2010. október 1. péntek

okt. 1
7:03
Amit kevesen tudnak a nácikról: 20 millió rabszolga (168 Óra Online)
Hogy a hitleri birodalom zsidók millióit, romák százezreit gyilkolta le, köztudott. Kevesebben tudják, hogy a nácik a háború alatt 20 milliónál több kényszermunkást zsigereltek ki. Többségüket Kelet-Európából.
okt. 1
11:00
Tudományos tény: nem csupán az ember kedveli az orális szexet (Infostart)
Denevérek "franciacsókolódzásáért", bálnatakony gyűjtéséért és más, hasonlóan fontos tudományos eredményekért adták át az idén az anti-Nobel-díjakat. A mostani volt a 20. citromdíjkiosztás az ironikus elismerés történetében, szokás szerint a Harvard Egyetemen, az Egyesült Államok leghíresebb felsőoktatási intézményében.
okt. 1
16:24
Kína felbocsátotta második Hold-szondáját (168 Óra Online)
A fennállásának 61. évfordulóját ünneplő Kínai Népköztársaság pénteken felbocsátotta második Hold-szondáját, a Csang'e 2-t - írja az MTI.
okt. 1
18:36
Trefortosok elismerése Bukarestben (168 Óra Online)
Ezer euróval járó pénzjutalomban és oklevélben részesült Bukarestben a budapesti Trefort Ágoston Gimnázium diákcsoportja, amely az Ifjúság a környezetért projekt keretében készített újságcikkeivel elnyerte a zsűri rokonszenvét – és az összeget, amellyel iskolájuk gyarapodott.
okt. 1
20:36
Teljes szervek is pótolhatóak lesznek az új módszerrel (Infostart)
Meglepően gyors és egyértelműen biztonságos utat találtak amerikai kutatók arra, hogy közönséges bőrsejtekből őssejteket vagy izomsejteket állítsanak elő.

2010. október 2. szombat

okt. 2
6:06
Így csökkenthető az agytumor kockázata (168 Óra Online)
A kávé és a tea fogyasztása csökkentheti egy rosszindulatú agydaganat előfordulásának valószínűségét, állítják amerikai kutatók.
okt. 2
13:45
Nagyobbak voltak a dinók, mint gondolták (168 Óra Online)
A dinoszauruszok magasabbak lehettek, mint eddig feltételezték - állítják amerikai kutatók. A Missouri Egyetem (MU) és az Ohiói Egyetem tudósai szerint ugyanis a dinoszauruszok ízületeit vastag porcréteg "párnázta ki", ezáltal az őshüllők a feltételezettnél akár 30 centiméterrel is magasabbak lehettek, de más lehetett a mozgási sebességük, ahogy a testtartásuk is.
okt. 2
14:15
A kutyák és a macskák az allergia terén is összecsapnak (Infostart)
A kutya csökkenti, a macska viszont növeli az allergiás tüneteket a betegségre hajlamos gyerekek esetében, ha kedvenceikkel élnek egy fedél alatt - derült ki egy új tanulmányból.
okt. 2
14:17
Ez a baj az óceánokkal (Infostart)
Az ipari forradalom óta zajló rendkívül gyors ütemű tengersavasodás összemérhető azokkal a folyamatokkal, amelyek a földtörténet során tömeges kihalási hullámokhoz vezettek - hívta fel a figyelmet Hans-Otto Pörtner állatfiziológus, az Alfred-Wegener Sark- és Tengerkutatási Intézet munkatársa.
okt. 2
15:45
Örül majd, ha januárban kezdődik a tavasz? (Infostart)
Hőség, aszály, orkánok és áradások - a klímakutatók hosszú ideje figyelmeztetnek a Föld felmelegedésének várható következményeire. A Giesseni Egyetem növényökológiai intézetének kutatói is meglepő és nyugtalanító jelenségekre hívják fel a figyelmet.
okt. 2
16:27
Ilyen tempó még nem volt Magyarországon (168 Óra Online)
Kis túlzással éjjel-nappal dolgoznak a gödöllői kastély lovardájában és barokk istállójában a felújításon. A határidő ugyancsak szoros: ez év december 31. – írja a műemlékem.hu.

