2010. szeptember 2. csütörtök

szept. 2
16:15
Íme a legrondább: Lefotózták a Shrek-halat (168 Óra Online)
Japán partjainál készült az alábbi fotó egy jól kifejlett ázsiai Birkafejű ajakoshalról, amely faj egyedeit könnyen azonosíthatóvá teszi a fejükön található jókora dudor.
szept. 2
20:51
Gyógyszerrel a tüdőrák ellen? (Infostart)
Egy cukorbetegségnél igen elterjedten alkalmazott szer egérkísérletekben jelentősen csökkentette a nikotin által kiváltott tüdőrákot - közölték szerdán amerikai kutatók.

2010. szeptember 3. péntek

szept. 3
19:12
7 tipp a fogzománc elvékonyodása ellen (168 Óra Online)
A fogzománc a fog felszínét képező anyag, amely a test legkeményebb és legtöbb ásványi anyagot tartalmazó anyaga. De még ez az erős védelem is meg tud bomlani, elsősorban a táplálkozási és fogápolási szokásaink miatt, aminek következményei az érzékenység, később akár szuvasodás is lehetnek.

2010. szeptember 4. szombat

szept. 4
10:03
Különleges leletek Aquincumban (168 Óra Online)
Különleges, Észak-Afrikában készült ókori kerámiaedények kerültek elő Óbudán, az Aquincumi Múzeum ásatásain: a két díszes korsót a római kori polgárváros keleti temetőjének sírjaiban találták - tájékoztatta az MTI-t Lassányi Gábor ásatásvezető régész. "A Duna-parti temető nagyrészt a volt Gázgyár területén húzódik. Az Aquincumi Múzeum által végzett feltárások során eddig közel 1400 római kori sír…
szept. 4
15:09
Benéznek a Kárpát-medence legfiatalabb tűzhányója alá - fotók (Infostart)
Izgalmas terepmunka kezdődik a napokban Tusnádfürdő mellett, ahol a Csomád, a Kárpát-medence legfiatalabb tűzhányója található. Az ELTE vulkanológiai csoportja a helyszínen faggatja a vulkánt, egyebek mellett egy vizsgálat során "bekukkantanak" a tűzhányó alá, így kiderülhet, van-e ott még nem teljesen megszilárdult magmakamra?
szept. 4
17:45
Jön az év legfényesebb üstököse (168 Óra Online)
Az év legfényesebb, talán szabad szemmel is látható üstököse lesz a 103P/Hartley 2, amely ebben az évszázadban már nem is kerül ennyire közel bolygónkhoz. Mint a Magyar Csillagászati Egyesület honlapján olvasható, a Föld-súroló üstökösök csoportjába tartozó égitestet Malcolm Hartley brit asztrofizikus fedezte fel 1986. március 15-én.

2010. szeptember 5. vasárnap

szept. 5
7:39
Nézzen körül Hitler bunkerében! Soha nem publikált fotók (Infostart)
A szovjetek megpróbálták felrobbantani, de nem bírtak a 4 méter vastag vasbeton falakkal. Hitler itt húzta meg magát a világháború utolsó hónapjaiban: a Führerbunker helye 2006-ig tabunak számított. A Life korábban soha nem közölt fotói segítségével most megnézheti, milyen volt lerombolása előtt a bunker.
szept. 5
9:42
Véletlenül került elő a halotti korona (168 Óra Online)
A nagyváradi vár uniós forrásból megvalósuló felújításába továbbra sem férhet bele a várudvaron található, Szent László és Zsigmond temetkezési helyéül szolgáló székesegyház feltárása és bemutatása.
szept. 5
17:57
"Én zsidó rikkancsnak maszkírozom magam" – mondja Goebbels (168 Óra Online)
A második világháború befejeződésének 65. évfordulója kapcsán rengeteget hallani a hitleri korszak „prominenseiről”. Hermann Göring is seregnyi publicisztika, könyv, dokumentumfilm, színházi darab főszereplője volt már. Az talán kevésbé közismert, hogy a pilótából lett főnáci öccse, Albert számos üldözöttet mentett meg. MOGYORÓSI GÉZA berlini írása.

