2010. augusztus 1. vasárnap

aug. 1
9:09
Végre megtudhatjuk, mi mindenre jó a selyem (Infostart)
Erősebb lehet a selyem, mint a golyóálló mellény. Mégis a szépség és a luxus szinonimája, a selyemszálak a természet mesterművei, amelyeknek különleges tulajdonságait még nem sikerült laboratóriumban megismételni. A tudósok csak az utóbbi években kezdték meg a titkok feltárását.
aug. 1
11:06
Ijesztő felvételek: puszta kézzel merik ki az olajat a tengerből (168 Óra Online)
Az olajszennyezés nagysága már elérte a 430 négyzetkilométeres területet. A környezet megtisztítását csupán halászok, helyi lakosok és a kormány által küldött munkások kis csoportjai végzik hősies erőfeszítéssel.
aug. 1
11:39
Ijesztő fotók: puszta kézzel merik ki az olajat a tengerből (168 Óra Online)
Az olajszennyezés nagysága már elérte a 430 négyzetkilométeres területet. A környezet megtisztítását csupán halászok, helyi lakosok és a kormány által küldött munkások kis csoportjai végzik hősies erőfeszítéssel.
aug. 1
17:48
Elromlott a Nemzetközi Űrállomás egyik hűtőrendszere (Infostart)
Elromlott a Nemzetközi Űrállomás (ISS) két hűtőrendszerének egyike, ezért számos műszert leállítottak, hogy ne termeljenek hőt - közölte az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA szóvivője.
aug. 1
19:18
A malacok is lehetnek pesszimisták (Infostart)
A sertéseknek is vannak érzéseik, bizonyos helyzetekben optimisták, másszor pesszimisták - állítják brit tudósok, akik korábban azt bizonyították, hogy az olyan tehenek, amelyeket elneveztek a gazdájuk, több tejet adnak.
aug. 1
19:54
A kormány új terve: figyelmeztetnék a letöltőket (168 Óra Online)
A helyi szerzői jogi törvény módosítását készíti elő a finn kormány. Az elképzelések szerint köteleznék az internetszolgáltatókat, hogy tevékenységükre figyelmeztessék az illegális letöltőket. Az üzeneteket elsősorban oktatási célzatúnak szánják.
aug. 1
20:12
Elérte a végzet a kenyai hegyi bongókat (Infostart)
Kihalás szélén áll egy antilopfajta, melyből az egész világon összesen 103 példány él vadon a kelet-afrikai Kenyában.
aug. 1
21:24
Kiderült! Lakomával ünnepelték művüket Stonhenge építői (Infostart)
Kőeszközök, homokkőszilánkok és az utolsó lakoma maradványai maradtak a Wiltshire-grófságbeli újkőkori helyszínen, Marden Henge-ben. A régészek feltételezése szerint esetleg Stonehenge építőinek ideiglenes szálláshelye lehetett itt.
aug. 1
21:42
Filiszteus templom romjait fedezték fel Góliát szülővárosában (Infostart)
Filiszteus templom romjait fedezték fel izraeli régészek Gat városában, amely a Biblia szerint Góliát szülőhelye volt.

2010. augusztus 2. hétfő

aug. 2
6:21
Meghibásodott a nemzetközi űrállomás hűtőrendszere (168 Óra Online)
Hiba történt a Nemzetközi Űrállomás hűtőrendszerében, emiatt néhány berendezést le kellett állítani, de az állomáson lévő hat űrhajós nincsen életveszélyben - közölte vasárnap az amerikai űrkutatási hivatal.
aug. 2
12:24
Internetre kerül a Churchill-archívum (168 Óra Online)
A digitalizált archívum több mint egymillió oldalnyi dokumentumot tartalmaz majd, amelyek között mérsékelt díj befizetése ellenében bárki szabadon kutathat - írja az MTI.
aug. 2
13:48
Hullócsillagok az augusztusi égbolton (Infostart)
Ha nyár, akkor hullócsillag- és meteorészlelés, amelynek tetőpontját a Perseidák megérkezése jelenti augusztusban.
aug. 2
15:09
Ennyit kell aludnia, hogy védje a szívét! (168 Óra Online)
A napi hét óránál kevesebbet vagy többet alvó embereknél egyaránt növekszik a szív- és érrendszeri betegségek előfordulásának kockázata - tették közzé megállapításukat amerikai kutatók vasárnap.
aug. 2
18:27
Felmelegedés: különös szárnyasok bukkantak fel Magyarországon (168 Óra Online)
Nílusi ludak vendégeskednek egy palkonyai halastónál. Az Afrikában őshonos madárfaj újabban Európában is előfordul, Baranyába valószínűleg fogságból szabadulva keveredtek - írja a .
aug. 2
20:42
Már egy ital is jelentősen fokozza az agyi katasztrófa kockázatát? (Infostart)
Korábbi tanulmányok jelezték, hogy a mérsékelt alkoholfogyasztás csökkenti a szív- és érbetegségek esélyét, egy új vizsgálat adatai szerint azonban már az is növeli a szélütés veszélyét, ha valaki kevés szeszt fogyaszt egy órán át.

