hogy találkozzon vele.
júl. 28
10:33
Somogyiak a Donnál (Múlt-kor)
Politikamentes történész blog indult nemrég a somogyi honvédek második világháborús részvételéről: a folyamatosan bővülő oldal a M. kir. Nagy Lajos király 6. honvéd gyalogezred történetét mutatja be.
júl. 28
11:36
Megírják történetüket a szörfösök (Múlt-kor)
A San Clemente-i Surfing Heritage Foundation arra készül, hogy a szörf még élő, legidősebb gyakorlóinak a segítségével összegyűjtse a korábban megvetett extrém sport történelmi hagyományait.
júl. 28
12:00
Ijesztő fotó: Gigászi hullám borul a teherhajóra (168 Óra Online)
A ritka pillanatot megörökítő fotón egy közel tíz méteres hullám tesz próbára egy Valparaiso kikötőjében horgonyzó teherhajót.
júl. 28
12:39
Térképen a székelyföldi mondák és legendák (Múlt-kor)
Székelyföldi helyszínekről és a hozzájuk fűződő mondákról készít térképet egy székelyudvarhelyi rendező-operatőr, hogy hozzájáruljon a térség turizmusának fellendítéséhez.
júl. 28
12:41
Reklámőrültek és az amerikai múlt (Múlt-kor)
Már a negyedik évadát tapossa a Mad Men (magyarul Reklámőrültek) című sorozat, amelynek központi eleme továbbra is a széthulló generáció viszontagságainak dokumentálása maradt.
júl. 28
12:45
Állatok nevelte gyerekek: vadon felnőni (nyest.hu)
Egy régebbi cikkünkben már szót ejtettünk az úgynevezett farkasgyerekekről, akik valamilyen okból kifolyólag vadon, azaz mindenféle nyelvi inger nélkül nőttek fel, és az emberi társadalomba való visszavezetésük után sem tudtak megtanulni beszélni. Jelen cikkünkben bemutatjuk az utóbbi századok farkasgyerekeit.
júl. 28
13:42
Ötezer éves edénymanufaktúra Szíriából (Múlt-kor)
Ötezer éve kezdett működni az az edénymanufaktúra, amelyet Szíria déli részén, a Haurán-térségben tártak fel a régészek.
júl. 28
13:48
Falloszok nélküli Chatroulette jöhet? (transindex.ro)
A [*[link to="http://www.chatroulette.com/"]*]Chat ...
júl. 28
14:39
A kutyák utánozzák gazdáik mozdulatait (orientpress)
A kutyák automatikusan leutánozzák gazdáik testbeszédét, egy osztrák tanulmány szerint. A kutatók azt mondják, hogy ez a jelenség - nevezetesen hogy egy mozdulat látványa a megfigyelőt arra készteti, hogy hasonló mozgást végezzen - más állatoknál is megfigyelhető. A tulajdonság jelentős evolúciós előnyt jelent az élőlények számára, ugyanis megtanulják az élet bizonyos dolgait, anélkül, hogy…
júl. 28
14:45
Eladó Elvis Presley fehér zongorája (Múlt-kor)
Elárverezik Elvis Presley egykori fehér zongoráját: az aukciósház várakozása szerint egymillió dollárért (217,5 millió forintért) cserélhet gazdát.
júl. 28
14:47
Áldozati edényeket tártak fel Machu Picchun (Múlt-kor)
Három áldozati edényt tártak fel az inkák elveszett városában, Machu Picchuban folyó ásatások során.
júl. 28
14:51
Agyhullámokkal vezérelhető szoftver (nyest.hu)
Gondolat útján kommunikálhatunk a jövő szoftverével: egy új technológia elérhető közelségbe hozza a gondolatvezérelt gépeket.
júl. 28
15:33
Hangya a harapás gyorsasági világrekordere (MaHu)
Amerikai kutatók megfigyelései szerint egy Costa Rica erdőiben élő trópusi hangya figyelemre méltó gyorsasági rekordot állított fel az állatvilágban.
júl. 28
15:48
Nem fogják exhumálni Tito holttestét (Múlt-kor)
Josip Broz Tito legközelebbi hozzátartozóinak nincs szándékukban exhumáltatni az egykori jugoszláv elnök holttestét nyughelyén, a belgrádi Virágházban.
júl. 28
15:51
Egyre fontosabb az internet az amerikaiak számára (transindex.ro)
A Los Angeles-i Dél-kaliforniai Egyetem kutatói ál ...
