2010. december 1. szerda

dec. 1
7:03
Kit érdekelnek a kortársak? (Spa Trend Online)
Úgy tűnik, az eddigi igazgató mellett a viszonylag ismeretlen Molnár Mária indul csupán a Műcsarnok főigazgatói pozíciójáért. Nem tudni, kik döntenek a pályázatokról. A Műcsarnok finanszírozása harmadával csökkent az elmúlt évek során, az új kulturális kormányzatnak nincs publikus elképzelése a kortárs képzőművészet legjelentősebb intézményéről.
dec. 1
7:05
Popper-parádé (Spa Trend Online)
Popper Péter nem volt szobatudós. Nem száraz nyársat nyeltséggel elmélkedett, fanyar humorral, szeretetteljes bölcsességgel meg tudta osztani tapasztalatait tévé nézőkkel, újságolvasókkal, könyvei is népszerűek voltak.
dec. 1
7:07
Zeneiskolások szólista szerepben (Spa Trend Online)
Hét kiválasztott tehetséges zeneiskolás gyerek volt a főszereplője hétfő este a Budapesti Fesztivál Zenekar elegáns gálakoncertjének, az egyik Erzsébet körúti szálloda báltermében. A zenekar tagjaiból alakult zsűri által kiválasztott gyerekek egy estére a világhírű együttes szólistái lehettek.
dec. 1
11:15
Rendkívüli társulati ülés a Nemzetiben (Spa Trend Online)
Rendkívüli, zártkörű társulati ülést tartottak tegnap a Nemzeti Színházban.
dec. 1
12:45
Szörényi Hattyúdala nem jelent végleges búcsút (Metropol)
„Az a fajta hattyú vagyok, aki az utolsó Little Richard-sikoly után nem akar meghalni” - mondta Szörényi Levente az MTI-nek adott interjúban; a zenész december 28-án Hattyúdal címmel utoljára ad nagyszabású szólókoncertet a Papp László Budapest Sportarénában.
dec. 1
15:09
Feloszlott a Noir Désir francia rockzenekar (Metropol)
Feloszlott a Noir Désir együttes, amely húsz éven át, a frontember Bertrand Cantat börtönbüntetését megelőzően a francia alternatív rock egyik legmeghatározóbb zenekara volt.
dec. 1
15:36
A Kárpát-medence egyik legnagyobb bronz kincsleletére bukkantak Szabolcsban (Infostart)
Az ország legnagyobb területű régészeti lelőhelyét tárták fel Nyíregyháza orosi városrészének határában. Bene János, a Jósa András Múzeum igazgatója közölte: a muzeológusok a Kárpát-medence egyik legnagyobb bronz kincsleletére bukkantak a területen.
dec. 1
16:30
Elhunyt a költőzseni fia (Infostart)
Az InfoRádió értesülése szerint életének 55. évében az angliai Portsmouth-ban elhunyt Faludy András, a költő Faludy György fia.
dec. 1
20:42
Dux: készül az új felsőoktatási törvény (Infostart)
Az új felsőoktatási törvényt a tervek szerint már januárban elfogadhatja a kormányülés, s a végső szövegezés után még a nyári szünet előtt elfogadhatja a Parlament - mondta el a felsőoktatás változásairól tartott szegedi előadása előtt Dux László, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium felsőoktatásért felelős helyettes államtitkára.
dec. 1
20:51
Angliában elhunyt Faludy György fia (Metropol)
Súlyos betegség után, Angliában elhunyt Faludy András, Faludy György néhai költő, író és műfordító fia.

