2010. február 1. hétfő

febr. 1
1:48
Hagyd a köveket... (Spa Trend Online)
A magyar /ausztrál?/ dokumentumfilm, - amit az m2 a Holokauszt nemzetközi emléknapján mutatott be -, címe szerint arra utal, hogy a körösladányi temetőben rászól az anyuka a kislányára, hogy ne szedje el a sírkő tövéből a köveket. Zsidó szokás szerint ugyanis nem virágot tesznek a látogatók a sírkövek elé, hanem köveket.
febr. 1
1:52
"Lenyűgöző béke van a kiadatlanságban" (Spa Trend Online)
Mi lehet a szerdán elhunyt J.D. Salinger fiókjában? - találgat a világ arról, hogy a Zabhegyező évtizedek óta nem publikáló írója milyen műveket hagyott hátra fiókjában, pontosabban széfjében.
febr. 1
1:56
Anne Hathaway az év színésznője (Spa Trend Online)
Anne Hathaway kapta a Harvard egyetem színjátszókörének elismerését
febr. 1
2:00
Negyedével csökkent a Christie's bevétele (Spa Trend Online)
A bevétel visszaesése ellenére kiemelkedőnek tartják a tavalyi év forgalmát a londoni Christie's aukciósháznál
febr. 1
2:04
Djoko Rosic bolgár színész életműdíjat kap a Filmszemlén (Spa Trend Online)
Életműdíjat vehet át a kedden kezdődő 41. Magyar Filmszemle záróünnepségén Djoko Rosic szerb származású bolgár filmszínész, aki eddig harmincnyolc magyar filmben játszott.
febr. 1
2:08
Dívák párharca várható a vasárnapi Grammy-díjkiosztón (Spa Trend Online)
A filmes szakma után a zenészek is hallatnak magukról: Los Angelesben vasárnap adják át a szakma legrangosabb elismerései között számon tartott Grammy-díjakat.
febr. 1
2:12
Jancsó Miklós műve nyitja a Magyar Filmszemlét (Spa Trend Online)
Új filmjében izgalmas szellemi túrára vezeti nézőjét Jancsó Miklós, hol a 15. században és hét király társaságában vagyunk, hol teljesen napjaink szituációjában érezhetjük magunkat.
febr. 1
2:16
Kávézacc és turbulencia (Spa Trend Online)
A minap fontos információhoz jutottam az RTL Klub reggeli műsora jóvoltából. Ha az asztalra kiborított kávézacc peremének sodrásiránya egy irányba mutat, akkor a jövőnkről, ha a másik irányba, akkor a múltunkról tudunk ezt-azt kiolvasni.
febr. 1
2:20
Százhúsz éves a gyöngyösi Ferences kórus (Spa Trend Online)
Ünnepi koncertet ad fennállásának 120. évfordulója alkalmából a gyöngyösi ferences templom kórusa vasárnap.
febr. 1
2:24
Meglepő dolgok derültek ki II. Rákócziról (Spa Trend Online)
Hétfőn újra megnyitja kapuit a törökországi Rodostóban (Tekirdag) II. Rákóczi Ferenc (1676-1735) emlékmúzeuma, amely új állandó kiállítással várja a látogatókat.
febr. 1
2:28
41. Filmszemle: a szétforgácsolt pénzügyi támogatások korlátoznak (Spa Trend Online)
A kedden kezdődő 41. Magyar Filmszemle játékfilmes zsűrijének elnöke az elmúlt évek egyik nagy problémájának tartja, hogy a pénzügyi támogatások erős szétforgácsoltsága miatt leginkább csak alacsony költségvetésű magyar filmeket lehet forgatni; Granasztói György filmszakmai kérdések mellett politikai kérdésekről is beszélt.
febr. 1
2:32
Filmszemle - Harminc dokumentumfilm a versenyprogramban (Spa Trend Online)
A február 2. és 7. között vetített alkotások változatos témákkal, többek között a romániai forradalommal, az egyetlen kommunista kibuccal, 2006. október 23-ával és a Muzsikás együttes történetével is foglalkoznak.
febr. 1
2:36
Háború és béke - ahogyan még nem láthattuk (Spa Trend Online)
Nagy sikert aratott Szergej Prokofjev Háború és béke című operájának orosz-skót koprodukcióban "restaurált" eredeti változata, amelynek Skóciában volt a világpremierje.