2010. október 3. vasárnap

okt. 3
8:15
Nem ártana tanulni a méhektől (Infostart)
Amikor egy méhcsalád új "otthonba" kénytelen költözni, lakóhelyét demokratikus úton választja ki - állítja egy amerikai kutató, aki szerint az embereknek sem ártana tanulni az együttműködő rovaroktól.

2010. október 4. hétfő

okt. 4
11:18
Meglepő eredmények: Hazugság után kezet mosnánk (168 Óra Online)
Szóbeli füllentés után szájmosásra, a leírt hazugságok után pedig leginkább a kézmosásra éreznek kényszert az emberek - derült ki egy új tanulmányból. Az amerikai Michigani Egyetem pszichológusai arra voltak kíváncsiak, hogy a szóbeli, vagy írásbeli hazugságok után valóban éreznek-e az emberek valamilyen kényszert a fizikai megtisztulásra. A szakemberek ezért 87 ember bevonásával készített…
okt. 4
11:30
Magyar régészeti expedíció a Nílus deltájában (Infostart)
Nílus nyugati deltájában végez egy hónapon át ásatásokat a magyar régészeti expedíció, amely az Alexandriától 60 kilométerre lévő Kom Trugában egy Ptolemaiosz-kori nagy agrárközpontot tár fel.
okt. 4
12:24
Robert Geoffrey Edwards kapta az orvosi-élettani Nobel-díjat (Infostart)
obert Geoffrey Edwards brit tudósnak ítélték oda az idei orvosi-élettani Nobel-díjat a szervezeten kívüli megtermékenyítés módszerének fejlesztésért - jelentette be hétfőn a svéd Karolinska Intézet Stockholmban.
okt. 4
15:42
Czeizel: a Nobel-díjat érő lombikmódszerrel a férfi terméketlenség is kezelhető (Infostart)
A lombikbébi eljárás, amelyért az idei orvosi Nobel-díjat odaítélték Robert Geoffrey Edwardsnak, nemcsak a nők terméketlenségére nyújthat megoldást, hanem a férfiterméketlenségre is, és megelőzhetővé tesz bizonyos genetikai betegségeket - hangsúlyozta a módszer gyakorlati fontosságát Czeizel Endre orvosgenetikus.
okt. 4
18:27
Meglepő tény derült ki: Így ijeszt meg Dr. House (168 Óra Online)
A különböző betegségeket taglaló és a kórházi mindennapokat bemutató televíziós hírműsorok és népszerű sorozatok miatt a nézők jóval többet aggódnak a személyes egészségük miatt, és sokkal elégedetlenebbek a saját életükkel - derült ki az amerikai Rhode Island-i Egyetem egyik munkatársának új tanulmányból. A tanulmány szerint a tévénézés jelentősen befolyásolja, hogy az emberek mekkora…
okt. 4
20:30
Vérvétellel szűrhetnek ki agresszív ráktípusokat (Infostart)
Amerikai kutatók jellegzetes változásokat találtak daganatos betegek vérében, melyek alkalmasak arra, hogy a belhártya (mesothelium) és a hasnyálmirigy rákját korai stádiumban kimutassák. A módszer vérvétellel megoldható szűrésre is alkalmas - közölték a kutatók az amerikai rákkutató társaság denveri találkozóján.

2010. október 5. kedd

okt. 5
9:18
Lombikmódszerrel a férfi terméketlenség is kezelhető (168 Óra Online)
A lombikbébi eljárás, amelyért az idei orvosi Nobel-díjat odaítélték Robert Geoffrey Edwardsnak, nemcsak a nők terméketlenségére nyújthat megoldást, hanem a férfiterméketlenségre is, és megelőzhetővé tesz bizonyos genetikai betegségeket - hangsúlyozta a módszer gyakorlati fontosságát az MTI-nek nyilatkozva Czeizel Endre orvosgenetikus.
okt. 5
12:24
Andre Geim és Konstantin Novoselov kapta megosztva a fizikai Nobel-díjat (Infostart)
Andre Geim és Konstantin (Kostya) Novoselov Nagy-Britanniában dolgozó (Manchesteri Egyetem) tudósoknak ítélték oda megosztva az idei fizikai Nobel-díjat - jelentették be kedden a Svéd Királyi Tudományos Akadémián Stockholmban.
okt. 5
20:12
Egy tankolással két és fél ezer kilométer (Infostart)
Egyetlen tartály üzemanyagból "futotta" 2450 kilométerre egy brit személyautónak, ami új üzemanyag-hatékonysági világcsúcs.

