2010. november 1. hétfő

nov. 1
14:45
Szabad lehet a „kegyes halál?” (168 Óra Online)
A palliatív ellátás célja, hogy enyhítse a gyógyíthatatlan betegek, elsősorban a rákosok utolsó életszakaszának súlyos testi-lelki terheit. A szakterület német orvosai is külön szakmai társaságba tömörülnek, amely legutóbb a tagjai között végzett felmérés tapasztalataival keltett országos feltűnést.
nov. 1
16:33
Vulkánkitörés: a rosszabbik forgatókönyv valósul meg? (Infostart)
Nincs ok feltételezni, hogy a Merapi működése a 20. századot jellemző, viszonylag nyugodt mederben folyik tovább. Valószínűbb, hogy a következő évtizedekben visszatérnek a hevesebb robbanásos kitörések. Az ELTE tanszékvezetője elemzi a lehetőségeket.

2010. november 2. kedd

nov. 2
14:24
A viccek is így kezdődnek: Miért pont üveggyapot? (168 Óra Online)
Sokoldalúan felhasználható környezetbarát szigetelőanyag az üveggyapot, melyet egyszerű kezelhetősége miatt kedvelnek egyre többen.
nov. 2
16:03
Áttörés a szklerózis multiplex-es betegeknél (168 Óra Online)
A szklerózis multiplex (SM) kutatása és kezelése érdekében létrehozott európai bizottság (European Committee for Treatment and Research in Multiple Sclerosis/ECTRIMS) októberben megrendezett konferenciáján ismertették annak a huszonegy éven át tartó kutatásnak az eredményeit, mely alapvetően igazolja az interferon-kezelés előnyeit: a kutatás szerint mintegy negyven százalékkal nőnek a túlélés…

2010. november 3. szerda

nov. 3
5:51
Megfejtették a Parkinson-kór kialakulásának titkát? (Infostart)
A Parkinson-kór egy agyi energiakrízissel indulhat el évekkel a tünetek felbukkanása előtt - vélik amerikai kutatók.
nov. 3
6:21
Magyar siker: új fejezetet nyitott a két kutató (168 Óra Online)
A vörösvértestek érelmeszesedésben betöltött szerepét helyezi új megvilágításba az a nagy nemzetközi érdeklődést kiváltó, az Arteriosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology című folyóiratban megjelent tanulmány, amelyben Balla György akadémikus és Balla József, az MTA doktora számolt be az általuk vezetett nemzetközi kutatócsoport eredményeiről. A tudományos publikációt az Európai Kardiológiai…
nov. 3
13:30
Magyar fizikusok sikere: először igazolták az évtizedes sejtést (168 Óra Online)
Magyar fizikusoknak sikerült először igazolni azt a sejtést, hogy nehézionok ütközése során egy bizonyos, a szubatomi részecskék között korábban elveszettnek vélt szimmetria visszatér. A szakma figyelmét felkeltő eredményt Csörgő Tamás, Sziklai János és Vértesi Róbert, az MTA Részecske és Magfizikai Kutatóintézet munkatársai az igen rangos Physical Review Letters szakfolyóiratban 2010 október…
nov. 3
17:21
Budapest saját domain végződést kaphat (168 Óra Online)
London és Berlin mintájára a budapesti internetezők számára létrehozandó domain végződés bevezetését tűzte ki célul egy magyar konzorcium. A .bud domain végződéssel ellátott internetes címek 2012-től válhatnak elérhetővé.
nov. 3
19:21
Gyilkost vetnek be a rák ellen (Infostart)
"Gyilkos" fehérje kelthet reményt ausztrál és brit tudósok szerint a súlyos betegségek, egyebek közt a rák, a malária és a diabétesz leküzdéséhez.