febr. 1
2:40
Páger Antal-díj: idén Bánsági Ildikó volt a leghitelesebb (Spa Trend Online)
Bánsági Ildikó kapta idén a Páger Antal-díjat; a Jászai- és Kossuth-díjas művész vasárnap vehette át a makói önkormányzat elismerését a Maros-parti városban.
febr. 1
2:44
1300. Macskák (Spa Trend Online)
Vasárnap este ezerháromszázadjára gördül fel a függöny a Madách Színházban a Macskák című előadás előtt. 1983. március 25-én mutatta be a Madách Színház a musicalt, közvetlenül a londoni ősbemutató után.
febr. 1
2:48
Újabb kőszínháza lett Veszprémnek (Spa Trend Online)
Eperjes Károly művészeti tanácsadó csütörtöki nyilatkozata szerint míg "a kulturális tárca mintegy 90 millió forintot vett el a Petőfi Színháztól, addig a másik veszprémi teátrum, a Pannon Várszínház kapott 100 milliót". Vándorfi László, a Pannon Várszínház igazgatója megkeresésünkre cáfolja, hogy miattuk lett kevesebb a Petőfi Színház támogatása.
febr. 1
2:52
Szponzorokat, külső forrásokat akar bevonni a Nemzeti Galéria új főigazgatója (Spa Trend Online)
A hazai és nemzetközi kapcsolatok élénkítése, nyitás minden generáció, így a fiatalok felé is, új támogatók felkutatása és infrastrukturális fejlesztések szerepelnek a Magyar Nemzeti Galéria (MNG) február 1-jén hivatalba lépő főigazgatója, Csák Ferenc terveiben.
febr. 1
6:36
Ironikus játék királyokkal, koronával, mérges gombával (Spa Trend Online)
Új filmjében izgalmas szellemi túrára vezeti nézőjét Jancsó Miklós, hol a 15. században és hét király társaságában vagyunk, hol teljesen napjaink szituációjában érezhetjük magunkat.
febr. 1
6:54
Oscar-díj: megszorongathatják az Avatart (Spa Trend Online)
Tovább nőttek Kathryn Bigelow Oscar-esélyei, miután az Amerikai Filmrendezők Céhe (DGA) idén őt tüntette ki A bombák földjén (Hurt Locker) című háborús drámájáért.
febr. 1
6:56
Márai-program: nem indul (Spa Trend Online)
A nemrégiben nagy várakozással beharangozott Márai-program, amely egymilliárd forintot irányozott elő könyvszakmai támogatásra szerencsejáték bevételekből, úgy tűnik, késlekedik.
febr. 1
7:21
Hat Grammyt zsebelt be Beyonce (Metropol)
Taylor Swift country- és popzenész a Grammy-történet legfiatalabb sztárjaként vehette át a vasárnapi Los Angeles-i díjkiosztó ceremónián az év albumáért járó Grammy-díjat. Beyonce az idei gála győztese, mert hat díjat nyert el, köztük a 2009 legjobb dalának járót a Single Ladies című himnuszáért.
febr. 1
8:15
A Winter's Bone és a Restrepo nyert (Metropol)
A Winter's Bone és a Restrepo nyerte a független filmgyártás legújabb produkcióit felvonultató Sundance Filmfesztivál fő díjait a Utah állambeli Park Cityben.
febr. 1
8:33
Kasszasikerek 3D-ben idén is (Metropol)
Két éve még csupán természet- és ismertterjesztő filmeket jelentett, mára azonban nem kis részben az Avatar sikerének köszönhetően a moziba járók hatalmas kedvence az IMAX Budapesten is.
febr. 1
8:42
Akár egy évig is elhúzódhat Roman Polanski kiadatási eljárása (Infostart)
Hónapokig, talán egy évig is elhúzódhat Roman Polanski sztárrendező kiadatási eljárása és ezzel a házi őrizetből való esetleges szabadulása is - jelezte a svájci igazságügy-miniszter.
febr. 1
9:36
Grammy: Beyonce történelmet írt (Spa Trend Online)
Taylor Swift Fearless című lemeze kapta az év albumának járó Grammy-díjat vasárnap este Los Angelesben. Swift ezenkívül három Grammyt kapott még, köztük a legjobb countrylemeznek járót a Fearalessért, amelyből a legtöbb példányt adták el tavaly a világon.
febr. 1
11:51
Kétmilliárd dollár fölött az Avatar világbevétele (Metropol)
Túllépte a kétmilliárd dolláros (400 milliárd forintos) globális jegybevételt James Cameron Avatar című sci-fije, amely hetedik hete vezeti az észak-amerikai kasszasikerlistát.
