2010. október 1. péntek

okt. 1
7:03
Amit kevesen tudnak a nácikról: 20 millió rabszolga (168 Óra Online)
Hogy a hitleri birodalom zsidók millióit, romák százezreit gyilkolta le, köztudott. Kevesebben tudják, hogy a nácik a háború alatt 20 milliónál több kényszermunkást zsigereltek ki. Többségüket Kelet-Európából.
okt. 1
8:03
Háromlyukú híd: egy romló jelkép (Múlt-kor)
Több mint két évtizede húzódik Héhalom község jelképének, az 1833-ra megépült háromlyukú kőhídnak a felújítása.
okt. 1
9:06
Huszonöt éve hunyt el az AIDS első híres áldozata (Múlt-kor)
Már nem érhette meg az AIDS-kutatás fejlődését a 1960-as, 70-es évek férfiideáljának számító, 25 éve elhunyt Rock Hudson amerikai színész.
okt. 1
9:36
Az eddigi leggyorsabb elektromos autó a Jaguartól (transindex.ro)
Nagy lépést tett elõre az elektromos autók piacán ...
okt. 1
10:09
Háborús plakát hirdette a BBC-t hallgató fiú kivégzését (Múlt-kor)
Egy plakát által betekintést nyerhetünk, hogyan tartóztatták le és gyilkoltak meg a nácik egy, a rezsimmel nem szimpatizáló tinédzsert, amiért az a BBC-t hallgatta és háborúellenes kiáltványokat terjesztett.
okt. 1
11:00
Tudományos tény: nem csupán az ember kedveli az orális szexet (Infostart)
Denevérek "franciacsókolódzásáért", bálnatakony gyűjtéséért és más, hasonlóan fontos tudományos eredményekért adták át az idén az anti-Nobel-díjakat. A mostani volt a 20. citromdíjkiosztás az ironikus elismerés történetében, szokás szerint a Harvard Egyetemen, az Egyesült Államok leghíresebb felsőoktatási intézményében.
okt. 1
11:12
Rengeteg vita övezte az anonim alkoholisták bibliáját (Múlt-kor)
Egy 1939-ben ötezer példányszámban kiadott könyv a reménytelen helyzetben levő alkoholistáknak tizenkét lépésben foglalta össze a szenvedélybetegségükből való kilábalásához szükséges legfontosabb tudnivalókat.
okt. 1
11:14
A művészetet is elérte a tradicionális értékeket védő törökök haragja (Múlt-kor)
Több tucat, botokkal és paprika sprayjel felszerelkezett vandál szállta meg Isztambul utcáit, s galériáról galériára járva inzultálták az utcákon várakozó látogatókat, akik a kiállítóhelyek egy időben történt megnyitásának alkalmából érkeztek a város különféle pontjaira.
okt. 1
12:15
Iráni nők a filmvásznon (Múlt-kor)
Immáron négy budapesti moziban is látható a tavalyi velencei filmfesztivál Ezüst Oroszlán díját bezsebelő iráni rendezőnő, Shirin Neshat első nagyjátékfilmje, a Nők férfiak nélkül című alkotása.
okt. 1
13:18
A koncentrációs táborok előfutára (Múlt-kor)
A 19. században, a császári Németország namíbiai gyarmatán létesítették a világ első valódi megsemmisítő központját, amely a nácik 20. századi haláltáborainak alapjait rakta le. Az ottani borzalmakra a németek sem akarnak emlékezni.