2010. augusztus 3. kedd

aug. 3
6:33
Veszélyforrást jelent a buszméretű műhold (168 Óra Online)
Három év múlva az Európai Űrügynökség az eddigi legnagyobb veszélyt magában hordozó elhasznált űreszköz tulajdonosává válik.
aug. 3
8:36
Követhetetlenek a hazai fejlesztésekre érkező európai uniós források (Infostart)
Elsődlegesen a forráshiány enyhítésére használják fel az Európai Unió társadalmi programjaiból lehívható anyagi támogatásokat - derült ki az ELTE TÁTK és a Soteria Alapítvány közös kutatásából. A szakértők szerint Magyarország rendkívüli mennyiségű pénzt hív le, ezek felhasználása azonban nem hoz javulást a megcélzott társadalmi csoportok helyzetében.
aug. 3
14:15
A válság mentheti meg a belvárost? (168 Óra Online)
Az egykor virágzó bácskai nagyváros belső tömbjeinek lerombolása nem szerb-magyar kulturális összecsapás. A helybéliek szerint a műemlékvédelem gyöngesége és a pénz uralma miatt alakult ki a nem sok jóval kecsegtető helyzet – írja a .
aug. 3
18:48
Ki gondolta volna? Laknak a Keleti pályaudvar homlokzatában (Infostart)
A Keleti pályaudvar homlokzata rejti a főváros legnagyobb molnárfecske telepét - adta hírül a Magyar Madártani Egyesület. A szervezet munkatársa az InfoRádiónak elmondta: bár több mint kilencven fészket számolt meg, ezeknek csak kis hányada lakott.
aug. 3
20:18
Klímaváltozás öli meg az alpesi akrobatákat (Infostart)
Felére csökkent az olasz Alpokban élő kőszáli kecskék száma. A biológusok szerint az éghajlatváltozás felelős az állatok pusztulásáért.
aug. 3
21:48
Kína legújabb rekordja a történelem előtti kort idézi (Infostart)
Elismerte el a Guinness Rekordok Könyve a világ legnagyobb dinoszaurusz gyűjteményének a kelet-kínai Santung tartomány egyik múzeumát, ahol több mint ezer őshüllő maradványait őrzik. A Tienjü, a természet múzeuma 2004-ben nyílt, és a történelem előtti idők állatvilágát mutatja be.

2010. augusztus 4. szerda

aug. 4
5:36
Piroskának sikere lenne, ha férfi lenne (168 Óra Online)
Jobban tetszik a nőknek a piros színt viselő férfi - állapították meg német kutatók. Kulturális különbségektől függetlenül a piros szín mélyen gyökerező viselkedésmintákat aktivizál a nőkben - hangoztatják a pszichológusok a Journal of Experimental Psychology: General című szaklapban. "Korábban úgy vélték, a piros szín csak a nőket teszi "szexivé", eredményeink szerint azonban ugyanez érvényes a…
aug. 4
19:15
Rájöttek, miért jobb stresszoldó a kutya a bornál (Infostart)
A közös kutyasétáltatás még a közös étkezésnél is jobb a családi élet minősége szempontjából - állítják brit kutatók.
aug. 4
21:57
Megtalálták a túlsúlyért felelős gént! (Infostart)
Genetikusok szerint azon gének miatt hízunk, melyek valaha lehetővé tették, hogy túléljük a kiszámíthatatlan éhezést. A többletsúly, a cukorbetegség és a gének közötti összefüggés vizsgálatára az Egyesült Államokban tovább folytatódik a pima indiánokon 15 éve elkezdett kutatás.

