2010. február 23. kedd

febr. 23
1:18
Egy hétig szól Chopin - Maratoni koncert Varsóban (Népszava)
Több mint 250 zenész és énekes részvételével maratoni Chopin-koncert kezdődött hétfőn Varsóban, a nagy lengyel zeneszerző születésének 200. évfordulója tiszteletére.
febr. 23
3:24
Gyász az Operaházban (Zene.hu)
A Kossuth-díjas művész 82 évet élt. [Dátum: 2010.02.23. 03:20]
febr. 23
6:12
Érdekességek a kihaló nyelvekről (nyest.hu)
Sokat ismételt becslés: a ma létező mintegy 6900 nyelv fele eltűnik majd, mire a következő századfordulón pezsgőt bont az emberiség. A brit Telegraph című lap most ezekkel kapcsolatos érdekességeket gyűjtött egy csokorba.
febr. 23
7:00
A kelta tánc varázslata (Népszava)
A szokásos fergeteges sikerrel szerepelt a Lord Of The Dance szombaton a bécsi Wiener Stadthalle-ban. Az előadás annak a turnénak a része, melynek állomása lesz többek között néhány magyarországi nagyváros is.
febr. 23
7:02
Iraki háborús dráma díjözöne Londonban (Népszava)
Alaposan megkeserítette Kathryn Bigelow a brit filmakadémia (BAFTA) díjátadóját volt férje, James Cameron számára, hisz filmje, A bombák földjén besöpörte az Avatar előtt a legrangosabb elismeréseket a vasárnap estétől hétfő hajnalig tartó ceremónián Londonban.
febr. 23
7:04
Teltházas Beethoven-maraton (Népszava)
Óriási érdeklődés kísérte a Budapesti Fesztiválzenekar által szervezett vasárnapi Beethoven-maratont, több mint tizenegyezren vettek jegyet a koncertekre. Most harmadszor rendeztek a Művészetek Palotájában egy zeneszerző életművének keresztmetszetére épülő tematikus sorozatot.
febr. 23
8:12
Egy sláger, amitől tuti beindulsz 18. (Zene.hu)
“Ami igazán felpörget” rovatunk soron következő darabját elsősorban a rock dalokat kedvelők fogják élvezni. A válogatásunkban ezúttal - és a jövőben rendszeresen érkezik az ajánlatokkal - a remek énekes Koroknai Árpi segített. [Dátum: 2010.02.26. 13:38]
febr. 23
8:48
Eperjes Károly elhagyhatta a kórházat (ma.hu)
Eperjes Károly színművész hétfőn elhagyhatta azt a fővárosi kórházat, ahol február 17. óta vírusos megbetegedés miatt ápolták - közölte a veszprémi Petőfi Színház szóvivője.
febr. 23
9:06
Várják a festményeket a Táblaképfestészeti Biennáléra (Népszava)
Várják az alkotásokat a XIII. Táblaképfestészeti Biennáléra; a kortárs magyar festészetet reprezentáló tárlatot május 15-től rendezik meg a szegedi Reök-palotában.
febr. 23
10:00
Téltemetés Tiszavasváriban (orientpress)
Vidám népszokások, jellegzetes farsangi és téltemető hagyományok elevenednek meg február 27-én Tiszavasváriban a Vasvári Pál Múzeumban - lesz kiszebáb és maskarakészítés, kocsonya, káposzta és kürtőskalács is.
febr. 23
10:09
Egyetlen egyszer tarol a Vashenger (Napvilág)
A Vashenger zenekar egy hirtelen tett felelőtlen kijelentés hatására alakult. Tagjai sem anyagi, sem erkölcsi felelősséget nem vállalnak tetteikért. Első és nagy valószínűséggel búcsú koncertjüket, február 26-án láthatja a nagyérdemű az I. FOOTER.HU Fesztivál keretében.
febr. 23
10:18
6 celeb keres egy szorzót (ma.hu)
Elindult a személyességi jogi biznisz a Karinthy Színház nagy sikerű celeb kabaréja ellen.
febr. 23
10:18
Teltház és vastaps fogadta Eötvös Péter operáját Münchenben (Népszava)
Hangos sikerrel mutatták be a Bajor Állami Operaházban Eötvös Péter legújabb operáját, Az ördög tragédiáját, amelyet Kovalik Balázs rendezésében és Kovács Annamáriával az egyik szerepben láthatott a német közönség.