júl. 28
16:51
Boszorkányégetéssel ünnepelték a lovagkort Segesváron (Múlt-kor)
Három napig a lovagkorban érezhette magát az, aki a hét végén a romániai Segesvárra látogatott, ugyanis itt tartották a Lovagok visszatérése (Return of the Knights) című középkori fesztivált.
júl. 28
16:54
A Fujitsu idõseknek való számítógéppel rukkolt elõ (transindex.ro)
A Fujitsu kifejezetten idõsek számára kifejlesztet ...
júl. 28
16:56
3D-s hobbikamerát mutatott be a Panasonic (transindex.ro)
A japán szórakoztatóelektronikai óriáscég közlése ...
júl. 28
16:57
75 méteres vízalatti alagút: épül a rekorder óceanárium (+fotók) (168 Óra Online)
A világ legnagyobb óceanáriumát építik fel 2012-ig az oroszországi Távol-Keleten, Vlagyivosztok közelében.
júl. 28
17:54
Nagy üzlet a dinoszauruszleletek gyűjtése (orientpress)
Az aukciós házak és a múzeumok egyaránt versenyeznek azokért az új leletekért, amelyek a történelem előtti időszakból származnak, nem is beszélve azokról a gazdag amatőr gyűjtőkről, akik szenvedélyesen rajonganak a maradványokért. A piaci ár nagyon magas, a múzeumok gyakran nem engedhetnek meg maguknak ilyen összegeket, ugyanakkor olyan forrásból sem vásárolnak, ahol a dokumentáció hiányos. Így ők…
júl. 28
17:54
Betiltották a bikaviadalokat Katalóniában (Múlt-kor)
Történelmi győzelmet arattak a spanyolországi állatvédők: a barcelonai parlament betiltotta a bikaviadalokat Katalóniában.
júl. 28
17:56
Megfejtették Kleopátra gyöngykoktéljának titkát (Múlt-kor)
Egy, az idősebb Plinius által lejegyzett történet szerint Egyiptom királynője, Kleopátra a világ legnagyobb gyöngysorát merő fogadásból egy pohár ecetben oldotta fel.
júl. 28
18:57
Már a kőkorban is kifestették a házakat (Múlt-kor)
Már a kőkorszakban is használtak festékeket a házak csinosítására, legalábbis a Skóciához tartozó Orkney-szigetcsoporton, ahol egy dekorált épület maradványai kerültek elő.
júl. 28
18:59
Beperelték a Herzog-örökösök a magyar államot (Múlt-kor)
Herzog Mór Lipót örökösei Washingtonban beperelték a magyar államot és a felügyelete alatt lévő több múzeumot, hogy visszakaphassák a néhai bankár 1944-ben ellopott műgyűjteményének Magyarországon található darabjait.
júl. 28
19:24
Az ausztrál erszényeseknek amerikai őseik voltak (MaHu)
Közös amerikai ősökön osztoznak olyan jellegzetes ausztrál erszényes állatok, mint a koalák, kenguruk, oposszumok és a vombatfélék - állapította meg egy németországi genetikai kutatás.
júl. 28
20:00
Közpénzek nélkül újítanák fel a Colosseumot (Múlt-kor)
Nemzetközi pályázatot írt ki Róma a Colosseum felújítására, hogy privát szponzorokat találva megszerezze a világ egyik legnagyobb restaurációs munkájához szükséges 25 millió eurót (7 milliárd forintot).
júl. 28
20:30
Tenger alatt futó kábel és létszámstop - 2010-07-27 15:01:54 (sat.hu)
Száloptikás kábel köti össze Afrikát az európai kontinenssel, a VB népszerűbbé tette a HD-t és 3D-t, új orosz sportcsatorna indul, a Duna TV megbízott ügyvezetője lemondott fizetéséről.
júl. 28
20:32
Vége a távirányító feletti vitáknak! - 2010-07-28 09:29:46 (sat.hu)
A Sony egy ideje azon töri a fejét, mivel lehetne a 3D-s technológiát szélesebb körben és korosztályban népszerűvé tenni. Ennek örömére „feltalálta” a split-screent.Egy időben egy TV-n két műsor.
júl. 28
20:34
Az MTV Networks elhagyja hazánkat - 2010-07-28 19:33:26 (sat.hu)
Európai üzletpolitikájával magyarázza a döntést az MTV Networks, amikor Csehországba költözteti el az MTV mellett a Vivát és a Comedy Centrált is - írja az index.hu.
júl. 28
21:12
Újranöveszti a fogakat a csodagél (Infostart)
Francia tudósok olyan anyagot fejlesztettek ki, amely a jövőben feleslegessé teheti a fogtömést, a sejteket stimulálva ugyanis az anyag segít hetek alatt újjáépíteni a fogakat.

Keresés