2010. augusztus 5. csütörtök

aug. 5
9:36
Hihetetlen képek: bezöldült a hajnal egy napvihartól Dániában (168 Óra Online)
Egy, a Földet elérő nagyobb napvihar okozott számkápráztató hajnali fényjelenséget.
aug. 5
11:48
A hír ütött: lázcsillapítót árultak Ecstasy helyett (168 Óra Online)
Az amerikai hatóságok három személyt vettek őrizetbe hamis Ecstasy tabletták értékesítése okán. A szakértői vizsgálat szerint a gyanúsítottak meghűlés elleni gyógyszert árultak drogként.
aug. 5
15:39
Már 911 – Saját sikerük csapdájába kerültek (168 Óra Online)
Huszonegy új jelölés elfogadásával kilencszáztizenegyre nőtt a Világörökségi Helyszínek száma az UNESCO Világörökség Bizottságának brazíliai ülésén. Sikertörténet? Vagy talán túlságosan is az? - teszi fel a kérdést a műemlékem.hu szerkesztője.
aug. 5
17:18
Egy razzia okozta a sikerüket – Legalizálnák a fájlcserét (168 Óra Online)
A napokban tette közzé választási programját a szeptemberi parlamenti választásokra készülő svéd Kalózpárt. A nem kereskedelmi célú fájlcserélés legalizálásáért küzdő szervezet az Európai Parlamenti választásokon elért sikerét szeretné megismételni.
aug. 5
20:18
A szervezet a saját szöveteihez mindenképp jobban tud alkalmazkodni (Infostart)
Ha a beteg szívbillentyűjét saját, egy másik érből származó billentyűvel pótolják, az eredmény jobb, mint idegen donortól származó, bár megfelelő helyre beültetett billentyű esetében. A vizsgálat eredményeit az angol Lancet legfrissebb száma közölte.
aug. 5
23:54
Az elrejtett lábujjak hajnala (x) (168 Óra Online)
Népbetegség, halljuk sokszor. De most ne szív- és érrendszeri problémákra, a rákra, a depresszióra gondoljunk, hanem egy kicsi, de annál bosszantóbb élősködőre, ami a magyar lakosságot vizsgálva az ötven év feletti rétegnél akár 50 százalékban is jelen lehet. Ez nem más, mint a körömgomba.

2010. augusztus 6. péntek

aug. 6
8:42
A terhesség alatti túlzott súlygyarapodás árt a babának (168 Óra Online)
A genetikai tényezőktől függetlenül nagyobb súlyú gyermekei születnek azoknak a kismamáknak, akik a terhesség alatt a kívánatosnál jobban meghíznak - állapította meg egy amerikai tanulmány, amely csütörtökön jelent meg a The Lancet című brit orvosi folyóirat internetes kiadásában.
aug. 6
14:45
H1N1: a járványnak nincs vége, de tudják, miért terjed (168 Óra Online)
A H1N1 vírus mutálódott, és "új trükköt" alkalmazva terjedt el oly gyorsan az emberekben - állapították meg kutatók; felfedezésük segíthet előre jelezni, vajon egy influenzavírus képes-e világjárványt okozni.
aug. 6
20:48
A vasexporter fehérjének kulcsszerepe van a mellrák alakulásában (Infostart)
Egy fehérje, amely a vasat szállítja a sejtekben, felhasználható a rákos daganatok növekedésének lelassítására, a mellrák gyógyítására - állapították meg amerikai kutatók.

2010. augusztus 7. szombat

aug. 7
6:39
Új trükköt alkalmaz a pusztító vírus (168 Óra Online)
A H1N1 vírus mutálódott, és "új trükköt" alkalmazva terjedt el oly gyorsan az emberekben - állapították meg kutatók; felfedezésük segíthet előre jelezni, vajon egy influenzavírus képes-e világjárványt okozni.
aug. 7
9:03
Újabb érv a hepatitis-oltás mellett (Infostart)
A hepatitis B-vírus által fertőzött személyeknél kétszer nagyobb valószínűséggel alakul ki a nyirokrendszerből kiinduló egyik rosszindulatú daganatféleség, az úgynevezett non-Hodgkin limfóma (NHL) - derítették ki amerikai és dél-koreai kutatók.
aug. 7
17:39
Robbanásszerűen nő a halálzónák száma (168 Óra Online)
A világ egyre több pontján olyan kevés az oldott oxigén a tenger mélyén, hogy az élőlények számára a víz már nem biztosítja az életfeltételeket.
aug. 7
20:06
Nagy sziget méretű jégtömb szakadt le egy grönlandi gleccserről (Infostart)
Egy hatalmas, 260 négyzetkilométeres darab szakadt le a Grönland északi részén található Petermann-gleccserből - közölte az amerikai Delaware szövetségi állam egyeteme a hétvégén.

