2010. november 1. hétfő

nov. 1
10:36
Erkel 200: emlékév Bánk bánnal (Múlt-kor)
Tudományos tanácskozással, több koncerttel, operaelőadással, emléktábla-avatással emlékeznek a 200 éve született Erkel Ferencre.
nov. 1
10:45
Egy földön kívüli felfedezés (nyest.hu)
Vitatható elnevezésének eredete szerint több csoportba is besorolható. Cikkünkben napfény derül arra is, miért hívják a tanulókat nebulóknak. He-he.
nov. 1
11:42
Az idei utolsó teherûrhajó érkezett a Nemzetközi Ûrállomásra (transindex.ro)
Az idei ötödik, s egyben utolsó teherûrhajó érkeze ...
nov. 1
12:42
Újra édes az élet Rómában (Múlt-kor)
A Római Filmfesztiválon szombat este mutatták be Federico Fellini ötven évvel ezelőtt készült világhírű filmjének, Az édes életnek (La Dolce Vita) a felújított változatát.
nov. 1
13:00
Így születhetnek a szuperföldek (csillagászat.hu)
Numerikus szimulációkkal sikerült igazolni egy új bolygókeletkezési elmélet létjogosultságát: a modell szerint a nagy méretû kõzetbolygók a formálódó bolygórendszer belseje felé vándorló gázcsomókból születnek.
nov. 1
13:45
Ásatáson szenvedett halálos balesetet egy izraeli régész (Múlt-kor)
Elhunyt Ehud Netzer neves izraeli régész, a bibliai Heródes király sírjának feltárója csütörtökön este, miután néhány nappal ezelőtt egy ókori palota ásatása közben lezuhant egy magas helyről, és súlyos sérüléseket szenvedett.
nov. 1
13:47
Bethlen Istvánra emlékeztek Moszkvában (Múlt-kor)
Megemlékezést tartottak Bethlen István egykori magyar miniszterelnök moszkvai sírjánál a politikai repressziók áldozatainak emléknapján, a moszkvai magyar levéltári intézet kezdeményezésére.
nov. 1
14:45
Szabad lehet a „kegyes halál?” (168 Óra Online)
A palliatív ellátás célja, hogy enyhítse a gyógyíthatatlan betegek, elsősorban a rákosok utolsó életszakaszának súlyos testi-lelki terheit. A szakterület német orvosai is külön szakmai társaságba tömörülnek, amely legutóbb a tagjai között végzett felmérés tapasztalataival keltett országos feltűnést.
nov. 1
16:33
Vulkánkitörés: a rosszabbik forgatókönyv valósul meg? (Infostart)
Nincs ok feltételezni, hogy a Merapi működése a 20. századot jellemző, viszonylag nyugodt mederben folyik tovább. Valószínűbb, hogy a következő évtizedekben visszatérnek a hevesebb robbanásos kitörések. Az ELTE tanszékvezetője elemzi a lehetőségeket.
nov. 1
16:54
Elhunyt Kennedy egyik fő tanácsadója (Múlt-kor)
Elhunyt Ted Sorensen, a néhai John F. Kennedy amerikai elnök egyik legbizalmasabb tanácsadója és beszédírója - jelentette a The New York Times.
nov. 1
19:00
Ügynökök és egyházak (Múlt-kor)
Prőhle Gergely, a Magyarországi Evangélikus Egyház (MEE) országos felügyelője szerint folytatódnia kell az egyházi közelmúlt feltárására vonatkozó munkának.
nov. 1
21:06
Szentendre várostörténete: források, történetírás, emlékezetkutatás (Múlt-kor)
A Szentendre várostörténete: források, történetírás, emlékezetkutatás címmel 2010. november 5-én megrendezésre kerülő konferencia a helytörténetírás tudományos távlatait méri fel és mutatja be.
nov. 1
22:09
Villanyoszlopoknál "tankolhatnak" az elektromos autók Németországban (transindex.ro)
A német kormány célkitûzései közé tartozik, hogy 2 ...
nov. 1
22:15
Játssz velünk és nyerj! (MaHu)
A szerencsés nyertes részt vehet egy 90 perces repülésen egy Boeing 737-es repülőgép-szimulátorral.

