2010. október 1. péntek

okt. 1
6:51
Hat tévhit a magyar nyelvről (nyest.hu)
A magyarnak tizenöt millió beszélője van, de így is kis nyelv, eredete bizonytalan, nagyon régi, nehéz és különleges – gondolják sokan. Mindegyik esetben tévednek.
okt. 1
7:03
Amit kevesen tudnak a nácikról: 20 millió rabszolga (168 Óra Online)
Hogy a hitleri birodalom zsidók millióit, romák százezreit gyilkolta le, köztudott. Kevesebben tudják, hogy a nácik a háború alatt 20 milliónál több kényszermunkást zsigereltek ki. Többségüket Kelet-Európából.
okt. 1
8:03
Háromlyukú híd: egy romló jelkép (Múlt-kor)
Több mint két évtizede húzódik Héhalom község jelképének, az 1833-ra megépült háromlyukú kőhídnak a felújítása.
okt. 1
9:00
"Gigapixelvégre" akadt egy potenciálisan veszélyes kisbolygó (csillagászat.hu)
Felfedezte elsõ, a jövõben Földünkre potenciálisan veszélyt jelentõkisbolygóját a nemrég indult aszteroidakeresõ program, melynek egyikkülönlegessége óriási, 1,4 gigapixeles kamerája.
okt. 1
9:06
Huszonöt éve hunyt el az AIDS első híres áldozata (Múlt-kor)
Már nem érhette meg az AIDS-kutatás fejlődését a 1960-as, 70-es évek férfiideáljának számító, 25 éve elhunyt Rock Hudson amerikai színész.
okt. 1
9:36
Az eddigi leggyorsabb elektromos autó a Jaguartól (transindex.ro)
Nagy lépést tett elõre az elektromos autók piacán ...
okt. 1
10:09
Háborús plakát hirdette a BBC-t hallgató fiú kivégzését (Múlt-kor)
Egy plakát által betekintést nyerhetünk, hogyan tartóztatták le és gyilkoltak meg a nácik egy, a rezsimmel nem szimpatizáló tinédzsert, amiért az a BBC-t hallgatta és háborúellenes kiáltványokat terjesztett.
okt. 1
11:00
Tudományos tény: nem csupán az ember kedveli az orális szexet (Infostart)
Denevérek "franciacsókolódzásáért", bálnatakony gyűjtéséért és más, hasonlóan fontos tudományos eredményekért adták át az idén az anti-Nobel-díjakat. A mostani volt a 20. citromdíjkiosztás az ironikus elismerés történetében, szokás szerint a Harvard Egyetemen, az Egyesült Államok leghíresebb felsőoktatási intézményében.
okt. 1
11:12
Rengeteg vita övezte az anonim alkoholisták bibliáját (Múlt-kor)
Egy 1939-ben ötezer példányszámban kiadott könyv a reménytelen helyzetben levő alkoholistáknak tizenkét lépésben foglalta össze a szenvedélybetegségükből való kilábalásához szükséges legfontosabb tudnivalókat.
okt. 1
11:14
A művészetet is elérte a tradicionális értékeket védő törökök haragja (Múlt-kor)
Több tucat, botokkal és paprika sprayjel felszerelkezett vandál szállta meg Isztambul utcáit, s galériáról galériára járva inzultálták az utcákon várakozó látogatókat, akik a kiállítóhelyek egy időben történt megnyitásának alkalmából érkeztek a város különféle pontjaira.
okt. 1
12:15
Iráni nők a filmvásznon (Múlt-kor)
Immáron négy budapesti moziban is látható a tavalyi velencei filmfesztivál Ezüst Oroszlán díját bezsebelő iráni rendezőnő, Shirin Neshat első nagyjátékfilmje, a Nők férfiak nélkül című alkotása.
okt. 1
12:48
Óriási őspingvin fosszíliáira bukkantak Peruban (orientpress)
A tudósok egy hatalmas pingvin maradványaira bukkantak Peruban, amely körülbelül 36 millió évvel ezelőtt élhetett. A fosszíliák alapján megállapították, hogy már ezeknek a madaraknak is volt tollazatuk, bár nem egészen úgy néztek ki, mint ahogyan ma: tollaik ugyanis barnák és szürkék voltak, és nem hordtak 'szmokingot', mint a modern pingvinek.