2010. október 6. szerda

okt. 6
6:42
Víz alatt is lehet tüzet gyújtani (168 Óra Online)
A fizika és a kémia tantárgyak oktatása látványossá, érdekessé, figyelemfelkeltővé és még szórakoztatóvá is tehető - ezt bizonyították azok a pedagógusok, akik a Csodák Palotájában mérték össze tanítási módszereiket a Színpadon a Természettudomány című rendezvény keretében. A tizenhat indulóból kilencen jövő áprilisban Koppenhágába utazhatnak, a természettudományokat oktató tanárok összeurópai…
okt. 6
7:36
Hold körüli pályára állt egy kínai űrszonda (Infostart)
Sikeresen Hold körüli pályára állt szerdán egy kínai űrszonda, és Pekingben azt mondják, hogy tíz-tizenöt éven belül embert is küldenek a mellékbolygónkra.
okt. 6
8:12
Robot tágítja a beszűkült koszorúeret (Infostart)
Nemsokára a friss infarktus miatt a szívkatéteres laboratóriumba szállított beteg koszorúerét robot segít kitágítani, a szakorvos pedig a vezérlőpultban ülve végzi a beavatkozást. Az első nyolc, robot közreműködésével végrehajtott koszorúér-tágítás kiválóan sikerült és jövőre indul ezzel a technikával, több szakintézetben a PRECISE vizsgálat a módszer rendszeres, mindennapos használatának…
okt. 6
8:30
Gyöngy méri a vércukorszintet (Infostart)
A vércukorszint változásait méri az egerek fülébe, a bőr alá ültetett apró fluoreszkáló gyöngy - a japán kutatók által kifejlesztett miniatűr eszköz a tudósok reményei szerint idővel a humán gyógyászatban kiválthatja az invazív mérési technikákat.
okt. 6
9:06
Biztonságosabb a "finomított" botox (Infostart)
Brit kutatóknak sikerült a Clostridium botulinum anaerob baktérium által termelt toxin, a botulinum molekuláinak a "szétdarabolását" és "újraépítését" újszerűen megoldaniuk, így a "finomított" botox biztonságosabban alkalmazható idegrendszeri betegségek kezelésére.
okt. 6
9:27
Arad: a Maros mosta ki a vértanúk csontjait (168 Óra Online)
Illegálisan használják a kamionok az aradi vértanúk emlékére állított, sírboltként a földi maradványaikat őrző emlékmű melletti parkolót. Ám a helyzet így is jobb, mint 21 éve volt: akkor meg sem lehetett közelíteni a körülkerített emlékművet – írja a műemlékem.hu.
okt. 6
12:12
Majdnem tökéletes látást ad az új lencse (168 Óra Online)
Kifejlesztettek egy új szemüveget, amely a rövidlátóknak és a távollátóknak egyszerre segít.
okt. 6
12:24
Richard F. Heck, Negisi Ei-icsi és Szuzuki Akira kapta megosztva a kémiai Nobel-díjat (Infostart)
Richard F. Heck amerikai, valamint Negisi Ei-icsi és Szuzuki Akira japán tudósok kapták megosztva a kémiai Nobel-díjat.
okt. 6
16:36
Szemüveg nélkül is nézhető az új 3D-s tévé (168 Óra Online)
Szemüveg nélkül nézhető háromdimenziós televíziókészülék-sorozattal jelentkezik a világon elsőként decembertől a japán Toshiba gyár.
okt. 6
19:21
Nobel-díj 2010 – orosz sikerek (168 Óra Online)
A 2010-es fizikai Nobel-díjat két orosz származású fizikus, Andrej Geim és Konsztantyin Novoszjelov kapta a grafénnel kapcsolatos kutatási eredményeikért. A grafén egy teljesen új nanoanyag, egyfajta szénhidrogén, amelynek vastagsága egy atom. Egyedülálló fizikai és kémiai tulajdonságai miatt pótolhatatlan lehet az elektronikában, megújíthatja az űreszközök, a repülőgépek, és akár az autók…
okt. 6
20:27
Terméketlenséghez is vezethet a laptophasználat (168 Óra Online)
Érdemes átgondolni, miként használja valaki a laptopját, mert a hosszú távú meleg "megpiríthatja" a bőrt a combon és az ölben, közölték svájci kutatók a Pediatrics című szakfolyóiratban hétfőn megjelent cikkükben.
okt. 6
21:42
Orvosi Nobel-díj egy "üzleti vállalkozásért" (Infostart)
Robert Geoffrey Edwards, a mesterséges megtermékenyítés "atyja" kapta idén az orvosi-élettan Nobel-díjat. A most jutalmazott eljárásról és hatásairól Czeizel Endre orvos-genetikus beszélt az InfoRádiónak.
okt. 6
22:54
Felfedezték, mi váltja ki a szívinfarktust (Infostart)
Olyan mechanizmust azonosítottak osztrák, német és amerikai tudósok, mely révén fény derült arra, hogy az eredetileg az ember egészségét szolgáló immunrendszer miként fordul mégis a szervezet ellen, fokozva a szívroham veszélyét.

