2010. február 1. hétfő

febr. 1
9:21
Czeizel Endre: Nő az abortuszveszély a bécsi és pozsonyi módszerrel (Infostart)
Czeizel Endre genetikus szerint sok abortuszhoz vezethet az a Bécsben és Pozsonyban is alkalmazott módszer, amellyel a magzatnak már hét hetes korában kiderül a neme. A mesterséges terhességmegszakítás műtéttel 12 hetes korig engedélyezett. A szakember úgy véli, van más eljárás.
febr. 1
19:09
Hogyan ismerik fel a méhek az emberi arcot? (Infostart)
Mindennapi teendőihez egy méhnek nincs szüksége ahhoz, hogy felismerjen egy emberi arcot: ennek ellenére egy ausztrál kutatónak sikerült betanítania a rovarokat, hogy emberi arcmásokat társítsanak cukoroldathoz.
febr. 1
20:21
Túl alacsony vércukorszinttel elhamarkodott lehet a döntés (Infostart)
A vér glükózszintje befolyásolja az emberek döntéshozatali folyamatát; megfontoltabban választottak egy tanulmányban azok, akiknek magasabb volt a vércukorszintje - közölték amerikai kutatók a Psychological Science című szaklapban.
febr. 1
21:48
A madarak is csak jó alvás után emlékeznek jól (Infostart)
Nyugodtan átaludt éjszakát követően az emberek emlékezete pontosabban megőrzi az előző nap emlékeit. A seregélyek memóriája is hasonlóan működik és ez az idegrendszer vizsgálata során különleges lehetőséget ad a kutatóknak az agyműködés tanulmányozására - írták szakemberek a Journal of Neuroscience januári számában.

2010. február 2. kedd

febr. 2
9:57
Sertéstüdő ad új reményt az átültetésre váróknak (Infostart)
Átültethetővé válik emberekbe a sertéstüdő - hála egy ausztrál orvosi felfedezésnek. Ez új reményt adhat azok számára, akik az életmentő beavatkozásra várnak.
febr. 2
10:24
Mi rejtőzik a gyermekrajzok mögött? (168 Óra Online)
Amint a gyermek képes arra, hogy mozgassa végtagjait, tudja, hogy ezzel nyomot hagyhat (legyen ez egy firka zsírkrétás nyoma a papíron, vagy egy kéznyom az agyagban), attól kezdve szeretné azt befolyásolni.

2010. február 3. szerda

febr. 3
6:39
Miskolci eszközt vittek a nemzetközi űrállomásra (Infostart)
A miskolci székhelyű Admatis Kft. habgenerátorával kezdődik kísérlet vasárnap a nemzetközi űrállomáson. Az Észak-Magyarország című lap azt írta, hogy a cég pályázaton nyert félmillió eurót a kutatás finanszírozására.
febr. 3
8:24
Távolabb került tőlünk a Hold (168 Óra Online)
Hivatalosan is bejelentették, hogy a Fehér Háznak a NASA számára kidolgozott 2011-es költségvetési javaslata nem tartalmazza a Holdra való visszatérés programjának folytatását.
febr. 3
10:24
Ezt emészd meg! - A katáng segít... (Napidoktor)
Tavasszal szeretnénk kicsit átmosni, megtisztítani szervezetünket - a gyógynövények segítenek ebben, egyik leghasznosabb köztük a mezei katáng.
febr. 3
11:45
Mérő László: Soha nem hagyja abba a panaszkodást a magyar (Infostart)
Nem valószínű, hogy a jövőben kikerülhetne a nemzeti sajátosságok közül a panaszkultúra - mondta Mérő László matematikus-pszichológus az InfoRádiónak a Szabad Európa Társaság "Balkán vagy Európa - milyenek a magyarok?" című rendezvénye után.
febr. 3
12:15
A földönkívüliek számára láthatatlan lesz a Föld (168 Óra Online)
Frank Drake amerikai kutató szerint nagy bajban vagyunk, mert a kozmikus civilizációk számára a Föld egyre kevésbé látszik. Egészen pontosan a digitális rádiózás és tévézés miatt nem igen hagyunk nyomot magunkról az éterben – írta az
febr. 3
12:36
A görög mitológia hőse (Napidoktor)
Nemcsak bejgliben és sütikben nyerő. Csontot erősít és fájdalmat is csillapít a mák.

