2010. május 1. szombat

máj. 1
7:51
Kellemetlen siker az Avatarnak – Óriás fájlszörnyeteg bukkant fel (168 Óra Online)
Miután minden elképelhető filmes rekordot megdöntött, újabb látványos, bár nem túl kedvező eredményt ért el az Avatar. A film kalóz Blu-ray kópiáját ugyanis alig néhány nap alatt minden eddiginél többen töltötték le az interneten.
máj. 1
8:45
Jobban hasonlítunk a békára, mint gondolnánk! (Infostart)
Első ízben fejtették meg kutatók egy béka genomját, és mint kiderült, a kétéltű örökítőanyagának egy része sok hasonlóságot mutat az emberével.
máj. 1
17:42
Durva vulkánkitörés várható Olaszországban? (Infostart)
Olaszországban nem a Vezúvot tartják a legveszélyesebbnek. Egy szakember nyilatkozata szerint "ha meg kellene mondanom, hogy melyik vulkánt tekinthetjük töltött ágyúcsőnek, akkor az nem a Vezúv lenne, hanem sokkal inkább Ischia-szigete". A Dél-Itáliában fekvő festői sziget vulkánja 1302-ben tört ki utoljára, és bár a tudósok szerint közvetlen fenyegetést most nem jelent a tűzhányó, de azért ők is…
máj. 1
18:18
„Ha a világból is kiviszik, akkor sem tudják meggyógyíttatni” (168 Óra Online)
Az egyik dél-alföldi református szeretetotthon félig nyitott, szélfútta előcsarnokában vár az ötvennégy éves, törékeny asszony, akit betegsége tizennyolc éve tolókocsiba kényszerített. Lidérces rémálmon van túl, amelyre csaknem ő is ráment. Kiszolgáltatottsága miatt harminchat évesen megházasodott egy majdnem idegen emberrel, aki utóbb pokollá tette az életét. Odavan a ház, a kocsi, a férje már…

2010. május 2. vasárnap

máj. 2
8:06
Célba ért a Progressz (Infostart)
Sikeresen csatlakozott a Nemzetközi Űrállomáshoz az orosz Progressz-M teherűrhajó, amely több mint 2,5 tonna rakományt vitt az űrbázisra.
máj. 2
9:09
Folytatódik a Gömböc hihetetlen karrierje! (168 Óra Online)
A Gömböc elnevezésű felfedezés látható azon a bélyegíven, amelyet a Magyar Posta a Sanghaji Világkiállítás tiszteletére bocsát ki.
máj. 2
13:30
A fanyar ízért az életünkkel is fizetünk? (Infostart)
A szénsavas italok öregítenek, figyelmeztetnek a tudósok. A kutatások kimutatták, hogy a foszfát, amit sok üdítőital is tartalmaz, - mert ez adja meg savanykás ízüket - gyorsítják az egész szervezet öregedési folyamatát.
máj. 2
20:36
Szőlőszemek a cukorbetegségre és a szívre (Infostart)
Ha rendszeresen fogyasztunk szőlőt, az csökkenti a szívbetegségek és a cukorbetegség kialakulásának kockázatát, állítják a tudósok.
máj. 2
22:51
A szervezet „orosz rulettjei” (168 Óra Online)
Minden bizonyíték azt mutatja, hogy felelősek vagyunk az egészségünkért. Különösen igaz ez a rákos megbetegedések közül a tüdődaganatra és a melanómára.

2010. május 3. hétfő

máj. 3
14:16
Francia professzor a magyar nyelvről (168 Óra Online)
Az idén 85. életévébe lépő breton professzor, Bernard Le Calloc’h, több mint 60 éve foglalkozik a magyar-francia közös történelem kutatásával. Ezen belül legfőbb kutatási területe: Kőrösi Csoma Sándor élete, életútja.
máj. 3
18:45
Életet ment a kiadós alvás (Infostart)
Nemcsak egészséges, de a hosszú élet titka is egyben a nyugodt és mély alvás. Azok, akik naponta legalább hat vagy nyolc órát alszanak éjszakánként, nagyobb eséllyel élhetnek teljes életet, bizonyítják a tanulmányok. A kutatók szerint az ideális alvásmennyiség körülbelül hét óra.