2010. november 4. csütörtök

nov. 4
8:12
Mázli: Megússzák a letöltők a "három csapást" (168 Óra Online)
A finn kormány tervei szerint a jövőben írásbeli figyelmeztetésben részesítenék az illegális letöltőket. A figyelmeztetéseket az internetszolgáltatók küldenék ki anélkül, hogy ezeket a felhasználói adatokat harmadik félnek átadnák.
nov. 4
14:15
Fej nélkül találtak rá a matrónára (168 Óra Online)
Egy jól faragott kő, vagy megfelelő tégla akár a római kortól „utazik” épületről épületre, újra felhasználva. Már a régi rómaiak is: ha szobrászt nem, átfaragható szobrot biztos találtak. Buzás Gergely régész-művészettörténész és Kovács Olivér, a műemlékem.hu szerkesztőjének írása.
nov. 4
20:12
Robottámogatással hajtottak végre hasnyálmirigy-átültetést (Infostart)
Olasz orvosok hajtották végre a világ első robottámogatású hasnyálmirigy-átültetését.
nov. 4
20:30
Őssejtek segítségével hoznak létre mesterséges szerveket (Infostart)
Új módszert mutattak be spanyol kutatók transzplantációs célú mesterséges szervek létrehozására őssejtek segítségével.
nov. 4
20:48
Most derült ki: nagy kujon volt a neandervölgyi ember (Infostart)
A neandervölgyi ember legalább egy vonatkozásban, a szexuális partnerei számában lekörözte a ma emberét - állítják brit kutatók, akik az emberfélék (hominidák) családja négy képviselőjének ujjcsontjait vizsgálták.
nov. 4
21:24
A Napóleon-gyilkosság első számú gyanúsítottja (168 Óra Online)
A feledés százéves kútjából ásta elő a Tallandier kiadó Napóleon Szent Ilona szigetén írt visszaemlékezéseit: a napokban adta közre a nyolckötetes Mémoires első darabját. A császárrá koronázott korzikai hadnagy kivételes személyisége máig mintegy 200 ezer könyv szerzőjét ihlette meg, többségük azonban egy szóval sem hivatkozik főhősének eredeti beszámolójára.
nov. 4
21:42
Már ilyen is van: nanotechnológián alapuló robbanóanyag-érzékelő (Infostart)
Az erre speciálisan kiképzett kutyáknál is érzékenyebben észleli a robbanóanyagok jelenlétét egy izraeli kutatók által kifejlesztett új szenzor, amely a csomagbombáknál is sikeresen bevethető lenne - jelentették be a Tel-avivi Egyetem munkatársai.

2010. november 5. péntek

nov. 5
7:18
"Gyilkos" fehérjét vetnek be a rák ellen (168 Óra Online)
"Gyilkos" fehérje kelthet reményt ausztrál és brit tudósok szerint a súlyos betegségek, egyebek közt a rák, a malária és a diabétesz leküzdéséhez - írja az MTI.
nov. 5
12:15
Wikipedia: Az orrunknál fogva vezetnek minket? (168 Óra Online)
Korunk egyik jeles kezdeménye a Wikipédia: az on-line lexikon, amelyet bárki írhat, szerkeszthet. Tíz éve világszerte csinálják, használják. Ám végül is: kik határozzák meg, mely cikkek kerülnek fel a világhálóra és maradnak is ott? Ezt vizsgálták meg német szakemberek. A kérdést annál fontosabbnak tartják, mert a német nyelvű Wikipedia a legnagyobbak egyike, 1.125.000 cikket tartalmaz.…
nov. 5
14:45
Injekcióval állították meg az Alzheimer-kórt (Infostart)
Sikerrel állították meg egereknél injekció révén az Alzheimer-kórt a németországi Göttingen egyetemi kutatói.
nov. 5
20:06
Nem lesz különbség a nemek között (Infostart)
A gyerekeknek adott nevekben is törekszik a nemek közötti egyenlőségre a reformokat hirdető spanyol kormány: a jövőben az anya vezetékneve megelőzheti az apáét az utódoknál.
nov. 5
21:18
November végére halasztották a Discovery indítását (Infostart)
November végére halasztották a Discovery indítását, mert hidrogénszivárgást észleltek a külső üzemanyagtartály feltöltésekor. Az amerikai űrkutatási hivatal közölte: a vizsgálatok után megállapították, hogy a hiba elhárítása sok időt vesz igénybe, így az űrrepülőt csak a hónap végén, várhatóan november 30-án helyi idő szerint hajnali 4 óra 5 perckor indítják el.