okt. 1
13:18
A koncentrációs táborok előfutára (Múlt-kor)
A 19. században, a császári Németország namíbiai gyarmatán létesítették a világ első valódi megsemmisítő központját, amely a nácik 20. századi haláltáborainak alapjait rakta le. Az ottani borzalmakra a németek sem akarnak emlékezni.
okt. 1
14:00
A Földhöz hasonló bolygót fedeztek fel (orientpress)
A csillagászok nemrégiben egy olyan exobolygót észleltek, amely véleményük szerint nagyon hasonló lehet a Földhöz, így megfelelőek rajta a feltételek ahhoz, hogy élet alakuljon ki rajta. A csillag, amely körül a bolygó (Gliese 581g) kering a Gliese 581, amely egy vőrős törpe, ami körülbelül 20 fényévnyi távolságra található a mi naprendszerünktől.
okt. 1
15:24
Nemzetközi Vámbéry Konferencia Dunaszerdahelyen (Múlt-kor)
A dunaszerdahelyi Vámbéry Polgári Társulás szervezésében kezdődött meg pénteken A segítő kéznek ez a mesterfogása címmel a VIII. Nemzetközi Vámbéry Konferencia a csallóközi városban.
okt. 1
15:26
Biztosan nem a lőcsei fehér asszony nyugszik az osgyáni kriptában (Múlt-kor)
Biztosan nem Korponayné Géczy Julianna, azaz a lőcsei fehér asszony maradványai pihennek a szlovákiai Osgyán római katolikus templomának kriptájában – erre a következtetésre jutottak a lőcsei Szepességi Múzeum kutatói.
okt. 1
16:24
Kína felbocsátotta második Hold-szondáját (168 Óra Online)
A fennállásának 61. évfordulóját ünneplő Kínai Népköztársaság pénteken felbocsátotta második Hold-szondáját, a Csang'e 2-t - írja az MTI.
okt. 1
16:27
A világ legrégibb magashegyvidéki települése (Múlt-kor)
A világ eddig ismert legrégibb, 49 ezer éves magashegyvidéki település nyomaira bukkantak Pápua Új-Guinea hegyei közt, vulkanikus hamuval borítva - közölték a Science tudományos folyóirat pénteken megjelent számában archeológusok.
okt. 1
16:54
Kína felbocsátotta második Hold-szondáját (transindex.ro)
A Kínai Népköztársaság pénteken felbocsátotta máso ...
okt. 1
16:56
Holt nyelvvel bõvült a Google Fordító repertoárja (transindex.ro)
Egy holt nyelv, a latin lett az ötvennyolcadik nye ...
okt. 1
16:58
Kibernetikai támadást szimuláló nemzetközi gyakorlat kezdõdött a héten (transindex.ro)
Az Európai Bizottság csütörtökön javasolta, hogy e ...
okt. 1
17:31
Nem vették észre Borges széljegyzeteit (Múlt-kor)
Jorge Luis Borges argentin költő mindeddig ismeretlen verssoraira bukkantak a Buenos Aires-i Nemzeti Könyvtár dolgozói több éves kutatómunkájuk során.
okt. 1
17:33
A Lánchíd egyik eredeti láncszeme a Magyar Nemzeti Múzeumban (Múlt-kor)
A Lánchíd egyik eredeti láncszeme érkezett a Magyar Nemzeti Múzeumba, az ipartörténeti kuriózumot a jövő héten nyíló Széchenyi világai című kiállításon tekinthetik meg az érdeklődők.
okt. 1
18:36
Trefortosok elismerése Bukarestben (168 Óra Online)
Ezer euróval járó pénzjutalomban és oklevélben részesült Bukarestben a budapesti Trefort Ágoston Gimnázium diákcsoportja, amely az Ifjúság a környezetért projekt keretében készített újságcikkeivel elnyerte a zsűri rokonszenvét – és az összeget, amellyel iskolájuk gyarapodott.
okt. 1
20:36
Teljes szervek is pótolhatóak lesznek az új módszerrel (Infostart)
Meglepően gyors és egyértelműen biztonságos utat találtak amerikai kutatók arra, hogy közönséges bőrsejtekből őssejteket vagy izomsejteket állítsanak elő.