2010. december 2. csütörtök

dec. 2
6:45
A kis Mozart a nagy operaszínpadon (Spa Trend Online)
Még két alkalommal vezényel a Magyar Állami Operaház zenekari árkában Fischer Ádám, aki rövid ideig töltötte be a főzeneigazgatói posztot. December első felében búcsúzik, méghozzá magyarországi ősbemutatóval, Mozart kamaszkori ünnepi színjátékával, az Ascanio Albával. Eredetileg Mannheimben mutatta be átütő sikerrel.
dec. 2
6:47
Valóban szép lenne...? (Spa Trend Online)
Ritkán kerül a hazai mozikba olyan tünékeny, szomorkás, csendes film, mint amilyen a dél-koreai Poézis.
dec. 2
6:49
Nemzet és Művészet (Spa Trend Online)
Egy hét alatt 5.500-an nézték meg a Magyar Nemzeti Galériában a Munkácsy-trilógiát, egy hónap alatt csak fele ennyien voltak kíváncsiak a múzeum másik, Nemzet és művészet című tárlatára.
dec. 2
7:03
Folytatódik Aczél Endre történelmi sorozata (Spa Trend Online)
A neves újságíró, Aczél Endre rádiós sorozata, az Acélsodrony könyv alakban is hozzáférhető. Az első, a hatvanas éveket bemutató kötet után, most itt a következő évtized, a hetvenes évek krónikája. A 60-as éveket egyfajta patina vonja be, egy csomó elfeledett illúzió, a hetvenes években már kopogtat a globális válság.
dec. 2
8:15
Egy hét alatt ötezer ötszázan keresték fel Munkácsy Krisztus-trilógiáját (Spa Trend Online)
Ötezer ötszázan látták eddig Munkácsy Mihály Krisztus-trilógiáját Budapesten, a Magyar Nemzeti Galériában. A képek november 23. óta láthatóak a fővárosban.
dec. 2
8:33
Szótárcsere, könyvvásár (Metropol)
Ötödik alkalommal hirdet szótárcsere-akciót az Akadémiai Kiadó a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban – céljuk az, hogy korábbi kiadások helyett mindenki polcára a legfrissebb, legaktuálisabb kötetek kerülhessenek angol és német szótárakból, illetve a magyar szinonimaszótárból.
dec. 2
10:42
Nincs pénz a kaposvári színház felújítására (Metropol)
Nem hogy a színház-rekonstrukció befejezésére, de immár az elkezdésére sincs remény jövőre. A kaposvári teátrum épülete nem újul meg a százéves jubileumra, költségvetési forrásból legalábbis aligha.
dec. 2
11:36
Dolcsegabána a Komédiumban (Metropol)
Horváth Péter új darabjában a negyvenes nők gondjairól és örömeiről mesél a tőle megszokott fanyar humorral és mély empátiával.
dec. 2
12:12
Grammy-díj: Eminem tíz jelölést kapott (Metropol)
Tíz évvel első Grammy-jelölése után Eminem ismét régi fényében ragyog: Recovery című albumával a közönség és a szakma szeretetét is visszahódította, ezt tükrözi tíz Grammy-jelölése is, amellyel idén a rapper vezeti a rangos zenei díjra jelöltek listáját.
dec. 2
13:12
125 éve eszünk dobostortát (Infostart)
A dobostorta 125 éves, ebből az alkalomból a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban kiállítás mutatja be a sütemény és megalkotója, Dobos C. József életét és munkásságát. Csapó Katalin muzeológus, a kiállítás kurátora elmondta: a különlegességet az édes vajkrém jelentette.
dec. 2
14:18
Cirque du Soleil: a Saltimbanco Budapesten (Metropol)
December 8-án tartja a Saltimbanco című showműsor első előadását a Cirque du Soleil a Papp László Budapest Sportarénában.
dec. 2
16:06
Angelina Jolie védelmébe vette készülő filmjét (Metropol)
Visszautasította a délszláv háború bosnyák női, megerőszakolt áldozatainak ismételt bírálatát párizsi sajtótájékoztatóján Angelina Jolie, aki rendezőként első filmjét forgatta.
dec. 2
17:36
Nem találtak szponzort a Colosseum felújítására (Metropol)
Túl régi, túl költséges, túl kockázatos - talán ezért zárult eredménytelenül a Colosseum magánpénzből való felújítására kiírt nemzetközi pályázat.
dec. 2
19:42
A királynőt megríkatta a Narnia-filmek legújabb epizódja (Metropol)
Úgy tűnik, őfelsége, II. Erzsébet angol királynő odavan a Narnia-filmekért, a legújabb epizód végén még könnyeket is ejtett.