febr. 23
10:18
DJ Flower: "Szeretnék fejlődni minden téren..." (Zene.hu)
Jó ideje már annak, hogy Voksán Virág lemezlovasnak állt. A DJ Flower néven különféle zenekörökben is ismertté vált modell terveiről, közönségéről is beszélt lapunknak. [Dátum: 2010.02.23. 10:00]
febr. 23
10:30
57080 km, Mumbai (tinylittlebigthing)
Helyi idő szerint valamikor egy felé landoltunk. Biológiai óránk szerint meg négy felé. Az utóbbi nagyobb hatással volt ránk. Az útlevél-ellenőrzés nagyon gyorsan ment, és a cuccainkat is hamar megkaptuk. Kicsit aggódtam, hogy megérkeznek-e, - mint mindig, ha át kell szállni – de a myanmari címkék különösen aggasztottak. Megkönnyebbültem, mikor megláttam az elsőt a mocskos kék tokjában. Aztán…
febr. 23
11:12
Hamarosan másodszor mutatkoznak be a hazai gitárzenekarok (Zene.hu)
Hét hazai zenekar vív gitárpárbajt a második gitárzenekaros találkozón Pestújhelyen. Örömhír, hogy ez a küzdelem, a középkori hagyományokkal ellentétben nem élet-halál kérdése, sőt egy klasszikust idézve: „sör folyik a vér helyett”. [Dátum: 2010.02.23. 11:00]
febr. 23
11:12
Egy nő, akit két költő, és egy festő szeretett (Napvilág)
Boncza Berta - vagy ahogyan mindenki ismeri: Csinszka - a magyar irodalom történetének legismertebb múzsája, Ady Endre kései költészetének legfőbb inspirálója. Azt kevesebben tudják, hogy Ady halálát követően Babits Mihály szerelme lett, majd feleségül ment a korszak egyik legjelentősebb magyar festőművészéhez, Márffy Ödönhöz.
febr. 23
11:27
Daniel Barenboim ad koncertet a Müpában (Inforádió)
Chopin műveiből összeállított zongoraestet ad kedd este a Művészetek Palotájában Daniel Barenboim.
febr. 23
11:30
Kemény, de szép munka vár a BNF-re (Zene.hu)
Az egyik legújabb fiúcsapat, a BNF megtartotta első rajongói találkozóját, amely a várakozásoknak megelelően remekül sikerült. Számos ajándékot kaptak a fiúk, s megannyi autogrammot osztottak szét. [Dátum: 2010.02.23. 11:15]
febr. 23
11:45
Korán indul az aukciós szezon, bőséges a kínálat (HVG)
Előre menekülnek az aukciós házak és az antikváriumok: idén minden eddiginél korábban, már februárban indul a hazai aukciós szezon.
febr. 23
12:03
Villámtolvaj - Percy Jackson és az olimposziak filmkritika (Kikötő Online)
Chris Columbus-tól cseppet sem idegen a tinifantasy műfaja, hiszen ő dirigálta a Harry Potter első két részét. J. K. Rowling-ot ezúttal Rick Riordan-ra cserélte, a varázslótanoncot félistenre, az angolszász mitológiát pedig görögre. Az olimpia, a demokrácia és a görög joghurt után az amerikaiak a hellének hőseit és isteneit is lenyúlják.
febr. 23
12:05
Pécsi Tavaszi Fesztivál - jegyek kaphatók (Kikötő Online)
Megkezdődött a jegyárusítás a pécsi Európa Kulturális Fővárosa program egyik első kiemelt eseménye, a Pécsi Tavaszi Fesztivál rendezvényeire. Március idusától csaknem egy hónapon át harminc produkció várja a közönséget, a külföldi világsztárok mellett hazai nagy nevekkel megtűzdelt programban.
febr. 23
12:06
1685. február 23-án történt - egy igazi kozmopolita születése (ma.hu)
Háromszázhuszonöt éve, 1685. február 23-án született Georg Friedrich Händel, a barokk zene egyik legnagyobb alakja, az oratórium mestere.
febr. 23
12:21
Több mozihálózat is bojkottálja Tim Burton 3D-s filmjét (HVG)
Az Alice Csodaországban című film idő előtti DVD-megjelenése miatt Európa legnagyobb mozihálózatai bojkottálják Tim Burton legújabb alkotását.
febr. 23
12:42
Műtét vár Plácido Domingóra (Népszava)
Az énekes betegsége miatt lemondta londoni fellépéseit.