2010. február 4. csütörtök

febr. 4
9:39
A félperifériára látogat Wallerstein (168 Óra Online)
2010. február 18-tól február 21-ig Immanuel Maurice Wallerstein professzor, prof. dr. Szabó János rektor meghívására Magyarországon tartózkodik. Február 18-án 15 órai kezdettel a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen tart előadást „Az USA, Európa és Oroszország stratégiai alternatívái” címmel. Másnap, február 19-én részt vesz a ZMNE Szenátusának ünnepi ülésén, ahol átveszi a Szenátus által…
febr. 4
17:21
Apu és anyu fogja a kisfiú kezét az egyetemi felvételin is? (168 Óra Online)
A szakpszichológus szerint egyre nagyobb szerepe van a szülőknek a felsőoktatásba történő belépés és pályaválasztás során. Ennek okai összetettek, mégis többnyire a társadalmi átalakulásban keresendőek. Általános tendencia, hogy a szülő saját meg nem valósított álmát vagy a családi tradíciót erőltetné a kamaszra.
febr. 4
19:33
Vetélytárs: itt a Google "iPad"-ja! (168 Óra Online)
Az internetvállalat publikált néhány rajzot egy Chrome OS alapú „iPad”-ről. Vajon a webes alkalmazások futtatására alkalmas rendszer nyitottabb, mint az App Store köré épülő iPhone OS?
febr. 4
21:57
Gondolatai megváltoztatásával kommunikál a súlyos agysérült (Infostart)
Igennel és nemmel kommunikál agyi képalkotó segítségével egy férfi, akit öt éve vegetatív állapotban gondoznak.

2010. február 5. péntek

febr. 5
7:39
Meghalt a világ legrégebbi törzsének utolsó tagja (168 Óra Online)
Meghalt az utolsó tagja annak az indiai törzsnek, amelyet szakértők az emberi civilizáció legrégebben létrejött emberi közösségének tartanak – közölte csütörtökön a Survival International nevű szervezet, amely ősi, törzsi kultúrák védelmével foglalkozik.
febr. 5
10:48
Fényesedik és vörösödik a Plútó (Infostart)
A Hubble felvételei szerint a Plútó fényesedik és vörösödik, ahogy Nap körüli 248 éves forgása új szakaszába lép - jelentette csütörtökön a NASA.
febr. 5
11:27
Kiderült a dermesztő igazság a torrent-fájlokról (168 Óra Online)
Egy amerikai egyetemista által készített kutatás szerint a BitTorrent trackermentes rendszerén keresztül elérhető fájlok alig 1 százaléka nem minősül jogsértőnek. A legtöbb torrent filmekhez enged hozzáférést, amelyek mindegyike engedély nélkül került megosztásra – írta hírlevelében a .
febr. 5
14:39
Darwin a cro-magnoni ember egyenes leszármazottja (Infostart)
Charles Darwin angol természettudós, az evolúciós elmélet kidolgozója az Európába harmincezer éve érkezett cro-magnoni emberek (Homo sapiens fossilis) egyenes leszármazottja - derítették ki ausztrál tudósok
febr. 5
19:27
Melegszik a világ teteje (Infostart)
Tibetben négy évtized óta 2009-ben mérték a legmagasabb átlaghőmérsékletet.
febr. 5
20:21
Nem volt egy szürke veréb a mini dinó (Infostart)
Mintha mohauk (mohawk) indiánok tolldíszét viselte volna az a két "szeplős" dinoszaurusz, amelynek megkövesedett maradványait tavaly fedezték fel Kína északkeleti részén, Liaoning tartományban. A 150 millió éve élt dinoszauruszok színpompás tollazatát amerikai tudósok térképezték fel, akik kutatásaikat a Science online kiadásában ismertették.