2010. december 3. péntek

dec. 3
6:48
Maszk a színészek védelmében (Spa Trend Online)
Megfogalmazta javaslatait a változás előtt álló előadóművészeti törvénnyel kapcsolatban a hazai színészeket tömörítő szakmai szervezet a Maszk. A diplomás színészek védelmén kívül szabályoznák a szakképzést a túlszaporodott színésztanodák kárára.
dec. 3
7:06
Kiszámíthatóságot kérnek a fesztiválok (Spa Trend Online)
Kedvezményeket, tervezhetőséget, valamint közép-, és hosszú távú fesztiválstratégia kialakítását kértek a hazai rendezvények képviselői a kormánytól tegnap a kulturális és sajtóbizottság ülésén. A meghívott felszólalók közt többen a legnagyobb problémának a kiszámíthatóság hiányát nevezték meg.
dec. 3
7:08
A cenzúra elfogadása (Spa Trend Online)
Alföldi Róbert, a Nemzeti Színház igazgatója ellen hónapok óta tart a politikai hecckampány. A jobbik saját arculatépítéséként, minden héten kitalál valamit, hogy a témát felszínen tartsa, hol a Parlamentben interpellál, hol a színház előtt tüntet.
dec. 3
7:10
Ünnepel a Móra Kiadó (Spa Trend Online)
Hatvan éves a talán legismertebb és legelismertebb gyermek- és ifjúsági kiadó, a Móra. De cseppet sem látszik rajta, hogy közeledik a nyugdíjkorhatárhoz, hiszen eszében sincs pihenni, idén 171 könyvcímet jelentetett meg, amely közül kereken száz újdonság. Az ünnep alkalmából az Uránia Nemzeti Filmszínházban adták át tegnap Lackfi Jánosnak és Rigó Bélának a Janikovszky Éva-díjat.
dec. 3
7:12
"Mi most magunkat sajnáljuk" (Spa Trend Online)
Szőcs Artur a Period című darabot rendezi a Vígszínház hátsó színpadán a bemutatót december 19-én tartják. A produkció a középkorú generáció jelenlegi helyzetéről szól. Meg arról, hogy soha nem beszélünk meg semmit idejében.
dec. 3
9:30
Többet olvasunk és többet internetezünk (Metropol)
Javuló tendenciát mutat a nem olvasók aránya. A magyarok kedvenc írója még mindig Jókai Mór. A fiatalok nagy többsége inkább a könnyű szórakozást keresi.
dec. 3
9:32
Twilight: Nikki Reed (Metropol)
Kapható DVD-n a harmadik Alkonyat-film, a Napfogyatkozás: a film Rosalie-ja nagyon élvezi a sikert, amelyet a Twilight-saga hoz neki – és szeretne abból minél többet kihozni. Játék!
dec. 3
11:36
Sikeres műtéten esett át Aretha Franklin (Metropol)
Aretha Franklin, a soul királynője sikeres műtéten esett át, és ezért az érte imádkozóknak is köszönetét küldte.
dec. 3
15:12
Hangyák a kereszten (Metropol)
Egy washingtoni galéria tiltakozásul éjjel nappal vetíti azt a videofilmet, amelyet a Smithsonian Intézet politikai nyomásra a héten eltávolított egy kiállításáról.
dec. 3
16:30
A karácsony átírta a Bookline toplistáját (Infostart)
A Bookline novemberi toplistájának élmezőnyében az első két helyet leszámítva új könyvek szerepelnek, köztük például egy gyermekvers-kötet is - mondta a társaság marketingigazgatója. Méth Barbara hozzátette: az ünnepek közeledtével a gyermekkönyvek mellett egyre több fogy a közéleti személyekhez köthető kötetekből is.
dec. 3
19:06
Leteszi a cigit a 107 éves színész (Metropol)
A német és osztrák operett legendás alakjaként tisztelt Johannes Heesters 106 éves korára döntött úgy, hogy végleg leteszi a cigarettát.
dec. 3
21:12
Kiosztották a Prima Primissima Díjakat (Spa Trend Online)
A Prima Primissima Díj kategória-győztesei tegnap hetedik alkalommal vehették át kitüntetéseiket. A helyszín a tavalyi évhez hasonlóan a Művészetek Palotája volt. A Prima Primissima Díjat és az azonos nevű alapítványt 2003 nyarán alapította Demján Sándor, a TriGránit Rt. elnöke a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) elnökségének közreműködésével.
dec. 3
21:12
A Lipóton forog a Tanár úr kérem (Metropol)
Tíz nap alatt, mindössze 30 millió forintból forog Mátyássy Áron új filmje, a Tanár úr kérem az egykori elmegyógyintézet, az OPNI falai között. A mozgókép sajátos módon ötvözi Karinthy Frigyes két remekművét, az Utazás a koponyám körül és a Tanár úr kérem című regényeket.
dec. 3
21:36
Átadták a Prima Primissima Díjakat: a díjazottak listája (Infostart)
Átadták a tíz kategóriában meghirdetett Prima Primissima Díjakat pénteken este Budapesten, a Művészetek Palotájában.
dec. 3
21:48
Átadták a Prima Primissima Díjakat (Metropol)
Átadták a tíz kategóriában meghirdetett Prima Primissima Díjakat pénteken este Budapesten, a Művészetek Palotájában. Kiemelkedő teljesítményükért a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport képviselői nyolcadik alkalommal részesültek elismerésben a vállalkozók napján.
dec. 3
21:54
"Rájöttem, hogy Karinthy egyáltalán nem ifjúsági író" (Infostart)
Tíz nap alatt, mindössze 30 millió forintból forog Mátyássy Áron új filmje, a Tanár úr kérem az egykori elmegyógyintézet, az OPNI falai között. A mozgókép sajátos módon ötvözi Karinthy Frigyes két remekművét, az Utazás a koponyám körül és a Tanár úr kérem című regényeket.

