2010. február 2. kedd

febr. 2
5:21
A bevétel nem garancia a minőségre (Infostart)
A Transformers 2 bankot robbantott, Az elveszettek földje elsüllyedt a mozipénztáraknál, ez azonban nem befolyásolta a Hollywood legrosszabbjainak járó Arany Málna-díj jelöléseit, amelyekből mindkét film hetet kapott.
febr. 2
5:24
Ausztriában Pejó nyit, Jancsó versenyez (Spa Trend Online)
Az idei Osztrák Filmszemle, a Diagonale 2010 nyitófilmje március 16-án a grazi Helmut-List-Halleban Pejó Róbert: Látogatás című alkotása lesz, amely itthon a 41. Magyar Filmszemle versenyprogramjában indul.
febr. 2
6:36
Filmszemle: négy kategóriában indul a zsűrizett 384 alkotás (Spa Trend Online)
Öt rendező debütál idén a játékfilmesek versenyében a kedden kezdődő 41. Magyar Filmszemlén. A zsűrik öt kategóriában osztanak díjat. Az előzsűri 384 alkotásból válogatta ki a péntekig látható 16-ot.
febr. 2
6:38
Díjaztak a filmkritikusok - Törőcsik Mari életműdíjat kapott (Spa Trend Online)
A Magyar Sajtó Házában tegnap adták át a magyar filmkritikusok djíait, amelyeket a Magyar Újságírók Országos Szövetségének Film- és Tévékritikusi Szakosztálya ítélt oda a tavaly bemutatott filmekért.
febr. 2
8:15
Mindenki király akar lenni - interjú Jancsó Miklóssal (Metropol)
Oda az igazság – és mégsem csak Mátyásról van szó. Jancsó Miklós Kapa és Pepe után úgy készített filmet, hogy annak nem az lett a tárgya, amire a cím alapján asszociálnánk.
febr. 2
8:33
Ma nyílik meg a Filmszemle (Metropol)
A ma esti hivatalos megnyitóval veszi kezdetét a 41. Magyar Filmszemle, amelyen öt kategóriában összesen 95 film száll versenybe.
febr. 2
8:51
Különleges témájú dokufilmek (Metropol)
Harminc dokumentumfilm kapott helyet a 41. Magyar Filmszemle versenyprogramjában; a február 2. és 7. között vetített alkotások változatos témákkal, többek között a romániai forradalommal, az egyetlen kommunista kibuccal, 2006. október 23-ával és a Muzsikás együttes történetével is foglalkoznak.
febr. 2
9:36
Rodostói Múzum: a két ország kultúráját összekötő híd (Spa Trend Online)
Megújult tárlattal várja a látogatókat hétfőtől a rodostói Rákóczi Múzeum; A kiállítás megnyitóján Hiller István oktatási és kulturális miniszter is jelen volt - közölte az isztambuli főkonzul.
febr. 2
10:48
Francia lovaggá ütötték Carrey-t és McGregort (Spa Trend Online)
A francia Művészet és Irodalom Lovagrendjének tagjává avatták Párizsban Jim Carreyt és Ewan McGregort.
febr. 2
11:06
Öt rendező debütál idén a játékfilmesek versenyében (Spa Trend Online)
Ma este Jancsó Miklós Oda az igazság című új filmjének bemutatójával megkezdődik a 41. Magyar Filmszemle a Place MOM Parkban. A Szigorúan mozi! jelmondat jegyében rendezett eseményen Garas Dezső felvételről idézett szavai nyitják meg ünnepélyesen az idei nagy seregszemlét.
febr. 2
11:16
Elkészült a We Are The World új változata (Metropol)
Több mint 75 zenész részvételével már fel is vették a We Are The World című dal új változatát, amely ezúttal Haiti megsegítésére csendül fel.
febr. 2
11:51
Magyar alkotók az osztrák filmszemlén (Metropol)
Pejó Róbert Látogatás című filmje nyitja az idei osztrák filmszemlét, s a seregszemle versenyprogramjában szerepel Jancsó Miklós Oda az igazság című alkotása - tájékoztatott Naszály György, a Magyar Filmszemle sajtófőnöke.
febr. 2
11:53
Asterix visszatér a filmvászonra (Metropol)
Visszatér a mozivászonra Asterix, a legyőzhetetlen gall; a film rendezője, egyben forgatókönyvírója Laurent Tirard lesz. A forgatás kezdetének és a bemutatónak az időpontja még nem ismert, mint ahogy a szereposztás sem.
