2010. február 1. hétfő

febr. 1
1:06
Hogyan működünk... és az ujjlenyomatok rejtélye (HáziPatika)
Sokáig azt feltételezték, hogy azért rágjuk meg az ételt, hogy ne fulladjunk meg a nagyobb daraboktól, azonban a biomechanikai modellek rávilágítottak arra, hogy a rágással épp az ételek biztonságos lenyelését érjük el.
febr. 1
1:10
Bevált házi praktikák a csuklás megszüntetésére (HáziPatika)
Nagyon sok olyan testi kellemetlenség adódhat, amellyel nem kell azonnal orvoshoz fordulnunk, hanem régi, "nagyanyáinktól tanult" praktikákkal is elmulaszthatjuk. Sorozatunkban ezúttal a csuklás megszüntetéséhez gyűjtöttünk házi...
febr. 1
3:21
A bipoláris zavar kezelési lehetőségei (WebBeteg)
Ma már korszerű gyógyszeres és pszichoterápiás lehetőségek állnak rendelkezésre, melyek akár teljesértékű életvezetést is lehetővé tehetnek, nélkülözhetetlen azonban a beteg együttműködésének megnyerése, valamint fontos szerep jut a hozzátartozóknak is.
febr. 1
5:27
Égési sérülések - A kezelés aranyszabályai (WebBeteg)
Minden égés esetén a legfontosabb teendő a folyó, hideg vízzel történő hűtés 8-10 percen keresztül, amely a fájdalmat is csillapítja és a mélyebben fekvő szövetek további károsodását is meggátolja.
febr. 1
6:54
Nőtt a BKV-jegyek és a parkolás ára is (Infostart)
A BKV-jegy 320, a dolgozói bérlet 9800 forintba kerül mától. A tarifák 4 százalékos emeléséről decemberben döntött a Fővárosi Közgyűlés; a Fidesz tiltakozott a döntés ellen.
febr. 1
7:48
Vilmos herceg királyképző tanfolyamon (Infostart)
Három magas rangú szakértőt bízott meg unokája, Vilmos trónörökös királyjelölti formába hozásával a brit uralkodó.
febr. 1
8:06
Kínában százmilliók keltek útra (Infostart)
Kínában idén is százmilliók kelnek útra a közelgő holdújév, a tavaszünnep alkalmából; a közlekedést felügyelő hivatalok a következő 40 napban összesen több mint 2,5 milliárd utazásra számítanak.
febr. 1
8:24
Pányok ismét megközelíthető (Infostart)
Már csak Hejce megközelíthetetlen személyautóval Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, Pányokra ismét be lehet jutni közúton - közölte a közútkezelő társaság megyei ügyelete.
febr. 1
8:36
Francia diákok a kolozsvári orvosi egyetemen - Mennyibe kerül a képzés? (WebBeteg)
A Le Figaro szerint a francia diákok választásában nagy szerepet játszik a kolozsvári egyetem felvételi rendszere: a külföldieknek ugyanis nem kell külön felvételi vizsgát tenniük.
febr. 1
9:00
A mezőkövesdi Vasember 24 métert úszott jég alatt (Infostart)
Minden különösebb védőfelszerelés és búvárruha nélkül vetette bele magát a matyó főváros Kavicsos-tavának két méter mély jeges vízébe Bajzáth László, a mezőkövesdi Vasemberként ismert tűzoltó.
febr. 1
9:39
Nyugodt alvás után jobban emlékezünk az előző napra (WebBeteg)
Ideggyógyászok már korábban kimutatták, hogy alvás közben az emberi emlékezet rögzíti az előző nap közben tanult ismereteket, feladatokat.
febr. 1
10:42
Alacsony vércukorszint - Elhamarkodott döntéshozatal (WebBeteg)
A vér glükózszintje befolyásolja az emberek döntéshozatali folyamatát; megfontoltabban választottak egy tanulmányban azok, akiknek magasabb volt a vércukorszintje - közölték amerikai kutatók a Psychological Science című szaklapban.
febr. 1
11:27
Szépülj kívül-belül olívával! (NLC)
Az olívaolaj a mediterrán étrend kihagyhatatlan hozzávalója: többek közt épp neki köszönhetik az olasz, a spanyol és a görög ételek, hogy annyira egészségesnek tartják őket. A folyékony aranynak is nevezett olaj ugyanis számtalan területen támogatja a szervezetedet – de csak akkor, ha odafigyelsz a minőségére!
