2010. november 1. hétfő

nov. 1
10:00
Csaknem hetvenezren látták fél év alatt a Munkácsy-trilógiát Pécsett (Spa Trend Online)
Hatvanhatezer látogatót fogadott a Munkácsy Mihály három legjelentősebb bibliai témájú festményét bemutató, hétvégén zárult kiállítás Pécsett. Az Ecce Homo, a Golgota és a Krisztus Pilátus előtt című alkotás együtt először és feltehetően utoljára volt látható a baranyai megyeszékhelyen.
nov. 1
11:45
Ki a legnépszerűbb halott zenész? (Infostart)
Budapestre készül Elvis Presley egykori jobbkeze, barátja, mindenese, esküvői tanúja, turnémenedzsere; Joe Esposito, más néven Diamond Joe, aki januárban Elvis egykori kísérőzenekarával, a TCB Banddel érkezik Magyarországra, Las Vegasból adott exkluzív telefoninterjút az MTI-nek.
nov. 1
11:48
Magyar filmsiker a bergamói filmfesztiválon (Metropol)
A legjobb rövidfilm díját nyerte el Nemes Jeles László The Counterpart című filmje az olaszországi Bergamóban rendezett filmfesztiválon.
nov. 1
17:12
Elvesztette babáját a várandós Lily Allen (Metropol)
Terhességének hatodik hónapjában elveszítette babáját Lily Allen brit popsztár. A 25 éves énekesnő szeptemberben, háromhónapos terhesen jelentette be, hogy gyermeket vár udvarlójától, a 32 éves Sam Coopertől, a vállalkozóként dolgozó szobafestő-mázolótól.
nov. 1
17:27
Elvesztette magzatát a várandós Lily Allen (Infostart)
Terhességének hatodik hónapjában elveszítette babáját Lily Allen brit popsztár.
nov. 1
20:45
Elton John megdöbbentő bejelentése (Infostart)
Megelégelte a versengést a feltörekvő fiatal nemzedékkel Sir Elton John, aki bejelentette, hogy nem ír több dalt. "A mai dalszerzők borzalmasak, ezért hangzik minden egyformán" - vélekedik a 63 éves zenész.

