2010. május 1. szombat

máj. 1
7:51
Kellemetlen siker az Avatarnak – Óriás fájlszörnyeteg bukkant fel (168 Óra Online)
Miután minden elképelhető filmes rekordot megdöntött, újabb látványos, bár nem túl kedvező eredményt ért el az Avatar. A film kalóz Blu-ray kópiáját ugyanis alig néhány nap alatt minden eddiginél többen töltötték le az interneten.
máj. 1
8:45
Jobban hasonlítunk a békára, mint gondolnánk! (Infostart)
Első ízben fejtették meg kutatók egy béka genomját, és mint kiderült, a kétéltű örökítőanyagának egy része sok hasonlóságot mutat az emberével.
máj. 1
10:15
Vesse be a szőlőt cukorbaj és szívprobléma ellen! (MaHu)
A porított szőlő hatékonyan megvédte a kísérleti patkányokat a koszorúér-betegség és a cukorbaj ellen. A biztató eredményeket a Kísérleti Biológia nemzetközi kongresszusán ismertették Kaliforniában.
máj. 1
10:16
Apple: a Flash megbízhatatlan és nem való a mobileszközökre (transindex.ro)
Steve Jobs az Apple fõnöke a szoftvercég honlapján ...
máj. 1
10:33
Az Egyesült Államok kormánya egyetért az első tengeri szélerőmű megépítésével (orientpress)
Az amerikai belügyminiszter, Ken Salazar jóváhagyta az ellentmondásos terveket az ország első tengeri szélerőművének működtetéséről Cape Cod területén, Massachusetts államban. 'Ez a projekt illeszkedik a fenntartható fejlődés hagyományával a területén,' mondta el az újságíróknak Bostonban.
máj. 1
11:18
A kínai Baidu veszi át a Google helyét (transindex.ro)
A kínai Baidu keresõcég részvényeinek értéke közel ...
máj. 1
15:12
Kábelen is lesz videótár a T-Home-nál - 2010-05-01 14:51:44 (sat.hu)
IPTV-technológiával tuningolja fel digitális kábelhálózatát a T-Home is, így elérhetővé válik a videótár és a többi interaktív szolgáltatás, amit eddig csak az IPTV-előfizetők élvezhettek. - írja az index.hu.
máj. 1
15:14
Motorola lesz az első 3D-s telefon? - 2010-05-01 15:10:48 (sat.hu)
Megjelentek az első képek a Motorola új okostelefonjáról, mely Android operációs rendszerrel rendelkezik, a fedőlapja átlátszó, és az első háromdimenziós képek megjelenítésére képes mobil szeretne lenni.
máj. 1
17:42
Durva vulkánkitörés várható Olaszországban? (Infostart)
Olaszországban nem a Vezúvot tartják a legveszélyesebbnek. Egy szakember nyilatkozata szerint "ha meg kellene mondanom, hogy melyik vulkánt tekinthetjük töltött ágyúcsőnek, akkor az nem a Vezúv lenne, hanem sokkal inkább Ischia-szigete". A Dél-Itáliában fekvő festői sziget vulkánja 1302-ben tört ki utoljára, és bár a tudósok szerint közvetlen fenyegetést most nem jelent a tűzhányó, de azért ők is…
máj. 1
18:18
„Ha a világból is kiviszik, akkor sem tudják meggyógyíttatni” (168 Óra Online)
Az egyik dél-alföldi református szeretetotthon félig nyitott, szélfútta előcsarnokában vár az ötvennégy éves, törékeny asszony, akit betegsége tizennyolc éve tolókocsiba kényszerített. Lidérces rémálmon van túl, amelyre csaknem ő is ráment. Kiszolgáltatottsága miatt harminchat évesen megházasodott egy majdnem idegen emberrel, aki utóbb pokollá tette az életét. Odavan a ház, a kocsi, a férje már…

2010. május 2. vasárnap

máj. 2
7:45
A hét csillagászati képe - Napfordulótól napéjegyenlõségig (csillagászat.hu)
A Nap évszakokat átölelõ égi útjáról drámai fotók készíthetõk egyszerû lyukkamerákkal.
