2010. február 24. szerda

febr. 24
1:00
Műemlékké nyilvánították az Abbey Road-i zenestúdiót (Népszava)
Műemlékké nyilvánította a legendás londoni Abbey Road-i zenestúdiót a brit kulturális miniszter, ezzel egyelőre elhárította a vészt, hogy jelentős változtatásokat hajtsanak végre az épületen, amelynek megőrzése érdekében szinte egész Nagy-Britannia és számos híresség megmozdult.
febr. 24
2:27
Elvonókúrán Charlie Sheen (HVG)
Önként rehabilitációs intézetbe vonult kedden Charlie Sheen amerikai színész. Döntése miatt egy időre felfüggesztik a Két pasi - meg egy kicsi című sorozat forgatását - közölte a sztár szóvivője.
febr. 24
6:42
Tévénéző (Népszava)
Az ember vagy utazik, vagy tévét néz arról, hogy mások utaznak. Ez utóbbi olykor a sárga irigységgel társul, ami persze nem személyes érzelem, inkább hasonlít az erős vágyakozásra, ami természetes is. Ám az sem mindegy, hogy amikor éppen nem utazik az ember, akkor melyik csatornával nem teszi ezt.
febr. 24
7:15
Írózsenik kínos botrányai: amiről eddig mindenki hallgatott (HVG)
Az irodalomtörténetek, memoárok általában tapintatosan hallgatnak a nagy írók kínos botrányairól, kellemetlen szokásairól. Egy amerikai irodalmár több tucat világhírű írót mutat be olyan oldalukról, ahogy még nemigen láthatta őket senki.
febr. 24
7:33
Hová tette a fejét: mégis házasságtörő volt Boleyn Anna? (ma.hu)
Nem volt hamis a házasságtörés vádja, amelynek alapján VIII. Henrik angol király halálra ítéltette második feleségét, Boleyn Annát - állítja a királyné egy most megjelenő életrajza, amelyet kedden ismertetett a The Guadian című brit napilap internetes kiadása (guardian.co.uk).
febr. 24
7:36
A zöld tinta kiapadt... (huszadikszazad.hu)
[1936. november] Hát a nekrológommal mi lesz? Írnod kell, szerencsétlen, és én kárörömmel figyellek majd a sír páholyából, ahogy erőlködsz...
febr. 24
8:27
That saturday: megfilmesítik a csernobili katasztrófát (ma.hu)
A csernobili atomkatasztrófával a háttérben egy szerelmi történetet ábrázoló játékfilm készül nemzetközi koprodukcióban a reaktor felrobbanásának 25. évfordulójára, 2011-re.
febr. 24
8:30
Babits Mihály - Kosztolányi (huszadikszazad.hu)
[1936. november] Utolsó versei, melyek a magyar költészet csúcs-alkotásaihoz sorakoznak, mindenkinek a saját haláláról énekelnek...
febr. 24
8:45
A katolikusok nem mondanak le az iskolai finanszírozásról (orientpress)
A Magyar Köztársaság Kormánya részéről az interneten keresztül hozzáférhetővé tett anyagok alapján az MKPK Gazdasági Bizottsága február 22-én közleményt és Püspöki Konferenciánkhoz szóló felhívást tett közzé, amelyben számszerűleg is megjelöli, hogy tanulónként milyen jelentős összeggel marad el az elmúlt évekre vonatkozó állami finanszírozás az egyházi iskolákban a többi iskolák…
febr. 24
9:15
Az elvont magyar sci-fi zeneszerzője új lemezzel jelentkezik (Napvilág)
Február 25-én A Columbus Jazzclub hajón mutatja be új nagylemezét a Dav, azaz Szesztay Dávid zenekara. A nyáron felvett, Point of View című albumukat Kardos Dániel társaságában tárják a nagyérdemű elé, aki szintén új lemezét hivatott prezentálni az este folyamán, méghozzá Dresch Mihály segédletével.
febr. 24
9:21
Varga Katalin balladája: csütörtöktől a mozikban a film (ma.hu)
A magyarországi mozik csütörtöktől játsszák a hazánkban élő brit rendező, Peter Strickland Varga Katalin balladája című filmjét, amely a tavalyi Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon Ezüst Medve-díjat kapott hangtechnikai munkájáért.
febr. 24
9:24
Szerelmi játékfilm csernobili háttérrel (Népszava)
A csernobili atomkatasztrófával a háttérben egy szerelmi történetet ábrázoló játékfilm készül nemzetközi koprodukcióban a reaktor felrobbanásának 25. évfordulójára, 2011-re.
febr. 24
9:24
Gellért Oszkár - Kosztolányi Dezsőhöz (huszadikszazad.hu)
[1936. november] Mint tépett-szaggatott koszorúnak Marokba-gyűrt s marcangolt szirmait...