okt. 1
15:24
Nemzetközi Vámbéry Konferencia Dunaszerdahelyen (Múlt-kor)
A dunaszerdahelyi Vámbéry Polgári Társulás szervezésében kezdődött meg pénteken A segítő kéznek ez a mesterfogása címmel a VIII. Nemzetközi Vámbéry Konferencia a csallóközi városban.
okt. 1
15:26
Biztosan nem a lőcsei fehér asszony nyugszik az osgyáni kriptában (Múlt-kor)
Biztosan nem Korponayné Géczy Julianna, azaz a lőcsei fehér asszony maradványai pihennek a szlovákiai Osgyán római katolikus templomának kriptájában – erre a következtetésre jutottak a lőcsei Szepességi Múzeum kutatói.
okt. 1
16:24
Kína felbocsátotta második Hold-szondáját (168 Óra Online)
A fennállásának 61. évfordulóját ünneplő Kínai Népköztársaság pénteken felbocsátotta második Hold-szondáját, a Csang'e 2-t - írja az MTI.
okt. 1
16:27
A világ legrégibb magashegyvidéki települése (Múlt-kor)
A világ eddig ismert legrégibb, 49 ezer éves magashegyvidéki település nyomaira bukkantak Pápua Új-Guinea hegyei közt, vulkanikus hamuval borítva - közölték a Science tudományos folyóirat pénteken megjelent számában archeológusok.
okt. 1
16:54
Kína felbocsátotta második Hold-szondáját (transindex.ro)
A Kínai Népköztársaság pénteken felbocsátotta máso ...
okt. 1
16:56
Holt nyelvvel bõvült a Google Fordító repertoárja (transindex.ro)
Egy holt nyelv, a latin lett az ötvennyolcadik nye ...
okt. 1
16:58
Kibernetikai támadást szimuláló nemzetközi gyakorlat kezdõdött a héten (transindex.ro)
Az Európai Bizottság csütörtökön javasolta, hogy e ...
okt. 1
17:31
Nem vették észre Borges széljegyzeteit (Múlt-kor)
Jorge Luis Borges argentin költő mindeddig ismeretlen verssoraira bukkantak a Buenos Aires-i Nemzeti Könyvtár dolgozói több éves kutatómunkájuk során.
okt. 1
17:33
A Lánchíd egyik eredeti láncszeme a Magyar Nemzeti Múzeumban (Múlt-kor)
A Lánchíd egyik eredeti láncszeme érkezett a Magyar Nemzeti Múzeumba, az ipartörténeti kuriózumot a jövő héten nyíló Széchenyi világai című kiállításon tekinthetik meg az érdeklődők.
okt. 1
18:36
Trefortosok elismerése Bukarestben (168 Óra Online)
Ezer euróval járó pénzjutalomban és oklevélben részesült Bukarestben a budapesti Trefort Ágoston Gimnázium diákcsoportja, amely az Ifjúság a környezetért projekt keretében készített újságcikkeivel elnyerte a zsűri rokonszenvét – és az összeget, amellyel iskolájuk gyarapodott.
okt. 1
20:36
Teljes szervek is pótolhatóak lesznek az új módszerrel (Infostart)
Meglepően gyors és egyértelműen biztonságos utat találtak amerikai kutatók arra, hogy közönséges bőrsejtekből őssejteket vagy izomsejteket állítsanak elő.