2010. november 2. kedd

nov. 2
8:39
Izrael az UNESCO ellen (Múlt-kor)
Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök abszurdnak nevezte az UNESCO döntését, amelyben palesztinnak minősített olyan ciszjordániai kegyhelyeket, amelyek muszlimok és zsidók számára egyaránt fontosak.
nov. 2
9:42
A lélek megváltását várták a középkorban a kínzásoktól (Múlt-kor)
A szadizmusba hajló, embertelen középkori kínzási gyakorlatokkal kapcsolatos ismereteink csak részben állják meg a helyület – állítja egy német kutató, aki szerint a kínzás és a kivégzés arra szolgált, hogy megmentsék az elítélt lelkét a kárhozattól.
nov. 2
9:44
Perek és kárpótlás: a Herzog-ügy következményei (Múlt-kor)
Az elmúlt években legalább három, a Herzog-perhez hasonló eljárást indítottak az Egyesült Államokban.
nov. 2
10:45
Gumicukorral átverhetõ az ujjlenyomat-olvasó (transindex.ro)
A Henry Kendall ausztrál középiskolában nem ...
nov. 2
10:45
Hitler lekvárt reggelizett (Múlt-kor)
Adolf Hitler reggelire kenyeret és lekvárt fogyasztott és akik ismerték, azt mondták, a magánérintkezésben puhán viselkedett - tűnik ki a Londonban újonnan közzétett dokumentumokból.
nov. 2
10:47
Egyszerre lehet telefonálni és adatforgalmat bonyolítani a Nokia Siemens Networknak köszönhetõen (transindex.ro)
A Nokia Siemens Networks elsõként látja el ...
nov. 2
10:47
Ámor és Hymen, avagy a fiatal Székely Bertalan szerelmei (Múlt-kor)
Ámor és Hymen/A fiatal Székely Bertalan szerelmi történetei címmel jelentette meg az Akadémia Bicskei Éva művészettörténész munkáját.
nov. 2
11:48
Csetnikvezért rehabilitálna egy amerikai veterán (Múlt-kor)
A szerb fővárosba utazott egy II. világháborús amerikai veterán; a 88 éves floridai nyugalmazott alezredes Draza Mihailovic egykori szerb csetnikvezér mellett tanúskodott.
nov. 2
12:51
Két hónappal tovább tart az év a pályázaton (Múlt-kor)
Két hónappal bővült a műemlékem.hu fotópályázata: novemberben Az ősz húrja, decemberben az Úton gondolat jegyében lehet feltölteni képeket.
nov. 2
12:53
Kheopsz piramisa még mindig titokzatos (Múlt-kor)
Hamarosan robot indul a gízai nagy piramis belsejébe - mondta el Záhi Hávvász, Egyiptom főrégésze a Múlt-kornak adott interjúban, egyben mesélve múmiákról, egy hatalmas múzeumi fejlesztésről és az elvitt műkincsek visszaszerzésére indított kampányról.
nov. 2
13:51
Idõtálló DVD-lemezt fejlesztettek Csehországban (transindex.ro)
Fém és kerámia alapú nanorétegeket tartalmazó, idõ ...
nov. 2
13:53
Óvatosan indul a Google utcanézegetõ Németországban (transindex.ro)
Óvatosan indult a Google utcanézegetõ (S ...
nov. 2
13:54
Az északi reneszánsz Rómában (Múlt-kor)
Kiállítással tisztelegnek Rómában az északi reneszánsz képviselőjeként számon tartott idősebb Lucas Cranach művészete előtt; a német festő alkotásait az olasz kortársak műveivel összehasonlítva mutatja be a Galleria Borghese-ben látható tárlat.