2010. november 2. kedd

nov. 2
6:42
Abba kell hagyni a világ pusztítását (Spa Trend Online)
Jan Assmann világhírű egyiptológus maga is dolgozott magyar régészekkel, akiknek a munkájéát nagyra értékeli. A kulturális emlékezet-kutató, a konstanzi egyetem professzora múlt heti budapesti látogatásán előadást is tartott az ELTE Bölcsészettudományi Karán.
nov. 2
6:44
Öntudat a bulvár-sarkon (Spa Trend Online)
Kisebb vihart kavart a bulvárhírek poharában a múlt héten Vujity Tvrtko és Kiszel Tünde összeszólalkozása egy reggeli műsorban. Kétségtelen: meglepő lehetett, hogy a műsorvezető Tvrtko, még a riportalany megjelenése előtt közölte, hogy a "szemöldökbajnoknő" - nem Tvrtko, hanem más nevezte így Kiszel Tündét -, semmit sem tett le az asztalra.
nov. 2
7:00
Melegség a ridegségben (Spa Trend Online)
A Circolombia című műsor fiataljai olyan elánnal és örömmel robbannak be a Fővárosi Nagycirkusz porondjára, hogy egyszerre jókedvre derítenek mindenkit. Alulról jöttek, nincstelenként kezdtek tanulni, tán ezért is annyira fontos és örömteli számukra, amit csinálnak.
nov. 2
7:02
Mikszáth-áthallások (Spa Trend Online)
Él a köztudatban egy csökött kép a békésen pöfékelő Mikszáth Kálmánról, a "letűnő dzsentrivilág" kedélyes írójáról. A figura jellegzetes bajsza maga a letűnt korok viselete, pocakja az elkényeztetett vidéki ember kötelező puttonya - leegyszerűsített képlet, mégsem akkora baj, ha így gondoljuk: legalább jól meglepődnünk a Petőfi Irodalmi Múzeum kiállításán, mennyire félreismertük őt.
nov. 2
8:48
Nyugat Ma: szépirodalmi lap indul (Metropol)
Nyugat Ma címmel új szépirodalmi folyóirat indult. A kéthavonta megjelenő lap két ismert üzletember, Klapka György aranykereskedő, illetve Konyári János borász támogatásával jöhetett létre.
nov. 2
9:06
Győrbe jön az ABBA-tárlat (Metropol)
Az ABBA világa Győrbe tart: az ETO-stadionban nyit december 4-én az ABBAWORLD nevet viselő kiállítás, amely London és Melbourne után érkezik hazánkba.
nov. 2
10:54
A szerelmi bájital a Müpa operasorozatában (Metropol)
Donizetti A szerelmi bájital című sikerdarabját szombaton és vasárnap este láthatja a közönség.
nov. 2
11:48
Weimarban forgat Szabó István (Metropol)
Helen Mirren és Martina Gedeck főszereplésével a németországi Weimarban forgatja tovább Szabó Magda Az ajtó című könyvklasszikusának német-magyar koprodukcióban készülő filmfeldolgozását Szabó István rendező.
nov. 2
12:42
Hazakerült Csíkszereda kiváltságlevele (Spa Trend Online)
Csíkszereda egyik legfontosabb kordokumentumát, az 1670-ben kiállított kiváltságlevelet juttatták vissza csaknem 70 év után Magyarországról a Csíki Székely Múzeum és a megyeközpont tulajdonába.
nov. 2
13:36
A Burdzs Kalifa tetején forgatott Tom Cruise (Metropol)
A szó legszorosabb értelmében színészkarrierje csúcsára jutott el Tom Cruise: legújabb filmjéhez a dubaji Burdzs Kalifának, a világ legmagasabb épületének külső homlokzatán forgattak jeleneteket.
nov. 2
15:03
Lemondott a Kossuth- és Széchenyi-díj Irodalmi Albizottságának elnöke és több tagja (Infostart)
Lemondott a Kossuth- és Széchenyi-díj Irodalmi Albizottságának elnöki tisztéről Radnóti Sándor irodalomtörténész, továbbá az albizottság tagjai közül Bacsó Béla filozófus, Baranyi Ferenc költő, valamint Sándor Iván és Závada Pál írók.
nov. 2
17:12
Susan Boyle új albuma: itt vasárnapig belehallgathat! (Metropol)
Hétfőn jelenik meg a Britain's Got Talent egykori sztárjának The Gift címet viselő második lemeze. Az albumot nálunk már most meghallgathatja!
nov. 2
20:48
Internet a színházban (Metropol)
Pénteken Cyber Cyrano címmel mutatja be Tasnádi István drámáját a Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház a Kolibri Pincé­ben.
nov. 2
21:06
Máté Bence az év természetfotósa (Metropol)
Máté Bencének ítélték az idén az év természetfotósának járó elismerést. A GDF Suez - Az Év Természetfotósa 2010 pályázatának díjait kedden adták át Budapesten, a Magyar Természettudományi Múzeumban, ahol kiállítás is nyílt a legszínvonalasabb képekből.
nov. 2
21:24
Halász Judit: A mesékért (Metropol)
Generációk nőttek fel a dalain, a meséin, ki ne emlékezne a Boldog születésnapot, a Csiribiri vagy az Almaszósz című gyermekdalokra.