2010. október 2. szombat

okt. 2
6:06
Így csökkenthető az agytumor kockázata (168 Óra Online)
A kávé és a tea fogyasztása csökkentheti egy rosszindulatú agydaganat előfordulásának valószínűségét, állítják amerikai kutatók.
okt. 2
13:45
Nagyobbak voltak a dinók, mint gondolták (168 Óra Online)
A dinoszauruszok magasabbak lehettek, mint eddig feltételezték - állítják amerikai kutatók. A Missouri Egyetem (MU) és az Ohiói Egyetem tudósai szerint ugyanis a dinoszauruszok ízületeit vastag porcréteg "párnázta ki", ezáltal az őshüllők a feltételezettnél akár 30 centiméterrel is magasabbak lehettek, de más lehetett a mozgási sebességük, ahogy a testtartásuk is.
okt. 2
14:15
A kutyák és a macskák az allergia terén is összecsapnak (Infostart)
A kutya csökkenti, a macska viszont növeli az allergiás tüneteket a betegségre hajlamos gyerekek esetében, ha kedvenceikkel élnek egy fedél alatt - derült ki egy új tanulmányból.
okt. 2
14:17
Ez a baj az óceánokkal (Infostart)
Az ipari forradalom óta zajló rendkívül gyors ütemű tengersavasodás összemérhető azokkal a folyamatokkal, amelyek a földtörténet során tömeges kihalási hullámokhoz vezettek - hívta fel a figyelmet Hans-Otto Pörtner állatfiziológus, az Alfred-Wegener Sark- és Tengerkutatási Intézet munkatársa.
okt. 2
14:54
Közös kommunikációs nyelvet keresnek a delfinek (transindex.ro)
Találkozásukkor közös nyelvet kísérelnek meg haszn ...
okt. 2
14:56
Elbúcsúzhatunk a JPEG képformátumtól? (transindex.ro)
Új tömörítési eljárást dolgozott a Google, mely lé ...
okt. 2
15:45
Örül majd, ha januárban kezdődik a tavasz? (Infostart)
Hőség, aszály, orkánok és áradások - a klímakutatók hosszú ideje figyelmeztetnek a Föld felmelegedésének várható következményeire. A Giesseni Egyetem növényökológiai intézetének kutatói is meglepő és nyugtalanító jelenségekre hívják fel a figyelmet.
okt. 2
16:27
Ilyen tempó még nem volt Magyarországon (168 Óra Online)
Kis túlzással éjjel-nappal dolgoznak a gödöllői kastély lovardájában és barokk istállójában a felújításon. A határidő ugyancsak szoros: ez év december 31. – írja a műemlékem.hu.
okt. 2
20:09
TÛRANOR: a nap erejével a Föld körül (transindex.ro)
Elindult Monacóból a legnagyobb napelemes hajó világkörüli útjára, az Egyenlítõ mentén. [think]

2010. október 3. vasárnap

okt. 3
8:15
Nem ártana tanulni a méhektől (Infostart)
Amikor egy méhcsalád új "otthonba" kénytelen költözni, lakóhelyét demokratikus úton választja ki - állítja egy amerikai kutató, aki szerint az embereknek sem ártana tanulni az együttműködő rovaroktól.
okt. 3
16:12
Ma indul a DVB-T Lengyelországban - 2010-10-01 10:18:48 (sat.hu)
Több halasztás után ma, szeptember 30-án debütál a földfelszíni digitális műsorszórás Lengyelországban. A cél, hogy kb. 30 csatornát közvetítsen a DVB-T platform.
okt. 3
16:14
Amerikában nincs több üvöltő reklám? - 2010-10-03 15:22:56 (sat.hu)
A szenátus elfogadta a törvényt, amely tiltja, hogy a reklámokat különböző trükkökkel hangosítsák fel.