2010. február 6. szombat

febr. 6
6:39
Jönnek a luxus léghajók (videó) (168 Óra Online)
A londoni Seymourpowell tervező cég a dél-koreai Samsunggal összefogva olyan luxus léghajót tervezett, amellyel egy-egy alkalommal a maximális kényelemben lehet megtenni hosszú légi utakat. Igaz, a London-New York közötti út a repülőgépes 7 óra helyett 37 óra lesz, de micsoda körülmények között.
febr. 6
9:24
Hibrid pintyet láttak Pécsett + Fotó (168 Óra Online)
Érdekes madár akadt a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület egyik pécsi gyűrűzőjének hálójába január elején.
febr. 6
13:09
Pontosabb lesz a napviharok előrejelzése az új NASA-napszondával (Infostart)
Újgenerációs napfigyelő műholdat bocsát fel a jövőhéten a NASA. A repülő obszervatórium minden tizedik másodpercben 8 hullámhosszon készít 16 megapixeles felvételt az égitestről.
febr. 6
16:33
Elképesztő fotó! A Mars ismét földközelben (168 Óra Online)
Az év elejétől alkonyat után vöröslő égitestet figyelhettünk meg a keleti látóhatár felett, amely az idő folyamán egyre fényesedett: a Mars január végén érte el földközelségét, amikor bolygónktól 99 millió kilométerre került – írta a .
febr. 6
19:06
Czeizel Endre: Mindig ott van felettem Damoklész kardja (Infostart)
Olyan előnyei vannak a H1N1-fertőzés elleni vakcinának, hogy a szakmájához értő, felelősen gondolkodó orvosban fel sem vetődhettek olyan kétségek, hogy kell-e oltani a kismamákat - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Czeizel Endre. Az orvos-genetikus kiemelte: már két lobbi dolgozik az újinfluenza kapcsán, az oltóanyag lobbi, akiket azzal támadtak, hogy szándékosan felfújták a járványt, és…
febr. 6
19:51
Sikerült kommunikálni egy öt éve eszméletlen beteggel (168 Óra Online)
Egy huszonkét éves, öt éve eszméletlen állapotban lévő férfinak hat olyan kérdést tettek fel, amelyekre igennel vagy nemmel kellett felelnie. A férfi hat kérdésből ötre helyesen válaszolt, és nagyon valószínű, hogy mégis eszméleténél van – írta az hírportál.

2010. február 7. vasárnap

febr. 7
12:06
Legalább egy nappal elhalasztották az Endeavour indítását (Infostart)
Legalább egy nappal elhalasztották az Endeavour amerikai űrrepülőgép indítását, mert a floridai Kennedy Űrközpont felett felhős az ég - közölte vasárnap a NASA.
febr. 7
14:33
Kutatók szerint akár 60 év alatt is elfogyhat a termőtalaj a világon (168 Óra Online)
Egy ausztrál kutató szerint akár 60 év alatt is elfogyhat a termőtalaj a világon a föld túlhasználata és más okok miatt.
febr. 7
19:36
Czeizel: A géniuszok saját korukban borzasztóan szerencsétlen emberek (Infostart)
A géniuszokra általában a mániás depresszió, a szélsőséges kedély előfordulása jellemző - mondta Czeizel Endre az InfoRádió Aréna című műsorában. Az orvos-genetikus szerint tudományos tény, hogy az igazi géniuszok a saját korukban többnyire el ne ismert és borzasztóan szerencsétlen emberek. Hozzátette: a kreatív géniusz állapot egy istencsapás, és olyan erős a küldetéstudatuk, hogy szinte elégetik…
febr. 7
21:09
A légszennyezettség az asztmásokra különösen veszélyes (168 Óra Online)
A kaliforniai San Joaquin Völgy légszennyezettség szempontjából az Egyesült Államok egyik leginkább érintett területe. A helyi lakosok körében különösen magas az asztmás tünetek és a rohamok következtében sürgősségi ellátást igénylő esetek előfordulásának gyakorisága.

2010. február 8. hétfő

febr. 8
8:24
Dán tudósok exhumálják Tycho Brahe maradványait (Infostart)
Dán tudósok engedélyt kaptak arra, hogy exhumálják Tycho de Brahe (1546-1601) híres dán csillagásznak a prágai Tyn templomban lévő maradványait, tisztázandó a férfi halálának okát.
febr. 8
20:21
Az északi-sarki klímaváltozás a vártnál gyorsabb (Infostart)
A vártnál gyorsabban változtatja meg az északi-sarki környezetet a klímaváltozás, felgyorsítva a jég eltűnését a térségben - állapították meg a Kanada legészakibb részén végbemenő környezeti változásokról készített eddigi legátfogóbb kutatásban részt vevő szakemberek.

2010. február 9. kedd

febr. 9
7:48
„Az erő Önökkel volt" – Szenzációs miskolci űrsiker! (168 Óra Online)
Egyedülálló lehetőséget kapott a miskolci Admatis Kft., vasárnap a Nemzetközi Űrállomás Columbus moduljában elvégezték az asztronauták egy kísérletüket, amely sikerrel járt. A kísérlet a habképződés mechanizmusát vizsgálta mikrogravitációban, amely nem csak az űrkutatás szempontjából érdekes, de a különböző gazdasági felhasználású habok terén is úttörő – .
febr. 9
12:45
Ingyen letölthető az Avatar! (168 Óra Online)
Nem sokkal az Oscar-jelöltek bejelentését követően kiszivárgott az Avatar kétdimenziós, DVD minőségű screener kópiája az internetre. A kalózmásolat valószínűleg egy, a filmakadémia bíráló bizottságának átadott lemezről készült – írta hírlevelében a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület.
febr. 9
14:52
Shrek tea (Napidoktor)
A zöld tea nem csupán élvezeti termék, hanem természetes gyógynövény, fogyasztása több krónikus betegség kialakulását megelőzheti.
febr. 9
17:09
A hamis láncfűrészek borzalmas következményei (168 Óra Online)
Hamisított láncfűrészek veszélyeivel kapcsolatban adtak ki figyelmeztetést az illetékes brit hatóságok azt követően, hogy a helyi bíróság ezek értékesítésének vádjával megbírságolt egy olasz kereskedőt – írja a Bridport News.

