2010. augusztus 1. vasárnap

aug. 1
8:18
A hét csillagászati képe - A Hadley-rianás és az Apenninek (csillagászat.hu)
1971. július 30-án, azaz éppen 39 esztendeje szállt le az Apollo-15 a Hold egyik vadregényes helyszínére, a Montes Apenninus keleti lábánál húzódó Hadley-rianáshoz.
aug. 1
9:09
Nem tudják, hogy védett állat az orángután (orientpress)
Egy friss indonéz felmérés eredményei szerint az orángutánok feltételezett élőhelyei közelében élő falusiak jelentős része nincs tisztában az állat védettségével és a bántalmazásukat tiltó törvényekkel. A megkérdezettek negyedének volt tudomása orángutánok közelmúltbeli legyilkolásáról.
aug. 1
9:09
Végre megtudhatjuk, mi mindenre jó a selyem (Infostart)
Erősebb lehet a selyem, mint a golyóálló mellény. Mégis a szépség és a luxus szinonimája, a selyemszálak a természet mesterművei, amelyeknek különleges tulajdonságait még nem sikerült laboratóriumban megismételni. A tudósok csak az utóbbi években kezdték meg a titkok feltárását.
aug. 1
11:06
Ijesztő felvételek: puszta kézzel merik ki az olajat a tengerből (168 Óra Online)
Az olajszennyezés nagysága már elérte a 430 négyzetkilométeres területet. A környezet megtisztítását csupán halászok, helyi lakosok és a kormány által küldött munkások kis csoportjai végzik hősies erőfeszítéssel.
aug. 1
11:39
Ijesztő fotók: puszta kézzel merik ki az olajat a tengerből (168 Óra Online)
Az olajszennyezés nagysága már elérte a 430 négyzetkilométeres területet. A környezet megtisztítását csupán halászok, helyi lakosok és a kormány által küldött munkások kis csoportjai végzik hősies erőfeszítéssel.
aug. 1
11:51
Az önvédelem mestere: a tüskés békagyík (MaHu)
Kinézete egy páncélozott dinoszauruszéra emlékeztet, csupán miniatűr kiadásban.
aug. 1
17:48
Elromlott a Nemzetközi Űrállomás egyik hűtőrendszere (Infostart)
Elromlott a Nemzetközi Űrállomás (ISS) két hűtőrendszerének egyike, ezért számos műszert leállítottak, hogy ne termeljenek hőt - közölte az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA szóvivője.
aug. 1
18:30
Világörökséggé vált az amszterdami csatornarendszer (Múlt-kor)
A javasolt 39-ből a világ 15 kulturális, illetve természeti csodáját, köztük a híres amszterdami csatornarendszert nyilvánította az emberiség közös örökségévé vasárnapig az UNESCO Brazíliavárosban ülésező világörökség-bizottsága.
aug. 1
18:32
Kopjafát állított űrrepülése emlékére Farkas Bertalan (Múlt-kor)
Kopjafa emlékeztet mától Tiszaújvárosban arra, hogy harminc éve, 1980. május 26-án indult a világűrbe a Szojuz-36 szovjet űrhajó fedélzetén Farkas Bertalan, az első magyar űrhajós, aki ott volt az emlékoszlop felállításán is.
aug. 1
19:18
A malacok is lehetnek pesszimisták (Infostart)
A sertéseknek is vannak érzéseik, bizonyos helyzetekben optimisták, másszor pesszimisták - állítják brit tudósok, akik korábban azt bizonyították, hogy az olyan tehenek, amelyeket elneveztek a gazdájuk, több tejet adnak.
aug. 1
19:33
Ókori piperekészlet került elő Törökországban (Múlt-kor)
Ezernyolcszáz éves piperekészlet került elő a Törökországban, Antalya-tartomány Demre-körzetében az ókori lükiai kikötőváros, Andriake (Andriace) feltárása során.
aug. 1
19:54
A kormány új terve: figyelmeztetnék a letöltőket (168 Óra Online)
A helyi szerzői jogi törvény módosítását készíti elő a finn kormány. Az elképzelések szerint köteleznék az internetszolgáltatókat, hogy tevékenységükre figyelmeztessék az illegális letöltőket. Az üzeneteket elsősorban oktatási célzatúnak szánják.