2010. november 3. szerda

nov. 3
6:24
Tizenötezer-egy (Spa Trend Online)
Tizenötezren írták alá az Unokáink sem fogják látni című műsor megmentéséért indított listát. A névsor e pillanatban előttem ismeretlen helyen tartózkodik, de feliratkozom a listára tizenötezer-egyediknek, ha lehet.
nov. 3
6:42
Sakkjátszma, életre-halálra (Spa Trend Online)
A Sakk című musicalnek, ami hidegháborúról, szerelemről, gerincességről és gerinctelenségről szól, szombaton tartották a kőszínházi premierjét a Magyar Színházban. A szereplőgárda sok tekintetben egyezik a nagysikerű Vámpírok bálja fellépőivel.
nov. 3
6:44
Gazdag szövetű kép-regény (Spa Trend Online)
Bolgár György a Vasárnap délután a Grande Jatte-szigeten című új élvezetes regényének alapötlete egy ismert festményre épül. A valódi tartalom azonban nem az alkotásból ered, hanem Bolgár világlátásából, hőseihez való viszonyából, filozófiájából.
nov. 3
9:24
Kultúra és emlékezet (Metropol)
A kulturális emlékezet tudo­mányágának megalkotója, Jan Ass­mann professzor a múlt héten az ELTE meghívására Budapesten járt.
nov. 3
9:42
Egy este, két darab (Metropol)
Két koreográfiát mutat be egy estén a PR-Evolution Dance Company novem ber 9-én a Trafóban.
nov. 3
10:00
Ördöglakat – modern klasszikus a Madáchban (Metropol)
Megkezdődtek a Madách Színház januári bemutatójának, Anthony Shaffer Ördöglakat című bűnügyi vígjátékának olvasópróbái.
nov. 3
10:36
Lady Gaga-kurzus az egyetemen (Metropol)
Lady Gaga világhírű énekesnő sikerének elemzése lesz egy szeminárium tárgya a Dél-Karolinai Egyetemen, ahol a következő szemeszterben indítanak órát a New York-i híresség gyorsan támadt sikere társadalmi hatásainak feltérképezésére.
nov. 3
11:30
Károly hercegnek énekel Susan Boyle (Metropol)
A pápának már énekelt, legközelebb pedig Károly trónörökös hercegnek mutathatja meg, mit tud Susan Boyle.
nov. 3
12:24
Ásatás Ramszesz városában (Metropol)
A Ramszesz – Az ásatás címet viselő interaktív tárlat főként a gyerekekhez szól, őket ismerteti meg egy, a koncepció szerint II. Ramszesz építette, félkészen maradt város romjaival.
nov. 3
12:26
Gitárvarázs Satrianival (Metropol)
Jövő hétfőn koncertezik Budapesten Joe Satriani: az amerikai gitárvirtuóz a Papp László Budapest Sportarénában lép fel. Az őszi európai turnén bemutatkozik új stúdiólemeze is.
nov. 3
12:28
Közünk van hozzá (Metropol)
Tegnap indult az idén hetedik alkalommal megrendezett Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál Budapesten és Pécsett. Az idei program középpontjában a mindenféle értelemben vett mozgás áll.
nov. 3
13:00
Álmodj saját mesét - meseíró pályázat gyermekeknek (Metropol)
Nem kell szuper képességekkel rendelkezni ahhoz, hogy valaki hősé válhasson - ennek "bizonyítására" szolgáló meséket vár legújabb, gyermekek számára kiírt pályázatára a Karcolat Irodalmi és Művészeti Tehetségkutató Egyesület.
nov. 3
13:54
Szülinapi koncerttel ünnepel a HS7 (Metropol)
Dupla válogatáslemezt készített 15. születésnapja alkalmából a Heaven Street Seven (HS7); a hazai alternatív színtér népszerű csapata november 12-én az A38 hajón mutatja be a hamarosan megjelenő Dunabeat című kiadványt.
nov. 3
16:18
Audiovizuális élményfürdő (Metropol)
November 6-án a Hungarikumnak számító Cinetrip party-sorozat visszatér a Rudas fürdőbe, hogy ott egy újabb szezon erejéig, egészen jövő áprilisig, havonta egyszer varázsoljon.
nov. 3
18:42
Sorozatgyilkost játszik új filmjében DiCaprio (Metropol)
Egy hírhedt amerikai sorozatgyilkost fog megszemélyesíteni legújabb, The Devil in the White City című filmjében Leonardo DiCaprio.
nov. 3
20:09
Rekordot várnak Schielétől (Infostart)
Kalapács alá kerül Egon Schiele egyik nagyméretű olajfestménye a bécsi Im Kinsky aukciósházban. Az 1911-ből származó Prozession (Körmenet) című kép becsült ára 3,5-7 millió euró (949 millió - 1,9 milliárd forint) között mozog.
nov. 3
20:12
Juliannne More kiállt a meleg szülők mellett (Metropol)
Julianne Moore amerikai színésznő kiállt az azonos nemű párok gyermekvállalási joga mellett a Római Filmfesztiválon, amikor legújabb filmjéről, a The Kids Are All Right-ról beszélt.