2010. október 4. hétfő

okt. 4
8:30
Misztikus teknősbékával találkoztak a kommunisták (Múlt-kor)
Hanoi város ezeréves fennállásának ünnepén a kommunista városatyák megpillantották a Hoan Kiem-tó legendás teknősbékáját.
okt. 4
8:32
Ízléstelen játék a vasfüggönynél (Múlt-kor)
Két évtizeddel az egyesítés után komoly felháborodást váltott ki Németországban egy videojáték, amely az egykori berlini falnál, az úgynevezett halálzónánál játszódik.
okt. 4
9:33
Hazatértek egy II. világháborúban eltűnt pilóta maradványai (Múlt-kor)
A hazának soha sem szabad elfelednie katonáit - jelentette ki egy II. világháborús légi ütközet során eltűnt magyar pilóta földi maradványainak fogadása alkalmából a Honvédelmi Minisztérium államtitkára az MH 86. Szolnok Helikopter Bázison.
okt. 4
9:35
Egy évszázad a konyhadizájn tükrében (Múlt-kor)
A konyha történetének elmúlt száz évével foglalkozik a New York-i Modern Művészetek Múzeumában megnyílt kiállítás.
okt. 4
9:37
Botticelli és Leonardo ultranagy felbontásban (Múlt-kor)
A megszokott felvételeknél háromezerszer nagyobb felbontásban csodálható meg a firenzei Uffizi-képtár hat remekműve; a rendkívüli festménybemutató január 29-ig várja a látogatókat interneten.
okt. 4
10:36
Az interneten éledt újjá a babiloni nyelv (Múlt-kor)
Sok évezreddel azután, hogy az akkád anyanyelvűek eltűntek a Föld színéről, az ősi Gilgames-eposz és Hammurapi nyelve új életre kelt egy internetes hangarchívumnak köszönhetően.
okt. 4
11:18
Meglepő eredmények: Hazugság után kezet mosnánk (168 Óra Online)
Szóbeli füllentés után szájmosásra, a leírt hazugságok után pedig leginkább a kézmosásra éreznek kényszert az emberek - derült ki egy új tanulmányból. Az amerikai Michigani Egyetem pszichológusai arra voltak kíváncsiak, hogy a szóbeli, vagy írásbeli hazugságok után valóban éreznek-e az emberek valamilyen kényszert a fizikai megtisztulásra. A szakemberek ezért 87 ember bevonásával készített…
okt. 4
11:30
Magyar régészeti expedíció a Nílus deltájában (Infostart)
Nílus nyugati deltájában végez egy hónapon át ásatásokat a magyar régészeti expedíció, amely az Alexandriától 60 kilométerre lévő Kom Trugában egy Ptolemaiosz-kori nagy agrárközpontot tár fel.
okt. 4
11:39
NDK-s múlt a giccstől a mindennapokig (Múlt-kor)
Húsz éves a német egység - és ez alatt az idő alatt mit sem csökkent az emberek érdeklődése az NDK-beli mindennapok iránt.
okt. 4
12:24
Robert Geoffrey Edwards kapta az orvosi-élettani Nobel-díjat (Infostart)
obert Geoffrey Edwards brit tudósnak ítélték oda az idei orvosi-élettani Nobel-díjat a szervezeten kívüli megtermékenyítés módszerének fejlesztésért - jelentette be hétfőn a svéd Karolinska Intézet Stockholmban.
okt. 4
12:42
Összeáll A muzsika hangja szereplőgárdája (Múlt-kor)
Első ízben gyűlik össze 45 év után A muzsika hangja című Oscar-esővel díjazott filmklasszikus szereplőgárdája, hogy együtt ünnepelje a produkció bemutatásának évfordulóját Oprah Winfrey műsorában.
okt. 4
12:44
3400 éves szobrot találtak Luxorban (Múlt-kor)
Egy nagyhatalmú ősi egyiptomi uralkodó kétrészes mészkőszobrának felső részét találták meg egyiptomi régészek Luxorban - jelentette be közleményében a kairói kulturális minisztérium.
okt. 4
12:46
Jó áron keltek el Hitler akvarelljei (Múlt-kor)
Magas áron, összesen 105 ezer font (33,44 millió forint) értékben kelt el Adolf Hitler náci diktátor 16 akvarellje egy nyugat-angliai árverésen.
okt. 4
12:54
Ausztriát és más európai országokat is értek hackertámadások (transindex.ro)
Nemcsak Iránt érték számítógépes támadások, az elm ...
okt. 4
12:56
Bûncselekménnyé nyilvánítaná az EU a számítógépes támadóprogramok elõállítását (transindex.ro)
Javaslatot tett az Európai Bizottság csütörtökön a ...
okt. 4
12:58
A Déli-sarkvidék is elérhetõ a Google utcanézegetõn (transindex.ro)
A Déli-sarkvidék is elérhetõ a Google utcanézegetõ ...
okt. 4
13:45
Pétain miatt szigorították a francia zsidótörvényt (Múlt-kor)
Az egykori francia államfő, Pétain marsall saját kezűleg szigorított a francia zsidótörvény antiszemita intézkedésein - derül ki az 1940-ben a francia állam által kihirdetett rendelkezéseknek a közelmúltban előkerült eredeti tervezetéből.

Keresés