aug. 1
20:12
Elérte a végzet a kenyai hegyi bongókat (Infostart)
Kihalás szélén áll egy antilopfajta, melyből az egész világon összesen 103 példány él vadon a kelet-afrikai Kenyában.
aug. 1
21:24
Kiderült! Lakomával ünnepelték művüket Stonhenge építői (Infostart)
Kőeszközök, homokkőszilánkok és az utolsó lakoma maradványai maradtak a Wiltshire-grófságbeli újkőkori helyszínen, Marden Henge-ben. A régészek feltételezése szerint esetleg Stonehenge építőinek ideiglenes szálláshelye lehetett itt.
aug. 1
21:42
Filiszteus templom romjait fedezték fel Góliát szülővárosában (Infostart)
Filiszteus templom romjait fedezték fel izraeli régészek Gat városában, amely a Biblia szerint Góliát szülőhelye volt.

2010. augusztus 2. hétfő

aug. 2
6:21
Meghibásodott a nemzetközi űrállomás hűtőrendszere (168 Óra Online)
Hiba történt a Nemzetközi Űrállomás hűtőrendszerében, emiatt néhány berendezést le kellett állítani, de az állomáson lévő hat űrhajós nincsen életveszélyben - közölte vasárnap az amerikai űrkutatási hivatal.
aug. 2
8:09
A roma holokauszt emléke (Múlt-kor)
Nem csináltunk semmit, élni akarunk - a szemtanúk szerint ezt kiabálták a cigányok hatvanhét évvel ezelőtt, amikor 1944. augusztus másodikán egyetlen éjszaka alatt mintegy négyezer romát megölve felszámolták az auschwitzi cigány tábort.
aug. 2
9:12
Régészeti park emlékeztet az öngyilkos uralkodóra (Múlt-kor)
Régészeti parkot nyitnak a Csin-dinasztia (i.e. 221 - i.e. 206.) második uralkodója, Hu Haj sírjának romjainál Hszianban.
aug. 2
9:18
Riasztást kapott a Nemzetközi Űrállomás legénysége (orientpress)
Vészjelzők ébresztették a Nemzetközi Űrállomás legénységét szombaton este, amikor az egyik ammóniával működtetett hűtőrendszerben problémák keletkeztek. A NASA szerint a személyzet nincs veszélyben, de a jelenlegi helyzetet minél hamarabb meg kell oldani.
aug. 2
9:54
Elromlott a Nemzetközi Ûrállomás egyik hûtõrendszere (transindex.ro)
Elromlott a Nemzetközi Ûrállomás (ISS) két hûtõren ...
aug. 2
9:56
Elküldték a 20-milliárdodik Twitter-bejegyzést (transindex.ro)
Elküldték a húszmilliárdodik Twitter-üzenetet vasá ...
aug. 2
9:58
Véd a kiszáradástól az intelligens póló (transindex.ro)
Egy szenzoros szövetbõl készült póló megváltoztatj ...
aug. 2
10:12
A boldogság titka az elfoglaltság (orientpress)
Ha agyunkat bármilyen apró feladattal folyamatosan lekötjük, akkor sokkal hatásosabban tudunk úrrá lenni negatív érzelmeinken, bizonyították be egy kutatásban. A rossz hír viszont, hogy az emberek hajlamosabbak a kényelmességre, mint a folyamatos aktivitásra, hogy energiát takarítsanak meg.
aug. 2
10:15
Munch titkai Washingtonban (Múlt-kor)
Munch kedvelt témáin keresztül tárja fel a washingtoni National Gallery of Art kiállítása a szorongástól és gyötrelmektől kínzott norvég festőművész több változatban is elkészült litográfiáinak rejtett különbségeit.
aug. 2
10:17
Fordulópont a középkori és kora újkori régészetben (Múlt-kor)
A következő időszakban remélhetően már a tematikus konferenciák és összefoglalások, illetve kézikönyvszerű szintézisek is a jelenleginél jobban jellemezik majd a magyar középkori és kora újkori régészetet - remélik egy új kötet szerkesztői.