máj. 2
8:06
Célba ért a Progressz (Infostart)
Sikeresen csatlakozott a Nemzetközi Űrállomáshoz az orosz Progressz-M teherűrhajó, amely több mint 2,5 tonna rakományt vitt az űrbázisra.
máj. 2
8:42
Űrkontaktus: csatlakozott a Progressz (MaHu)
Sikeresen csatlakozott a Nemzetközi Űrállomáshoz (ISS) az orosz Progressz-M teherűrhajó, amely több mint 2,5 tonna rakományt szállított az űrbázisra.
máj. 2
9:09
Folytatódik a Gömböc hihetetlen karrierje! (168 Óra Online)
A Gömböc elnevezésű felfedezés látható azon a bélyegíven, amelyet a Magyar Posta a Sanghaji Világkiállítás tiszteletére bocsát ki.
máj. 2
11:18
Madách tragédiája bélyegen (Múlt-kor)
Ifjúságért címmel alkalmi kisív kibocsátásával ünnepeli a Magyar Posta, hogy 150 évvel ezelőtt fejezte be Madách Imre Az ember tragédiáját.
máj. 2
13:30
A fanyar ízért az életünkkel is fizetünk? (Infostart)
A szénsavas italok öregítenek, figyelmeztetnek a tudósok. A kutatások kimutatták, hogy a foszfát, amit sok üdítőital is tartalmaz, - mert ez adja meg savanykás ízüket - gyorsítják az egész szervezet öregedési folyamatát.
máj. 2
14:27
Kulturális fővárosba látogat a szecesszió mestere (Múlt-kor)
A szecesszió egyik legjelentősebb és legérdekesebb képzőművészének tartott Alfons Mucha (1860-1939) alkotásaiból nyílt kiállítás a baranyai megyeszékhely Pécsi Galériájában.
máj. 2
15:30
Rendszerváltás új szemmel (Múlt-kor)
Korabeli felvételek, fotók, plakátok és számos újszerű installáció segítségével idézi fel az 1988 és 1990 közötti időszak, a rendszerváltás korának történéseit a hódmezővásárhelyi Emlékpont múzeum időszaki kiállítása.
máj. 2
16:27
Öt év alatt 11 Magyarországnyi erdő pusztult el (MaHu)
2000 és 2005 között 3,1 százalékkal, több mint egymillió km2-rel csökkent a Föld fás vidékeinek területe. Ennek harmadát az északi tűlevelű erdők teszik ki, ezt követik a trópusi területek erdőségei.
máj. 2
20:36
Szőlőszemek a cukorbetegségre és a szívre (Infostart)
Ha rendszeresen fogyasztunk szőlőt, az csökkenti a szívbetegségek és a cukorbetegség kialakulásának kockázatát, állítják a tudósok.
máj. 2
22:51
A szervezet „orosz rulettjei” (168 Óra Online)
Minden bizonyíték azt mutatja, hogy felelősek vagyunk az egészségünkért. Különösen igaz ez a rákos megbetegedések közül a tüdődaganatra és a melanómára.

2010. május 3. hétfő

máj. 3
6:00
Mit csinál az evidencia a hipotézissel? (nyest.hu)
Az iskolapadban nemcsak az jelenthet nehézséget, hogy hogyan számolja ki az ember a gyök kettőt, vagy hogyan találja meg a verslábak között megbújó metaforát. Sokszor „csupán” annyi segítségre lenne szüksége a diáknak, hogy értse, mit is jelent egy-egy tudományos kifejezés.
máj. 3
7:54
Lélegzetelállító új képek központi csillagunkról (csillagászat.hu)
Életadó csillagunk viselkedését eddig is ûreszközök serege kísérte figyelemmel, de az új Solar Dynamics Observatory segítségével a jelenleginél is mélyebbre pillanthatunk a rejtélyekbe.
máj. 3
8:18
Aki elhamvasztotta Hitlert (Múlt-kor)
Előkerült az az egykori KGB-tiszt, aki 1970-ben elhamvasztotta Adolf Hitler maradványait - számolt be róla a The Sun című angol bulvárlap.