2010. október 2. szombat

okt. 2
6:06
Így csökkenthető az agytumor kockázata (168 Óra Online)
A kávé és a tea fogyasztása csökkentheti egy rosszindulatú agydaganat előfordulásának valószínűségét, állítják amerikai kutatók.
okt. 2
11:51
A méhek demokratikusan választanak otthont (MaHu)
Amikor egy méhcsalád új "otthonba" kénytelen költözni, lakóhelyét demokratikus úton választja ki - állítja egy amerikai kutató, aki szerint az embereknek sem ártana tanulni az együttműködő rovaroktól.
okt. 2
13:45
Nagyobbak voltak a dinók, mint gondolták (168 Óra Online)
A dinoszauruszok magasabbak lehettek, mint eddig feltételezték - állítják amerikai kutatók. A Missouri Egyetem (MU) és az Ohiói Egyetem tudósai szerint ugyanis a dinoszauruszok ízületeit vastag porcréteg "párnázta ki", ezáltal az őshüllők a feltételezettnél akár 30 centiméterrel is magasabbak lehettek, de más lehetett a mozgási sebességük, ahogy a testtartásuk is.
okt. 2
14:15
A kutyák és a macskák az allergia terén is összecsapnak (Infostart)
A kutya csökkenti, a macska viszont növeli az allergiás tüneteket a betegségre hajlamos gyerekek esetében, ha kedvenceikkel élnek egy fedél alatt - derült ki egy új tanulmányból.
okt. 2
14:17
Ez a baj az óceánokkal (Infostart)
Az ipari forradalom óta zajló rendkívül gyors ütemű tengersavasodás összemérhető azokkal a folyamatokkal, amelyek a földtörténet során tömeges kihalási hullámokhoz vezettek - hívta fel a figyelmet Hans-Otto Pörtner állatfiziológus, az Alfred-Wegener Sark- és Tengerkutatási Intézet munkatársa.
okt. 2
14:54
Közös kommunikációs nyelvet keresnek a delfinek (transindex.ro)
Találkozásukkor közös nyelvet kísérelnek meg haszn ...
okt. 2
14:56
Elbúcsúzhatunk a JPEG képformátumtól? (transindex.ro)
Új tömörítési eljárást dolgozott a Google, mely lé ...
okt. 2
15:45
Húsz év múlva már januárban kezdődhet a tavasz (MaHu)
Hőség, aszály, orkánok és áradások - a klímakutatók hosszú ideje figyelmeztetnek a Föld felmelegedésének várható következményeire. A Giesseni Egyetem növényökológiai intézetének kutatói is meglepő és nyugtalanító jelenségekre hívják fel a figyelmet.
okt. 2
15:45
Örül majd, ha januárban kezdődik a tavasz? (Infostart)
Hőség, aszály, orkánok és áradások - a klímakutatók hosszú ideje figyelmeztetnek a Föld felmelegedésének várható következményeire. A Giesseni Egyetem növényökológiai intézetének kutatói is meglepő és nyugtalanító jelenségekre hívják fel a figyelmet.
okt. 2
16:27
Ilyen tempó még nem volt Magyarországon (168 Óra Online)
Kis túlzással éjjel-nappal dolgoznak a gödöllői kastély lovardájában és barokk istállójában a felújításon. A határidő ugyancsak szoros: ez év december 31. – írja a műemlékem.hu.
okt. 2
20:09
TÛRANOR: a nap erejével a Föld körül (transindex.ro)
Elindult Monacóból a legnagyobb napelemes hajó világkörüli útjára, az Egyenlítõ mentén. [think]

