2010. február 3. szerda

febr. 3
2:21
Moór Bernadett: "A minap erős szívdobogás jött rám" (Zene.hu)
Élt Kenyában, volt popsztár a Bestiák tagjaként, férjhez ment, gyermekeknek adott életet és feltölti ha énektanárhoz mehet. A MÜPA-ban pedig nagykoncertet ad. Egy interjúra azért még maradt ideje és energiája. [Dátum: 2010.02.05. 09:15]
febr. 3
2:57
10+1 kihagyhatatlan érdekesség Chris Reáról (Zene.hu)
A jövőre 60 éves Chris Rea a zene egyik kiválósága. Jöjjön 11 információ, amit mindenképp érdemes magadba szívni a művészről, aki február 4-én ismét Magyarországra látogat.  [Dátum: 2010.02.04. 12:09]
febr. 3
3:15
Elhunyt Pauly Fuemana, az egyik legjobb sláger előadója - videóval (Zene.hu)
A legismertebb új-zélandi zenész 40 évet élt. [Dátum: 2010.02.05. 03:18]
febr. 3
3:33
Állami díjat kapott a magyar művek fordítója (Népszava)
Osztrák állami díjat kap magyar művek német nyelvre ültetéséért Heinrich Eisterer osztrák műfordító - jelentették be kedden Bécsben.
febr. 3
4:27
Minket is megérintett a Csiribiri: Halász Judit DVD - nem csak gyerekeknek! (Zene.hu)
Harminchat esztendő zenei termése - egy koncertfilmen. Akár lezáró összegzés is lehetne, de erről persze szó sincs, hiszen Halász Judit kedves-aranyos dalait ma is éppúgy falják a gyerekek és felnőttek, mint egykor, énekesnői pályafutásának hajnalán. [Dátum: 2010.02.03. 04:20]
febr. 3
6:15
Csak néztünk! Így nézett ki Mr. Rick egykor! (Zene.hu)
Ismét egy régi nagy slágert vettünk górcső alá, hogy megnézzük, milyen nótára is buliztunk egykor. Mr. Ricktől a Zárjon be a gyár szinte kultikus dallá nőtte ki magát.Emlékezzünk vissza egy kicsit! [Dátum: 2010.02.03. 06:00]
febr. 3
6:33
Oscar-díj: újra tíz jelölt a legjobb film kategóriában (Népszava)
James Cameron Avatar című sci-fije és Kathryn Bigelow A bombák földjén című iraki háborús mozija kapta a legtöbb, kilenc-kilenc jelölést kedden az Amerikai Filmakadémia díjára.
febr. 3
7:33
Rudyard Kipling (huszadikszazad.hu)
[1936. február] A mindenben benne repeső kozmikus élet meglátása: India öröksége. Itt töltötte gyermekkora és férfikora legfogékonyabb éveit...
febr. 3
7:45
Megújul a pécsi Dóm tér - 50 évig nem kell hozzányúlni (Népszava)
Jövő őszig befejeződhet a pécsi Dóm tér teljes felújítása, a beruházásokra több száz millió forintot költenek.
febr. 3
8:27
Bartók Béla - Liszt Ferenc (huszadikszazad.hu)
[1936. február] Négy kérdés vizsgálatát tűztem ki felolvasásom tárgyául: négy olyan kérdését, amely minket Liszt Ferenccel és élete művével kapcsolatban különösen érdekelhet...
febr. 3
8:33
Jön az Avatar folytatása (ma.hu)
Az Avatar esetleges folytatásáról kezdett tárgyalásokat James Cameron rendezővel az amerikai News Corp, a filmet gyártó 20th Century Fox stúdió tulajdonosa - adta hírül - helyi idő szerint - kedden a The Hollywood Reporter mozis szaklap.
febr. 3
8:57
"Nagyon korai tárgyalások" - folytatják az Avatart (Népszava)
Az Avatar esetleges folytatásáról kezdett tárgyalásokat James Cameron rendezővel az amerikai News Corp, a filmet gyártó 20th Century Fox stúdió tulajdonosa - adta hírül - helyi idő szerint - kedden a The Hollywood Reporter mozis szaklap.
febr. 3
9:09
A vak zenészlegenda is fellép a világ legnagyobb fesztiválján (Inforádió)
Nem Rolling Stones, a Radiohead vagy a Led Zeppelin koncertje zárja majd a negyvenedik, jubileumi Glastonbury Festivalt, pedig a legtöbben arra tippeltek, hogy e három zenekar közül kerül ki a június 27-i fellépő. A szervezők bejelentették: vasárnap Stevie Wonderé a legnagyobb színpad a Worthy Farmon.