2010. szeptember 6. hétfő

szept. 6
6:03
Különleges leletek az óbudai ásatáson (168 Óra Online)
Különleges, Észak-Afrikában készült ókori kerámiaedények kerültek elő Óbudán, az Aquincumi Múzeum ásatásain: a két díszes korsót a római kori polgárváros keleti temetőjének sírjaiban találták – tájékoztatta az MTI-t Lassányi Gábor ásatásvezető régész. „A Duna-parti temető nagyrészt a volt Gázgyár területén húzódik. Az Aquincumi Múzeum által végzett feltárások során eddig közel 1400 római kori sír…
szept. 6
14:18
Nyakig a marihuánában – megdöbbentő fotó (168 Óra Online)
Az alábbi fotó a kanadai hadsereg egységének őrjárata közben készült Kandahártól nyugatra, Afganisztánban, augusztus 4-én, szombaton.
szept. 6
17:03
Íme a legtutibb egészségmegőrző tipp (168 Óra Online)
Az egyik legelemibb, ösztönös viselkedésünk. Gyerekként akár 400-szor, felnőttként azonban mindössze alig húszszor csináljuk naponta. Pedig nem kéne lebecsülnünk: segítségével könnyebben találhatunk partnert, csökkenti a stresszhormonokat a vérben és kalóriát is éget. Tíz-tizenöt perc egy szelet csokinak megfelelő mennyiséget. Nevessünk tehát bátran!
szept. 6
20:27
A hajszál bizonyítja a szívroham és a krónikus stressz kapcsolatát (Infostart)
A hajszál az első olyan közvetlen biológiai marker, amelynek segítségével kanadai kutatók megmutatták, hogy a krónikus stressz fontos szerepet játszik a szívroham kialakulásában.

2010. szeptember 7. kedd

szept. 7
5:42
Amerikában beköszöntött a beteglátó robotok kora (Infostart)
Az amerikai kórházakban már ma is több száz olyan, önjáró robotot alkalmaznak, amelyek egy távoli városban lévő orvos szemeként és füleként szolgálnak a pácienssel való kommunikációban - közölte a hét végén a The New York Times.
szept. 7
7:21
Gólyaként repülhet a neten (168 Óra Online)
Szakemberek két fiatal fehér gólyára rögzítettek műholdas nyomkövető műszert, amelynek segítségével az interneten követhető a madarak első vándorútja afrikai telelőhelyükre.
szept. 7
9:00
Mi köze a kengurunak az agyunk fejlődéséhez? (Infostart)
A kora kőkori asszonyok találmánya, a babahordozó "kenguruk" meghonosodása játszott főszerepet az emberi evolúcióban, hozzájárulva az agy térfogatának növeléséhez - állítja egy brit őskoros régész.
szept. 7
9:18
Rovarok vitték az elhunyt lelkét a túlvilágra (Infostart)
A rovaroknak kínálták fel elhunyt szeretteik földi maradványait a mocsika indiánok - állítja egy francia és egy amerikai kutató, akik vizsgálataikról a Journal of Archaeological Science régészeti folyóiratban számoltak be.
szept. 7
13:24
Hawking: "Nem kellett isten a teremtéshez" (168 Óra Online)
A világegyetem keletkezése elképzelhető isten beavatkozása nélkül. A legújabb fizikai kutatások ugyanis azt igazolják, hogy az Univerzum létrejöttének van alternatív – fizikai és természettudományos – magyarázat is. Ezt feltételezi a világhírű brit kutató, Stephen Hawking. Elméletét a hamarosan megjelenő könyvében fejti ki, amely a The Grand Design címet viseli.
szept. 7
15:36
Blöff a szívbarát margarin (168 Óra Online)
Nem védte meg a korábban szívrohamon átesett pácienseket az újabb infarktustól az omega-3 zsírsavakkal dúsított margarin fogyasztása – közölték eredményüket vasárnap holland kutatók.
szept. 7
21:07
Hayabusa port hozott egy kisbolygóról (168 Óra Online)
Tokióban több ezren álltak sorba, hogy megtekinthessék a Hayabusa ((ejtsd: hájábuszá; magyarul: sólyom)) űrszonda kapszuláját, amelyben a japán kutatók szerint sikerült némi port összegyűjteni egy kisbolygó felszínéről. A tudósok reményei szerint az aszteroidáról származó törmelék segíthet feltárni naprendszerünk keletkezésének titkát.