aug. 2
11:18
Filiszteus templom romjai igazolják a Bibliát (Múlt-kor)
Filiszteus templom romjait fedezték fel izraeli régészek Gat városában, amely a Biblia szerint Góliát szülőhelye volt.
aug. 2
11:33
Hipersebességre lendített a központi fekete lyukunk (csillagászat.hu)
Százmillió évvel ezelõtt egy hármas csillagrendszer túl közel került aGalaxis centrumában helyet foglaló szupernehéz fekete lyukhoz, amely azegyik komponenst elnyelte, a másik kettõt pedig kilendítette aTejútrendszerbõl.
aug. 2
12:21
Háromdimenziós filmritkaság a lerombolt Varsóról (Múlt-kor)
A repülőgép lassan ereszkedik alá a fehér felhők közül és átrepül a nácik által romba döntött város látképe felett: Varsóban járunk 1945 tavaszán, közvetlenül a II. világháború után.
aug. 2
12:23
Internetre kerül a Churchill-archívum (Múlt-kor)
Felkerülnek az internetre Winston Churchill személyes életének és politikusi munkásságának dokumentumai.
aug. 2
12:24
Internetre kerül a Churchill-archívum (168 Óra Online)
A digitalizált archívum több mint egymillió oldalnyi dokumentumot tartalmaz majd, amelyek között mérsékelt díj befizetése ellenében bárki szabadon kutathat - írja az MTI.
aug. 2
12:27
Egy elfeledett nyelv megfejtése - avagy mi köze Hurászánu főpap fejszéjének a számítógéphez (nyest.hu)
A közelmúltban sikerült számítógéppel, automatizáltan megfejteni az ugariti írást. Habár ezeket az ékírásos táblákon fönnmaradt szövegeket kutatók már a múlt században olvashatóvá tették, ehhez akkor több nyelvész erőfeszítésére volt szükség. Vajon az új eredmények segíteni fognak abban, hogy eddig visszafejtetlen írásos emlékeket is értelmezni tudjunk?
aug. 2
13:24
Egy múzeumsziget tíz éve (Múlt-kor)
A közelmúltban volt ugyanis tizedik évfordulója annak, hogy az ENSZ Oktatási, Tudományos és Kulturális szervezete, az UNESCO a világörökség részévé nyilvánította a berlini Múzeumszigetet.
aug. 2
13:48
Hullócsillagok az augusztusi égbolton (Infostart)
Ha nyár, akkor hullócsillag- és meteorészlelés, amelynek tetőpontját a Perseidák megérkezése jelenti augusztusban.
aug. 2
14:27
Kőkori kőraktár lehetett Marden Henge (Múlt-kor)
Pattintott kőeszközökből és kőrétegekből, valamint egy 4500 évvel ezelőtt tartott ünnepi lakoma maradványaiból a kutatók arra következtettek, hogy a Stonehenge-nél használt hatalmas kövek Marden Henge-ből származhattak.
aug. 2
15:00
Jönnek a Perseidák - ha nyár, akkor meteor-lesés (MaHu)
Ha nyár, akkor hullócsillag- és meteorészlelés, amelynek tetőpontját a Perseidák megérkezése jelenti augusztusban.
aug. 2
15:09
Ennyit kell aludnia, hogy védje a szívét! (168 Óra Online)
A napi hét óránál kevesebbet vagy többet alvó embereknél egyaránt növekszik a szív- és érrendszeri betegségek előfordulásának kockázata - tették közzé megállapításukat amerikai kutatók vasárnap.
aug. 2
15:18
Paleontológusok bukkantak a százmillió éves gyilkosság nyomaira (MaHu)
Százmillió évvel ezelőtti gyilkosság nyomait fedezte fel egy ausztrál paleontológus, miközben egy tengeri őshüllő, pliosaurus fosszíliáit vizsgálta.