febr. 1
11:42
Az esőzés megmentette a lápot (Infostart)
Dél-Spanyolországban a kiadós esőzéseknek köszönhetően néhány napja újra feltöltődött vízzel a Tablas de Daimiel Nemzeti Park 2005 óta szinte teljesen kiszáradt lápvidéke.
febr. 1
11:45
Ahogy öregszünk, egyre kevesebbet alszunk (WebBeteg)
A felmérés szerint a 66 és 83 év közötti emberek mintegy 20 perccel kevesebbet aludtak, mint a középkorúak (40 és 55 év között), akik viszont átlagosan 23 perccel aludtak kevesebbet, mint a 20 és 30 év közötti fiatal felnőttek.
febr. 1
13:30
Csaknem félmillió euró adót követelnek egy török cipőpucolótól (Infostart)
Csaknem 500 ezer eurónyi (136 millió forintnyi) hátralékot követel az adóhatóság egy ágrólszakadt cipőpucolótól Törökországban.
febr. 1
13:48
Műemlék a Holdon hagyott űrszemét (Infostart)
Történelmi műemlékké nyilvánították az Apollo 11 missziója során a Holdon hagyott tárgyakat.
febr. 1
13:51
Mi történik, ha valakit megfertőz a HIV vírus? (WebBeteg)
Amikor a humán immunhiány vírusa (HIV) megfertőz valakit, az integráz enzimet használja arra, hogy beillesszen egy másolatot saját genetikai állományából az adott személy DNS-ébe - magyarázta Cherepanov a Nature (www.nature.com) tudományos folyóirat online kiadásában vasárnap megjelent tanulmányában.
febr. 1
15:57
Emlőrák - Ingyenes szűrés busszal (WebBeteg)
Az emlőrák a nők leggyakoribb daganatos megbetegedése. Minden 10- 11. nő közül egynél kialakul.
febr. 1
18:03
Megszámlálják az amerikaiakat (NLC)
Idén tavasszal bonyolítják le a hivatalos népszámlálást az Egyesült Államokban. Egy, a népességfelméréssel kapcsolatban készült helyi közvélemény-kutatás szerint a részvételi hajlandóság ugyan nagy, de a közreműködés kötelező jellegével vagy a kutatás céljával már kevesebben vannak tisztában.
febr. 1
18:03
Immunerősítő ételeink - Ön tudta? (WebBeteg)
A tél még sokáig tarthat, s a tavaszi fáradtságot elkerülendő, nem árt, ha tudja, mely ételekkel erősítheti immunrendszerét.
febr. 1
19:06
H1N1 - Orvosi különlegesség, hogy lekerült a gépről (WebBeteg)
A 9 kórházba került kismama közül 6 már meggyógyult, 3 kórházban van, de állapotuk jó. A tiszti főorvos felhívta a figyelmet: az 5 elhunyt kismama egyike sem volt beoltva.
febr. 1
20:03
Egészséges felnőtteknél is csökken a korral az alvásigény (Infostart)
Az alvással és mélyalvással töltött idő folyamatosan csökken az életkor előrehaladtával - közölték vizsgálataik alapján alváskutatók a SLEEP című amerikai szakfolyóirat hétfőn megjelent számában.
febr. 1
20:09
Mikortól beszélhetünk hasi elhízásról? Miért veszélyes? (WebBeteg)
Napjainkban már világszerte meghatározó rizikófaktornak tartják a hasi elhízást (a hason belüli fokozott zsírszövetképződést) a 2-es típusú diabétesz és a kardiovaszkuláris betegségek kialakulásában.
febr. 1
20:57
Ajándék memóriakártyákkal fürkészik ki a brit üzletemberek titkait Kínában (Infostart)
A brit belsőelhárítás azzal vádolja Kínát, hogy memóriakártyákba rejtett kémprogramokkal próbál hozzáférni brit üzletemberek számítógépéhez - írta a Sunday Times brit lap.
febr. 1
21:12
Biztonsági tippek a hidegben futáshoz (WebBeteg)
A hidegebb időjárás és a rövidebb napos órák nem jelentik azt, hogy be kéne fagyasztania a futást. Sőt, a hideg időben való futás elűzi a téli depressziót, energiával tölt fel, illetve garantálja, hogy jó formában kezdje a fürdőruha szezont.