nov. 2
13:56
Időkapszula került a kolozsvári Mátyás-szoborcsoportba (Múlt-kor)
Időkapszula került a kolozsvári Mátyás-szoborcsoport belsejébe: a felújítási munkálatok végső szakaszában Kolozsi Tibor restaurátor a szoborcsoport lóalakjába helyezte el hétfőn azt a fémhengert, amely a ma emberének üzeneteit tartalmazza a jövő számára.
nov. 2
14:24
A viccek is így kezdődnek: Miért pont üveggyapot? (168 Óra Online)
Sokoldalúan felhasználható környezetbarát szigetelőanyag az üveggyapot, melyet egyszerű kezelhetősége miatt kedvelnek egyre többen.
nov. 2
14:54
Felhasználók segítségével fejlesztik a Google-keresõ riválisát (transindex.ro)
Felhasználók segítségével készül a Google-rivális ...
nov. 2
14:57
Mégsem tűnt el a Hlinka-gárda jelvénye Szvatoplukról (Múlt-kor)
Nem távolították el, hanem csak egy kupakkal letakarták a fasiszta Hlinka Gárda jelképét Szvatopluk nagymorva fejedelemnek a pozsonyi várban júniusban felállított szobrán.
nov. 2
14:59
Szolzsenyicin Gulagja az orosz iskolákban (Múlt-kor)
Oroszországban megjelent Alekszandr Szolzsenyicin Gulag szigetcsoport című, eredetileg háromkötetes művének egy kötetre rövidített változata.
nov. 2
16:00
Az 1944-es megtorlás áldozataira emlékeztek a Vajdaságban (Múlt-kor)
Az 1944-es vajdasági magyarellenes szerb megtorlás áldozataira emlékeztek Csúrogon (Curug) a vajdasági magyarok - írta a szerbiai magyar sajtó.
nov. 2
16:02
Élménnyé válik a füleki múzeumlátogatás (Múlt-kor)
Felújítják a Füleki (Filakovo) Városi Múzeumot. A munkálatokra az intézmény mintegy 300 ezer eurót kapott pályázat útján az uniós Regionális Fejlesztési Alapból.
nov. 2
16:03
Áttörés a szklerózis multiplex-es betegeknél (168 Óra Online)
A szklerózis multiplex (SM) kutatása és kezelése érdekében létrehozott európai bizottság (European Committee for Treatment and Research in Multiple Sclerosis/ECTRIMS) októberben megrendezett konferenciáján ismertették annak a huszonegy éven át tartó kutatásnak az eredményeit, mely alapvetően igazolja az interferon-kezelés előnyeit: a kutatás szerint mintegy negyven százalékkal nőnek a túlélés…
nov. 2
16:42
Kínából, a Selyemúton érkezhetett a pestis Európába (MaHu)
Az első pestisjárvány több mint 2600 évvel ezelőtt tört ki Kínában, és Európába a betegség a Selyemúton keresztül érkezhetett - állítja az a nemzetközi kutatócsoport, amely a kórokozó, a Yersinia pestis 17 törzsének DNS-vizsgálatát végezte el.
nov. 2
17:03
Támogatják az öreg vízimalmokat Nagy-Britanniában (Múlt-kor)
Nagy Britanniában ezentúl az elektromos energiát termelő hagyományos vízimalmokat és turbinákat is megilleti a környezetbarát energiának járó állami támogatás.
nov. 2
17:05
Hazakerült Csíkszereda kiváltságlevele (Múlt-kor)
Csíkszereda egyik legfontosabb kordokumentumát, az 1670-ben kiállított kiváltságlevelet juttatták vissza csaknem 70 év után Magyarországról a Csíki Székely Múzeum és a megyeközpont tulajdonába.
nov. 2
17:36
Az omega-3 zsírsavak nem segítenek az Alzheimer-kórban (MaHu)
Az omega-3 zsírsavakat tartalmazó tabletták hatástalannak bizonyultak az Alzheimer-kórban szenvedő betegeknél - erre a következtetésre jutottak amerikai kutatók, akik vizsgálataikról a JAMA (Journal of the American Medical Association) legújabb számában számoltak be.

