2010. július 1. csütörtök

júl. 1
6:33
A zenei élet sztárjai Győrött (Spa Trend Online)
Kocsis Zoltán zongoraművész, karnagy, Miklósa Erika operaénekes és Kovács János karnagy a következő évadban is fellép a Győri Filharmonikus Zenekarral a most záruló szezon közös fellépéseinek sikere nyomán - mondta a zenekar igazgatója a szerdai évadzáró sajtótájékoztatón.
júl. 1
6:35
Limlomvarázs (Spa Trend Online)
Aki látott valaha is kisgyereket játszani házi szeméttel, annak nem kell magyarázni, mi a gyermeki fantázia, s mi a gyermeki kreativitás.
júl. 1
6:51
Megjelent a Nils első nagylemeze (Spa Trend Online)
"Mindenkivégez" címmel megjelent a budapesti Nils zenekar bemutatkozó nagylemeze.
júl. 1
6:53
Bécsben elköszöntek Harangozó Gyulától (Spa Trend Online)
A bécsi Volksoperben kedd este ünnepi koncerttel köszönt el az osztrák táncvilág Harangozó Gyulától, aki öt évig sikerrel vezette a Staatsoper és a Volksoper közös balett-társulatát.
júl. 1
13:09
Rossz napok jönnek a Nemzeti Kulturális Alapra (Spa Trend Online)
Harsányi László a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) elnöke felmentését kérte Réthelyi Miklóstól, a kulturális alapot felügyelő nemzeti erőforrás miniszterétől. Harsányi pontosan azt kérte, közös megegyezéssel bontsák fel a szerződését a kinevezés visszavonásával együtt. A kormány múlt héten döntött arról, hogy a magyar kulturális szféra fő finanszírozójának számító NKA idei költségvetéséből 2…
júl. 1
13:27
Nyár a Lánchídnál - Idén Pesten (Spa Trend Online)
Idén kissé módosult elnevezéssel és helyszínen, Nyár a Lánchídnál címmel a pesti rakparton tartják meg a Budapesten már hagyományossá vált júliusi és augusztusi zenei hétvégéket.
júl. 1
13:45
Ritka fotók Elvisről (Spa Trend Online)
Több mint ötven éve készült, ám csak a közelmúltban felfedezett három Elvis-fotót állítanak ki első ízben a sztár gracelandi múzeumában.
júl. 1
14:03
Kétmilliárd egy Warhol-képért (Spa Trend Online)
Liz Taylor ibolya szemű Andy Warhol-portréja 6,7 millió fontért (2,3 milliárd forintért) cserélt gazdát szerdán a Christie's londoni árverésén.
júl. 1
14:05
Jubilál a pécsi Rockmaraton (Spa Trend Online)
Rekordszámú, több mint 150 fellépőt, köztük 16 külföldi együttest várnak a Dél-Dunántúl legnagyobb rockfesztiváljára, a július 5-én kezdődő tizedik pécsi Rockmaratonra.
júl. 1
14:21
Rekordot döntött az új vámpírrománc (Spa Trend Online)
Új éjféli bevételi rekordot állított fel a Napfogyatkozás című vámpírrománc az észak-amerikai piacon: a mozik előtt kígyózó sorokban várakozó nézők 30 millió dollárért (7 milliárd forintért) váltottak jegyet az Alkonyat-széria legújabb darabjának első vetítéseire.
júl. 1
17:03
Meryl Streep alakíthatja Margaret Thatchert a mozivásznon (Metropol)
A Margaret Thatcher brit miniszterelnök életéről szóló film címszerepéről tárgyal Mery Streep - értesült a Hollywood Reporter.
júl. 1
17:39
Meryl Streep mint Margaret Thatcher (Spa Trend Online)
A Margaret Thatcher brit miniszterelnök életéről szóló film címszerepéről tárgyal Mery Streep - értesült a Hollywood Reporter.
júl. 1
17:39
Pénteken indul a Karlovy Vary filmfesztivál (Metropol)
Mintegy 180 egész estét betöltő játékfilmet láthatnak az érdeklődők a 45. nemzetközi filmfesztiválon Karlovy Varyban, amely ünnepélyes keretek között pénteken este nyílik meg a híres nyugat-csehországi fürdővárosban.
júl. 1
18:33
Magyar versenyzők a montreaux-i dzsesszünnepen (Infostart)
Phil Collins koncertjével kezdődik csütörtökön este Svájcban a 44. Montreaux-i Jazz Fesztivál. Európa egyik legrangosabb könnyűzenei és dzsesszeseményén az idén többek közt Quincy Jones, Elvis Costello és Herbie Hancock is fellép. A rendezvényen a fiatal tehetségek versenyének ebben az évben is lesz magyar résztvevője.
júl. 1
21:33
Vámpírszerelem és belga Al Bundy a mozikban - heti premierek (Infostart)
Az Alkonyat című vámpíros szerelmi történet harmadik, Napfogyatkozás című epizódja, valamint egy tavaly Cannes-ban is díjazott belga vígjáték is szerepel a hét filmbemutatói között. A mozipremiereket Dudás Viktor, a Vox Mozimagazin főszerkesztője értékelte.
júl. 1
22:27
Gipszben próbál Bezerédi Zoltán (Metropol)
Begipszelt lábbal próbál Bezerédi Zoltán Szegeden; a Szabadtéri Játékok idei első előadásában a My Fair Lady-ben a színész Alfred Doolittle-t alakítja.