2010. május 4. kedd

máj. 4
5:30
Szűrőteszttel a fájdalmas csontbetegség ellen (Infostart)
Három gént azonosítottak skót kutatók, melyek egy fájdalmas csontbetegség eseteinek hetven százalékáért felelősek. Az eredmény lehetővé teszi, hogy a csontszerkezet deformálódását okozó Paget-kór megállapítására szűrőtesztet dolgozzanak ki.
máj. 4
6:45
Kiderült: a szép nő káros az egészségre! (168 Óra Online)
A gyönyörű nő káros a férfiak egészségére - állítják spanyol kutatók.
máj. 4
9:30
Darwin tudta, hogy hibát követ el (168 Óra Online)
Egy tanulmány szerint Charles Darwint, az evolúcióelmélet atyját nyugtalanította, hogy a genetika szabályai visszaüthetnek a családjára; a tudós rokonságában, amelyben gyakoriak voltak a közeli hozzátartozók közötti házasságok, magas volt a csecsemőhalandóság.
máj. 4
13:54
Megdöbbentette a kutatókat az "újraélesztett" mamutfehérje (168 Óra Online)
A mamutoknak "fagyálló" vérük volt, hogy a hidegben is el tudja látni testüket oxigénnel - idézte a Nature Genetics című folyóiratban vasárnap megjelent tanulmányt a BBC hírportálja. A kutatók meglepő megállapításaikat a gyapjas mamut hemoglobinjának vizsgálatából vonták le.
máj. 4
16:16
Visszahozzák a halálból a mamutot (Infostart)
Egyelőre ott tartanak a tudósok, hogy - a Jurassic Park című filmben látott kísérlethez kissé hasonlóan - a hajdani óriások egyik megfagyott példányának DNS-éből szeretnék rekonstruálni az egyed vérét. Talán a gyapjas mamutok egy nap újra sétálhatnak majd a földön?
máj. 4
20:09
Kiderült a nagy titok: hogyan lehet alkalmazkodni a hideghez (Infostart)
A mamutoknak "fagyálló" vérük volt, hogy a hidegben is el tudja látni testüket oxigénnel - vonták le a kutatók a megállapítást a gyapjas mamut hemoglobinjának vizsgálatából. Az eredményről a Nature Genetics című folyóiratban számoltak be.

2010. május 5. szerda

máj. 5
8:36
Siker! A magyarokat dicséri az USA (168 Óra Online)
Az USA kereskedelmi képviselőjének hivatala levette Magyarországot a szellemi tulajdonnal kapcsolatos visszaéléseket regisztráló listáról.
máj. 5
15:12
Brutális eredmény! Félmillióan vannak veszélyben Magyarországon! (168 Óra Online)
Évente 77 millió fogyasztó kockáztatja életét azzal, hogy a legális gyógyszer-értékesítési csatornákat megkerülve vásárol gyógyhatásúnak remélt készítményeket. Magyarországon a HENT kutatása szerint a felnőtt lakosság 7 százaléka veszélyeztetett, azaz több mint félmillió ember vásárolna bizonytalan forrásból származó gyógyszert.