febr. 23
13:00
Idén is lesz Zsidó Zenei Fesztivál (orientpress)
A Síp utca és Dob utca sarkán álló Spinoza a tavalyi fesztivál sikerére való tekintettel megrendezi idén is Zsidó Zenei Fesztiválját.
febr. 23
13:00
Sztárok, bemutatók Szegeden (Népszava)
Rost Andrea a Bohéméletben, Miklósa Erika Rossini Ory grófjában vendégszerepel márciusban a Szegedi Nemzeti Színházban, ahol a következő hetekben bemutatják Feydeau Bolha a fülbe című vígjátékát és az Unisono című kortárs balettet is.
febr. 23
13:18
Világszerte növekszik a katolikusok száma (orientpress)
Lassan és egyenletesen növekszik évről évre a katolikusok aránya a világ össznépességéhez viszonyítva, derül ki a 2010-es pápai évkönyvből, az Annuario Pontificióból. A világ legnépesebb keresztény egyházának több a papja és a papságra készülő szeminaristája is, mint egy évvel korábban. A szerzetesek száma azonban évről évre tovább csökken.
febr. 23
13:36
Die Hard ötödször - Bruce Willis visszatér (Népszava)
Azt hiszem, jövőre megcsináljuk a Die Hard 5-öt - mondta az 54 éves színész, aki legutóbb 2007-ben, a Legdrágább az életed című filmben bújt John McClane nyomozó bőrébe.
febr. 23
13:54
Díjazták az év szóvivőit (orientpress)
Hatodik alkalommal került megrendezésre a Magyarországi Szóvivők Országos Egyesületének bálja, ahol szakmai legjobbjai találkoznak: a rangos eseményen idén öten is elismerésben részesültek.
febr. 23
14:21
Diákírók 33. Irodalmi Pályázata (Napvilág)
14-18 év közötti diákok írásait (verset, prózát, tanulmányt) várják az Írók Szakszervezete, az Írók Alapítványa, a Sárvári Tinódi Gimnázium és Sárvár Város Polgármesteri Hivatala által kiírt pályázatra. A legjobb ötven szerző meghívottként vehet részt a Kárpát-medencei diákírók, diákköltők táborában.
febr. 23
14:45
Syrius-örökség: nem kell a zenevilág mai urainak? (HVG)
A Fonogram-gálán bőséggel osztogatták a díjakat. A tavalyi év egyik legfontosabb albuma (Syrius anno Live), s készítőjének, kiadójának (Ráduly Mihály) neve azonban szóba sem került az eseményen.
febr. 23
15:03
Öt év után árat emel a Metropolitan Opera (HVG)
Öt év után a következő szezonban árat emel a világhírű New York-i Metropolitan Opera (Met), amely szűkösebb anyagi helyzete miatt Franco Zeffirelli újabb produkcióját minimalista stílusúra "redukálja".
febr. 23
15:39
Csehov premier az Ódryn (szinhaz.hu)
Február végén a Színművészeti Egyetem végzős színészosztálya új bemutatóval jelentkezik. Február 26-án és 28-án Csehov Cseresznyéskert című drámáját viszik színre Lukáts Andor rendezésében.
febr. 23
15:42
A harmadik X-hez érkezett a Budapesti Tavaszi Fesztivál (orientpress)
2010-ben Erkel Ferenc munkássága és Dánia művészeti kincsei állnak az immár harmincadik Budapesti Tavaszi Fesztivál középpontjában - hangzott el a rendezvény keddi sajtótájékoztatóján. A március 19-től április 5-ig tartó rendezvénysorozat felejthetetlen élményekkel kecsegtet.
febr. 23
15:42
Budapesti Tavaszi Fesztivál - 65 helyszínen 130 program (ma.hu)
Hatvanöt helyszínen 130 programmal, többek között 8 ősbemutatóval és 12 magyarországi premierrel várja a közönséget a március 19. és április 5. között megrendezendő XXX. Budapesti Tavaszi Fesztivál (BTF), melynek Dánia lesz a díszvendége.
febr. 23
16:27
Támogatókat keresnek az ifjú tehetségek (Napvilág)
A Garbo Kiadó egyik fő tevékenysége, hogy támogatja a tehetséges vers és novellaírókat. Ennek érdekében folyamatos irodalmi pályázatot ír ki. A beküldött írásművek legjobbjaiból a kiadó saját költségen antológiát jelentet meg, a szerzőktől a média költségekhez kér hozzájárulást.