2010. november 3. szerda

nov. 3
5:51
Megfejtették a Parkinson-kór kialakulásának titkát? (Infostart)
A Parkinson-kór egy agyi energiakrízissel indulhat el évekkel a tünetek felbukkanása előtt - vélik amerikai kutatók.
nov. 3
6:21
Magyar siker: új fejezetet nyitott a két kutató (168 Óra Online)
A vörösvértestek érelmeszesedésben betöltött szerepét helyezi új megvilágításba az a nagy nemzetközi érdeklődést kiváltó, az Arteriosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology című folyóiratban megjelent tanulmány, amelyben Balla György akadémikus és Balla József, az MTA doktora számolt be az általuk vezetett nemzetközi kutatócsoport eredményeiről. A tudományos publikációt az Európai Kardiológiai…
nov. 3
8:45
Ismét elhalasztották a Discovery indulását (transindex.ro)
Egy számítógép áramellátási problémája miatt ismét ...
nov. 3
8:48
A globális felmelegedés a part menti régészeti területeket is veszélyezteti (Múlt-kor)
Ha a globális felmelegedés által okozott tengervízszint-emelkedés az elkövetkező évtizedekben a korábbi jóslatoknak megfelelően fog alakulni, akkor számos tengerparti régészeti lelőhely kerülhet veszélybe – állítják kutatók.
nov. 3
8:50
Modigliani-rekorddal nyitott a Sothebys (Múlt-kor)
Modigliani-rekorddal nyitotta őszi szezonját helyi idő szerint kedden este New Yorkban a Sothebys aukciósház.
nov. 3
8:52
Olasz bank tette lehetővé Kanada felfedezését (Múlt-kor)
John Cabot 1497-es amerikai expedíciója, Kanada ötszáz évvel a vikingek újfundlandi partraszállását követő újrafelfedezése nem „vegytiszta” angol vállalkozás volt, mivel annak pénzügyi fedezetét egy londoni olasz pénzintézet biztosította.
nov. 3
9:51
Rituális gyilkosság áldozata lehetett a vaskori férfi (Múlt-kor)
Rituális gyilkosság áldozata lehetett az a vaskori férfi, akinek koponyájára a Yorki Egyetem új kampuszának építésekor leltek a brit régészek.
nov. 3
9:53
Latin-magyar iskoladicséret a 18. századból (Múlt-kor)
Valamikor a 18. század második felében latinul és párhuzamosan magyar nyelven írta meg a kolozsvári unitárius kollégium diákja, Váralyai Mihály az intézményt megéneklő versét - mutatta be Kovács Zsuzsa a Magyar Országos Levéltár oldalán.
nov. 3
10:54
Kínai tekercsen láthatók a középkori japán kalózok (Múlt-kor)
A korábban egyedüliként nyilvántartott japán példány után Kínában is találtak egy olyan tekercset, amely a középkori Vako-kalózokat örökítette meg.
nov. 3
10:56
Dachauban is járt a nácik vendégszeretetét élvező Brit Légió (Múlt-kor)
A Brit Légió képviselői 1935-ben látogatást tettek a náci Németországban, és az út során Hitlerrel, Göringgel és Hess-szel is találkoztak, de meglátogatták a dachaui koncentrációs tábort is.
nov. 3
11:57
Nem fújta el a szél (Múlt-kor)
Két amerikai babát vetettek röntgenvizsgálat alá, hogy kiderítsék, valóban gyógyszert csempésztek-e bennük a polgárháború során.

Keresés