2010. október 1. péntek

okt. 1
6:42
Földön kívüli lány a Kalocsa nevű kisbolygóról (Spa Trend Online)
Kalocsa címmel új magyar dráma bemutatóját tartják október 10-én a Vígszínház Házi színpadán. A fiatal író, Erdős Virág verses színdarabja a Víg felkérésére született. A női főszerepben Láng Annamáriát látjuk.
okt. 1
6:44
Megtisztulni vágyó nők különös találkozása (Spa Trend Online)
A mikve rituális fürdőt jelent, ahol a nők havonta egyszer megmerítkeznek, hogy megtisztulva álljanak a férjük rendelkezésére. Az izraeli Hadar Galron írónő Mikve című humorral átszőtt, megrendítő drámája a világ több színpadát bejárta már sikerrel, Magyarországon október 8-án a Pesti Színházban lesz az ősbemutatója.
okt. 1
7:54
A Zene Világnapját ünnepeljük ma (Metropol)
Pécsett az Örömzene – örömtánc televíziós tehetségkutató verseny felfedezettjei mellett olyan nevek lépnek színpadra, mint Ágoston Béla, a Balázs Elemér Group, a Csík Zenekar, Falusi Mariann, Ferenczi György és a Rackajam, Lovasi András, Mókus és a Fabula Rasa, Nikola Parov, Novák Péter, a Pécsi Szimfonietta, Szalóki Ágnes, a Kaji Jag és Etnoromból Balogh István, Künstler Ágnes, a csíkszeredai…
okt. 1
7:56
Dizájn mindenütt (Metropol)
Idén 7. alkalommal rendezik meg mától október 12-ig a Design hetet. A főváros egész területén zajló fesztivál 190 partner 120 eseményével várja az érdeklődőket.
okt. 1
8:12
Ma van a zene világnapja (Spa Trend Online)
Ma van a zene világnapja: az ünnepen az elmúlt évek hagyományait folytatva spontán örömzenélésre várják a szervezők a budapestieket, de a kezdeményezéshez idén Európa Kulturális Fővárosa, Pécs is csatlakozott.
okt. 1
8:30
Európai digitális könyvtár (Metropol)
Az európai irodalom gyöngyszemeit vonultatja fel az európai digitális könyvtár egy kedden közzétett online kiállítás keretében. A Reading Europe programnak köszönhetően olyan művek is elérhetővé váltak, melyekhez eddig csak a kutatók férhettek hozzá. Az Országos Széchenyi Könyvtárban tavasz óta dolgoztak a projekten.
okt. 1
8:32
„A Ványa bácsi ma is íródhatott volna” (Metropol)
A Ványa bácsit sokan Csehov legjobb darabjának tartják. A Vígszínházban kilencven éve mutatták be először az előadást.
okt. 1
8:34
Rekordot döntött a World Press Photo (Metropol)
Közel százkétezer fotót nevezett be 128 ország 5847 fotóriportere a World Press Photo idei pályázatára. Ayperi Karabuda Ecer, a zsűri elnöke szerint a felvételek arról tanúskodtak, hogy a világban átélt fájdalomnak csak a töredékét vagyunk képesek befogadni.
okt. 1
9:42
Dózsa György ihlette a Ghymes új lemezét (Metropol)
Októberben jelenik meg az egyik legnépszerűbb magyar világzenei formáció, a Ghymes új, sorrendben tizennegyedik stúdióalbuma; a Szikraszemű című lemez ihletője Dózsa György parasztvezér volt.
okt. 1
11:12
Lévai Balázs ismét képernyőn (Metropol)
Újabb epizódokkal várja nézőit az MTV Dob+Basszus című produkciója. Az ismert és kedvelt műsor ezúttal nem a megszokott formában, hanem rendhagyó tartalommal és megújult elemekkel jelentkezik október 2-ától.
okt. 1
11:48
Jojo Mayer a Dürerben (Metropol)
A kezdetben jazzdobosként működő Jojo Mayer a breakbeat, a dub, a garage a dubstep vagy a drum’n’bass ritmusképleteit hozza élőben most vasárnap.
okt. 1
15:06
Csaknem 50 ezren látták a Munkácsy-trilógiát (Metropol)
Április vége óta már csaknem ötvenezer látogatót fogadott a Munkácsy Mihály három legjelentősebb bibliai témájú festményét bemutató kiállítás Pécsett.
okt. 1
19:00
Terveiről beszélt a PEN World Voices Festival új magyar igazgatója (Infostart)
A korábbiaknál nagyobb hangsúlyt kíván fektetni a világ íróinak közös, belső szakmai eszmecseréjére Orsós László Jakab, a New York-i nemzetközi irodalmi seregszemle, a PEN World Voices Festival nemrég kinevezett igazgatója, hogy gondolataik koncentráltabb formában kerülhessenek a közönség elé.
okt. 1
19:18
Gordon Gekko visszatért, és élvezi (Metropol)
Oliver Stone ismételt kiruccanást tett a Wall Streetre a Tőzsdecápák – A pénz nem alszik kedvéért. Gordon Gekkóval Michael Douglas visszatért, a fiatal bróker, Jacob szerepében Shia LaBeouf pedig belépett a pénzszagú világba.
okt. 1
21:06
Harry Potter: itt az újabb szenzáció! (Infostart)
Harry Potter talán még visszatérhet - mondta J. K. Rowling, a Harry Potter-regényfolyam szerzője a The Oprah Winfrey Show pénteki adásában.