2010. július 2. péntek

júl. 2
6:33
Gubás Gabi brazil szambakirálynő a Coelho-darabban (Spa Trend Online)
Coelho-prózát istenkísértés színpadra adaptálni. A Thália Színház előadása sikerrel kísérti az istent. A Tizenegy perc című darab az évad egyik utolsó bemutatójaként dallal és tánccal vitte színre Mária, a brazil prostituált történetét. Az elismerő kritikák kiemelik Gubás Gabi teljesítményét Mária alakjának megformálásért.
júl. 2
6:51
Zenék a kastélyban (Spa Trend Online)
Szeptember közepéig csaknem harminc zenemű csendül fel az Esterházy-kastély dísztermében és zenetermében Fertődön (Eszterházán).
júl. 2
6:53
Növekszik a Balaton Sound (Spa Trend Online)
Az utóbbi hetekben fokozott érdeklődés kísérte a Zamárdi szabadstrandján július 8-től induló Heineken Balaton Sound fesztivált.
júl. 2
6:55
Győri üzenet (Spa Trend Online)
Mindig öröm, ha egy nagyváros óriásplakátokon mutatja meg önmagát. Győrt eddig nem épp a kulturális turizmus célpontjaként tartottuk számon.
júl. 2
6:57
Vértelen vámpírszerelem (Spa Trend Online)
Hallottuk, milyen hisztérikus, őrült ünnepléssel fogadták hívei Amerikában az Alkonyat című sorozat harmadik részét, a Napfogyatkozást.
júl. 2
7:09
Ritka Elvis-fotók kerültek elő (Spa Trend Online)
Több mint ötven éve készült, ám csak a közelmúltban felfedezett három Elvis-fotót állítanak ki első ízben a sztár gracelandi múzeumában.
júl. 2
8:03
Megkezdődött a VOLT (Metropol)
Magyar rocklegendákkal és szúnyogokkal kezdődött szerdán a soproni VOLT Fesztivál, a nagyszínpadon Deák Bill Gyula, az Edda, az Omega és a Tankcsapda lépett fel.
júl. 2
12:15
Andrew Garfield kapta Pókember szerepét (Metropol)
Andrew Garfield vette át Pókember szerepét Tobey Maguire-től a szuperhősfilm negyedik epizódjában. A Sony Pictures stúdió helyi idő szerint csütörtökön jelentette be, hogy a produkció forgatása decemberben kezdődik, és 2012. július 3-ra tűzték ki a premiert.
júl. 2
13:09
A fúvósok krémje Pécsett (Spa Trend Online)
Vasárnaptól rendezik meg Pécsett az Első Magyar Fúvószenei Nagydíjat, amelynek hét napja alatt csaknem kétezren lépnek fel.
júl. 2
13:27
Negyedszázados lett a 100 Tagú Cigányzenekar (Spa Trend Online)
A Margitszigeti Szabadtéri Színpad hagyományos szereplője a 100 Tagú Cigányzenekar, amely szombaton ünnepi műsort ad abból az alkalomból, hogy negyedszázada hozták létre az együttest.
júl. 2
13:29
Átalakul a Pókember (Spa Trend Online)
Andrew Garfield vette át Pókember szerepét Tobey Maguire-től a szuperhősfilm negyedik epizódjában.
júl. 2
13:45
Ghymes Fesztivál a Szent György-hegynél (Infostart)
Ghymes-koncert, anyaországbéli és határon túli népzenei együttesek fellépései, valamint a Forrás Színház előadásai is szerepelnek a ma kezdődő Ghymes Fesztivál programjában. A péntektől vasárnapig tartó rendezvényt idén új helyszínen, a Balaton-felvidéki Szent György-hegy lábánál rendezik meg Tapolcán és Hegymagason.
júl. 2
13:45
Shakespeare-t visznek lakótelepre és falvakba (Spa Trend Online)
Ma kezdi meg 47. évadát a Gyulai Várszínház. A fürdővárosba idén is hagyományosan összművészeti fesztivállal várják az érdeklődőket: az előadások mellett lesznek táncprodukciók, filmvetítések, koncertek, kiállítások és gasztronómiai bemutatók is. A VI. Shakespeare-fesztivál keretében most először visznek el színházi produkciót lakótelepre és a Gyula környéki falvakba.
júl. 2
13:47
Shakespeare Gyulán (Spa Trend Online)
Kéthetes nemzetközi Shakespeare Fesztivál kezdődik hétfőn Gyulán; a hatodik alkalommal megrendezett mustrára német, angol, amerikai, sőt zimbabwei produkciók is érkeznek - mondta el a szervező Gyulai Várszínház direktora az MTI-nek.
júl. 2
18:15
Nicolas Sarkozy hirtelen halálával kezdődik az új regény (Infostart)
Meghalt az elnök - ezzel a címmel jelent meg a héten Pierre Maraval francia író legújabb regénye, amely borítóján az egyik legolvasottabb politikai magazin, a L'Express címlapját idézi: Nicolas Sarkozy fotója felett azonban a magazin neve helyett a gyorshír felirat olvasható, alatta pedig az, hogy Franciaország sokkos állapotban.
júl. 2
20:03
Megnyílt a 45. nemzetközi filmfesztivál Karlovy Varyban (Metropol)
A Crazy Heart című, Scott Cooper rendező jegyezte amerikai film vetítésével péntek este ünnepélyesen megnyílt a 45. nemzetközi filmfesztivál Karlovy Varyban.