febr. 1
12:18
Már négyszáz milliárd forintot hozott az Avatar (Infostart)
Túllépte a kétmilliárd dolláros, mintegy 400 milliárd forintos globális jegybevételt James Cameron Avatar című sci-fije, amely hetedik hete vezeti az észak-amerikai kasszasikerlistát.
febr. 1
12:18
Világszerte hódít az Avatar (Spa Trend Online)
Túllépte a kétmilliárd dolláros (400 milliárd forintos) globális jegybevételt James Cameron Avatar című sci-fije, amely hetedik hete vezeti az észak-amerikai kasszasikerlistát.
febr. 1
13:12
Elhunyt az Evita szerzője (Spa Trend Online)
Hetvenöt éves korában, a rákkal vívott hosszú küzdelem után vasárnap elhunyt Tomás Eloy Martínez argentin író, akit a magyar olvasók az Evita, A tangóénekes vagy A méhkirálynő röpte című könyve alapján ismerhetnek.
febr. 1
14:42
Beyoncé tarolt a Grammy-gálán (Infostart)
Csúcsot döntött Beyoncé Knowles a vasárnap esti Grammy-gálán: az 52 éve alapított díj történetében eddig egyetlen énekesnőt sem jutalmazott egyszerre hat gramofont ábrázoló szobrocskával a zenei szakma. Egy másik rekord is született a díjkiosztón: a húszéves Taylor Swift a valaha volt legfiatalabb előadó, aki Grammy-díjat vihetett haza.
febr. 1
15:54
Filmszemle: erős a mezőny a kisjátékfilmeknél (Spa Trend Online)
Kocsis Ágnes filmrendező, a háromfős kisjátékfilmes zsűri egyik tagja a filmek előzetes szelektálása után a Népszavának elmondta, számban és minőségben is rendkívül erős idén a mezőny. 134 filmet neveztek idén a kisjátékfilmes mezőnybe, ezek közül 33 lesz látható a Filmszemle versenyében.
febr. 1
17:06
Egyre romlik a könyvesboltok helyzete (Spa Trend Online)
A tavalyi év mérlege még nem készült el a könyvszakmai műhelyekben, a megkérdezettek azonban általában visszaesésről számolnak be, ha a forgalom kerül szóba.
febr. 1
21:18
Forog a film - indul a 41. Magyar Filmszemle (Spa Trend Online)
Kedden kezdődik a 41. Magyar Filmszemle. A február 8-ig tartó eseményt a budapesti Palace MOM Parkban Garas Dezső nyitja meg, majd levetítik Jancsó Miklós Oda az igazság című új alkotását. A versenyben 16 nagyjátékfilm, 33 kis játékfilm, 30 dokumentumfilm, 7 tudományos-ismeretterjesztő és 9 tévéfilm indul.

2010. február 2. kedd

febr. 2
5:21
A bevétel nem garancia a minőségre (Infostart)
A Transformers 2 bankot robbantott, Az elveszettek földje elsüllyedt a mozipénztáraknál, ez azonban nem befolyásolta a Hollywood legrosszabbjainak járó Arany Málna-díj jelöléseit, amelyekből mindkét film hetet kapott.
febr. 2
5:24
Ausztriában Pejó nyit, Jancsó versenyez (Spa Trend Online)
Az idei Osztrák Filmszemle, a Diagonale 2010 nyitófilmje március 16-án a grazi Helmut-List-Halleban Pejó Róbert: Látogatás című alkotása lesz, amely itthon a 41. Magyar Filmszemle versenyprogramjában indul.
febr. 2
6:36
Filmszemle: négy kategóriában indul a zsűrizett 384 alkotás (Spa Trend Online)
Öt rendező debütál idén a játékfilmesek versenyében a kedden kezdődő 41. Magyar Filmszemlén. A zsűrik öt kategóriában osztanak díjat. Az előzsűri 384 alkotásból válogatta ki a péntekig látható 16-ot.
febr. 2
6:38
Díjaztak a filmkritikusok - Törőcsik Mari életműdíjat kapott (Spa Trend Online)
A Magyar Sajtó Házában tegnap adták át a magyar filmkritikusok djíait, amelyeket a Magyar Újságírók Országos Szövetségének Film- és Tévékritikusi Szakosztálya ítélt oda a tavaly bemutatott filmekért.
