2010. február 2. kedd

febr. 2
0:33
Ízekre szedett ízületek (HáziPatika)
A rágóízülettől a nagylábujjig több mint száz ízület teszi testünket hajlékonnyá, mozgékonnyá. A csontváz alkotóelemeinek kapcsolatát különböző összeköttetések biztosítják. A legmozgékonyabbak a megszakított csontösszeköttetések,...
febr. 2
0:37
A jóga csökkenti a gyulladást fokozó citokinek szintjét (HáziPatika)
A rendszeres jógagyakorlatok segítségével számos káros anyag vérszintje csökkenthető, köztük a természetes öregedés és a stressz révén termelődő gyulladásos faktorok szintje is - derült ki egy új tanulmányból.
febr. 2
3:30
"Hogyan lehet elmulasztani az izomlázat?" - Az orvos válaszol (WebBeteg)
"Az idényben először tegnap fociztam. Ma reggelre mind a lábszáramban, mind a faromban erős izomlázat tapasztalok. Hogyan lehet elkerülni, esetleg gyorsabbá tenni elmúlását?" - Válogatás a WEBBeteg Orvos Válaszol rovatának kérdéseiből.
febr. 2
5:54
A többség szerint nem tesznek eleget a kormányok az éghajlatváltozás ellen (Infostart)
Csak minden harmadik ember gondolja úgy a fejlett országok lakosai közül, hogy a kormánya a megfelelő lépésekkel és ütemben próbálja megakadályozni a globális éghajlatváltozást. Magyarországon kisebbségben vannak azok, akik ebből a szempontból jónak ítélik vezetőik tevékenységét - derül ki az Ipsos Globalnak a Reuters számára készített felméréséből.
febr. 2
7:42
Szemészeti tanácsok télre - Nem csak síelőknek (WebBeteg)
A téli sportok esetén nem csak a bőrünk, de szemünk is igen intenzíven ki van téve a környezeti hatásoknak: hideg, jelentős hőkülönbségek, a szél és a fűtött helyiségek fokozott szárító hatása.
febr. 2
8:54
Felmentették a diákcsínyért bűnhődő gyereket (Infostart)
Súlyos testi sértésért került bíróság elé egy fiú Indonéziában, amiért egy méhet tett egyik osztálytársa arcára. A rovar megszúrta a kislányt, akinek szülei azt akarták, hogy a büntetés szolgáljon elrettentő például a viselkedni nem tudó gyerekek számára.
febr. 2
9:12
Eltűnt a varázslat a rendőri igazoltatás alatt (Infostart)
Egy amerikai férfi beperelte a rendőrséget, azt állítva, hogy elveszett a varázszsákjának misztikus ereje, amikor egy igazoltatás során kinyitották azt.
febr. 2
9:14
Kiderülhet, volt-e fia Orson Wellesnek (Infostart)
Hajlandó DNS-vizsgálatnak alávetni magát Michael Lindsay-Hogg, akit - a nagy hasonlóság miatt - sokan Orson Welles fiának tartanak.
febr. 2
9:30
Óvszerrel a szociális problémák megelőzéséért (Infostart)
A nemi betegségek terjedése ellen és egyéb szociális problémák megakadályozása érdekében óvszert osztanak a vándormunkásoknak Kínában.
febr. 2
9:48
A rövid szünetek segítik a tanulást (WebBeteg)
Egy amerikai kutatás szerint a rövid pihenés, illetve szünetek az alváshoz hasonlóan hozzájárulhatnak a frissen szerzett tudás szűréséhez és tárolásához.
febr. 2
9:50
A Sheehan szindróma tünetei és kezelése (WebBeteg)
Az agyalapi mirigy a hormonrendszerünk karmestere. Ha a karmestert lelövik, a zenekar sem játszik tovább. Valami ilyesmi történik a Sheehan szindrómában is. A betegséget 1937-ben írta le Sheehan.
febr. 2
10:42
Leginkább a gyógyítókban, legkevésbé az ufókban és a szellemekben hiszünk (Infostart)
Leginkább a született gyógyító képességek létezésében, legkevésbé a földönkívüliekben és a szellemekben hiszünk - derül ki az Image Factory és a Tárki 12. Társadalmi Klíma Riportjából. Az ezer fő részvételével készült kutatás szerint, míg a korcsoportok között nincs jelentős eltérés a természetfelettire való hajlandóság tekintetében - bár a fiatalok kismértékben érzékenyebbek a témára - addig a…
febr. 2
10:51
Immunkezeléssel csökkenthető a fájdalom (WebBeteg)
Az immunrendszer kezelése jelentősen enyhíti a végtagsérülés vagy amputáció miatt kialakult krónikus fájdalmat; a megállapítás megváltoztathatja a fájdalomcsillapítás eddigi módját - közölték brit kutatók hétfőn.