2010. május 6. csütörtök

máj. 6
6:36
Ön is képes morfiumot előállítani! Nem vicc! (168 Óra Online)
Az egerek és vélhetően az emberek szervezete is képes morfium termelésére - vélekedik egy amerikai és német kutatókból álló csoport, amely a rágcsálónál bizonyította is a jelenséget.
máj. 6
7:48
Növekedési hormonnal az olimpiai bajnoki címért? (Infostart)
Az emberi növekedési hormon (HGH-Human Growth Hormon) hatására a legrosszabb atlétából is olimpiai bajnok lehet - állítja egy tanulmány készítője. A Daily Telegraph tudósítása szerint most először bizonyították, hogy ennek a szernek a befecskendezésével jelentősen növelhető a sportolók energiafelhasználó képessége.
máj. 6
13:45
A munkahelyi stressz veszélyesebb a fiatalabb nőkre! (168 Óra Online)
A nagy stresszel járó foglalkozások növelhetik a nők kockázatát a szívbetegségekre, sőt úgy tűnik, hogy a fiatalabbaknál nagyobb mértékben, mint az ötven év fölöttieknél - közölték csütörtökön eredményeiket dán kutatók.
máj. 6
21:27
Nagyobb eséllyel hullnak ki a dohányosok fogai (168 Óra Online)
A dohányosoknak kétszer akkora esélyük van fogaik elvesztésére, mint a nem dohányzóknak - írja az MTI.

2010. május 7. péntek

máj. 7
5:33
Nem a spanyolok vitték az Újvilágba a vízvezetéket (Infostart)
Palenque maja romváros egyik építményét az amerikai földrész legkorábbi ismert vízvezetékének tartják amerikai szakemberek, akik most kiderítették, hogy az eddigi feltételezésekkel ellentétben azt a maják és nem a spanyolok építették. Kutatásaik eredményéről a Journal of Archaeological Science című folyóirat májusi számában közölnek tanulmányt.
máj. 7
10:03
Látta már a Google új oldalát? (168 Óra Online)
Teljesen megújult a Google keresőoldala - A találati oldalakon megjelenő extra szolgáltatások igen sokat segíthetnek a keresések finomításában.
máj. 7
11:09
Megdöbbentő felfedezés: a Neander-völgyiek velünk élnek! (168 Óra Online)
Neander-völgyi ősei vannak több mai embernek. Ezt állítja a Science című híres tudományos lapban csütörtökön közzétett szenzációs tanulmány, amely szerint immár egyértelmű, hogy a kihalt Neander-völgyiek és a Homo sapiens egyedei között volt szexuális kapcsolat, miután a mai ember elődei megjelentek Európában - számolt be a Független Hírügynökség.
máj. 7
11:42
Megdöbbentő felfedezés: a Neander-völgyiek velünk élnek! (168 Óra Online)
Neander-völgyi ősei vannak több mai embernek. Ezt állítja a Science című híres tudományos lapban csütörtökön közzétett szenzációs tanulmány, amely szerint immár egyértelmű, hogy a kihalt Neander-völgyiek és a Homo sapiens egyedei között volt szexuális kapcsolat, miután a mai ember elődei megjelentek Európában – számolt be a Független Hírügynökség.
máj. 7
17:42
A kommandósokat riasztották az ismeretlen magyar miatt Helsinki repülőterén (Infostart)
Plasztikbombának néztek egy Gömböcöt a helsinki repülőtéren, riasztották a kommandósokat, lezárták és kiürítették a csarnok egy részét - tájékoztatta pénteken telefonon az MTI-t Domokos Gábor, a Gömböc feltalálója a helyszínről. A Gömböcöt Magyarországon sem ismeri még mindenki, közelről látni és kézbe fogni pedig nagy valószínűséggel több kínai fogja majd, mint magyar.
máj. 7
20:24
Szemszín alapján kapják el a bűnözőket (Infostart)
Holland kutatók három új gént azonosítottak, amelyek az emberi szemszín árnyalatait határozzák meg. A bűnügyi helyszíneken maradt DNS-nyomok elemzése így újabb adalékkal segítheti a törvényszéki szakértőket, hogy a mintákat összekössék a gyanúsítottal.
máj. 7
22:09
A "szocializmus" nem is olyan negatív kifejezés! (168 Óra Online)
Mit mondanak a szavak? Érdekes kutatást tett közzé a napokban a Pew Research Center. Felmérésében azt vizsgálta, milyen értékeket társítanak az amerikaiak olyan kifejezésekhez, mint a kapitalizmus, a szocializmus vagy épp a milícia. Az eredmények szerint a szocializmus nem is olyan negatív kifejezés, mint hinnénk, de a kapitalizmust sem értékelik olyan pozitívan, mint várnánk.