febr. 2
14:24
Roma integráció - egy kicsit másképp (Spa Trend Online)
Újszerű kezdeményezéssel, drámapedagógiai módszerrel igyekszik segíteni a roma integrációt a tamási kistérségi társulás egy 2010-ben induló programja: Az élet színházában cigány fiatalok játsszák el az őket érő megkülönböztetést.
febr. 2
14:33
Francia lap méltatta Schilling Árpád cirkuszszínházát (Metropol)
Az új cirkusz irányzat legrangosabb európai oktatási központja, a Francia Cirkuszművészeti Központ (CNAC) idén a Franciaországban jól ismert Krétakör művészeti vezetőjét kérte fel a végzősök vizsgaelőadásának megrendezésére. A méltatott előadás magyarországi bemutatóinak dátumát is elolvashatja a cikkben.
febr. 2
14:42
Bartók Béla emlékére nyílt állandó kiállítás Törökországban (Spa Trend Online)
A kiállítás Bartók Béla emlékét azon a helyen idézi fel, ahol 1936-ban az ő útmutatásával indult meg a török népdalgyűjtés. A bemutatót a török és magyar kulturális miniszter nyitotta meg.
febr. 2
15:36
Rágógumi és sportcipő: nagy sikert aratott Schilling cirkuszszínháza (Spa Trend Online)
Egy teljes oldalon méltatta kedden Schilling Árpád legújabb rendezését a Libération című francia napilap.
febr. 2
16:21
Tíz film versenyez az Oscar-díjért (Metropol)
James Cameron Avatar című sci-fije és Kathryn Bigelow A bombák földjén című iraki háborús mozija kapta a legtöbb, kilenc-kilenc jelölést kedden az Amerikai Filmakadémia díjára.
febr. 2
17:18
Volt feleségével harcol az Oscarért James Cameron (Infostart)
Kilenc kategóriában jelölték az Avatart Oscar-díjra. Az Amerikai Filmakadémia március 7-i Los Angeles-i díjátadóján James Cameron ex-feleségének, Kathryn Bigelow filmjével és Quentin Tarantino alkotásával fog versenyezni.
febr. 2
17:24
Helyreállhat a filmtámogatási rendszer (Spa Trend Online)
A Népszava szerint a jövő hétfői parlamenti ülésnapon korrigálhatják a társasági adótörvényt, amely visszaállítja a filmtámogatáshoz kötődő adókedvezményt.
febr. 2
17:42
Naphosszat - egy próba titkai (Spa Trend Online)
Az eddig főként színészként ismert Kolovratnik Krisztián egy kaposvári színházi előadás próbafolyamatát helyezte a Naphosszat című első filmjének középpontjába.
febr. 2
18:48
Ma este kezdődik a 41. Magyar Filmszemle (Infostart)
Összesen 95 alkotás látható a versenyprogramban az este kezdődő 41. Magyar Filmszemlén. A rendezvényt Garas Dezső nyitja meg és több teremben is levetítik Jancsó Miklós Oda az igazság című alkotását.
febr. 2
19:27
Gergye Krisztián új bemutatója (Spa Trend Online)
Csütörtökön és pénteken látható a Tarfóban Gergye Krisztián Társulatának legújabb bemutatója, a Rorschach-teszt, mely a tudattalan, az álmok, a vágyak, és a mitológia képeinek világába kalauzol.
febr. 2
20:51
Ismeretlen Janus Pannonius-művet találtak Nápolyban (Infostart)
Eddig ismeretlen Janus Pannonius-művet publikálnak a Jelenkor februári számának mellékleteként.
febr. 2
21:27
Csemegék az Oscar világából (Metropol)
Az Amerikai Filmakadémia kedden jelentette be idei Oscar-jelöltjeit. A listából számos érdekesség kibogarászható, például, hogy a Fel! csupán a második animációs film, amelynek az Oscar-díj történetében sikerült bekerülnie a legjobb film kategória jelöltjei közé.
febr. 2
21:33
A bayreuth-i operaház is a világörökség része lehet (Spa Trend Online)
A világörökség részévé válhat a bayreuth-i Markgräfliches Opernhaus, Németország már be is nyújtotta az erről szóló kérvényt az ENSZ Nevelésügy, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) párizsi színhelyén.

Keresés