febr. 2
11:33
Méhen belüli fertőzés okozhatja az asztmát (Metropol)
Összefüggést találtak amerikai kutatók az anya terhesség alatti fertőzése és az utódnál később kialakuló asztma között.
febr. 2
11:36
Hiába "fagyálló" a bagoly, ha elbújnak az egerek (Infostart)
Az elmúlt évtizedekben már előfordult, hogy egyes hazai bagolyfajok állományának jelentős része éhen pusztult a hosszabb ideig megmaradó, jelentős hómennyiség és a fagyos hideg miatt. A táplálékul szolgáló kisemlősök akár napokra, hetekre "láthatatlanok" lesznek a vastag hótakaró alatt, hozzáférhetetlenné válva a baglyok számára - figyelmeztet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület…
febr. 2
11:54
Téli csodafegyver: a béta-karotin (Infostart)
A béta-karotin az A-vitamin legfontosabb forrása, és szinte minden sárga és piros növényben megtalálható. Télen legkönnyebben a sárgarépával, a sütőtökkel, kelkáposztával vagy éppen tojássárgájával tudjuk bevinni a szervezetbe és ezzel számos betegséget megelőzhetünk. A zsírban oldódó A-vitamin ugyanis az egészséges nyálkahártyák és a jó látás letéteményese, de mivel túladagolása veszélyes lehet,…
febr. 2
12:12
Az Egyesült Államok a legjobb országmárka (Infostart)
2009 legjobb ország-márkája az Amerikai Egyesült Államok. Művészeti, kulturális szempontból Olaszország a legvonzóbb, a leginkább családbarát ország pedig Kanada - az országmárka-index felmérése szerint. Magyarország nincs a listán.
febr. 2
12:48
Havazás, ónos eső és kemény fagyok várhatók (Infostart)
Az előttünk álló napokban havazás, ónos eső várható, éjszakánként pedig továbbra is keményen fagyni fog - mondta az InfoRádiónak az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa.
febr. 2
12:57
Béta karotin - Sok betegség megelőzhető vele (WebBeteg)
A béta-karotin az A-vitamin legfontosabb forrása, és szinte minden sárga és piros növényben megtalálható. Télen legkönnyebben a sárgarépával, a sütőtökkel, kelkáposztával vagy éppen tojássárgájával tudjuk bevinni a szervezetbe és ezzel számos betegséget megelőzhetünk.
febr. 2
13:06
Csaló álcsatornázók Budapesten (Infostart)
Csatornamunkásnak adták ki magukat és készpénzt kértek azok a csalók, akik a Fővárosi Csatornázási Művekre hivatkozva jelentek meg a főváros több kerületében - közölte a társaság.
febr. 2
13:08
Lelőtték az eltévedt jegesmedvét (Infostart)
Az izlandi rendőrség, esetleges támadástól félve, lelőtte azt a fiatal jegesmedvét, amely Grönlandról kóborolt el, és kötött ki az 500 kilométerre lévő szigetországban.
febr. 2
13:24
Őrizetbe vették, mert meg akart csókolni egy rendőrkutyát (Infostart)
Őrizetbe vettek egy ausztrál férfit, mert megpróbált megsimogatni és megcsókolni egy rendőrkutyát.
febr. 2
14:00
Asztma: az anyaméhben kezdődik? (WebBeteg)
Összefüggést találtak amerikai kutatók az anya terhesség alatti fertőzése és az utódnál később kialakuló asztma között.
febr. 2
14:51
H1N1-es volt a nagykanizsai kórház két halottja (Infostart)
Igazolták az utólagos vizsgálatok a H1N1-es vírus jelenlétét annál a két betegnél, aki január elején hunyt el a nagykanizsai kórházban.
febr. 2
15:03
Házi praktikák az inkontinencia kezelésére (WebBeteg)
Sok esetben az inkontinencia már pusztán életmódbeli, táplálkozási, és vizelési szokások változtatásával is nagymértékben javítható. Néhány tanács, amely segít a vizelettartási panaszokon.
febr. 2
15:45
Új tűzoltóautók, több mint egymilliárdért (Infostart)
Több mint egymilliárd forint értékben adott át magasból mentő tűzoltójárműveket Varga Zoltán önkormányzati miniszter. A járművek Miskolc, Mosonmagyaróvár, Kecskemét, Szeged és Szentendre tűzoltóságához, valamint az Országos Katasztrófavédelmi Oktatási Központhoz kerültek.
febr. 2
15:47
Pályázatok üdülési csekkekre (Infostart)
Január vége helyett szeptember 15-ig pályázhatnak üdülési csekkre a szociálisan hátrányos helyzetben lévők - közölte a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány.
febr. 2
16:03
Cáfolat a Corvin Sétány ügyében (Metropol)
Több hamis állítást tartalmaz a Magyar Hírlap ma (2010. február 2-án) megjelent cikke, amelyet lapszemlénkben mi is idéztünk.