2010. október 2. szombat

okt. 2
6:42
Szenvedély pátosz nélkül (Spa Trend Online)
A Vígszínházban ma este mutatják be Csehov Ványa bácsiját Marton László rendezésében. A címszerepet Gálffi László, Szonyát Bata Éva alakítja, velük beszélgettünk az egyik főpróba után.
okt. 2
6:44
Fancsali búcsú (Spa Trend Online)
Bretton shortolja Lewis papírjait, ami miatt nem csak Lewis cége dől be, hanem ő maga is. Egyenesen a robogó metrószerelvény alá. Mit ért ebből a köznapi gyalogkakukk? Annyit, hogy valaki tönkrement és öngyilkos lett. Valahogy így van ezzel az ember mindvégig, a Tőzsdecápák - a pénz nem alszik című film rémületesen hosszú két és negyed órája alatt.
okt. 2
7:00
Ozzy Osbourne hétfőn az Arénában (Spa Trend Online)
A Black Sabbath egykori énekese, Ozzy Osbourne technikai külsőségekkel bőségesen gazdagítva október 4-én lép fel a Papp László Sportarénában. A botrányairól is elhíresült zenész eddig egyszer, 2001-ben járt Magyarországon, most pedig várhatóan felvonultatja az összes ördögöt és angyalt, rémet és szellemet, "akik" szóló lemezei visszatérő szereplői és megihletik.
okt. 2
9:06
Janis Joplin 40 éve halott (Metropol)
Élj gyorsan, szeress sokat és halj meg fiatalon - ez volt Janis Joplin életének mottója. Minden idők legnagyobb fehér blues-énekesnője negyven éve, 1970.október 4-én, alig huszonnyolc évesen halt meg, a rockzenészek "betegsége", a drog és az alkohol végzett vele.
okt. 2
12:06
Újra megjelennek John Lennon lemezei (Spa Trend Online)
John Lennon közelgő, egy hét múlva esedékes 70. születésnapja alkalmából hétfőn jelenik meg az ex-Beatle teljes szólópályafutását átfogó katalógus, amelyben lemezei digitálisan feljavított változatban hallhatók.
okt. 2
13:00
Katy egyórás koncertje (Metropol)
Túlcukrozott aprósütemény habostorta helyett – Katy Perry tegnap esti arénakoncertje lehetett volna felhőtlen élmény még a minimál színpadkép ellenére is, ha nem spórolják meg rajta egy átlagos nagykoncert egyharmadát.
okt. 2
14:48
Bookline-sikerlista havonta (Infostart)
Havonta közzéteszi mostantól a Bookline a legjobban fogyó könyvek listáját. Starcz Ákos vezérigazgató elmondta, a lista különlegessége, hogy az internetes könyváruház adatait nem torzítják akciók, illetve kiadói érdekek miatti extra eladások.
okt. 2
16:54
La Fontaine állatmeséi a Nemzeti Táncszínház színpadán (Infostart)
Állatmesék címmel vasárnap, az állatok világnapján mutatja be az egri Barta Dóra Társulat La Fontaine fabuláiból készült táncelőadását a Nemzeti Táncszínházban.