2010. február 10. szerda

febr. 10
6:09
Egyre korábban köszönt be a tavasz (Infostart)
Hiába az elmúlt években tapasztalt nagy hideg és évtizedek óta példátlan havazás, a kutatások azt mutatják, hogy a tavasz egyre korábban köszönt Nagy-Britanniára.
febr. 10
7:21
Az Endeavour megérkezett a Nemzetközi Űrállomásra (Infostart)
z Endeavour amerikai űrrepülőgép megérkezett szerdán a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) - jelentette be az amerikai űrkutatási hivatal.
febr. 10
7:24
Először filmezték le a legendás hatalmas tengeri kígyót (168 Óra Online)
Amerikai kutatók egy robot-tengeralattjáróval filmezték le a hatalmas evezőhalak egyik példányát, először saját élőhelyén.
febr. 10
8:15
A kutatók betiltanák a dohányzást a zárt terekben (Infostart)
A dohányzás vagy a füst passzív beszívása mellett az úgynevezett harmadfokú passzív dohányzás - amikor például olyan kanapéra ülünk, amely jelentős mennyiségű cigarettafüstöt nyelt el - szintén rákot okozhat - állapították meg egyesült államokbeli kutatók.
febr. 10
9:36
Rejtélyes égitestet kaptak lencsevégre (168 Óra Online)
Egy szokatlanul alacsony felszíni hőmérsékletű barna törpét fedeztek fel, tovább bővítve ezáltal az ilyen égitestek extrém tulajdonságainak listáját.
febr. 10
13:27
Óriási magyar siker a Nemzetközi Űrállomáson! (168 Óra Online)
Sikeres fémhabosítási kísérlet az Űrállomáson: a miskolci Admatis Kft. FOCUS kísérletét február 7-én Jeffrey Williams amerikai űrhajós hajtotta végre a Columbus modulban – írta az .
febr. 10
19:15
Kordos László őslénykutató Az év ismeretterjesztő tudósa (Infostart)
Kordos László geológus, őslénykutató, a Magyar Állami Földtani Intézet (MAFI) igazgatója vehette át szerdán a Magyar Tudományos Akadémián Az év ismeretterjesztő tudósa díjat, s nevét ezentúl egy csillag viseli.
febr. 10
20:36
Óriásmeteor csapódott Ausztrália földjébe? (168 Óra Online)
Egy kutató szerint 1500 évvel ezelőtt egy a légkörben kettéhasadt hatalmas aszteroida vagy üstökös darabjai csapódhattak Ausztrália földjébe. A szakember úgy véli, megtalálta a lehetséges becsapódások krátereit.
febr. 10
20:45
Tényleg a raptorok voltak a madarak ősei (Infostart)
Megkövesedett jelek alapján újabb bizonyítékkal szolgáltak német tudósok a madarak származásáról. A hannoveri és braunschweigi paleontológusok Nigériában bukkantak olyan nyomokra, amelyek egyértelműen raptoroktól erednek, és amelyek kora 161-176 millió év körül van - számolt be a braunschweigi Természettudományi Múzeum.

2010. február 11. csütörtök

febr. 11
5:27
Géntechnológiával "finomítanak" a virágok illatán (Infostart)
Géntechnológiai eljárással immár lehetséges, hogy megváltoztassuk vagy "finomítsuk" a virágok illatát - közölték amerikai kutatók.
febr. 11
8:09
Megrongálódott az Endeavour (Infostart)
Két helyen is megrongálódott az Endeavour külső burkolata - közölte az amerikai űrkutatási hivatal.
febr. 11
12:33
Honnan tudni, hogy hallássérült a kisgyermekünk? (168 Óra Online)
Sok gyermek születik ezzel a rendellenességgel, vagy éppen betegség miatt alakulhat ki náluk a hallás sérülése. A sérülés fokától függően a gyerekeknek nagy az esélye az integrált oktatásba való részvételre egészséges társaikkal, de ehhez szükséges a minél korábbi felfedezés, és a megfelelő fejlesztés.

Keresés