2010. február 2. kedd

febr. 2
0:33
Ízekre szedett ízületek (HáziPatika)
A rágóízülettől a nagylábujjig több mint száz ízület teszi testünket hajlékonnyá, mozgékonnyá. A csontváz alkotóelemeinek kapcsolatát különböző összeköttetések biztosítják. A legmozgékonyabbak a megszakított csontösszeköttetések,...
febr. 2
0:37
A jóga csökkenti a gyulladást fokozó citokinek szintjét (HáziPatika)
A rendszeres jógagyakorlatok segítségével számos káros anyag vérszintje csökkenthető, köztük a természetes öregedés és a stressz révén termelődő gyulladásos faktorok szintje is - derült ki egy új tanulmányból.
febr. 2
3:30
"Hogyan lehet elmulasztani az izomlázat?" - Az orvos válaszol (WebBeteg)
"Az idényben először tegnap fociztam. Ma reggelre mind a lábszáramban, mind a faromban erős izomlázat tapasztalok. Hogyan lehet elkerülni, esetleg gyorsabbá tenni elmúlását?" - Válogatás a WEBBeteg Orvos Válaszol rovatának kérdéseiből.
febr. 2
5:54
A többség szerint nem tesznek eleget a kormányok az éghajlatváltozás ellen (Infostart)
Csak minden harmadik ember gondolja úgy a fejlett országok lakosai közül, hogy a kormánya a megfelelő lépésekkel és ütemben próbálja megakadályozni a globális éghajlatváltozást. Magyarországon kisebbségben vannak azok, akik ebből a szempontból jónak ítélik vezetőik tevékenységét - derül ki az Ipsos Globalnak a Reuters számára készített felméréséből.
febr. 2
7:42
Szemészeti tanácsok télre - Nem csak síelőknek (WebBeteg)
A téli sportok esetén nem csak a bőrünk, de szemünk is igen intenzíven ki van téve a környezeti hatásoknak: hideg, jelentős hőkülönbségek, a szél és a fűtött helyiségek fokozott szárító hatása.
febr. 2
8:54
Felmentették a diákcsínyért bűnhődő gyereket (Infostart)
Súlyos testi sértésért került bíróság elé egy fiú Indonéziában, amiért egy méhet tett egyik osztálytársa arcára. A rovar megszúrta a kislányt, akinek szülei azt akarták, hogy a büntetés szolgáljon elrettentő például a viselkedni nem tudó gyerekek számára.
febr. 2
9:12
Eltűnt a varázslat a rendőri igazoltatás alatt (Infostart)
Egy amerikai férfi beperelte a rendőrséget, azt állítva, hogy elveszett a varázszsákjának misztikus ereje, amikor egy igazoltatás során kinyitották azt.
febr. 2
9:14
Kiderülhet, volt-e fia Orson Wellesnek (Infostart)
Hajlandó DNS-vizsgálatnak alávetni magát Michael Lindsay-Hogg, akit - a nagy hasonlóság miatt - sokan Orson Welles fiának tartanak.
febr. 2
9:30
Óvszerrel a szociális problémák megelőzéséért (Infostart)
A nemi betegségek terjedése ellen és egyéb szociális problémák megakadályozása érdekében óvszert osztanak a vándormunkásoknak Kínában.
febr. 2
9:48
A rövid szünetek segítik a tanulást (WebBeteg)
Egy amerikai kutatás szerint a rövid pihenés, illetve szünetek az alváshoz hasonlóan hozzájárulhatnak a frissen szerzett tudás szűréséhez és tárolásához.
febr. 2
9:50
A Sheehan szindróma tünetei és kezelése (WebBeteg)
Az agyalapi mirigy a hormonrendszerünk karmestere. Ha a karmestert lelövik, a zenekar sem játszik tovább. Valami ilyesmi történik a Sheehan szindrómában is. A betegséget 1937-ben írta le Sheehan.