2010. október 3. vasárnap

okt. 3
8:12
Brigitte Bardot, a szexszimbólum - képgaléria (Infostart)
Brigitte Bardot a közelmúltban ünnepelte születésnapját, ennek örömére a Life magazin is szentelt egy képgalériát a legendás színésznőnek.
okt. 3
10:00
Facebook-film: tények kontra fikció (Metropol)
Azt mondják, Hollywood sohasem engedi, hogy az igazság egy jó sztori útjába álljon. Ez a helyzet a pénteken bemutatkozott A közösségi háló című Facebook-mozival is, amelynek hitelességét néhány kritikus kétségbe vonja, mások azonban máris Oscar-díjra javasolják, és vetítéseit nagy érdeklődés övezi.
okt. 3
11:30
Killing Joke: indusztriál rock-metál az A38-on (Metropol)
A posztpunk és az indusztriális rock-metál veteránja, egyik legnagyobb hatású zenekara, a brit Killing Joke koncertezik kedden az A38 állóhajón.
okt. 3
16:54
Tony Curtis temetésén a magyar kormány is képviselteti magát (Infostart)
Tony Curtist, Hollywood eltávozott, magyar származású legendáját hétfőn helyezik örök nyugalomra Las Vegasban, a Palm Green Valley Temetőben; a magyar kormány nevében Bokor Balázs Los Angeles-i főkonzul nyilvánítja részvétét a családnak.
okt. 3
17:12
Hétfőn temetik Tony Curtist Las Vegasban (Spa Trend Online)
Tony Curtist, Hollywood eltávozott, magyar származású legendáját hétfőn helyezik örök nyugalomra Las Vegasban, a Palm Green Valley Temetőben; a magyar kormány nevében Bokor Balázs Los Angeles-i főkonzul nyilvánítja részvétét a családnak.
okt. 3
17:14
A kritikusoknak is tetszett a Pál Adrienn (Spa Trend Online)
A kritikusok által odaítélt két díj egyikét nyerte el a Pál Adrienn című magyar film a szombat este véget ért 6. zürichi filmfesztiválon, amelyen az összes díjat európai alkotások söpörték be.
okt. 3
17:48
Mindent megtudhat a híres magyar író életéről és szerelmeiről (Infostart)
Sárközi Mátyás, író, publicista az InfoRádió londoni tudósítója Színház az egész világ címmel jelentette meg Molnár Ferenc regényes életrajzát. A kötet egyúttal annak az öt asszonynak a portréja is, akik meghatározóak voltak Molnár Ferenc életében, mintául szolgálva egy-egy darabja női hősének. Az Aréna című műsorban Sárközi Mátyás arról is beszélt, hogy milyen ember volt valójában a Liliom és a…