febr. 24
9:42
Csak néztünk! Ez a 3 magyar srác volt a legnépszerűbb 1990-ben (Zene.hu)
Folytatjuk rovatunkat, amelyben már éppen kamaszkorú előadókat és zenekarokat mutatunk be. A mostani fiúcsapat már nem létezik, azonban egykor lányok százait bolondították magukba a srácok. [Dátum: 2010.07.03. 17:35]
febr. 24
9:45
A betűk művészete – egy kalligráfus csoport munkája (nyest.hu)
Volt idő, amikor a betűfaragás művészetnek számított – amikor nemcsak a mondanivaló, hanem a forma szépsége is mérvadó volt. Ezt a kort igyekszik feleleveníteni egy vietnami művészcsoport őseinek írására, a nomra alapozva.
febr. 24
9:57
Benkóék meghódították Moszkvát (Inforádió)
A Benkó Dixieland Band két nagysikerű koncertet adott Moszkvában, ahol 1974 óta első ízben lépett fel.
febr. 24
9:57
Képzőművészeti díjat alapít a Lossonczy-hagyaték őrzője (orientpress)
A tavaly év végén, 105 éves korában elhunyt festőművész, Lossonczy Tamás felesége Pál Éda a művészről elnevezett képzőművészeti díjat alapít, mellyel minden évben egy kiemelkedő teljesítményt nyújtó grafika szakos egyetemi hallgatót jutalmaznak majd - tájékoztatott a MissionArt Galéria társtulajdonosa, Kishonthy Zsolt.
febr. 24
9:57
Cseh Tamás francia kiadású lemezeit is őrzi egy szolnoki rajongója (ma.hu)
Selmeczi Levente, a most 56 éves szolnoki nyomdai fényképész 1977 őszén hallotta először Cseh Tamást énekelni, és az élmény hatására szinte egy szemvillantás alatt rajongójává vált a 2009 augusztusában elhunyt művésznek. Az iránta érzett lelkesedés magával hozta a gyűjtőszenvedélyt is, és attól kezdve folyamatosan kutatta itthon és külföldön megjelent hanghordozóit.
febr. 24
10:18
Funky-pop-jazz hegedűn a Peet Projecttől (Zene.hu)
Ferencz Péterrel, a Peet Project frontemberével beszélgettünk a Pink Spirit című új album megjelenése kapcsán, melyet a BeagleBeat ad ki. [Dátum: 2010.03.02. 23:34]
febr. 24
10:20
Papadimitriu Athina Pécsett is az Érintésekre koncentrál (Zene.hu)
A első tavaszi hónap első napján lép fel a művésznő társával Kutik Rezsővel Pécsett, ahova ezen az estén garantáltan beköltözik a latin hangulat. [Dátum: 2010.02.24. 10:06]
febr. 24
10:33
Dombormű készült a Fehér Gárda mozgalom egyik kivégzett vezetőjéről (ma.hu)
Domborművet készített az egykori Fehér Gárda mozgalom egyik kivégzett vezetőjéről, Kovács Istvánról Héjja Antal fafaragó; az alkotást a művész csütörtökön, a kommunizmus áldozatainak emléknapján adja át a hódmezővásárhelyi Emlékpont Múzeumnak - közölte Medgyesi Konstantin, az intézmény sajtóreferense az MTI-vel.
febr. 24
10:36
Radnóti Miklós - Ének a halálról (huszadikszazad.hu)
[1936. november] (Kosztolányi Dezső temetésén)
febr. 24
10:39
57103 km, Mumbai (tinylittlebigthing)
Nem tudom pontosan, mi alapján ébredünk, mert ugye ablak az nincs. Van helyette motoszkálás az ágy alatt. Lehet, hogy ez segít a felkelésben. Az első alkalommal kiszúrt kajáldába mentünk reggelizni. Úgy tűnik, hogy ragaszkodunk azokhoz az éttermekhez, amelyekben először eszünk, vagy lehet, hogy csak az ősi kínai mondás irányítja tetteinket, miszerint „Ami nem romlott el, azt nem kell…
febr. 24
10:51
Yamato - a japán dobosok ismét Budapesten (orientpress)
A mindig teltház előtt játszó Yamato frenetikus dobpergető társulata új előadásával új színben új díszlettel és új varázslattal 2010. április végén újra Budapesten lép fel. Idén a 'Matsuri Fiesta!'-val készülnek.
febr. 24
11:09
Királynői koncerttel kezdődik a március a Budapesti Vonósoknál (orientpress)
A londoni The Times által Európa legjobb kamarazenekarai közé sorolt Budapesti Vonósok a világhírű operaénekessel, Rost Andreával lép színpadra március 1-jén, hétfőn este fél nyolckor a Corinthia Grand Hotel Royal Báltermében.