máj. 3
8:20
A Duna mellett épült fel Sztálin városa (Múlt-kor)
Hatvan éve, 1950. május 2-án hajnalban kezdte meg néhány munkás a Duna mellett, az álmos Dunapentele község határában Magyarország első szocialista városa, Sztálinváros (a mai Dunaújváros) építését.
máj. 3
8:21
Sikeresen csatlakozott a Nemzetközi Ûrállomáshoz a Progressz teherûrhajó (transindex.ro)
Sikeresen csatlakozott a Nemzetközi Ûrállomáshoz ( ...
máj. 3
9:21
A kommunizmus áldozatai után kutatnak Szerbiában (Múlt-kor)
A szerb kormány olyan dokumentumok titkosítását oldotta fel, amelyek megkönnyítik a II. világháború utáni kommunista rendszer áldozatainak felkutatását.
máj. 3
9:24
Nemzetközi összefogás kell az online-adat védelemhez (transindex.ro)
A Business Software Alliance (BSA) kutatása szerin ...
máj. 3
10:24
Robin Hood a francia tengerpartot is meghódítja (Múlt-kor)
Három évtized után a Robin Hood című kalandfilmmel tér vissza Cannes-ba Ridley Scott Oscar-díjas filmrendező, aki a The Daily Telegraph online kiadásának adott interjújában beszélt új produkciójáról.
máj. 3
10:26
Magyar feltalálók érdeme a transzformátor (Múlt-kor)
Százhuszonöt éve, 1885. május 2-án mutatták be a transzformátoros áramelosztási rendszert Budapesten.
máj. 3
11:15
Nyelvhalál fenyeget 32 nyelvet Kanadában (nyest.hu)
Megmenthető egy kihalásra ítélt nyelv? Mit lehet tenni azért, hogy a már csupán öregek által beszélt nyelvjárások eljussanak a fiatalabbakhoz?
máj. 3
11:27
Diplomáciai kalamajkát okozott Noé bárkája (Múlt-kor)
Vizsgálatot rendelt el a török kulturális miniszter annak kiderítésére, hogy milyen körülmények között kerülhettek ki a kínai régészek által Noé bárkájának tartozékaiként bemutatott fadarabok Törökországból.
máj. 3
11:29
YMCA: a kosárlabda prófétái (Múlt-kor)
A bigottnak tartott brit példát elutasítva a népszerű világi időtöltések propagálásával próbált tagokat verbuválni a mára világszerte 45 millió főt számláló amerikai Fiatal Férfiak Keresztény Szövetsége (YMCA).
máj. 3
12:30
Dávid-fejet találtak egy zsidó fürdőben (Múlt-kor)
Egy Dávid királyról készített plasztikára bukkantak a régészek egy zsidó rituális fürdőhely középkori maradványainak átvizsgálásakor Erfurtban.
máj. 3
12:48
A mamutok vére fagyálló volt (orientpress)
A mamutok vére a legkeményebb mínuszokban sem tudott megfagyni, egyfajta 'fagyállóként' működött, így látva el oxigénnel a testet bármilyen hőmérséklet mellett. A tudósok ezt egy gyapjas mamut vérfehérjéjének a vizsgálata során állapították meg. Ez a fehérje - az úgynevezett hemoglobin - a vörös vérsejtekben található, és az oxigén szállításáért felelős.
máj. 3
13:06
Fagyálló vérük volt a mamutoknak (MaHu)
A mamutoknak "fagyálló" vérük volt, hogy a hidegben is el tudja látni testüket oxigénnel - idézte a Nature Genetics című folyóiratban vasárnap megjelent tanulmányt a BBC hírportálja (http://newsvote.bbc.co.uk).
máj. 3
13:33
Fogadjon örökbe egy telefonfülkét! (Múlt-kor)
A mobiltelefon megjelenése halálra ítélte őket, ám a brit falvak mindent megtesznek piros telefonfülkéik megmentéséért: örökbe fogadják ezeket az ikonnak számító létesítményeket és új életet lehelnek beléjük.
máj. 3
13:35
Szovjet háborús filmek a YouTube-on (Múlt-kor)
A Moszfilm orosz filmstúdió és a YouTube videomegosztó portál klasszikus szovjet háborús filmeket mutat be ingyenesen a második világháborúban aratott győzelem 65. évfordulója alkalmából.