2010. november 6. szombat

nov. 6
7:30
Magyar siker: szupernóvát fedeztek fel (168 Óra Online)
Egy 3-4 milliárd fényév távolságban felrobbant szupernóvát fedeztek fel magyar csillagászok az MTA Csillagászati Kutatóintézetének Piszkés-tetői állomásán – adta hírül a Magyar Csillagászati Egyesület.
nov. 6
14:39
"Lehet, hogy nem is vagyok elég okos a Nobel-díjhoz" (Infostart)
A Semmelweis Egyetem legmagasabb rangú kitüntetését vehette át csütörtökön Jeremy K. Nicholson professzor. A brit kutató dolgozta ki a metabonomika módszerét, amellyel korai stádiumban felismerhetővé válik néhány rákfajta vagy például a májgyulladás. A díjazott tudós interjút adott az InfoRádiónak, amelyben egyebek mellett azt is elmondta: nem tartja magát elég okosnak a Nobel-díjhoz, de nem…

2010. november 7. vasárnap

nov. 7
6:03
Ezért alszanak el a fiatalok az iskolapadban (168 Óra Online)
A Magyar Alvásdiagnosztikai és Terápiás Társaság Pécsett tartotta éves szakmai konferenciáját, amely a hetedik a Társaság tudományos összejöveteleinek sorában. A hétvégén befejeződött konferencián olyan érdekes témákat boncolgatnak a szakemberek, mint az inszomniák, alvászavarok, valamint az alvás és epilepszia kapcsolata. Fény derül arra is, hogy mi lehet a fiatalok aluszékonyságának hátterében.
nov. 7
8:18
Már a fül is hazudik? (Infostart)
Korábbi tapasztalataik ellenére a tanulásra képtelen denevérek újra meg újra megpróbálnak "fémet inni" - a tájékozódásban ugyanis sokkal inkább fülükre hagyatkoznak, mint más érzékszervükre.
nov. 7
12:06
Egy gyásszal és titokkal terhelt testvérkapcsolat (168 Óra Online)
Júlia és Ágnes. Egy csodálatosan hegedülő testvérpár Kecskemétről. Ez persze önmagában még nem lenne túlzottan érdekes, hisz sok tehetséges zenész él közöttünk... Sós Ágnes rendező érdeklődését azonban felkeltette a két lány bensőséges kapcsolata, amihez zenei tehetségük az adalék – hegedűs kifejezéssel élve, a „lélek”.
nov. 7
16:27
A megbocsátás pozitív hatásairól (168 Óra Online)
Főnökünk kritikusan értékeli a munkánkat, párunk elfelejt felköszönteni a házassági évfordulónkon vagy átvernek a boltban…