febr. 23
16:36
Csalódást okozott Whitney Houston ausztráliai koncertje (Népszava)
A rajongók csalódottak voltak, és a koncertszervezőnek is el kellett ismernie, hogy Whitney Houston visszatérése nem sikerült túl fényesen az ausztráliai Brisbane-ben.
febr. 23
16:54
Tovább szárnyal az Avatar (ma.hu)
James Cameron Avatar című 3D-s sci-fije globális csúcsbevételt ért el az Imax-mozikban, a hét végén pedig ismét a brit boxoffice-lista élére tört.
febr. 23
16:54
Digitalizálták Radnóti Miklós kéziratos hagyatékát (Népszava)
A Magyar Tudományos Akadémia Könyvtára (MTAK) digitalizálta Radnóti Miklós teljes kézírásos hagyatékát, amelyet a költő özvegye, Gyarmati Fanni 2008-ban ajándékozott az intézménynek.
febr. 23
17:27
Különleges csemegék a Budapesti Tavaszi Fesztiválon (HVG)
Hatvanöt helyszínen 130 programmal, többek között 8 ősbemutatóval és 12 magyarországi premierrel várják a közönséget a Budapesti Tavaszi Fesztiválra (BTF)március 19. és április 5. között. Idén Dánia lesz a díszvendég.
febr. 23
17:30
In memoriam Weiner Leó (orientpress)
Ötven éve hunyt el Weiner Leó, a 20. század egyik legjelentősebb magyar zeneszerzője. Az ő emléke előtt tisztelegnek a Zeneakadémia tanárai és hallgatói március 2-án a Művészetek Palotájában, ahol a Liszt Akadémia Szimfonikus Zenekarának hangversenyével hivatalosan is elindul a Weiner-emlékév sokszínű programsorozata.
febr. 23
17:30
Négyszáztíz színmű érkezett a Magyar Rádió drámapályázatára (Népszava)
Várakozáson felüli mennyiségű, 410 érvényes pályamű érkezett a Magyar Rádió (MR) drámapályázatára, amelynek nyerteseit május 25-ig választja ki a zsűri - tájékoztatta az intézmény az MTI-t.
febr. 23
18:06
VJ Zola is imádja a rajzfilmeket (Zene.hu)
Rajong a rajzfilmekért a VIVA TV műsorvezetője. Zola imádja a Macskafogót, de nagy klasszikusnak számítanak nála a Magyar Népmesék is. [Dátum: 2010.02.23. 18:00]
febr. 23
18:24
Minden idők 75 legnagyobb slágere - a 28. helyezett (Zene.hu)
A brit szerzői jogvédő hivatal április közepén jelentette be, hogy a Procol Harum ’A Whiter Shade OF Pale’ című dalát választották az elmúlt 75 év legnagyobb slágerének. Megszereztük a teljes listát és dalonként közöljük. Jöjjön a 28. helyezett.   [Dátum: 2010.02.23. 18:07]
febr. 23
19:15
Idén 30 éves a Budapesti Tavaszi Fesztivál (Inforádió)
Erkel Ferenc születésének 200. évfordulója és a díszvendég Dánia határozza meg a többi közt a március 19-től április 5-ig tartó Budapesti Tavaszi Fesztivál programkínálatát.
febr. 23
19:15
Most már tényleg van borbélyüzlet a Penny Lane-en (ma.hu)
Több mint négy évtizeddel azután, hogy a Beatles megénekelte, valóban megnyílt a borbélyüzlet a Penny Lane-en.
febr. 23
19:54
Harminc éves a tavaszi fesztivál (Népszava)
Hatvanöt helyszínen százharminc programmal, többek között nyolc ősbemutatóval és tizenkét magyarországi premierrel várja a közönséget március 19. és április 5. között a XXX. Budapesti Tavaszi Fesztivál (BTF), amelynek idén Dánia lesz a díszvendége.
febr. 23
21:03
A legnagyobb hálózat mozijai nem vetítik Alíz 3D-s kalandjait (Inforádió)
Nem mutatja be Tim Burton filmjét Nagy-Britannia legnagyobb mozihálózata: a forgalmazóval kialakult vitája miatt az Odeon úgy döntött, nem vetíti a 3D-ben forgatott Alíz Csodaországbant.
febr. 23
21:06
Franciaországba özönlik Hollywood krémje (Népszava)
Woody Allen és az Angelina Jolie-Johnny Depp párost felvonultató The Tourist című thriller stábja már ráharapott: úgy tűnik működik a nemzetközi produkcióknak kínált jelentős adókedvezmény, amely a tavalyi év végétől lépett életbe Franciaországban.

Keresés