febr. 24
11:21
A formák mint hangjegyek - Gáyor Tibor képzőművész kiállítása (Napvilág)
A staccato szó zenei kifejezés, amely az előadás módjára utal: minden hangot röviden és elkülönítve kell játszani. Gáyor Tibor ezt a zenei kifejezést ültette át a festészetbe, fordította le a képzőművészet nyelvére: a képein megjelenített elemek pont olyanok, mintha különálló hangokat látnánk, melyek együttesen alkotnak valamiféle csodálatos zenét.
febr. 24
11:30
Sikátorok - Ungheria (huszadikszazad.hu)
[1936. november] Álmaim, nosztalgiáim idevezetnek, amikor először megláttam egy sikátoros kis olasz hegyivárost, életem legnagyobb eksztázisát éltem át...
febr. 24
11:42
57135 km, Mumbai (tinylittlebigthing)
Nagy kényelmesen kisétáltunk az India kapujához patkánylábnyomos bakancsomban. A strandon való mászkálástól ugyanis poros lett, és szépen kirajzolódtak rajta reggel a patkányunk lábnyomai. Vettünk két jegyet az Elephanta szigetre menő hajóra. Mint kiderült, tömegével járnak a hajók, gyakorlatilag egy hosszú sort képeznek a város és a sziget között. Az út körülbelül egy órás volt, fotózni elvileg…
febr. 24
11:45
Magyar Jazz Ünnepe - idén is (orientpress)
A Magyar Jazz Szövetség idén is megrendezi az év legpezsdítőbb jazz zenei eseményét. A háromnapos Magyar Jazz Ünnepén a rangos életműdíjak átadása mellett a szervezők a hazai jazz élet ismert előadóival, izgalmas formációkkal és késő esti jam sessionnel várják az érdeklődőket március 25. és 27. között a Budapest Jazz Clubba.
febr. 24
12:03
Rushdie: "Ez az én történetem, és egyszer el kell mesélnem" (HVG)
Salman Rushdie könyvet ír élete halálos fenyegetettségben eltöltött évtizedéről. Az író erről az atlantai Emory Egyetemen beszélt, ahol a héten kiállítás nyílik kézirataiból, leveleiből és fotóiból.
febr. 24
12:03
Hajóra megy az Antipop Consortium (ma.hu)
Március első hétvégéjén a New York-i undeground hiphopszcéna legnevesebb, legjobb és legokosabb formációja, a két éve újjáalakult és tavaly friss lemezzel jelentkező Anti-Pop Consortium lép fel az A38 Hajón. Absztrakt alapok, elszállós szövegek és kőkemény társadalomkritika: a progresszív hiphop történetének egyik alapzenekara Budapesten!
febr. 24
12:06
Henry Moore - másként (Népszava)
Henry Moore, nemcsak úgy, ahogy impozáns köztéri plasztikáiról ismeri a közönség - ezt garantálja a londoni Tate Britain Galéria, amelynek kiállítása a szobrász "személyisége esszenciájának újraértékelését" ígéri.
febr. 24
12:21
Korábban semmisnek hitt, sérült Delaroche-képet állítottak ki (HVG)
Korábban semmisnek hitt, sérült Delaroche-képet állítottak ki Londonban, a Nemzeti Galériában.
febr. 24
12:24
Magyar írók külföldön (huszadikszazad.hu)
[1936. november] Olaszországból nemrég hazatért utasok mesélik ez az épületes esetet: Az ember tragédiája újólag rövid egymásutánban két fordításban jelent meg az olasz könyvpiacon...
febr. 24
12:30
Szilva, kender, mogyoró – a népdalkincs erotikájáról (nyest.hu)
Tudta ön, mit jelenthet az alma a magyar népdalokban? És vajon miért fordul elő olyan gyakran a ló vagy a gémeskút a szövegekben? Néha dúdoljuk, máskor csak hallgatjuk, de sokszor nem is vagyunk tisztában vele, hogy egész jelképrendszerek bújnak meg egy-egy népdalunk soraiban. A magyar népköltészet helyenként sikamlós, máshol fennkölt jelentésű szimbólumaival ismerkedhet cikkünk segítségével.
febr. 24
12:39
Korábban semmisnek hitt, sérült Delaroche-képet állítottak ki (HVG)
Korábban semmisnek hitt, sérült Delaroche-képet állítottak ki Londonban, a Nemzeti Galériában.
febr. 24
12:39
Chopin 1810-2010 - Bicentenáriumi koncert (orientpress)
2010. március 1-én ünnepeljük a romantika korának egyik legnagyobb hatású zeneszerzőjének, Fryderyk Chopin születésének 200. évfordulóját. Ebből az alkalomból ünnepi koncertet ad Budapesten a bydgoszczi Pomerániai Filharmónia Szimfonikus Zenekara, Tadeusz Wojciechowski vezető karmester vezénylete alatt.
