2010. február 23. kedd

febr. 23
0:01
A UPC megrövíti a magyar államot? - 2010-02-22 12:49:33 (sat.hu)
febr. 23
0:03
11 milliárdot ér majd a mobil TV piac - 2010-02-22 23:40:20 (sat.hu)
Továbbra is nagy reményekkel tekintenek a műholdas mobil televíziózás jövőjére. Most azt mondják, hogy hamarosan a mobil TV piac értéke eléri a 11 milliárd dollárt, egy év alatt.
febr. 23
8:06
A 13,7 milliárd évvel ezelőtt uralkodó állapotokat akarják újraalkotni (ma.hu)
Újraindítják a napokban a világ legnagyobb részecskegyorsítóját, az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) nagy hadronütköztetőjét.
febr. 23
8:24
Mire jó a muzsika varázslatos ereje? (Inforádió)
Segíti a gyermekek idegennyelv-tanulását az, ha egy hangszeren is tanulnak. A zenetanulás ugyanis növeli az agy érzékenységét az egyes hangokra, azokra is, amelyek a beszédben hangzanak el.
febr. 23
9:00
Ha sok a kocsma, sok a pofon is (orientpress)
Amerikai tudósok kimutatták, hogy közvetlen kapcsolat áll fenn az alkoholt árusító üzletek száma és az egy adott területen tapasztalható erőszakos cselekmények között.
febr. 23
9:00
Eddig publikálatlan André Kertész fotókat jelentettek meg (Múlt-kor)
A negyedszázada elhunyt világhírű magyar származású fotóművész, André Kertész eddig publikálatlan képei is szerepelnek egy közelmúltban megjelent és Esztergomot bemutató kötetben.
febr. 23
9:02
A Facebookon terjed a történelmi emlékezet (Múlt-kor)
A Henio Zytomirskit nem felejtették el, szülővárosában, a lengyelországi Lublinban élők egy csoportja azért hozta létre profilját a közösségi portálon, hogy visszaszolgáltassák neki ellopott gyerekkorát.
febr. 23
9:04
Hétezer éves égetett téglákra bukkantak egy kínai ásatáson (Múlt-kor)
Ötezer, vagy akár hétezer éves égetett téglákra bukkantak a kínai Sanhszi (Shaanxi) tartomány egyik ásatásán.
febr. 23
9:06
A Bibliát igazolja Salamon erődítménye (Múlt-kor)
Izraeli régészek szerint Salamon király idejéből származnak és alátámasztják a Bibliában foglaltakat a Jeruzsálemben nemrégiben feltárt erődmaradványok.
febr. 23
10:03
Mozikban a leghíresebb éhségsztrájk (Múlt-kor)
Az északír válság egyik legdrámaibb pillanata volt, amikor 1981-ben a Maze fegyház rabjai éhségsztrájkba kezdtek jogaik érvényesítéséért. A tíz fogoly halálát okozó kampány borzalmait hamarosan a magyar mozinézők is megismerhetik.
febr. 23
10:05
Mégsem áldozhattak gyerekeket a karthágóiak (Múlt-kor)
Amerikai kutatások megcáfolni látszanak azt az ősi mítoszt, miszerint Karthágóban rendszeresen feláldoztak volna kisgyerekeket, főleg elsőszülött fiúkat.
febr. 23
10:12
Magasabb energiaszinten indítják újra a nagy hadronütköztetõt (transindex.ro)
Újraindítják a napokban a világ legnagyobb részecs ...
febr. 23
10:27
Páratlan páros - vörös óriás mellett vörös törpe (csillagászat.hu)
Angol és kínai csillagászok infravörös égboltfelmérések fotometriaiadatai alapján több száz ultrahideg törpecsillagot azonosítottak,köztük 34 darab új L színképtípusú törpét, melyek egyike ráadásul egyvörös óriás körül kering.
febr. 23
10:30
E-hulladék 'hegyek' fenyegetik a fejlődő világot (orientpress)
Sürgős cselekvésre van szükség, hogy kezeljék a rengeteg e-hulladékot, ami a fejlődő országokban kialakult, állítja egy ENSZ-jelentés.
febr. 23
11:06
Ókori szentélyből származhat az Aranyág (Múlt-kor)
Az olasz régészek megtalálták egy ősi kőkerítés maradványait, amely azt a legendás fát védhette, ahonnan Aeneas letörhette az Aranyágat.
febr. 23
11:08
Elhunyt a szovjet western megteremtője (Múlt-kor)
Elhunyt Vlagyimir Motil, a Hárem a sivatagban című első szovjet western, avagy eastern rendezője hétfőn, 82 éves korában, tüdőgyulladásban.
febr. 23
11:10
Liftet építenek a 16. századi templomtoronyba (Múlt-kor)
Lifttel látják el az erdélyi Beszterce város 16. században épült, felújított evangélikus templom tornyát, amely másfél évvel ezelőtt vált a tűz martalékává.