2010. május 8. szombat

máj. 8
6:24
Jön a férfi fogamzásgátló (168 Óra Online)
Öt éven belül piacra kerülhet a férfiak számára kialakított fogamzásgátló szer, vélhetően nem tabletta, hanem injekció formájában - derült ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által támogatott német kutatásokból.
máj. 8
9:51
Tyúk lett a kakasból - a tudósok tanácstalanok (Infostart)
Gianni igazi forróvérű kakasként kezdte életét. Egy toszkánai tanyán gyakran keltette olasz gazdáit a hajnali kukorékolásával. De miután egy róka garázdálkodott a területen és megölte a farm összes tyúkját, Gianni úgy érezte, hogy eljött a változás ideje.
máj. 8
13:30
Kiderülhet, miként keletkezett bolygónkon az élet (168 Óra Online)
Két meteoritdarabka, amelyet az Antarktisz középső részén, a francia-olasz Concordia-kutatóállomás közelében, a XX. század közepéről származó hórétegben fedeztek fel francia kutatók, Naprendszerünk keletkezésének rejtelmeiről lebbenthetik fel a fátylat - olvasható a Space.com csillagászati hírportálon.
máj. 8
22:18
Sokat iszunk belőle, de döbbenetesen keveset tudunk róla (168 Óra Online)
Igaz-e, hogy vízzel hígítják a boltban kapható tejet? Valóban a házi, kimért tej a legegészségesebb? Tényleg több a dobozos tejekben az „E”, azaz a nem természetes anyag? Számos tévhit kering a köztudatban az alapélelmiszernek számító tejjel kapcsolatban – derül egy egy friss felmérésből.

2010. május 9. vasárnap

máj. 9
11:51
Szuperszámítógépekhez való vízhűtőrendszert fejlesztettek ki svájci tudósok, (Infostart)
A tudósok szerint ezzel jelentősen csökkenthető lesz az adatközpontok áramfogyasztása. A zürichi szövetségi technológiai intézet és az IBM kutatói úgy vélik, hogy az Aquasar nevű víz alapú hűtőrendszer az első állomás egy fenntartható, nagy teljesítményű processzor és számítógéprendszer kifejlesztéséhez.
máj. 9
12:03
A Twitterezők is veszélyben vannak (168 Óra Online)
Korábban illegálisnak minősített kanadai online patika hozott létre vényköteles gyógyszervásárlási lehetőségeket reklámozó felhasználói fiókot az egyik ismert közösségi oldalon. A szakértők szerint az illegális gyógyszer-kereskedelem elleni intézkedéseket az új médiaplatformokra is ki kell terjeszteni.
máj. 9
22:30
Füstölgő pisztoly (168 Óra Online)
Ötven esztendővel ezelőtt szokatlan esemény zavarta meg a hidegháború, a feszült amerikai–szovjet viszony nem sokkal azelőtt megkezdődött enyhülését, a U–2-incidens. Fejleményeinek részben szemtanúja volt a Magyar Rádió és Televízió akkori moszkvai tudósítója, KULCSÁR ISTVÁN.

2010. május 10. hétfő

máj. 10
6:45
Az emberszabásúaknál is jelenthet nemet a fejrázás (168 Óra Online)
Német kutatóknak először sikerült filmfelvételt készíteniük arról, ahogyan a bonobók - az ember legközelebbi rokonai - a fejüket rázzák rosszallásuk jeleként - írja az MTI.
máj. 10
18:18
Elsüllyedt szigetet fedeztek fel a Karib-tengerben (168 Óra Online)
Geológusok a közép-karibi vizeken tett expedíciójuk során 800-1000 méteres mélységben váratlanul bukkantak megkövesedett korallokból, csigákból és vörösalgacsomókból álló tengeri hegyek csúcsaira.

