2010. február 4. csütörtök

febr. 4
7:51
Meglesni a teremtés titkait (csillagászat.hu)
Egy új, infravörös tartománybeli méréseken alapuló eredmény alapjánvalószínûleg nincs lényegi különbség a nagy tömegû, illetve a Naphozhasonló méretû csillagok keletkezési folyamatában.
febr. 4
9:30
Kulturális fővárosnak kolompolnak a busók (Múlt-kor)
Február közepén tartják az idei busójárást a gazdag kultúrájú, több nemzetiségű Mohácson. Ezúttal a Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program égisze alatt kolompolnak majd a busók.
febr. 4
9:32
Tollazatuk miatt háziasították a pulykákat (Múlt-kor)
A mai pulykák ősét az aztékok háziasították kétezer évvel ezelőtt - derült ki egy amerikai DNS-vizsgálatnak köszönhetően, amelynek eredményeit a PNAS (Proceedings of the National Academy of Science) legfrissebb számában publikálták.
febr. 4
9:34
A fotós, aki síelni ment a kubai forradalom idején (Múlt-kor)
René Burri, svájci fotóművész, a Magnum ügynökség egyik legrégebbi tagja kapta lencsevégre 1963-ban az önbizalomtól duzzadó, hátradőlve szivarozó Che Guevarát.
febr. 4
9:39
A félperifériára látogat Wallerstein (168 Óra Online)
2010. február 18-tól február 21-ig Immanuel Maurice Wallerstein professzor, prof. dr. Szabó János rektor meghívására Magyarországon tartózkodik. Február 18-án 15 órai kezdettel a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen tart előadást „Az USA, Európa és Oroszország stratégiai alternatívái” címmel. Másnap, február 19-én részt vesz a ZMNE Szenátusának ünnepi ülésén, ahol átveszi a Szenátus által…
febr. 4
10:34
Kis magyar útlevéltörténet Szent Istvántól Schengenig (Múlt-kor)
A boldog békeidőkről úgy tartja a kollektív emlékezet, hogy akkoriban nem kellett útlevelet felmutatni a határátlépéseknél. Ez azonban a valóságban csak nagyon ritkán lehetett így.
febr. 4
11:09
Falakon sétálni, mint Pókember (orientpress)
Egy új high-tech berendezés lehetővé teheti az emberek számára a falakon járást, egy ragasztó anyag segítségével, ami be-és kikapcsolható.
febr. 4
11:27
Új EU-s környezetvédelmi szabály az elemekről (orientpress)
Új uniós szabályok léptek életbe, amelyek megkövetelik azokban üzletekben, ahol értékesítenek elemet, hogy újrahasznosító tartályokat is kihelyezzenek.
febr. 4
11:36
Esőért áldoztak nőket a titokzatos templomban (Múlt-kor)
Egy közel ezer éves templomi épületegyüttest fedeztek fel Peru északnyugati részén, ahol a régészek a szélfútta dűnék alatt emberáldozatok maradványait azonosították.
febr. 4
11:38
2009-ben is népszerű volt az Ókor (Múlt-kor)
Bár korábban többször is bemutattuk az Ókor című folyóirat aktuális számait, erre tavaly nem került sor, így most egy csokorba gyűjtve ismertetjük az antikvitás újdonságait, Caligula portréjától Meriré túlvilági utazásáig.
febr. 4
11:40
Cseppben az élet (Múlt-kor)
Béres József Széchenyi-díjas tudományos kutató, a Béres-csepp feltalálója életútját eleveníti fel Béres Klára Cseppben az élet című könyve.
febr. 4
11:45
A 'sírás-fordítóval' könnyebben megérthejtük a babát (orientpress)
Ha sír a baba, érdemes egy dekódert tartani a kicsihez. Egy új eszköz ugyanis le tudja fordítani a sírást 'felnőtt nyelvre', elárulva, hogy ez egy 'éhes vagyok', vagy talán egy 'új pelus kell' segélykérés volt.