aug. 2
15:30
Ágyúlövésektől voltak hangosak a szőregi utcák (Múlt-kor)
Harci kiáltásoktól, puska- és ágyúlövésektől voltak hangosak az utcák, amikor vasárnap az eredeti helyszíntől néhány kilométerre mintegy kétszáz hagyományőrző lovas, gyalogos és tüzér 161 esztendő után újravívta a szőregi csatát.
aug. 2
16:12
A hackerek is könnyedén lehallgathatják a GSM-hívásokat (transindex.ro)
A hackerek ma már egy 1500 dollárba kerülõ számítá ...
aug. 2
16:30
Újabb chilei földrengések várhatóak (orientpress)
Chilei hatóságok szeizmológusokkal dolgoznak, hogy felkészüljenek egy lehetséges újabb földrengésre, amely bármikor ismét romba döntheti az országot. Kutatók egy csoportja megint áttanulmányozta a februári földrengés okait, amely majdnem 500 ember halálát okozta.
aug. 2
16:33
Új képzési formával gazdagodott a Múzeumok Mindenkinek Program (Múlt-kor)
Mindenki számára elérhető e-learning oktatást indított el a Szabadtéri Néprajzi Múzeum - Múzeumi Oktatási és Képzési Központ (MOKK).
aug. 2
16:48
Óriás napfolt mellett a Nemzetközi Ûrállomás (csillagászat.hu)
Fantasztikus felvétel a Nap korongja elõtt átsuhanó Nemzetközi Ûrállomásról.
aug. 2
17:06
Michelangelo agytörzset és gerincvelőt rejtett el a Sixtusi-kápolna freskójában (MaHu)
Michelangelo, a 16. század nagy művésze és anatómusa, a Sixtusi-kápolna mennyezetén agytörzset és gerincvelőt rejtett el az Istent ábrázoló festményben.
aug. 2
17:36
Virtuális túra a Vatikánban (Múlt-kor)
Virtuális túrán tekinthetők meg a Vatikán leghíresebb épületei, miután a Szent Péter-bazilika belső teréről készült nagyfelbontású panorámafelvételek is felkerültek a Szentszék honlapjára.
aug. 2
17:38
Világörökségi listán a mexikói királyi út is (Múlt-kor)
Újabb hat egyedülálló kulturális vagy természeti értéket képviselő helyszínt nyilvánított az emberiség közös örökségévé vasárnap az UNESCO Brazíliavárosban ülésező világörökség-bizottsága.
aug. 2
17:40
Kalapács alá kerül Batman első kalandja (Múlt-kor)
Kalapács alá kerül a Batman képregény hetven évvel ezelőtti első kiadása, amely a közel 300 fellelhető példányból a legjobb állapotban maradt fenn.
aug. 2
18:00
Már nem védett a Galapagos-szigetek élővilága (orientpress)
A tudósok és a szakértők is elhamarkodottnak tartják azt a döntést, amelyet az ENSZ döntőbizottsága hozott a Galápagos-szigetek sorsáról. A szervezet ugyanis évekkel ezelőtt az itt található élővilágot a veszélyeztetett világörökségi listára helyezte, most viszont visszavonta a döntést.
aug. 2
18:27
Felmelegedés: különös szárnyasok bukkantak fel Magyarországon (168 Óra Online)
Nílusi ludak vendégeskednek egy palkonyai halastónál. Az Afrikában őshonos madárfaj újabban Európában is előfordul, Baranyába valószínűleg fogságból szabadulva keveredtek - írja a .
aug. 2
18:39
Felavatták a Német Lovagrend nagymestereinek sírjait (Múlt-kor)
Az észak-lengyelországi, pomerániai vajdaságbeli Kwidzyn székesegyházának kriptájában átadták a lengyel régészek által két éve felfedezett három sírt, amelyekben a Német Lovagrend egykori nagymestereinek földi maradványai nyugszanak.
aug. 2
19:42
Tábornokká avatták Mao Ce-tung unokáját (Múlt-kor)
Vezérőrnaggyá léptették elő Mao Ce-tung (Mao Zedong) unokáját, Mao Hszin-jüt (Mao Xinyu), akit kutatóként ismernek Kínában, munkahelye a Hadtudományi Akadémia (AMS).

Keresés