2010. szeptember 8. szerda

szept. 8
5:42
Varázsgomba enyhíthet a rákbetegek szenvedésén (Infostart)
A varázsgomba néven ismertté vált hallucinogén szer, a pszilocibin enyhítheti a rák utolsó stádiumában gyakran fellépő szorongást - közölték amerikai kutatók.
szept. 8
7:00
Víz alá kerülhet az egész ország (168 Óra Online)
A világ negyedik legkisebb országa, a csendes-óceáni Tuvalu szigeteit és korallzátonyait is eltűnéssel fenyegeti az emelkedő vízszint.
szept. 8
10:51
Föld alatt mutatnák be a Borostyánkő-utat (168 Óra Online)
Szinte teljesen elkészültek Sopronban a Fő tér rekonstrukciójával. A Tűztorony tövében megtalált római kori utat a föld alatt tennék láthatóvá és bejárhatóvá – írja a műemlékem.hu.
szept. 8
15:48
Pulyka és pitbull keveréke: új dinót fedeztek fel - képpel (168 Óra Online)
Mint egy hatalmas pulyka és egy pitbull keveréke – így nézett ki az a 70 millió évvel ezelőtt élt, eddig nem ismert fajhoz tartozó dinoszaurusz, amelynek maradványait tavaly fedezte fel az erdélyi Szászsebes közelében Vremir Mátyás kolozsvári geológus-paleontológus. A leletet, amelynek tudományos leírása a közelmúltban jelent meg az Amerikai Tudományos Akadémia folyóiratában, a kutató az MTA…
szept. 8
19:12
Robot szimatolja ki a fertőzést (Infostart)
Az égési sérülésekhez gyakran társul bakteriális fertőzés, amelynek mielőbbi kórismézése és kezelése életfontosságú a betegek további sorsa szempontjából: a diagnosztizálást segítheti egy nemzetközi konzorcium által kifejlesztett elektronikus orr, amely képes "kiszimatolni" a kórokozókat az általuk kibocsátott parányi mennyiségű illőanyagok alapján.
szept. 8
20:24
Magyarországon még nem fertőz a "szuperbaktérium" (Infostart)
Az NMD-1 rezisztenciagén hazai felbukkanása ez idáig nem ismert - hangsúlyozta Melles Márta, az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) főigazgató főorvosa, miután Japánban is kimutattak az antibiotikumoknak kiterjedten ellenálló, új típusú rezisztenciagént tartalmazó "szuperbaktériumot".

2010. szeptember 9. csütörtök

szept. 9
9:57
Mikor veszélyes a fogamzásgátló? (168 Óra Online)
Mélyvénás trombózisról akkor beszélünk, ha leginkább az alsó végtag úgynevezett mélyvénás rendszerének valamely ágában vérrög (trombus) képződik. Előfordulhat, hogy a vérrög egy része leszakad, a vérárammal továbbsodródik egészen a tüdő ereibe, ahol egy nála kisebb érszakaszhoz érve megakad és elzárja azt – ez a tüdőembólia. A vénás trombózis megelőzésének lehetőségeiről dr. Kósa Éva, az Oxygen…