máj. 3
14:15
Megkezdik a világ legnagyobb tornádó tanulmányát (orientpress)
Egy nemzetközi kutatócsoport elindítja a történelem legambiciózusabb tornádó tanulmánynak nevezett kutatást. Rengeteg eszközt fognak bevetni a vizsgálatok során, amelyek fő helyszíne az amerikai Great Plains-nek nevezett terület lesz, ami Dél-Dakota nagy alföldje. Itt sokkal gyakoribbak a heves tornádók, mint bárhol máshol a bolygón.
máj. 3
14:16
Francia professzor a magyar nyelvről (168 Óra Online)
Az idén 85. életévébe lépő breton professzor, Bernard Le Calloc’h, több mint 60 éve foglalkozik a magyar-francia közös történelem kutatásával. Ezen belül legfőbb kutatási területe: Kőrösi Csoma Sándor élete, életútja.
máj. 3
14:36
Afrikaiak is éltek a középkori Angliában (Múlt-kor)
Egy 13. században élt afrikai férfi csontvázára bukkantak egy angliai rendházban - közölték a kutatók, akik szerint a maradvány az eddigi legrégebbről származó fizikai bizonyítéka lehet annak, hogy éltek afrikaiak a középkorban Angliában.
máj. 3
15:27
A Google virtuális billentyűzettel állt elő (orientpress)
A Google egy virtuális képernyőn megjelenő billentyűzetet ad hozzá szolgáltatásaihoz, ami különösen azoknak számára lesz hasznos, akik külföldi karaktereket akarnak használni egy hagyományos QWERTY billentyűzeten. Manish Bhargava, a Google termékmenedzsere elmondta: azon Google-felhasználók helyzetét akarták megkönnyíteni, akik a helyi nyelven kívánják használni az alkalmazásokat.
máj. 3
15:39
Terhesség és születés a koncentrációs táborban (Múlt-kor)
Újra reményt kaptunk tőlük - Terhesség és születés a Kaufering I. külső koncentrációs táborban címmel nyílt kiállítás Dachauban a tábor felszabadításának 65. évfordulója alkalmából.
máj. 3
15:42
A hónap folyamán érkezhet a Google TV (transindex.ro)
Várhatóan május 19-20-án, a Google I/O konferenciá ...
máj. 3
16:03
Csélcsap természetűek és csapodárok a gepárdok (MaHu)
A pettyes nagymacskák DNS-ének elemzése kimutatta, hogy a nőstény gepárdok igen csélcsap természetűek: az egy alomból származó utódaiknak csaknem a fele különböző apától származik.
máj. 3
16:42
Lezárták az Arany utcácskát (Múlt-kor)
Nem látogatható a prágai Arany utcácska, a cseh metropolisz egyik legvonzóbb és legfestőibb idegenforgalmi látványossága, mert felújítják. A rekonstrukció tervezett időtartama legalább egy év.
máj. 3
16:44
Az Akadémia idejét tudós zsenikben mérik (Múlt-kor)
Az Akadémia idejét tudós zsenikben mérik - hangsúlyozta Pálinkás József, az MTA elnöke a Magyar Tudományos Akadémia 180. közgyűlését megnyitva, amelynek első napja Bolyai János és Széchenyi István halálának 150. évfordulójához kapcsolódik.
máj. 3
16:45
Szigorodtak a tévékészülékekre érvényes energiaügyi elõírások (transindex.ro)
A május elejétõl érvényes új amerikai energiafelha ...
máj. 3
18:45
Életet ment a kiadós alvás (Infostart)
Nemcsak egészséges, de a hosszú élet titka is egyben a nyugodt és mély alvás. Azok, akik naponta legalább hat vagy nyolc órát alszanak éjszakánként, nagyobb eséllyel élhetnek teljes életet, bizonyítják a tanulmányok. A kutatók szerint az ideális alvásmennyiség körülbelül hét óra.
máj. 3
19:51
Darwin is tartott a belterjességtől (Múlt-kor)
Egy tanulmány szerint Charles Darwint, az evolúcióelmélet atyját nyugtalanította, hogy a genetika szabályai visszaüthetnek a családjára.

Keresés