febr. 2
10:42
Leginkább a gyógyítókban, legkevésbé az ufókban és a szellemekben hiszünk (Infostart)
Leginkább a született gyógyító képességek létezésében, legkevésbé a földönkívüliekben és a szellemekben hiszünk - derül ki az Image Factory és a Tárki 12. Társadalmi Klíma Riportjából. Az ezer fő részvételével készült kutatás szerint, míg a korcsoportok között nincs jelentős eltérés a természetfelettire való hajlandóság tekintetében - bár a fiatalok kismértékben érzékenyebbek a témára - addig a…
febr. 2
10:51
Immunkezeléssel csökkenthető a fájdalom (WebBeteg)
Az immunrendszer kezelése jelentősen enyhíti a végtagsérülés vagy amputáció miatt kialakult krónikus fájdalmat; a megállapítás megváltoztathatja a fájdalomcsillapítás eddigi módját - közölték brit kutatók hétfőn.
febr. 2
11:33
Méhen belüli fertőzés okozhatja az asztmát (Metropol)
Összefüggést találtak amerikai kutatók az anya terhesség alatti fertőzése és az utódnál később kialakuló asztma között.
febr. 2
11:36
Hiába "fagyálló" a bagoly, ha elbújnak az egerek (Infostart)
Az elmúlt évtizedekben már előfordult, hogy egyes hazai bagolyfajok állományának jelentős része éhen pusztult a hosszabb ideig megmaradó, jelentős hómennyiség és a fagyos hideg miatt. A táplálékul szolgáló kisemlősök akár napokra, hetekre "láthatatlanok" lesznek a vastag hótakaró alatt, hozzáférhetetlenné válva a baglyok számára - figyelmeztet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület…
febr. 2
11:54
Téli csodafegyver: a béta-karotin (Infostart)
A béta-karotin az A-vitamin legfontosabb forrása, és szinte minden sárga és piros növényben megtalálható. Télen legkönnyebben a sárgarépával, a sütőtökkel, kelkáposztával vagy éppen tojássárgájával tudjuk bevinni a szervezetbe és ezzel számos betegséget megelőzhetünk. A zsírban oldódó A-vitamin ugyanis az egészséges nyálkahártyák és a jó látás letéteményese, de mivel túladagolása veszélyes lehet,…
febr. 2
12:12
Az Egyesült Államok a legjobb országmárka (Infostart)
2009 legjobb ország-márkája az Amerikai Egyesült Államok. Művészeti, kulturális szempontból Olaszország a legvonzóbb, a leginkább családbarát ország pedig Kanada - az országmárka-index felmérése szerint. Magyarország nincs a listán.
febr. 2
12:48
Havazás, ónos eső és kemény fagyok várhatók (Infostart)
Az előttünk álló napokban havazás, ónos eső várható, éjszakánként pedig továbbra is keményen fagyni fog - mondta az InfoRádiónak az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa.
febr. 2
12:57
Béta karotin - Sok betegség megelőzhető vele (WebBeteg)
A béta-karotin az A-vitamin legfontosabb forrása, és szinte minden sárga és piros növényben megtalálható. Télen legkönnyebben a sárgarépával, a sütőtökkel, kelkáposztával vagy éppen tojássárgájával tudjuk bevinni a szervezetbe és ezzel számos betegséget megelőzhetünk.
febr. 2
13:06
Csaló álcsatornázók Budapesten (Infostart)
Csatornamunkásnak adták ki magukat és készpénzt kértek azok a csalók, akik a Fővárosi Csatornázási Művekre hivatkozva jelentek meg a főváros több kerületében - közölte a társaság.
febr. 2
13:08
Lelőtték az eltévedt jegesmedvét (Infostart)
Az izlandi rendőrség, esetleges támadástól félve, lelőtte azt a fiatal jegesmedvét, amely Grönlandról kóborolt el, és kötött ki az 500 kilométerre lévő szigetországban.
febr. 2
13:24
Őrizetbe vették, mert meg akart csókolni egy rendőrkutyát (Infostart)
Őrizetbe vettek egy ausztrál férfit, mert megpróbált megsimogatni és megcsókolni egy rendőrkutyát.
febr. 2
14:00
Asztma: az anyaméhben kezdődik? (WebBeteg)
Összefüggést találtak amerikai kutatók az anya terhesség alatti fertőzése és az utódnál később kialakuló asztma között.
febr. 2
14:51
H1N1-es volt a nagykanizsai kórház két halottja (Infostart)
Igazolták az utólagos vizsgálatok a H1N1-es vírus jelenlétét annál a két betegnél, aki január elején hunyt el a nagykanizsai kórházban.

Keresés