2010. szeptember 10. péntek

szept. 10
5:45
A Google–Yahoo-viadal új fejleménye nekünk jó (168 Óra Online)
Gyorsított az internetes keresésen a Google, amely már a gépelés pillanatában megjeleníti a keresett tartalmat.
szept. 10
8:51
Antibiotikumot termel a rovarok agya (Infostart)
A csótányok és sáskák képesek megbirkózni kórokozóikkal - agyukban brit kutatók olyan anyagokat fedeztek fel, amelyek mérgezőnek bizonyultak különböző baktériumok számára.
szept. 10
11:48
Beütött a szigor: Hazánkon is végigsöpört a warez-razzia (168 Óra Online)
Összesen 14 európai országban, köztük Magyarországon folytattak átfogó warez-razziát a helyi hatóságok. Az akció a The Scene elnevezésű illegális fájlcserélő hálózathoz köthető magánszemélyek és szerverek ellenőrzését célozta.
szept. 10
16:45
Rémisztő tantárgy: Zombikat kutatnak az egyetemen (168 Óra Online)
A Baltimore-i Egyetem élőholtakkal kapcsolatos kurzust hirdetett.
szept. 10
20:15
Intellektuális válsággal néz szembe Európa (Infostart)
Intellektuális és környezeti válsággal is szembenézni kényszerül Európa - így foglalhatóak össze az európai szociálpolitikai elemzők éves konferenciájának főbb megállapításai. Az idén az ELTE Társadalomtudományi Kara szervezésében Budapesten megtartott rendezvényen a szakértők kifejtették, újra kell gondolni a jóléti államok környezethez való viszonyát, szegénység felfogását és kollektív…

2010. szeptember 11. szombat

szept. 11
9:42
Ideiglenesen engedélyezték az amerikai őssejt-kutatás szövetségi finanszírozását (Infostart)
A fellebbviteli bíróság ideiglenesen újra engedélyezte az emberi őssejt-kutatás szövetségi finanszírozását az Egyesült Államokban.
szept. 11
14:45
65 éves lenne, ha nem csapták volna agyon (168 Óra Online)
Hatvanöt éves lenne az első számítógépes bug, már ha nem csapták volna agyon 1945. szeptember 9-én. És tényleg rovar volt! írja a .
szept. 11
20:48
A sztálingrádi tábornok (168 Óra Online)
A 65 esztendeje befejeződött második világháború véres csatái közül is kiemelkedik az 1942–43 telén vívott sztálingrádi ütközet. A volgai katlanban kapitulált német tábornok, a 120 éve született Friedrich Wilhelm Ernst von Paulus (1890-1957) nem mindennapi pályafutása az NDK-ban ért véget. MOGYORÓSI GÉZA berlini múltidézése.

2010. szeptember 12. vasárnap

szept. 12
7:15
Összekoccant két műhold (168 Óra Online)
A gyanú szerint augusztusban, közeli manőverezés közben egy kínai műhold „arrébb lökött” egy másikat. Akik illetékesek volnának az ügyben, azok persze hallgatnak.
szept. 12
7:33
Mit láthat a Föld leghíresebb barlangjában? Soha nem közölt fotók (Infostart)
A Life magazin olvasói imádják az exkluzív, korábban nem közölt fotókat. Az unpublished kategóriában eddig a háborús-, atombombás-, Hitleres tematika volt a nyerő, de a közönség rajong az ősemberes fotókért is. Fantasztikus barlangi festmények következnek, amelyeket alkotóik 18 ezer évvel ezelőtt hoztak létre.
szept. 12
13:51
Hatalmas csontvázra bukkantak (168 Óra Online)
Londonban a Temze partján egy hatalmas, XVII. vagy XVIII. századból származó bálna csontvázát találták meg.
szept. 12
17:09
Róma épült Szombathelyen (168 Óra Online)
Ugyan a hivatalos átadásra még várni kell, csaknem elkészült a szombathelyi Iseum rekonstruktív bemutatása. A megszokott térdig érő falak helyett valódi római látványt kap a látogató - írja a műemlékem.hu.