febr. 3
9:15
Csoóri Sándor 80 éves (Népszava)
Február 3-án lesz nyolcvanéves Csoóri Sándor Kossuth-díjas költő, író, esszéista, a kortárs magyar irodalom kiemelkedő alakja.
febr. 3
9:15
Dalok, amiket felnőtt és gyerek egyaránt imád 3. - szerintünk (Zene.hu)
Gondoltunk egy merészet és úgy döntöttünk, hogy a jelenlegi gyerkőcök és egykori ifjak - ma már felnőttek - kedvéért összegyűjtjük a legnépszerűbb magyar rajzfilmslágereket.   [Dátum: 2010.03.24. 18:00]
febr. 3
9:21
Színházi bemutatók (huszadikszazad.hu)
[1936. február] Láttunk már sokkal rosszabb darabot is sikert aratni, - igaz, hogy láttunk már jobbat is megbukni...
febr. 3
9:27
Erdő Péter Svájcba utazott (orientpress)
Erdő Péter bíboros, az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsának (CCEE) elnöke a svájci Churba utazott, hogy Vitus Huonder megyéspüspök meghívására részt vegyen Amédée Grab OSB nyugalmazott püspök, a CCEE korábbi elnökének 80. születésnapja alkalmából a churi székesegyházban tartandó ünnepi szentmisén.
febr. 3
9:33
Itt az nyer, aki a legjobban ég a színpadon (Napvilág)
A döntőt már megnyerte Bánki Gergő, most jöhetnek az elődöntők. Ha valakinek ez az állítás abszurdnak tűnik, az alaposan készüljön föl, ha az Országos Színészverseny újabb fordulójára vált jegyet: itt ugyanis az a jó színész, aki rossz, és semmiféle szabály nem köti sem a versenyzőket, sem a zsűrit. Hát így eshetett meg az előbbi állítás is.
febr. 3
9:45
A Magyar Mozgókép Mestere művészeti díj (orientpress)
A Magyar Mozgókép Közalapítvány kuratóriuma 2010. január 26-i ülésén úgy döntött, hogy az alapítói okiratban előírtaknak megfelelően elfogadja a szakmai szervezetek által delegált bizottság javaslatát.
febr. 3
10:03
Elstartolt a 41. Magyar Filmszemle (orientpress)
Kedd este nyitotta meg kapuit a Filmszemle a MOM Palace-ban. 'Mondják, meghalt a film. Hát akkor éljen a film!' - így nyitotta meg a 41. Magyar Filmszemlét Garas Dezső színművész, közel 2 ezer megjelent előtt.
febr. 3
10:09
Holdviola: "Megtisztelő, hogy megbecsülik a munkánkat" (Zene.hu)
Mesterhármast produkált a Holdviola nevű formáció. A Magyar Hanglemezkiadók Szövetségének (MAHASZ) 2010. évi első hetének slágerlistáin három helyen is szerepelt a zenekar. [Dátum: 2010.02.03. 10:00]
febr. 3
10:21
A magyar rejtvényfejtők napja (orientpress)
2007-ben a Rejtvényfejtők Országos Egyesülete (ROE) az Oktatási és Kulturális Miniszter támogatásával A magyar rejtvényfejtők napjává nyilvánította a Füles rejtvényújság első számának megjelenési napját, február 3-át. A jeles napra azóta minden évben változatos programokkal emlékeznek.
febr. 3
10:33
Szép Ernő - Házibálon Adyval (huszadikszazad.hu)
[1936. február] Házibál volt Váradon s én féltem egy kicsit...
febr. 3
10:45
Pet Shop Boys: koncert egy nappaliban (Népszava)
Rajongója nappalijában lépett fel a Pet Shop Boys brit zenekar, amelynek egyik énekese, Neil Tennant "szürreálisnak, de élvezetesnek" írta le a nem mindennapi koncertet.
febr. 3
10:57
Színház és cenzúra (orientpress)
A Duna Televízió Indexre téve című sorozata a magyar művészeti élet egykor tiltott zónájába kalauzol. A következő, február 5-i adás témája a betiltott színház, drámairodalom - határon innen és túl.