2010. november 8. hétfő

nov. 8
6:09
A fájdalmat is beképzelhetjük magunknak (Infostart)
A fájdalom is eldőlhet a fejben - derítették ki német kutatók. Egy ideje ismert, hogy a pozitív gondolatok gyorsíthatják a felépülést, de fordítva a negatív gondolkodás is hatással van fájdalomérzetünkre.
nov. 8
8:15
Amerikai-ausztrál megállapodás a világűr felügyeletéről (Infostart)
Az Egyesült Államok és Ausztrália hétfőn aláírt egy megállapodást, amely megerősíti kettejük együttműködését a világűr ellenőrzésének területén.
nov. 8
8:17
Javult a magas vérnyomás földerítése és ellátása (Infostart)
Több évtizedes szűrővizsgálati programok, médiakampányok és szakorvosi erőfeszítések után az Egyesült Államokban mérhetően javult a leggyakoribb szív- és érrendszeri betegség, a magas vérnyomás diagnosztikája és kezelése - derült ki központi statisztikai jelentésből, amely az utóbbi tíz év adatait ismerteti.
nov. 8
8:33
A vörös rizs változóan vörös (Infostart)
Évszázadok óta használják a vörös rizst az orvoslásban, világszerte népszerűvé váltak a belőle készült természetgyógyászati készítmények, ám mint kiderült, hatóanyagtartalmak akár százszorosan is különbözhet egymástól. A nagy figyelmet keltő tudományos vizsgálat eredményeit az Archives of Internal Medicine szakfolyóirat közölte.
nov. 8
8:57
10 milliárd fokos tűzgolyókat gyújtottak Svájcban (168 Óra Online)
Új hőmérsékleti rekordot értek el az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) nagy hadronütköztetőjében (LHC) Svájcban - jelentette be a kísérletet végző tudósok egyike.
nov. 8
10:36
A temetőben jött a sokk: Felébredt a halottnak hitt férfi (168 Óra Online)
Aki Bécsben jár, alig kerülheti el a különös rikkancsokat: ők egy standon nem kapható újságot árulnak, olyat, amelyiket a kávéházi lap kínálatban sem találunk. Az Augustin évfordulót ünnepel: éppen 15 éve született, hogy segítse a hosszabb ideje munka nélkül tengődőket, akiknek fedél sincs a fejük felett.
nov. 8
15:00
10 ezer eurós büntetés: Magyarország felé közelednek a húzós torrent-perek (168 Óra Online)
A román Kartel.ro torrent oldal üzemeltetője az első, akit Romániában illegális letöltő oldal működtetéséért börtönbüntetésre ítélt a bíróság. A torrent oldal ellen kalózszoftverek terjesztése okán indult az eljárás.
nov. 8
17:33
Magyar-német kutatás segíthet a szívátültetésre váróknak (Infostart)
A jelenlegi négyről nyolc órára növelhető egy transzplantációra váró szív szállíthatósági ideje a Heidelbergi Egyetem és a Semmelweis Egyetem kutatóinak közös munkája révén.
nov. 8
18:45
Jelentősen javítja egy új teszt a lombikbébi módszer sikerét (Infostart)
A embriók szűrésére kidolgozott új technika alkalmazása jelentősen növeli a lombikbébi (IVF) módszer eredményességét - idézte brit kutatók megállapítását hétfőn a BBC hírportálja
nov. 8
20:33
Egy gén dönti el, mennyire vagyunk adakozók (Infostart)
Ha hajlamosak vagyunk jót cselekedni másokkal, arról a génjeink tehetnek - német kutatók ugyanis felfedeztek egy úgynevezett altruizmusgént.

2010. november 9. kedd

nov. 9
6:24
Újabb tudományos őrület: "agylenyomat" (168 Óra Online)
Másként fejlődött a neandervölgyi ember agya, mint a modern emberé a németországi Max Planck Intézet evolúciós antropológiával foglalkozó szakemberei szerint.

2010. november 10. szerda

nov. 10
5:36
Mit árul el rólunk a tarantella? (Infostart)
Az emberi agy különbözőképpen válaszol a fenyegetettségre aszerint, hogy az mekkora távolságból, milyen irányból éri, illetve előzetesen mennyire ítéli meg félelmetesnek - állapították meg brit kutatók tarantellapókok segítségével végzett vizsgálataikban.
nov. 10
7:03
Az űrből jön a segítség (168 Óra Online)
A földművesek nem csak saját szemükkel, de a műholdakéval is figyelhetik földjüket. Egy új európai szolgáltatás helymeghatározó és távérzékelő műholdas adatokat is alkalmaz.
nov. 10
9:27
Hitte volna? Szexelnek a szarvasgombák! (Infostart)
Szarvasgombából van hím és nőstény egyed, és csakis szexuális úton képes szaporodni a növény - fedezték fel olasz kutatók, magyarázattal szolgálva arra, miért oly ritka és emiatt méregdrága ez a gombafajta.
nov. 10
21:51
Itt a bizonyíték, hogy a szerelem olyan, mint a drog! (Infostart)
Szerelembe esni az igazi megpillantásakor két tized másodpercig tart, és az érzés olyan hormonokat szabadít fel, mintha kokaint szívnánk - állítják a tudósok. A New York-i Syracuse University tanulmánya azt is kiderítette, hogy a szeret különböző típusai nem egyazon agyterületen ébrednek.