febr. 4
12:03
Miénk Közép-Európa egyetlen akkreditált ellipszometriai laboratóriuma (orientpress)
Egyebek közt magas színvonalú napelemtechnológiai, mikroelektronikai és vékonyréteg kutatások folynak az MTA Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Kutatóintézetének (MTA MFA) abban a laborjában, mely a közelmúltban vált Közép-Európa egyetlen akkreditált ellipszometriai laboratóriumává. Az intézet a továbbiakban európai partnereivel nemzetközi laboratóriumot működtet majd, és közös kutatásokkal segíti…
febr. 4
12:39
Egy magyar Afrika-kutató nyomában (Múlt-kor)
100 év azonosság, 100 év változás címmel nyílik kiállítás Torday Emil (1875-1931) Afrika-kutató expedícióiról a Néprajzi Múzeumban. A tárlat a kevéssé ismert kutató mellett a kongói térség történetére is szeretné felhívni a figyelmet.
febr. 4
13:42
Megújul a püspöki palota Sümegen (Múlt-kor)
Hamarosan ismét eredeti pompájában várja a látogatókat Sümegen a barokk püspöki rezidencia.
febr. 4
14:09
Kommunikálhatnak a vegetatív állapotban lévő emberek? (orientpress)
Egy új agykutatási módszert fejlesztettek ki az Egyesült Királyságban és Belgiumban, melynek során egy agykárosodott férfivel sikerült kommunikálni.
febr. 4
14:09
Növekszik a szélenergia-hasznosítás Európában (transindex.ro)
A megújuló energia tette ki az Európában tavaly új ...
febr. 4
14:11
Az Internet Explorer 8-as a világ legnépszerûbb böngészõje (transindex.ro)
Az Internet Explorer (IE) 8-as változata lett a vi ...
febr. 4
14:13
A Google összefog az amerikai nemzetbiztonságiakkal a kínai hackerek ellen (transindex.ro)
Amerikai sajtójelentések szerint a Google internet ...
febr. 4
14:45
Atomfegyver-temetőnek használták az oroszok a Balti-tengert (Múlt-kor)
Oroszország leselejtezett radioaktív és vegyi fegyvereket süllyesztett el titokban a Balti-tengerben a 90-es évek közepén; a svéd kormány néhány éve tudomást szerzett erről, de eltussolta az ügyet - jelentette az SVT svéd tv-állomás.
febr. 4
15:12
Dániának nem kell a Microsoft Office (transindex.ro)
Dániában hosszas huzavona után úgy döntöttek, hogy ...
febr. 4
15:48
Ókori törvények szabályozták a női ékszereket (Múlt-kor)
A rómaiak női ékszernek tekintettek minden olyan tárgyat és anyagot - köztük aranyat, ezüstöt, gyöngyöt, drágakövet -, amely nem szolgál más célt, mint a test ékesítését.
febr. 4
15:50
Nem jelenhet meg a szlovák-magyar törikönyv (Múlt-kor)
Elkészült a közös szlovák-magyar történelmi olvasókönyv, de kiadásához jelenleg hiányzik a politikai akarat - írja a Slovo című pozsonyi baloldali társadalompolitikai hetilap legújabb kiadásában.
febr. 4
16:03
Az írek már gyúrnak a nyelvészeti olimpiára (nyest.hu)
Idén Svédországban tarják a Nemzetközi Nyelvészeti Diákolimpiát, amelyre Írországban már elkezdődtek a válogató versenyek.
febr. 4
16:51
Francia sztárfestők Moszkvából (Múlt-kor)
A moszkvai Puskin Múzeum páratlanul gazdag gyűjteményéből válogatott remekműveket mutat be a Szépművészeti Múzeum január végén megnyílt kiállítása. Impresszionisták, szimbolisták és kubisták, avagy francia sztárfestők Moszkvából.
febr. 4
17:21
Apu és anyu fogja a kisfiú kezét az egyetemi felvételin is? (168 Óra Online)
A szakpszichológus szerint egyre nagyobb szerepe van a szülőknek a felsőoktatásba történő belépés és pályaválasztás során. Ennek okai összetettek, mégis többnyire a társadalmi átalakulásban keresendőek. Általános tendencia, hogy a szülő saját meg nem valósított álmát vagy a családi tradíciót erőltetné a kamaszra.
febr. 4
19:33
Vetélytárs: itt a Google "iPad"-ja! (168 Óra Online)
Az internetvállalat publikált néhány rajzot egy Chrome OS alapú „iPad”-ről. Vajon a webes alkalmazások futtatására alkalmas rendszer nyitottabb, mint az App Store köré épülő iPhone OS?
febr. 4
21:57
Gondolatai megváltoztatásával kommunikál a súlyos agysérült (Inforádió)
Igennel és nemmel kommunikál agyi képalkotó segítségével egy férfi, akit öt éve vegetatív állapotban gondoznak.

Keresés