2010. augusztus 8. vasárnap

aug. 8
9:00
"Beépítették" a fellegvárba szeretteik holttestét (Infostart)
A Kr.u. VII. századból származó emberi maradványokat tártak fel a chachapoya indiánoknak, a "felhők harcosainak" az erődje restauráláskor Peru északi részén. A 79 tetemet Kuelap fellegvárának kőfalba "építették be".
aug. 8
9:18
Sikertelen volt az űrséta (Infostart)
Nem tudták leszerelni űrsétájuk során az amerikai asztronauták a Nemzetközi Űrállomás egyik hűtőberendezésének meghibásodott alkatrészét, mert kifutottak az időből. A hétórásra tervezett űrséta során, amely végül 1 órával tovább tartott, túl sok időt vett igénybe a pumpa egyik ammóniát tartalmazó csövének lecsavarása, ezért nem tudták befejezni a munkát.
aug. 8
9:36
Megrázó árvízi fotó: fürtökben lógnak az emberek (168 Óra Online)
Bár még csak most kezdődött az esős évszak, Pakisztán máris az elmúlt 80 év legsúlyosabb árvizével kénytelen megküzdeni.
aug. 8
20:03
Tophír: a kormányülésen is szóba került az ijesztő UFO-észlelés (168 Óra Online)
Állítólag maga Winston Churchill is részes volt annak idején egy UFO-észlelési ügy eltussolásának. Az egykori angol miniszterelnök ugyanis attól tartott, hogy ha napvilágot lát a királyi légierő (RAF) pilótájának vallomása, az tömeghisztériához vezethet – legalábbis erről számol be egy, a héten nyilvánosságra hozott titkos kormánydokumentum.
aug. 8
20:57
így lesznek étrendjüktől hiperaktívak a fiatalok (Infostart)
Összefüggést fedeztek föl ausztrál kutatók a feldolgozott, sült, illetve finomított élelmiszerek, valamint a gyorsételek fogyasztása, és a főleg fiatalkorúakat érintő figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar (ADHD) között.
aug. 8
20:59
Talán a legidősebb mamut csontjaira bukkantak (Infostart)
Mamutcsontokra és mamutagyar-maradványokra bukkant Svájcban, az aargaui kőfejtőben egy tűzszerész. A régészek szerint ezek a leletek régebbiek lehetnek minden eddig feltártnál.

2010. augusztus 9. hétfő

aug. 9
8:09
Korai kelés: arany helyett jó virágpor (168 Óra Online)
Minél korábban ébrednek és reppennek ki kaptárukból a méhek, annál jobb virágot fognak találni a nektárgyűjtéshez. - közölte vasárnap a BBC egy frissen megjelent kutatási anyagot idézve. A kutatás lényegi megállapítása, hogy a korán kelő méhek jobban megérzik az új illatokat.
aug. 9
16:09
Magyar fiatalok kalandjai az űrtáborban (Infostart)
Két budapesti középiskolás, Hanyecz Ottó, a Szilágyi Erzsébet Gimnázium és Simonfi Noémi, a Könyves Kálmán Gimnázium tanulója képviselte Magyarországot az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) nemzetközi űrtáborban az alabamai Huntsville-ben.
aug. 9
18:03
„A privát szféra meghalt, sajnálom” (168 Óra Online)
A Black Haten az egyik előadó egy újszerű támadást mutatott be. Meg kell szerezni a router MAC-címét, majd meg kell kérdezni a Google-től, hol van az eszköz. Válaszolni fog - számolt be az
aug. 9
18:33
Így hosszabbítja meg az életet a vörösborban lévő francia paradoxon (Infostart)
Jó hír: tudósok állítják, hogy aki vörösbort iszik, annak hosszabb és egészségesebb élete lesz. Az anyag ugyanis, amelyre amerikai kutatók a kékszőlő héjában bukkantak, segít megvédeni a testet az öregedéstől. Megállapították, hogy a resveratrol csökkenti az olyan gyulladásos betegségek kialakulásának kockázatát is, amelyek szívbajt, szélütést vagy cukorbetegséget okoznak - tudatta a Daily…
aug. 9
20:57
Kitörés a Tűzhányó blognál (Infostart)
A Tűzhányó felkerült a Goldenblog 50-es listájára a hírblogok kategóriában. Idén március 22-én indult az ELTE tanszékvezetője, Harangi Szabolcs által jegyzett blog, amely az izlandi vulkánkitörésnek köszönhetően rövid idő alatt rengeteg látogatót vonzott.

2010. augusztus 10. kedd

aug. 10
7:15
Kiderült, hogyan tarthatja frissen az agyát (168 Óra Online)
Az erős szív nyilvánvalóan lassítja az agy öregedését - állapították meg amerikai kutatók.
aug. 10
20:09
Ki gondolta volna? Szívbeteggé tehet a fölborult napirend (Infostart)
A naponta azonos időben ismétlődő események sorát azért is érdemes gondos rendben megtartani, mert életritmusunk fölborítása árthat szívünknek. Ezt emberen még sokat kell vizsgálni, de egereken bizonyítottan érvényesül - írják kutatók a Cell Metabolism című szaklap augusztusi számában.

Keresés