2010. november 11. csütörtök

nov. 11
5:57
Ők hurcolták be Európába a tífuszt (Infostart)
A spanyol hódítók hurcolhatták be az Újvilágból a kiütéses tífuszt az öreg kontinensre - állítják francia kutatók, akik egy XVIII. századi tömegsírban nyugvó személyek fogbelében mutatták ki a kórokozó legkorábbi európai jelenlétét. A kutatásról a PLoS One tudományos folyóiratban jelent meg tanulmány.
nov. 11
12:12
Űrhódító és 3D: kihagyhatatlan alkalom a játékfüggőknek (168 Óra Online)
A feltaláló mutatja be a Leonar3do-t, a high-tech hungarikumot a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeumban.
nov. 11
14:57
Videokonferencián kezelik Debrecenből a stroke-betegeket (Infostart)
Állandó videokapcsolatot épít ki egymás között a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrumának és a Nagyváradi Egyetemnek a Neurológiai Klinikája. Ezzel a romániai térségben a stroke-betegek sürgősségi ellátásán javítanának.
nov. 11
16:03
Tanácstalan tudósok: valami rejtélyes történik a galaxisunk közepén (168 Óra Online)
Két óriási gamma-sugarakat árasztó alakzatot fedeztek fel galaxisunk közepén. A csillagászok egyelőre nem tudják mi okozhatja őket.
nov. 11
20:39
Rájöttek, mi késlelteti az Alzheimer-kór kialakulását (Infostart)
Öt évvel később jelennek meg az Alzheimer-kór tünetei a kétnyelvű embereknél, állapították meg kis létszámú tanulmányukban kanadai kutatók. A Baycrest Rotman Kutatóintézet munkatársai eredményeiket a Neurology című szakfolyóirat legfrissebb számában ismertették.
nov. 11
22:09
Szenzációs felfedezés a világűrben: két hatalmas buborék (Infostart)
Szupermasszív fekete lyuk ősi robbanása hozhatta létre azt a két óriási buborékot a Tejútrendszerben, amelyeket a NASA Fermi gammasugár-űrteleszkópja fedezett fel. A tudósok szerint újfajta csillagászati objektumokról lehet szó, a felfedezésről a The Astrophysical Journal szakfolyóiratban jelenik meg tanulmány - olvasható a Discovery News hírei között.

2010. november 12. péntek

nov. 12
9:39
Nagyon ijesztő kísérletet végeztek - Csoda, hogy találtak önkéntest (168 Óra Online)
Az emberi agy különbözőképpen válaszol a fenyegetettségre aszerint, hogy az mekkora távolságból, milyen irányból éri, illetve előzetesen mennyire ítéli meg félelmetesnek – állapították meg brit kutatók tarantellapókok segítségével végzett vizsgálataikban.
nov. 12
20:03
Korábban kezdődött az élet (Infostart)
Skóciai kőzetminták tanúsága szerint a földi élet szempontjából kulcsfontosságú változás, az oxigén feldúsulása a légkörben 1,2 milliárd évvel ezelőtt történt, 400 millió évvel korábban, mint eddig feltételezték a tudósok. A skóciai kutatásokról a Nature legújabb számában jelent meg tanulmány.

Keresés