febr. 2
8:15
Mindenki király akar lenni - interjú Jancsó Miklóssal (Metropol)
Oda az igazság – és mégsem csak Mátyásról van szó. Jancsó Miklós Kapa és Pepe után úgy készített filmet, hogy annak nem az lett a tárgya, amire a cím alapján asszociálnánk.
febr. 2
8:33
Ma nyílik meg a Filmszemle (Metropol)
A ma esti hivatalos megnyitóval veszi kezdetét a 41. Magyar Filmszemle, amelyen öt kategóriában összesen 95 film száll versenybe.
febr. 2
8:51
Különleges témájú dokufilmek (Metropol)
Harminc dokumentumfilm kapott helyet a 41. Magyar Filmszemle versenyprogramjában; a február 2. és 7. között vetített alkotások változatos témákkal, többek között a romániai forradalommal, az egyetlen kommunista kibuccal, 2006. október 23-ával és a Muzsikás együttes történetével is foglalkoznak.
febr. 2
9:36
Rodostói Múzum: a két ország kultúráját összekötő híd (Spa Trend Online)
Megújult tárlattal várja a látogatókat hétfőtől a rodostói Rákóczi Múzeum; A kiállítás megnyitóján Hiller István oktatási és kulturális miniszter is jelen volt - közölte az isztambuli főkonzul.
febr. 2
10:48
Francia lovaggá ütötték Carrey-t és McGregort (Spa Trend Online)
A francia Művészet és Irodalom Lovagrendjének tagjává avatták Párizsban Jim Carreyt és Ewan McGregort.
febr. 2
11:06
Öt rendező debütál idén a játékfilmesek versenyében (Spa Trend Online)
Ma este Jancsó Miklós Oda az igazság című új filmjének bemutatójával megkezdődik a 41. Magyar Filmszemle a Place MOM Parkban. A Szigorúan mozi! jelmondat jegyében rendezett eseményen Garas Dezső felvételről idézett szavai nyitják meg ünnepélyesen az idei nagy seregszemlét.
febr. 2
11:16
Elkészült a We Are The World új változata (Metropol)
Több mint 75 zenész részvételével már fel is vették a We Are The World című dal új változatát, amely ezúttal Haiti megsegítésére csendül fel.
febr. 2
11:51
Magyar alkotók az osztrák filmszemlén (Metropol)
Pejó Róbert Látogatás című filmje nyitja az idei osztrák filmszemlét, s a seregszemle versenyprogramjában szerepel Jancsó Miklós Oda az igazság című alkotása - tájékoztatott Naszály György, a Magyar Filmszemle sajtófőnöke.
febr. 2
11:53
Asterix visszatér a filmvászonra (Metropol)
Visszatér a mozivászonra Asterix, a legyőzhetetlen gall; a film rendezője, egyben forgatókönyvírója Laurent Tirard lesz. A forgatás kezdetének és a bemutatónak az időpontja még nem ismert, mint ahogy a szereposztás sem.
febr. 2
14:24
Roma integráció - egy kicsit másképp (Spa Trend Online)
Újszerű kezdeményezéssel, drámapedagógiai módszerrel igyekszik segíteni a roma integrációt a tamási kistérségi társulás egy 2010-ben induló programja: Az élet színházában cigány fiatalok játsszák el az őket érő megkülönböztetést.
febr. 2
14:33
Francia lap méltatta Schilling Árpád cirkuszszínházát (Metropol)
Az új cirkusz irányzat legrangosabb európai oktatási központja, a Francia Cirkuszművészeti Központ (CNAC) idén a Franciaországban jól ismert Krétakör művészeti vezetőjét kérte fel a végzősök vizsgaelőadásának megrendezésére. A méltatott előadás magyarországi bemutatóinak dátumát is elolvashatja a cikkben.
febr. 2
14:42
Bartók Béla emlékére nyílt állandó kiállítás Törökországban (Spa Trend Online)
A kiállítás Bartók Béla emlékét azon a helyen idézi fel, ahol 1936-ban az ő útmutatásával indult meg a török népdalgyűjtés. A bemutatót a török és magyar kulturális miniszter nyitotta meg.
febr. 2
15:36
Rágógumi és sportcipő: nagy sikert aratott Schilling cirkuszszínháza (Spa Trend Online)
Egy teljes oldalon méltatta kedden Schilling Árpád legújabb rendezését a Libération című francia napilap.

Keresés