2010. december 4. szombat

dec. 4
6:48
Húsz dal gyerekeknek és felnőtteknek (Spa Trend Online)
Ezekben a napokban Presser Gábor elérhetetlen. A Pesti Színházban megállás nélkül folynak a Túl a Maszat-hegyen próbái, Presser ott van az első pillanattól az utolsóig. Egy hét múlva itt a bemutató, s ő még mindig csiszol, még mindig tökéletesít, még mindig igazít valamit a dalokon és előadójukon.
dec. 4
6:50
Jövőbelátó készülék a Pest Megyei Múzeumban (Spa Trend Online)
A Pest Megyei Múzeumok Igazgatósága (PMMI) nemrég sajtótájékoztatón ismertette, hogy a megszüntetett Kulturális Örökségvédelmi Szakszolgálat (KÖSZ) utódjától, a Nemzeti Örökségvédelmi Központtól néhány hete megkapott régészeti leletetekből kiderült, hogy szakszerűtlenül és hiányosan dolgozta fel azokat a KÖSZ. A PMMI azonban már augusztusban 93 milliós szerződést kötött a KÖSZ utódjával többek…
dec. 4
6:52
Szakmai garancia nekünk (Spa Trend Online)
Rakjunk rendet a fesztiváljaink között: a támogatás mértéke kapcsolódjon össze a fesztivál minőségével.
dec. 4
11:18
Laibach Budapesten (Metropol)
Budapestet is érinti a fennállása 30. évfordulóját ünneplő turnéján a szlovén Laibach; a kultikus csapat december 10-i koncertjéhez az A38-on egy kiállítás és egy performansz is kapcsolódik.
dec. 4
21:48
Polanski nyerte a legjobb rendezés díját Tallinnban (Metropol)
Roman Polanski Szellemíró című politikai krimijének ítélték oda a legjobb rendezésért járó díjat szombaton az Európai Filmakadémia (EFA) idei díjkiosztóján.

2010. december 5. vasárnap

dec. 5
9:00
A minimális sebességét szabná meg a HÖOK (Infostart)
Nem a lehetséges vizsgák számát határozná meg, hanem a tanulmányok előrehaladásának minimális sebességét szabná meg a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája. Körösparti Péter a HÖOK elnöke azt mondta: hogy egy 180 kredites képzés esetén, aki két félév alatt nem tud legalább 30 kreditet teljesíteni, annak szűnjön meg a hallgatói jogviszonya.
dec. 5
9:18
Polanski nem mehetett el Tallinnba, de nyert (Infostart)
Roman Polanski nyerte a legjobb rendezés díját az Európai Filmakadémia idei díjkiosztóján. A tallinni gálán a Robert Harris bestseller könyve alapján Németországban forgatott The Ghost Writer vitte el a legjobb filmzenének, forgatókönyvnek és díszletnek járó díjakat is. A Pierce Brosnan és Ewan McGregor főszereplésével készült Szellemírót, amely Tallinnban hét kategóriában is jelölt volt, már a…
dec. 5
11:18
Újraindul a Metro-Goldwyn-Mayer (Metropol)
Folytatódik a válságkezelés Hollywoodban; a Ponyvaregénnyel világhírt szerzett Miramax stúdiót arab befektetők veszik át, a csődvédelembe vonult Metro-Goldwyn-Mayer hitelezői pedig megállapodtak az újrakezdésről.
dec. 5
19:06
Mozikba kerülhet Mel Gibson hónapok óta jegelt filmje (Metropol)
Mozikba kerül jövőre Mel Gibson The Beaver (A hód) című filmje, amelynek bemutatását a hollywoodi sztár magánéleti botrányai miatt jegelte a stúdió.
dec. 5
20:36
Aranyhaj legyőzte Harry Pottert az amerikai mozikban (Metropol)
Az Aranyhaj és a nagy gubanc című Disney-mese átvette a hétvégi mozis toplista vezető helyét a Harry Potter és a Halál ereklyéi I. rész című filmtől Észak-Amerikában.

Keresés