febr. 23
12:09
Méltatlanul elfeledettek az első világháború gyarmati katonái (Múlt-kor)
Az első világháború történetéből gyakran kimaradnak a gyarmatok létfontosságú hozzájárulásai, miközben a kolóniákról érkező segítség meghatározó jelentőségű volt.
febr. 23
12:18
Salamon király építtette a városfalat? (orientpress)
Lehetséges, hogy Salamon király építtetett egy régi jeruzsálemi városfal-szakaszt, legalábbis ez derült ki egy régészeti ásatáson.
febr. 23
12:36
Amerika kizárja a Google hackereit (orientpress)
Kutatók azt állítják, hogy lezárják a cyber támadások forrásait, amik több amerikai céget értek, köztük a Google-t.
febr. 23
13:12
Veszedelmes fertőzés Európa múltjából (Múlt-kor)
A szennyezett víz útján terjedő kolerafertőzés az európai történeti emlékezetéből mára jóformán kiveszett. Hogyan sikerült felszámolni Európában a kolerát, amelytől évente másfél millió gyermek veszti életét világszerte?
febr. 23
13:21
Napi 50 millió üzenetet küldenek a twitterezõk (transindex.ro)
A világ Twitter használói naponta átlagosan 50 mil ...
febr. 23
13:23
Ruhadarabként viselhetõ elemeket fejlesztenek Amerikában (transindex.ro)
A hétköznapi elektromos kütyük töltésére alkalmas ...
febr. 23
14:15
Százezer évvel korábban kezdődött a hajózás története (Múlt-kor)
A legújabb krétai ásatások eredményei sokkolták a régészeket: a sziget partjain talált 130 ezer éves kőeszközök arra utalnak, hogy a Mediterráneum - és egyben az emberiség - legkorábbi hajósai a korábban hittnél 100 ezer évvel korábban indultak útnak.
febr. 23
14:17
Kézikönyv a Nyugat-Balkánról (Múlt-kor)
A Nyugat-Balkán címmel átfogó, sok eredeti kutatást reprezentáló, katonáknak, diplomatáknak és a szomszédság iránt érdeklődőknek egyaránt szóló kézikönyvet mutatott be Pap Norbert tanszékvezető egyetemi docens Budapesten.
febr. 23
15:18
Megnyílt Nagy-Britannia első porszívómúzeuma (Múlt-kor)
Nagy-Britannia első porszívómúzeumát teremtette meg egy korábban takarítóként dolgozó brit férfi, aki már gyermekkora óta rajong a zajos masinákért.
febr. 23
15:54
Visszatér Egyiptomba az ókori fakoporsó (Inforádió)
Visszatér Egyiptomba az a háromezer éves festett fakoporsó, amelyet még 1884-ben csempésztek ki az országból - jelentette be az egyiptomi kulturális minisztérium.
febr. 23
16:21
Több mint 180 ezer műtárgy tűnt el az orosz múzeumokból (Múlt-kor)
Csaknem 183 ezer műtárgynak nyoma veszett az orosz múzeumokból - derítette ki egy átfogó leltározás, amelyet az Ermitázsban 2006-ben feltárt nagyarányú műtárgylopás nyomán rendeltek el.
febr. 23
16:30
Szeptember 11-nél nagyobb kárt okozhat egy összehangolt informatikai támadás (transindex.ro)
Miközben az amerikaiak kibertámadást szimuláltak, egy hacker-csoport 196 ország több, mint 70 ezer számítógépe felett vette át a hatalmat.
febr. 23
16:32
Ismét indíthatnak új weblapot magánszemélyek Kínában (transindex.ro)
Ismét megkezdték Kínában a magánszemélyek számára ...
febr. 23
16:34
Szeptember 11-nél károsabb egy összehangolt informatikai támadás (transindex.ro)
Miközben az amerikaiak kibertámadást szimuláltak, egy hacker-csoport 196 ország több, mint 70 ezer számítógépe felett vette át a hatalmat.
febr. 23
17:24
Digitalizálták Radnóti Miklós kéziratos hagyatékát (Múlt-kor)
A Magyar Tudományos Akadémia Könyvtára (MTAK) digitalizálta Radnóti Miklós teljes kézírásos hagyatékát, amelyet a költő özvegye, Gyarmati Fanni 2008-ban ajándékozott az intézménynek.
febr. 23
17:48
A hét csillagászati képe - Bohóc-arc a Cassiopeiában (csillagászat.hu)
A Cassiopeia csillagkép egyik különös kinézetû, távoli objektuma a Bohócarc-köd, melyet a benne rejtõzõ fiatal, forró csillagok késztetnek fénylésre.
febr. 23
19:30
Szívroham után a nőknek több segítségre van szüksége (Inforádió)
Az infarktust követő, kritikus esztendőben a szívbeteg nők nagyobb mértékű társadalmi segítséget igényelnek, mint a férfiak. A gyengébb nem tagjai közül is mind többen szenvednek szív- és érrendszeri betegségben és ennek tanulságairól egy vizsgálat eredményei alapján a Circulation:Cardiovascular Quality and Outcomes szakfolyóirat számolt be.

Keresés