febr. 3
11:00
50716 km, Mandalay (tinylittlebigthing)
A szállodánkban megbeszéltük az egyik csajjal, hogy együtt bérelünk taxit, hogy bejárjuk a környéket. Jött a barátnője is, így pont négyen voltunk. A költségeket ugyan megosztottuk, de ez nem jelenti azt, hogy bármennyit is megtakarítottunk volna, mert úgy tűnik, hogy ausztrál barátnőnk nem annyira jó az alkudozás terén. Tulajdonképpen mindegy, többe nem került, mintha ketten mentünk volna és…
febr. 3
11:15
Hegedűs a háztetőn a Vígszínházban (orientpress)
'Hegedűs háztetőn. Őrülten hangzik, mi? Pedig Anatevkában, ebben a mi kis eldugott városunkban mindnyájan hegedűsök vagyunk a háztetőn... És mi óv meg bennünket a lezuhanástól? Egy szóval megmondhatom: a hagyomány.'
febr. 3
11:21
Szokatlan technika: célfotó kamerával készült A sírásó (Népszava)
Soha nem készítettek még játékfilmet célfotó kamerával, ám a szakma nagy kísérletezője, Kardos Sándor operatőr-rendező ezt megvalósította; A sírásó című, a hagyományos értelemben vett mozitól gyökeresen eltérő alkotás a 41. Magyar Filmszemlén debütál a versenyprogramban.
febr. 3
11:27
Grammy-díj: hason csúsznak a népszerűségben (HVG)
Manapság már feleannyira sem kíváncsiak a Grammy-gálára, mint két évtizeddel korábban. A tévés reklámárak mélypontra estek az Egyesült Államokban. A zeneipari bevételek azonban szépen gyarapodnak.
febr. 3
11:27
Babits-Kósa előadóest (huszadikszazad.hu)
[1936. február] Ugyanez a hang, Kósa egyéni kedvessége jellemzi a Laodameia-zenét is...
febr. 3
11:29
Filmszemle előtt: a szép, az izgalmas és a béna (HVG)
Jancsó Miklós új filmjével veszi kezdetét kedden a 41. Magyar Filmszemle: Oda az igazság! Lesz itt minden, mi szem-szájnak ingere: romantikus közönségfilm, thriller, történelmi dráma, kisfilmek és dokumozik elsőfilmesektől és nagyöregektől. Hogyan zajlott az előzsűrizés és vajon kik lesznek a befutók? Megnéztük a kínálatot. (1 hozzászólás)
febr. 3
11:31
Magyar film nyitja az osztrák szemlét (HVG)
Pejó Róbert Látogatás című filmje nyitja az idei osztrák filmszemlét. A seregszemle versenyprogramjában szerepel Jancsó Miklós Oda az igazság című alkotása is.
febr. 3
11:33
Városi nyulak: cirkusz Párizsban (HVG)
Egy teljes oldalon méltatta kedden Schilling Árpád legújabb rendezését a Libération című francia napilap.
febr. 3
11:35
Mire képes együtt egy színésznő és egy pszichiáter? (HVG)
Aki még nem hallott ukrán sci-fi irodalomról, az ne magában keresse a hibát, pedig egyértelmű, hogy van abban a zavaros országban két ember, akik valamit nagyon tudnak – mondjuk varázsolni.
febr. 3
11:37
Megvan, kik esélyesek az Oscarra (HVG)
James Cameron Avatar című sci-fije és Kathryn Bigelow A bombák földjén című iraki háborús mozija kapta a legtöbb, kilenc-kilenc jelölést kedden az Amerikai Filmakadémia díjára.
febr. 3
11:39
Megnyílt a 41. Magyar Filmszemle (Népszava)
Tegnap este MOM Parkban megnyílt a 41. Magyar Filmszemle. A Frenák Pál Társulat, majd a Honvéd Táncszínház előadása fogadta a résztvevőket, és a Muzsikás együttes zenélt. Idén nem beszéltek politikusok, filmes vezetők, helyettük Garas Dezső színművész felvételről köszöntötte a szemle résztvevőit: "A film él, hiába mondják, hogy meghalt".
febr. 3
11:39
Vége a magyar Hollywoodnak, az adóbürokrácia kivégezheti a filmipart (HVG)
Egy adóparagrafus miatt jövőre még kevesebb alkotás készülhet a filmszemlére. A nyereséges vállalkozások ugyan – adókedvezmény ellenében – támogatást nyújthatnak a filmgyártó cégeknek, de csak akkor, ha a produkciós cég enélkül sem lenne veszteséges. Ezzel a magyar filmgyártás elveszítheti nemzetközi versenyelőnyét. Alább kiderül, hogy miért.