2010. július 3. szombat

júl. 3
7:45
"Ha utálják a filmem, megölöm magam!" (Spa Trend Online)
Woody Allen a párizsi filmfesztivál csütörtöki megnyitóján "súlyos következményekkel" fenyegette meg a párizsi közönséget, ha nem fogják szeretni legújabb produkcióját.
júl. 3
7:47
Mihalkov és Jude Low díja (Spa Trend Online)
Ma este Jeff Bridges idéi Oscar-díjas alakítását élvezheti a nyitógála közönsége a 45. Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztiválon. Magyar film nincs a versenyben, az osztrák-magyar-svájci koprodukcióban készült Látogatás képviseli a hazai színeket az egyik szekció programjában. A híres cseh fürdővárosba eljön Jude Low és Nyikita Mihalkov, mindketten díjat vesznek át.
júl. 3
7:49
Hírek a szabad világból (Spa Trend Online)
A Kultúrpart (kulturpart.hu) tényleg megérdemel egy vaskos dicséretet. A világhálón tenyésző mind számosabb kulturális vagy erősen kulturálisnak látszó weblapok mellett vagy helyett olyan, amelyre érdemes odafigyelni.
júl. 3
7:51
Vigyázz, kész, Cruise! (Spa Trend Online)
Tom Cruise (48) fejében nincs zavar, pontosan tudja, mi a különbség a műfajok között és eszerint súlyozza a sokat mondó testbeszédet, megjelenést és metakommunikációt. Művészfilm-interjúhoz öltönyt-nyakkendőt, komoly képet, szakmát, hátteret, míves mondatokat tálal, az akció-beszélgetéshez farmeringet, farmert, magánéletet és humort. Csak áttörhetetlen mosolyát adagolja válogatás nélkül és két…
júl. 3
8:03
Széchenyire emlékezik a MúzeumCafé (Spa Trend Online)
Az Év magazinja díjjal kitüntetett múzeumi magazinján Széchenyi Istvánnal szerepel.
júl. 3
14:57
Drámai változás várható az olasz turizmusban (Infostart)
Tenger vagy múzeum? - teszik fel maguknak a kérdést az Olaszországban nyaraló turisták, és felmérések szerint egyre többen választják inkább a kultúrát, mint a napozást. Teljes fordulat következhet be: nem a napfényért és a tengerért mennek majd Itáliába a turisták, hanem elsősorban a kulturális kínálat miatt.
júl. 3
15:33
Elhunyt Feledy Gyula (Infostart)
Hosszú betegség után, 82 éves korában szombaton elhunyt Feledy Gyula, Kossuth-díjas grafikus, festő, Miskolc díszpolgára - tájékoztatta a helyi önkormányzat szóvivője az MTI-t.
júl. 3
18:15
Tizennégy színházi előadás a Vidor Fesztiválon (Spa Trend Online)
Véglegesítették a szervezők a Vidor Fesztivál színházi versenyprogramját: a nyíregyházi mustrán augusztus 27. és szeptember 4. között tizennégy előadást láthat a közönség - közölte Kojsza Linda, a Móricz Zsigmond Színház sajtóreferense az MTI-vel.
júl. 3
20:21
A festéket lemossák, de az élmény megmarad (Spa Trend Online)
Ma nyitotta kapuit az első hazai streetart fesztivál a Nyugati pályaudvar parkolójában. Négy csapat 200 négyzetméter aszfalton készít háromdimenziós alkotásokat. A rendezvény csúcspontja holnap délután várható, ugyanis addigra készülnek el a művészek a festményekkel.