2010. május 11. kedd

máj. 11
5:27
"Grimaszskálával" mérik a fájdalmat (Infostart)
Első alkalommal hoztak létre kanadai kutatók egy, az egerek arckifejezéseit tartalmazó albumot és skálát, amellyel a kísérleti állatok fájdalmának fokát állapíthatják meg a hozzáértők. A montreali McGill Egyetem munkatársai a Nature Methods című szakfolyóiratban tették közzé eredményeiket.
máj. 11
6:03
Honnan kerültek elő a dinoszauruszok? (Infostart)
A dinoszauruszok nem felsőbbrendűségük okán, hanem a véletlenek szerencsés alakulása folytán váltak uralkodó fajjá - állítják amerikai kutatók, akik tanulmányukat az Earth-Science Reviews májusi számában közölték.
máj. 11
8:45
Kihalás fenyegeti a fajok harmadát (Infostart)
A növények és állatok harmadát a kihalás veszélye fenyegeti - állapítja meg az ENSZ jelentése, amelyet a héten hoznak nyilvánosságra.
máj. 11
15:45
Életet mentenek a törpék (168 Óra Online)
A közúti forgalomban napról-napra egyre több autós élvezi a nanotechnológia nyújtotta előnyöket. A nanobionikus bevonatok három alaptulajdonsága: a biztonságról, a védelemről és a kényelemről szólnak.
máj. 11
18:36
Német és japán csillagászok felfedezték a legtávolabbi galaxishalmazt (Infostart)
Német és japán csillagászok felfedezték az univerzum eddigi legtávolabbi galaxishalmazát - közölte a Földön kívüli fizikával is foglalkozó Max Planck Intézet a németországi Garchingban.
máj. 11
20:06
Ki tudjuk-e iktatni az öregedésért felelős gént? (Infostart)
Egy kétéves gyerek testébe zárt 17 esztendős lány mutáns génje lehet a kulcs az emberi élet meghosszabbításához - legalábbis ebben reménykednek kutatók.

2010. május 12. szerda

máj. 12
6:36
Már az orvosi köpeny láttán is fölmegy a vérnyomás (168 Óra Online)
Lényegesen magasabb lehet az orvosi rendelőben a fehér köpenyt viselő doktor vagy asszisztens által mért vérnyomás, mint a páciens tényleges vérnyomása, amit 24-órán keresztül viselt műszer jegyez fel. Ezt kiváltképp a magas vérnyomású betegek kezelése során kell figyelembe venni - írta a British Medical Journal legújabb számában egy ausztráliai orvoscsoport. A magas vérnyomással foglalkozó…
máj. 12
11:33
Elszabadult egy távközlési műhold (168 Óra Online)
Elszabadult televíziós távközlési műhold sodródik a világűrben, azzal fenyegetve, hogy egy másik műhold pályájára lép, és megzavarja az amerikai kábeltelevíziózást - közölték a két műholdat üzemeltető vállalatok.
máj. 12
20:15
Hogyan hatottak a fejlődésre a klímaváltozások és a vulkánkitörések? (Infostart)
A klímaváltozás, a vulkanikus aktivitás és a tektonikai mozgás egyaránt szerepet játszott az emlősök sokféleségének kialakulásában - állítják amerikai kutatók.
máj. 12
20:51
Még háromszáz év, és végünk (Infostart)
Háromszáz éven belül a Föld túl forróvá válhat az emberiség számára - állítják ausztrál és amerikai kutatók az Amerikai Tudományos Akadémia folyóiratában, a PNAS (Proceedings of the National Academy of Sciences) legújabb számában megjelent tanulmányukban.

2010. május 13. csütörtök

máj. 13
9:33
Mi történt? Senki sem várt a magyaroktól ilyen jó teljesítményt! (168 Óra Online)
Közzétette 2009-es évértékelő jelentését a világ legnagyobb szoftvergyártóit tömörítő Business Software Alliance (BSA) és az IDC piackutató. A tanulmány szerint a kalózszoftverek globális aránya nőtt, ugyanakkor Magyarországon az illegálisan telepített szoftverek aránya 1 százalékponttal csökkent, és jelenleg 41%-ot tesz ki.

Keresés