2010. október 3. vasárnap

okt. 3
8:15
Nem ártana tanulni a méhektől (Infostart)
Amikor egy méhcsalád új "otthonba" kénytelen költözni, lakóhelyét demokratikus úton választja ki - állítja egy amerikai kutató, aki szerint az embereknek sem ártana tanulni az együttműködő rovaroktól.
okt. 3
9:33
Rovásírás: nincs többé rejtély? (nyest.hu)
Egy nyomtalanul eltűnt hang, az ellenséget eltipró paták vagy az ősi székely Napisten? Egy (két?) rejtélyes betű nyomában...
okt. 3
10:36
A nyelvtörténeti adat: érvény és értelmezés (nyest.hu)
A nyelvtörténeti adatokkal foglalkozó konferencián a kopt nyelv görög jövevényigéitől kezdve az középangol mássalhangzók hosszáig rendkívül sokféle témáról esett szó.
okt. 3
16:12
Ma indul a DVB-T Lengyelországban - 2010-10-01 10:18:48 (sat.hu)
Több halasztás után ma, szeptember 30-án debütál a földfelszíni digitális műsorszórás Lengyelországban. A cél, hogy kb. 30 csatornát közvetítsen a DVB-T platform.
okt. 3
16:14
Amerikában nincs több üvöltő reklám? - 2010-10-03 15:22:56 (sat.hu)
A szenátus elfogadta a törvényt, amely tiltja, hogy a reklámokat különböző trükkökkel hangosítsák fel.

2010. október 4. hétfő

okt. 4
6:33
Tálalt tárgy (nyest.hu)
Janurik Boglárka a mordvin tárgyas ragozásról írt a Rénhíreken: itt a szöveg átdolgozott, közérthetőbb változata olvasható.
okt. 4
8:30
Drámai az óceánok savasodása (MaHu)
Az ipari forradalom óta zajló rendkívül gyors ütemű tengersavasodás összemérhető azokkal a folyamatokkal, amelyek a földtörténet során tömeges kihalási hullámokhoz vezettek - hívta fel a figyelmet Hans-Otto Pörtner állatfiziológus, az Alfred-Wegener Sark- és Tengerkutatási Intézet munkatársa.
okt. 4
8:30
Misztikus teknősbékával találkoztak a kommunisták (Múlt-kor)
Hanoi város ezeréves fennállásának ünnepén a kommunista városatyák megpillantották a Hoan Kiem-tó legendás teknősbékáját.
okt. 4
8:32
Ízléstelen játék a vasfüggönynél (Múlt-kor)
Két évtizeddel az egyesítés után komoly felháborodást váltott ki Németországban egy videojáték, amely az egykori berlini falnál, az úgynevezett halálzónánál játszódik.
okt. 4
9:06
Rátaláltak a világ legkisebb tigriseire (orientpress)
A közelmúltban a kutatók felfedezték a világ legkisebb tigriseit Bangladesben: a 'mini' nagymacskák súlya mindössze fele annyi, mint a többi vadon élő bengáli tigrisnek. A nevüket az után az erdő után kapták, ahol rájuk bukkantak, így Sunderbans tigrisekként emlegetik őket.
okt. 4
9:33
Hazatértek egy II. világháborúban eltűnt pilóta maradványai (Múlt-kor)
A hazának soha sem szabad elfelednie katonáit - jelentette ki egy II. világháborús légi ütközet során eltűnt magyar pilóta földi maradványainak fogadása alkalmából a Honvédelmi Minisztérium államtitkára az MH 86. Szolnok Helikopter Bázison.
okt. 4
9:35
Egy évszázad a konyhadizájn tükrében (Múlt-kor)
A konyha történetének elmúlt száz évével foglalkozik a New York-i Modern Művészetek Múzeumában megnyílt kiállítás.
okt. 4
9:37
Botticelli és Leonardo ultranagy felbontásban (Múlt-kor)
A megszokott felvételeknél háromezerszer nagyobb felbontásban csodálható meg a firenzei Uffizi-képtár hat remekműve; a rendkívüli festménybemutató január 29-ig várja a látogatókat interneten.
okt. 4
10:36
Az interneten éledt újjá a babiloni nyelv (Múlt-kor)
Sok évezreddel azután, hogy az akkád anyanyelvűek eltűntek a Föld színéről, az ősi Gilgames-eposz és Hammurapi nyelve új életre kelt egy internetes hangarchívumnak köszönhetően.

Keresés