2010. július 4. vasárnap

júl. 4
12:51
Utcaszínházi fesztivál Nyírbátorban (Spa Trend Online)
Hazai és külföldi színészek, bábosok, zsonglőrök, akrobaták, énekesek és táncosok szórakoztatják a közönséget a 18. Szárnyas Sárkány Hete Nemzetközi Utcaszínházi Fesztiválon július 9-én és 10-én Nyírbátorban.
júl. 4
15:33
Véget ért a VOLT (Metropol)
Vasárnap véget ért a tizennyolcadik VOLT Fesztivál, és a korábbi évekkel ellentétben idén nem esett az eső. A fesztiválozók egy része már hajnalban összecsomagolt, és felmálházva elindult a soproni vasútállomásra, hogy az első vonattal hazautazzanak. Persze sokan az utolsó perceket is kihasználták a bulizásra, és amíg zene volt, nem pihentek.
júl. 4
15:51
A múltat és a jövőt idézi az Air (Metropol)
A második napon lépett fel különleges atmoszférájú, egyszerre múltidéző és futurisztikus zenét játszó francia duó, az Air. Nicolas Godinnel és Jean-Benoît Dunckellel beszélgettünk.
júl. 4
15:53
Robbanhat a Rolling Stones (Metropol)
A banda gitárosa, Keith Richards most elkészült könyve az első értesülések szerint enyhén szólva nem kíméli Sir Mick Jaggert, az együttes frontemberét.
júl. 4
18:33
Budapest Európa Hollywoodja (Spa Trend Online)
Európa Hollywoodja a Duna mentén Budapest, amelynek jobban megy, ha az eredeti Hollywood Kaliforniában gazdasági nehézségekkel küzd - írta a hét végén a The New York Times.
júl. 4
18:33
Hollywood a Duna mentén (Metropol)
Európa Hollywoodja a Duna mentén Budapest, amelynek jobban megy, ha az eredeti Hollywood Kaliforniában gazdasági nehézségekkel küzd, írta a hét végén a The New York Times.
júl. 4
20:21
Hollywood nyárra Párizsba költözik (Spa Trend Online)
A külföldi filmeknek bevezetett húsz százalékos adókedvezmény miatt Párizsban készül idén nyáron több hollywoodi produkció, köztük Martin Scorsese legújabb filmje, amelyet eredetileg Budapesten terveztek forgatni.
júl. 4
22:45
Csaknem nyolcvanezer látogató a VOLT-on (Spa Trend Online)
A Kispál és a Borz koncertjével búcsúzott szombaton a soproni közönségtől a Volt fesztivál, amelynek idén több mint 79 ezer látogatója volt.

2010. július 5. hétfő

júl. 5
6:51
Navracsics felügyelete álá kerül a Balassi Intézet (Spa Trend Online)
A magyar kulturális intézeteket is felügyelő Balassi Intézet a kulturális kormányzattól a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium alá kerül, erről dönt a kormány a következő ülésén. Lapunk úgy tudja, az intézmény igazgatója Hatos Pál történész lesz. Az már biztos, hogy a nemzeti rendezvények megvalósításáért és kommunikációjáért is Navracsics felel majd.

Keresés