febr. 24
13:15
Német lapok az Eötvös-opera müncheni ősbemutatójáról (HVG)
Mindenekelőtt újszerűsége miatt osztotta meg a német sajtót Eötvös Péter legújabb operája, Az ördög tragédiája, melynek ősbemutatóját kedd este tartották a kétezer személyes müncheni operaházban.
febr. 24
13:18
"Ez az én történetem" - kitálal a megfenyegetett író (Népszava)
Salman Rushdie könyvet ír élete halálos fenyegetettségben eltöltött évtizedéről. Az író erről az atlantai Emory Egyetemen beszélt, ahol a héten kiállítás nyílik kézirataiból, leveleiből és fotóiból.
febr. 24
13:27
A Guru - Komikus opera, avagy Boldogság-túra a Spinozában (Napvilág)
Popper Péter eddig 100 előadást tartott a Spinozában. Mindet szomjasan, csillogó szemmel tömegek hallgatták, s ez a Popper-láz nem csillapodik. Vajon mi van e jelenség mögött? Mi az, amire ennyire szomjazunk? E jelenségről a 100. Popper- előadás tiszteletére a Spinoza Színház egy komikus operát hozott létre és a Síppal-dobbal zenei fesztiválja keretében most viszi színre.
febr. 24
13:36
Színházi bemutatók (huszadikszazad.hu)
[1936. november] Kezdjük a Nemzeti Szinház évadnyitó darabján...
febr. 24
14:30
Filmrendezők színháza a Trafóban (Népszava)
Már csak hat alkalommal láthatja a Trafó közönsége Mundruczó Kornél Frankenstein-terv című darabját.
febr. 24
14:30
Rock "n" Roll olimpiát tartanak Budapesten? (Zene.hu)
„Ha Neked nem elég a kávé, ha neked nem elég a hangulat”, és a Kiss basszusgitárosának, Gene Simmons-nak a Bumeráng február 18-ai adásában elhangzott válaszai, akkor május 28-án a legendás rock zenekar 2010-es turnéjának magyarországi koncertjén a helyed - a Papp László Budapest Sportarénában. [Dátum: 2010.02.24. 14:14]
febr. 24
14:30
Fergeteges kelet-európai kavalkád (Napvilág)
Igazi Berlini parádé várható a februári Balkan Beats bulin! Egy vérbeli berlini zenekar, a Rotfront őrjíti meg a vendégsereget parádés szereposztásával: A Yuriy Gurzhy és Wahorn Simon alapította formáció énekesnőjével, Gryllus Dorkával csap a húrok közé, fergeteges kelet-európai kavalkád várható, sokszínű dallamokkal és egy egyedi hangzású zenekarral!
febr. 24
15:33
Amerikában is csúcsra jutottak a magyarok! (Napvilág)
Hazaérkezett Chiléből magyarok kis csapata, amely a Földgömb magazin és az Eupolisz utazási iroda által közösen szervezett expedícióján a Föld legmagasabb vulkánjának megmászását tűzte ki céljául. A majd hétezer méteren most jártak először magyarok!
febr. 24
16:15
Audrey Tautou Nóraként debütál a színpadon (Inforádió)
Audrey Tautou Ibsen Nóra című darabjának címszerepében debütál a színpadon: a világhírű színésznő, akit eddig csak a filmvásznon láthatott a közönség, egy párizsi teátrumban lép fel.
febr. 24
16:18
Audrey Tautou Nóraként debütál a színpadon (Népszava)
Audrey Tautou Ibsen Nóra című darabjának címszerepében debütál a színpadon: a világhírű színésznő, akit eddig csak a filmvásznon láthatott a közönség, egy párizsi teátrumban lép fel.
febr. 24
16:33
Ismét a Vatikánban adnak koncertet Rajkóék (HVG)
Négy hónapon belül másodszor lép fel a Vatikánban a Rajkó Művészegyüttes zenekara; XVI. Benedek pápa ismét fogadja őket. A pápa a jövő keddi koncerten is jelen lesz.
febr. 24
16:36
EKF - Vallónia fővárosában is tartanak programokat (Népszava)
A vallon főváros, Namur is programsorozatot tart idén magyar partnervárosa, Pécs európai kulturális fővárosi címének tiszteletére - közölték szerdán a belgiumi városban tartandó események szervezői.
febr. 24
16:36
A hatalmas lények köztünk járnak (Napvilág)
Április 2. és 4. között, 6 alkalommal lesz megtekinthető Budapesten az elmúlt évek egyik leglátványosabb előadása. A történet több mint tíz éve kezdődött, amikor az azonos című BBC sorozat - nálunk a TV2 jelenleg is sugározza Dinoszauruszok - A Föld urai címmel - megkezdte elképesztően sikeres menetelését.

Keresés