febr. 2
16:06
Szív- és érrendszeri betegségek: megállt a javulás (WebBeteg)
Megelőzhető lenne az Egyesült Államokban 2010-re jósolt, koronáriás szívbetegségek okozta 400 ezer haláleset fele, ha az emberek egészségesebben étkeznének és leszoknának a dohányzásról - állapítja meg egy hétfőn közzétett kutatás.
febr. 2
16:21
Növényvédő vegyszer a legújabb partidrog (Infostart)
Egyre szélesebb körben terjed az eredetileg növényeknek fejlesztett vegyszer, a legálisan kapható új partidrog, melynek hatása egyelőre még az orvosok előtt is ismeretlen - mondta az InfoRádiónak Zacher Gábor toxikológus.
febr. 2
17:09
Új módszerek a stroke gyógyításában (WebBeteg)
Egyelőre az összes szélütés csupán egy százalékát tudják a leghatékonyabb módszerrel, a vérrögoldással gyógyítani Magyarországon. Pedig Csiba László, a Magyar Stroke Társasság elnöke szerint növelni lehetne ezt az arányt olyan új módszerekkel, amelyeket külföldön már alkalmaznak.
febr. 2
17:33
A gyógynövény súlyos szívritmuszavart okozhat (Metropol)
A népszerű gyógynövények egy része - például a ginkgo biloba - kockázatos lehet a szívgyógyszert szedő emberek számára, különösen az idősebbeknek - állapították meg hétfőn közzétett áttekintésükben amerikai kutatók.
febr. 2
18:12
H1N1: kimutatták a vírust két elhunyt betegnél (WebBeteg)
Utólag igazolták a H1N1 vírus fertőzését annál a két páciensnél, akik január elején hunytak el a nagykanizsai kórházban - közölte kedden a Kanizsai Dorottya Kórház intenzív osztályának vezető főorvosa az MTI érdeklődésére.
febr. 2
18:27
Megmentenék a dunakeszi lápot (Infostart)
További lépéseket várnak a dunakeszi láp megmentéséért civil szervezetek a környezetvédelmi minisztertől. A Szabó Imrének szóló petíciót aláírók a többi között arra kérik a tárca vezetőjét, hogy vizsgálja felül a terület egy részének védettségét megszüntető másodfokú hatósági határozatot.
febr. 2
18:45
Fémfokossal kergette el a rablókat egy idős férfi Kislókon (Infostart)
Fémfokossal kergette el a házukba betörő rablókat keddre virradóra egy 77 éves férfi Kislókon - közölte a rendőrség.
febr. 2
20:15
Másfél hónapig friss marad a genetikailag módosított paradicsom (Infostart)
Hosszan friss, minőségét akár 45 napig is megőrző, ezáltal pedig tovább tárolható genetikailag módosított paradicsomot termesztettek tudósok Indiában.
febr. 2
20:18
Májrák: a betegség és tünetei (WebBeteg)
Anatómiai helyzetének köszönhetően más szervek daganatai gyakran okoznak áttétet: sok esetben a májban található áttét okoz először tüneteket, ami a beteget orvoshoz viszi, majd a részletes kivizsgálás során derül fény az elsődleges daganatra.
febr. 2
20:33
Hatékonyabb a tanulás rövid szünetekkel (Infostart)
Egy amerikai kutatás szerint a rövid pihenés, illetve szünetek az alváshoz hasonlóan hozzájárulhatnak a frissen szerzett tudás szűréséhez és tárolásához.
febr. 2
20:51
Ingyenes méhnyakrák elleni oltás Tatabányán (Infostart)
Ez évtől Tatabányán is ingyen juthatnak hozzá a méhnyakrák elleni védőoltáshoz a 13 éves lányok, a programban háromszázötvenen vesznek részt - mondta a város népjóléti bizottságának elnöke
febr. 2
21:09
Rács mögé került, mert megijesztett egy papagájt (Infostart)
Egy doboz csokoládéval kellett bocsánatot kérnie nagymamájától annak a skót tinédzsernek, aki rákiabált a nagyi papagájára.
febr. 2
21:27
Fertőzés okozza az asztmát? (Infostart)
Összefüggést találtak amerikai kutatók az anya terhesség alatti fertőzése és az utódnál később kialakuló asztma között.
febr. 2
21:45
Imádkozáskor is spórolni kell (Infostart)
A muzulmánok ima előtti rituális mosdásának vízigényét hivatott csökkenteni egy malajziai cég által kifejlesztett gép.
febr. 2
23:27
A magas dopaminszint elősegíti a függőség kialakulását (WebBeteg)
Az amerikai tudományos akadémia lapjában (PNAS) közzétett kutatás szerint az ingerkeresés átlagosan erősebb azoknál, akik agyában magasabb a dopaminszintje.

Keresés