2010. szeptember 13. hétfő

szept. 13
16:15
Ha hőszigetel, megtakarít! (168 Óra Online)
Ki nem bosszankodott még egy-egy hidegebb téli hónap után a magas gáz számla miatt? Amennyiben Ön is azok közé tartozik, akik szeretik a meleg lakásból szemlélni a kinti hóesést, de nem akarják közben az utcát is fűteni, akkor érdemes megszívlelnie az alábbiakat.
szept. 13
17:45
Az adórendszert és a szolgáltatóipart is kihívások elé állítja a társadalom elöregedése (Infostart)
Az elöregedő társadalmak problémái előbb-utóbb a szolgáltatások színvonalában is érezhetőek lesznek - hangzott el egy az urbanisztika és a demográfiai változások kapcsolatával foglalkozó konferencián.
szept. 13
18:03
Megnyugodhatnak a szülők: nem az oltások okozzák az autizmust (Infostart)
Egy új amerikai kormányzati tanulmány tovább növelte a bizonyítékok sorát azzal kapcsolatban, hogy a higanyalapú timerozál, amelyet korábban sok vakcina tartalmazott tartósítószerként, nem növeli az autizmus kockázatát.
szept. 13
19:33
Hazudni és csalni tanulnak a robotok (Infostart)
Amerikai kutatók arról számoltak be, hogy első ízben sikerült megtanítaniuk egy robotot hazudni. A Georgiai Műszaki Egyetem szakemberei úgy programoztak egy kis járművet, hogy hamis nyomokat hagyjon hátra követőinek megtévesztésére.

2010. szeptember 14. kedd

szept. 14
4:54
Drámai fotó: Ezt eszik a katasztrófa túlélői (168 Óra Online)
Több mint egy hónapja, augusztus 5-én omlott be Chilében a San José-i réz- és aranybánya, aminek következtében 33 bányász rekedt 700 méteres mélységben, elzárva a külvilágtól.
szept. 14
5:45
Genetikai oka lehet a vakságot okozó betegségnek (Infostart)
Egy nemzetközi kutatócsoport olyan genetikai jellemzőt fedezett fel, mely növeli a nyitott szemzugú zöldhályog kockázatát, amely a glaukóma leggyakoribb formája és világszerte a vakság egyik fő oka.
szept. 14
6:03
Új gyógyszer a szívroham kezelésére (Infostart)
A szívinfarktus sürgős ellátásakor a véralvadás hatásos és biztonságos gátlására van szükség, mely egy most befejezett, nagy nemzetközi vizsgálat tanúsága szerint enoxaparin injekcióval jobban megoldható, mint a korábban alkalmazott készítményekkel. Az Európai Szívgyógyász Társaság kongresszusán elhangzott előadás a legújabb tudományos eredményeket ismertető Forró vonal elnevezésű ülésszak…
szept. 14
10:57
Megdöbbentő adat: Legálisnak hiszik, pedig húzós a büntetés (168 Óra Online)
Közel minden második internetező gondolja úgy, hogy az interneten elérhető összes ingyenes letöltési forma legális is egyben. A letöltők úgy gondolják, azzal, hogy nem fizetnek a tartalomért, nem sértenek törvényt.
szept. 14
19:12
Annyi szent: a Gyalog-módszert a Vatikánban is elismerik… (X) (168 Óra Online)
Gyalog Ferenc az általa kifejlesztett módszert Magyarországon 1996 óta alkalmazza egyénre szabott terápiás kezelésein. A módszer azon a felismerésen alapul, hogy idegrendszerünk funkcionális működése stimulálás hatására megváltozik és testünk természetes gyógyulásra való törekvése kiváló eredményeket hoz a szervezetünkben.
szept. 14
19:14
Íme a jövő: már csalnak, hazudnak is a robotok (168 Óra Online)
Amerikai kutatók arról számoltak be, hogy első ízben sikerült megtanítaniuk egy robotot hazudni.

2010. szeptember 15. szerda

szept. 15
5:39
Inka módszerrel a globális felmelegedés ellen (Infostart)
Felélesztenék Peruban az inkák teraszos földművelési módszerét a globális felmelegedés elleni küzdelem jegyében.

Keresés