2010. október 7. csütörtök

okt. 7
5:15
Megdöbbentő dolgokra bukkantak Nagykörű alatt (168 Óra Online)
Honfoglaláskori sírhelyeket találtak egy nagykörűi építkezésen az alapok ásásakor. A földmunkákat a polgármester állítatta le, amikor megtudta, hogy a leendő bölcsőde helyén régészeti leleteket forgattak ki a gépek.
okt. 7
5:30
Bármilyen testmozgás csökkenti a szívelégtelenség kockázatát (Infostart)
Legyen az bútorcipelés, gyaloglás, kertészkedés, takarítás - akármilyen mozgást is végzünk, azzal csökkentjük a szívelégtelenség kialakulásána kockázatát - állítják amerikai és finn kutatók az Amerikai Szívgyógyászok Kollégiumának folyóiratában megjelent tanulmányukban.
okt. 7
5:48
Eddig ismeretlen nyelvet azonosítottak India eldugott részén (Infostart)
Korábban nem ismert nyelvet azonosítottak a kihalóban lévő nyelveket kutatva tudósok India egy eldugott részén, a most megismert korót már csak nyolcszázan beszélik.

2010. október 8. péntek

okt. 8
5:45
Rohamivó a gimnazisták negyede (Infostart)
Minden negyedik gimnazista, valamint 18 és 34 év közötti fiatal amerikai vett részt a megelőző hónapban legalább egyszer rohamszerű ivászatban - állapították meg tanulmányukban az Egyesült Államok betegségmegelőzéssel foglalkozó központjának (CDC) kutatói.
okt. 8
7:15
Újonc repül az űrbe a Szojuzzal (Infostart)
Két orosz és egy amerikai űrhajóssal az utasterében elindult péntek hajnalban a kazahsztáni Bajkonurból a Szojuz TMA-01M típusú orosz űrhajó a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) - jelentették orosz televíziók.
okt. 8
9:21
MTA: Nem mérgező, de veszélyes a vörösiszap (Infostart)
Nem mérgező, de nátronlúgtartalma miatt veszélyes anyag a vörösiszap - áll a Magyar Tudományos Akadémia honlapján közzétett tájékoztatóban. A kutatók szerint a szennyezett területeken egyáltalán nincs sugárzásveszély, ezt több független laboratórium mérése is alátámasztja, a kitakarított házakba pedig biztonságosan vissza lehet költözni.
okt. 8
10:24
Megrázó vallomás: Eskü alatt tett nyilatkozatot a katasztrófa túlélője (168 Óra Online)
10-15 ezer fontért (3,1-4,7 millió forintért) találhat gazdára az az 1912-es dokumentum, amely egy Titanic-túlélő vallomását rögzíti.
okt. 8
15:21
Nem igaz, hogy nem olvasnak: imádják, keresik, lopják (168 Óra Online)
Egy friss tanulmány szerint egy év alatt 50 százalékkal nőtt a kalóz e-könyvek iránti kereslet nemzetközi szinten. A növekedéshez a nagyobb e-book penetráció mellett az iPad megjelenése is jelentősen hozzájárult.
okt. 8
18:06
Megdöbbentő felfedezés: 120 évig simán élhetnénk (168 Óra Online)