2010. október 4. hétfő

okt. 4
6:24
Ha ezt Walt Disney látná... (Spa Trend Online)
Robbantás, emberrablás, verekedés, fizikai fenyegetés és a szenvedés kiemelt, elnyújtott bemutatása - megdöbbentő, de ezek az elemek nem egy népszerű akciófilm jelenetei közé tartoznak, hanem a magyar gyermekek körében legnépszerűbb tematikus csatorna rajzfilmjeiben láthatóak.
okt. 4
6:42
Sokkoló hatás a képeken (Spa Trend Online)
Az idei World Press Photo kiállításon 167 kép látható a Millenáris-Fogadóban. Az 5847 pályázó közül 23 nemzet 63 fotográfusát díjazta a zsűri, melynek tagjai 13 napig dolgoztak, hogy a 101.960 felvételből kiválasszák az arra érdemeseket.
okt. 4
6:44
85 éves lenne Kállai Ferenc (Spa Trend Online)
Ma lenne Kállai Ferenc 85. születésnapja. Ebből az alkalomból 15 órakor emlékkiállítás nyílik róla egykori szakmai otthonában, a Magyar Színházban, amely valaha Nemzeti Színház névre hallgatott, ide kötődött pályája oroszlánrésze.
okt. 4
6:46
Belső séta a Józsefvárosban (Spa Trend Online)
A neve is mutatja a Placcc Fesztiválnak, hogy nem plüss zsöllyék és aranyozott csillárok környezetében születik a művészet, hanem a nyílt utcán.
okt. 4
7:54
Botticelli és Leonardo ultranagyfelbontásban (Infostart)
A megszokott felvételeknél háromezerszer nagyobb felbontásban csodálható meg a firenzei Uffizi-képtár hat remekműve; a rendkívüli festménybemutató január 29-ig várja a látogatókat interneten.
okt. 4
8:12
Rost Andrea: minden színpad az otthona (Metropol)
A Pannon dalok című, október 17-i koncert­jén énekel, de nem operát: magyar népdalok, klezmer dallamok, cigányzene váltja majd egymást.
okt. 4
8:30
BÖF – egy híján húsz (Metropol)
A komoly- és könnyűzenei élet, a színház, a tánc, a film, a képzőművészet kortárs alkotói és műveik október nyolcadikától tíz napig vonják bűvkörükbe Budapestet.
okt. 4
8:32
Dalszerzői X-Faktor (Metropol)
A kéttagú Black Nail Cabaret, Soffy és Emke remélik, hogy talán egy kiadó is felfigyel profi produkciójukra a versenynek köszönhetően.
okt. 4
9:06
Magyarország lesz Európa Hollywoodja? (Spa Trend Online)
Európa Hollywoodja lehet három éve belül Magyarország - állítja Kálomista Gábor, a Magyar Producerek Szövetségének elnöke, a Magyar Hírlap hétfői számában megjelent interjúban.
okt. 4
9:42
Botticelli és Leonardo ultranagyfelbontásban (Metropol)
A megszokott felvételeknél háromezerszer nagyobb felbontásban csodálható meg az interneten a firenzei Uffizi-képtár hat remekműve.
okt. 4
10:36
A moziban is tarol a Facebook (Spa Trend Online)
A közösségi háló című film érdekelte legjobban a hétvégén az észak-amerikai mozinézőket: 23 millió dollárért (4,6 milliárd forintért) váltottak rá jegyet, ezzel a kasszasikerlista csúcsára juttatták.
okt. 4
12:24
Ken Follett vezeti a Bookline sikerlistáját (Infostart)
A Bookline.hu, Magyarország legnagyobb online könyváruháza októbertől közzéteszi hivatalos könyvsikerlistáját.
okt. 4
13:00
Magyar filmes siker Olaszországban (Infostart)
A Vespa, Groó Diána filmje az UNICEF különdíját nyerte el a hétvégén véget ért sienai fesztiválon - közölte a Magyar Filmunió.
okt. 4
13:00
Bezsebelte az UNICEF különdíját Groó Diána filmje (Spa Trend Online)
A Vespa, Groó Diána filmje az UNICEF különdíját nyerte el a hétvégén véget ért sienai fesztiválon - tájékoztatta a Magyar Filmunió hétfőn az MTI-t.
okt. 4
13:54
Özvegye búcsúztatja Tony Curtist (Spa Trend Online)
Özvegye, Jill mond búcsúbeszédet a magyar származású hollywoodi filmsztár, Tony Curtis ravatalánál - mondta el a szerdán elhunyt filmszínész közeli barátja.
okt. 4
14:30
A házilag gyártott tankönyv olcsóbb (Infostart)
Két éves fennállását ünnepli az Írd meg a tankönyvet magad elnevezésű olaszországi pedagógusmozgalom. Az iskolák falai között gyártott tankönyvek szerzői első alkalommal országos találkozót tartanak.
okt. 4
16:36
Elbúcsúztatták Polgár Lászlót (Spa Trend Online)
Elbúcsúztatták Polgár László nemzetközi hírű operaénekest hétfőn a Magyar Állami Operaházban. A pályatársak és tisztelők a 64 évesen, váratlanul elhunyt művész gyertyákkal körülvett képe előtt tehették le az emlékezés virágait.
okt. 4
17:30
Portréfilm és kiállítás Kállai Ferenc emlékére (Metropol)
Kállai Ferenc 85. születésnapjára emlékezve fotókiállítás nyílt a Pesti Magyar Színházban, ahol az évforduló alkalmával bemutatták Sághy Gyula dokumentfilmes portréfilmjét a július 11-én elhunyt Nemzet színészéről.

2010. október 5. kedd

okt. 5
6:42
Ványa bácsi földre ejtett virágai (Spa Trend Online)
Csehov nem "finom" író, nem "egész kedves író" idézi a Vígszínház műsorfüzete a szerzőért rajongó Kosztolányit, akinek természetesen nagyon is igaza van. És nem is így indul a Vígszínház Ványa bácsi előadása, Marton László rendezésében.
okt. 5
6:44
Spanyol szerelmeslevelek Sztálinhoz (Spa Trend Online)
Miért nem disszidál a magyar ember? Hát kalandvágyból - az évtizedes poén akkor jutott eszembe, amikor tudomást szereztem a L'Harmattan Kiadó tiszteletreméltó vállalkozásáról.

Keresés