2010. május 31. hétfő

máj. 31
6:27
Időjárási előrejelzés: ne legyenek túlzott reményeink! (Infostart)
Nem könnyű feladat hazánkban hosszútávú meteorológiai előrejelzést készíteni. Ezt ugyanis nem csak a légköri folyamatokat leíró egyenletek pontatlansága, hanem a Kárpát-medence sajátos domborzati viszonyai is nehezítik - mondta el Darányi Mariann meteorológus az InfoRádió Aréna című műsorában.
máj. 31
8:12
Baktériumoktól okosodnak az egerek (Infostart)
Meglepően hangzik, de a piszok javíthat az intelligencián: amerikai kutatók baktériumokat tartalmazó elegyet etettek egerekkel, mire azok gyorsabban találtak ki a labirintusból, mint társaik.
máj. 31
11:30
Bajban a Föld - Egyre hosszabbak az egymást váltó csapadékos és száraz időszakok (Infostart)
Három Celsius fokot semmiképpen nem szabadna emelkednie a Föld átlaghőmérsékletének. Ez ugyanis a sarki jégtakaró olvadásához, majd a tengervíz szintjének veszélyes emelkedéséhez vezethet - mondta Mika János, éghajlatkutató az InfoRádió Aréna című műsorában.
máj. 31
12:06
Elhunyt Fehér János professzor (Infostart)
Életének 78. évében tragikus hirtelenséggel elhunyt Fehér János májkutató, professzor emeritus, a Magyar Tudományos Akadémia doktora.
máj. 31
19:36
Mi lesz a cseh állampolgárságra vágyó szlovákokkal? (Infostart)
A kettős állampolgárságot gátoló szlovák törvénymódosítás több ezer cseh és szlovák polgárt is érint. Az új jogszabály nemcsak a felvidéki magyaroknak okoz nehézséget, hanem a cseh állampolgárságért folyamodó szlovákoknak is.
máj. 31
20:48
Genetikai oka lehet a koraszülésnek (Infostart)
A gének állhatnak a csecsemők idő előtti születésének hátterében. Brit kutatók megállapították, hogy azok a nők, akiknek testvérei koraszülöttek voltak, 50-60 százalékkal nagyobb eséllyel adnak életet az ideálisnál korábban első gyermeküknek.
máj. 31
21:42
Tízezerből kétezer - a madárfajok ötöde eltűnhet a Földről (Infostart)
A Földön élő közel tízezer madárfajból kétezret fenyeget a kipusztulás veszélye; az Alaotra-tavi vöcsök kipusztulását például idén jelentették be a tudósok. A Magyar Madártani Egyesület munkatársa az InfoRádiónak arról beszélt: Magyarországon mindhárom fecskefaj, illetve a kerecsensólyom, valamint a parlagi sas állománya is jelentősen lecsökkent a viharos időjárás miatt.

Keresés