2010. november 4. csütörtök

nov. 4
7:00
Garaczi ősbemutató a Tháliában (Spa Trend Online)
Garaczi László Ovibrader című darabját ma este mutatják be a Thália Új Stúdiójában.
nov. 4
7:02
Vérfűrész és vérkacaj (Spa Trend Online)
Ha az lenne a 3D, hogy időnként szétrobbanó húscafatok, némi kiloccsant velő és persze spriccelő vérözön toccsanjon virtuálisan a kedves néző képébe, hát a Fűrész legutóbbi eresztése megfelelne a feltételeknek. De akkor persze eláshatná magát a filmipar legfrissebb technikai vívmánya.
nov. 4
7:04
Jancsó - 89 (Spa Trend Online)
A 89 ugyan nem kerek szám, de nyolcvan után bizony minden év jelentősnek számít. Jól tette hát az ATV, hogy a 89. születésnapján meghívta egy kis beszélgetésre Jancsó Miklóst, méghozzá Kuncze Gábor riporterkedése mellett.
nov. 4
8:27
A Bookline toplistája: Frei Megmentője és a Titánok Bukása mindent vitt (Infostart)
Megjelent a Bookline TOP50, Magyarország első hivatalos-könyv sikerlistájának októberi összesítése.
nov. 4
8:30
Lady Gaga: nem mindennapi show lesz (Metropol)
Vasárnap este az Arénában lép fel a Monster Ball turné keretében a látványos színpadi show-iról is ismert énekesnő.
nov. 4
9:06
Lopott Degas festmény tűnt fel egy árverésen (Spa Trend Online)
A Sotheby's aukciós ház New York-i árverésén találták meg az impresszionista festő, Edgar Degas egyik, csaknem 40 évvel ezelőtt ellopott festményét - közölte a francia kulturális minisztérium szerdán. Miután kiderült, hogy a kép a francia állam tulajdona, az aukciós ház azonnal levette az elárverezendő tárgyak listájáról.
nov. 4
10:18
Meghalt a „Hegedűs a háztetőn” zeneszerzője (Metropol)
Jerry Bock-ot, a Broadway történelmének meghatározó alakját 81 éves korában érte a halál. „Ha én gazdag lennék...” – videó a cikk végén.
nov. 4
15:06
Egy napig játsszák a mozikban a Kispál-filmet (Metropol)
Egyetlen napon, november 24-én játsszák a mozik Merényi Dávid Napozz Holddal című filmjét, amelyet a Kispál és a Borz idei augusztus 9-i búcsúkoncertjéről készített. A filmnek nemcsak forgalmazása, hanem képi megvalósítása is egyedülálló.
nov. 4
16:36
Életre kelhet az MGM filmstúdió (Metropol)
Carl Icahn milliárdos befektetővel remél üzletet kötni a filmgyár újjáélesztésére a híres Metro Goldwyn Mayer (MGM) filmstúdió, amely bírósági úton hivatalosan is csődvédelmet kért.
nov. 4
16:51
Napozz Holddal: mozivásznon a Kispál-búcsú (Infostart)
Napozz Holddal címmel november 24-én, egyetlen alkalommal mutatják be a mozikban a Kispál és a Borz idei búcsúkoncertjét megörökítő filmet. Az alkotást, amelyet országszerte huszonöt helyszínen vetítik majd, Budapesten a Művész, a Corvin, a West Balkán, a Toldi és az Odeon tűzi műsorára.
nov. 4
17:09
Ötvenéves a csuklós autóbusz - kiállítás (Infostart)
A BKV egyik elődje, a Fővárosi Autóbuszüzem 50 évvel ezelőtt gyártotta le az első magyar csuklós autóbuszt. Az évfordulóról megemlékezve kiállítás nyílt a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeumban.
nov. 4
18:39
Nyilvános az új felsőoktatási törvény vitaanyaga (Infostart)
Nyilvánosságra hozta csütörtökön az oktatási államtitkárság az új felsőoktatási törvény vitaanyagát; az 51 oldalas dokumentum szerint felülvizsgálandó a 2006-ban bevezetett többciklusú felsőoktatási rendszer, osztatlan képzésben valósulna a pedagógusképzés, és két emelt szintű vizsga lenne a felsőoktatásba való belépés feltétele.

Keresés