Egy orosz gerontológus szerint az ember potenciálisan halhatatlan. A külső környezeti tényezők fékezhetik, vagy éppen felgyorsíthatják az öregedést, de az élő szervezet sejtjei képesek az örök életre a bennük meglévő, évmilliók során tökéletesedett hatékony önmegújító mechanizmusok révén – vélekedik Alekszandr Haljavkin. Az idősek világnapja, október 1-je táján különösen aktuális, és már egy ideje…
okt. 8
21:15
Rájöttek, kik ismerik fel legkönnyebben az Alzheimer-kórt (Infostart)
Alzheimer-kór gyanúja esetén a pszichiáterek bonyolult és időigényes vizsgálatokat végeznek a föltételezett betegen. Egy új vizsgálat azt bizonyította, hogy ehelyett a családtagok vagy közeli barátok kétperces kérdőív kitöltésével pontosabb diagnózist szolgáltatnak, mint az elmegyógyász és a páciens együtt.

2010. október 9. szombat

okt. 9
6:51
Etna: újabb robbanásos kitörést produkált a vulkán (Infostart)
Az Etna továbbra is nyugtalan, viselkedése arra utal, hogy közeleg az újabb kitörési fázis - vélekedik Harangi Szabolcs vulkanológus.
okt. 9
8:57
Váratlan helyszínen bukkantak hőforrásokra (Infostart)
Német kutatók az Azori-szigetektől ötszáz kilométerrel délnyugati irányban új hőforrásokat találtak: az Atlanti-óceán kellős közepén, ezer méteres mélységben akár 300 fokos vizek is felszínre törnek.

2010. október 10. vasárnap

okt. 10
6:57
A mellbimbó jelez a hímeknek (168 Óra Online)
Eddig azt gondolták a biológusok, hogy a mell és a mellbimbó mint másodlagos nemi jelleg nem játszik túl nagy szerepet a majmoknál, osztrák kutatók azonban most felfedeztek egy kivételt: a japán makákók nőstényeinek mellbimbója a megtermékenyítés lehetséges időpontjában elvörösödik a termékenység jelzéseként.
okt. 10
13:33
Meglepő módszert találtak az emlőrák ellen (168 Óra Online)
A változás kora utáni időszakban végzett fizikai tevékenység jelentősen csökkenti az emlőrák kifejlődésének kockázatát. Csaknem százezer nő vizsgálata alapján készült tanulmány eredményeit az American Journal of Public Health közölte.

2010. október 11. hétfő

okt. 11
12:36
Döbbenetes megfigyelés: Felegyenesedve „jártak” a baktériumok (168 Óra Online)
Amerikai kutatók megfigyelték, hogy a pálcikaformájú baktériumok felegyenesedve is képesek „járni”. E közlekedési módot elsősorban környezetük felkutatására használják, míg „fekve” célirányosan képesek mozogni. Maxim Gibiansky, a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem szakértője és csapata azt remélik, hogy a mozgástípusok kutatásával felderíthetik, hogyan alkotnak úgynevezett biofilmet a kórokozó…
okt. 11
13:03
Felegyenesedve mozognak egyes baktériumok (Infostart)
Amerikai kutatók megfigyelték, hogy a pálcikaformájú baktériumok felegyenesedve is képesek "járni". E közlekedési módot elsősorban környezetük felkutatására használják, míg "fekve" célirányosan képesek mozogni.

Keresés