febr. 3
11:39
Irodalmi ösztöndíj pályázat (Napvilág)
A Petőfi Irodalmi Múzeum az Oktatási és Kulturális Minisztérium megbízásából pályázatot hirdet fiatal írók, irodalmárok részére. Ösztöndíj nyerhető szépirodalmi, kritikai, szociográfiai vagy irodalomtörténeti munka támogatására. A neves ösztöndíjat a korábbi években olyan irodalmárok nyerték már el, mint Bartis Attila vagy Jónás Tamás.
febr. 3
11:41
Az Aerosmith Steven Tyler helyére keres valakit? (Népszava)
Perrel fenyegeti saját együttesének tagjait Steven Tyler, az Aerosmith énekese.
febr. 3
11:41
Nyolcmillió fontért kelt el egy Picasso-kép (HVG)
A vártnál kétszer magasabb áron, 8,1 millió fontért (mintegy 2,5 milliárd forintért) kelt el Picasso egyik képe a Christie's aukciósház londoni árverésén.
febr. 3
12:03
Máris az Avatar folytatásáról tárgyalnak (HVG)
Az Avatar esetleges folytatásáról kezdett tárgyalásokat James Cameron rendezővel az amerikai News Corp, a filmet gyártó 20th Century Fox stúdió tulajdonosa - adta hírül helyi idő szerint kedden a The Hollywood Reporter mozis szaklap.
febr. 3
12:15
Bosszúszomj és pusztító riffek: Hypocrisy a Dieselben (Zene.hu)
A svédek egyik legerősebb védjegye, a Hypocrisy zenekar a tavaly megjelent A Taste of Extreme Divinity című albumát mutatja be február 18-án a Diesel Clubban. [Dátum: 2010.02.18. 02:58]
febr. 3
12:21
II. József angol szemmel (huszadikszazad.hu)
[1936. február] Ez a szertelen, sikertelen és embertelenül sokat szenvedő uralkodó minden fájdalmát a munkába fojtotta...
febr. 3
12:36
Tanulj na’vit! – Az Avatar nyelvéről (nyest.hu)
Szellemi kalandra vágyik? Fel kéne dobni az önéletrajzát? Szeretne már valamiben az elsők között lenni? Tanulja meg az Avatar nyelvét! Tanuljon na’viul! Bár a nyelvtana elég bonyolult, és egy állásinterjún nem biztos, hogy sokat érne a na’vi középfok, ez a mesterséges nyelv az előrejelzések szerint szép karriert fog befutni.
febr. 3
12:42
Csikó Szabolcs a Presidance Company tagja (Napvilág)
Csikó Szabolcsot, az RTL Klub Csillag születik című műsorának döntős versenyzőjét december végén szerződtette a Presidance Company. Varga László Ádám a Presidance Company producere a Csillag születik döntőjének élő műsorában nyújtotta át a tánccsoport szerződését a fiatal tehetségnek.
febr. 3
12:45
Kassza- Baló György új műsora az m1-en! (ma.hu)
Kassza címmel indul Baló György új műsorsorozata holnaptól, február 4-étől az m1-en. A közéleti vitaműsor hetente, élőben, 50 percben jelentkezik, csütörtök esténként 20 órakor.
febr. 3
13:27
Egy szó Csehovról - az oroszok "irodalmi anyanyelve" (Népszava)
Anton Pavlovics Csehov születésének 150. évfordulója alkalmából Oroszországban Csehov-évet tartanak számtalan színházi bemutatóval, a régebbi nevezetes előadások újbóli műsorra tűzésével, s ezek azt érzékeltetik: az orosz színházművészet továbbra is csodákra képes.
febr. 3
13:33
Kiállítások (huszadikszazad.hu)
[1936. február] Vass Elemér kiállítása Fränkelnél jókora meglepetés volt a művész eddigi pályája után...
febr. 3
13:39
Kihirdették a 82. Oscar jelöltjeinek listáját (orientpress)
Az Oscar-díj idei jelöltjeit magyar idő szerint tegnap délután hirdették ki a Samuel Goldwyn Színházban rendezett ünnepélyes sajtótájékoztatón.
febr. 3
14:03
Kecskeméti animáció az Oscar-jelöltek között (Népszava)
Bekerült az Oscar-jelöltek közé a Kells titka című egész estés animációs film, amely jelentős részben a kecskeméti stúdióban készült - közölte szerdán a Magyar Filmunió.

Keresés