2010. február 18. csütörtök

febr. 18
6:36
Kismamák, irány a nyelviskola! (nyest.hu)
Babát szeretne? Előbb irány a nyelvkurzus! Egy friss kutatás szerint ugyanis könnyebb a gyerek dolga, ha már az anyaméhben több nyelvet hallott.
febr. 18
7:24
Depressziót az ételek is okozhatnak (168 Óra Online)
Létezik-e kapcsolat a táplálkozás és az érzelmek közt? A kérdésre már az ókorban is keresték a választ, az összefüggés azonban csak a modern kor kutatási eredményeinek segítségével vált világossá.
febr. 18
9:33
Kalapács alá kerülnek JFK szerelmes levelei (Múlt-kor)
Kalapács alá kerülnek John Fitzgerald Kennedy, az Egyesült Államok 35. elnökének titkos szerelmes levelei, amelyeket 1953 és 1955 között írt egy svéd lánynak.
febr. 18
9:35
Katolikus pap mérgezhette meg Descartes-ot (Múlt-kor)
A híres francia filozófust arzénnal átitatott ostyával mérgezték meg, hogy ne tudja megakadályozni a katolizálásban Krisztina svéd királynőt - állítja egy francia akadémikus.
febr. 18
9:37
Arab felirat árulkodik a középkori Jeruzsálem mindennapjairól (Múlt-kor)
Egy díszes márványtáblán lévő arab felirat, amelyre Jeruzsálem Óvárosában bukkantak, betekintést enged abba, hogy milyen lehetett a település élete a 10. században, muszlim uralom alatt.
febr. 18
9:39
Egy újkori francia temető mindennapjai (Múlt-kor)
A Földközi-tenger mentén fekvő La Ciotat nevét a legtöbb ember a filmtörténetből ismeri. A város temetőjében zajló ásatások a település középkori és újkori társadalmi szerkezetéhez, és halottkultuszához szolgálnak fontos adalékokkal.
febr. 18
9:42
Személyiségjog-védõk panaszt tettek a Google Buzz ellen (transindex.ro)
Személyiségjog-védõk panaszt emeltek az amerikai v ...
febr. 18
9:51
Az MTV átállt szélesvásznú formátumra - 2010-02-18 09:31:55 (sat.hu)
A hazai csatornák közül elsőként átállt a hagyományos 4:3 képformátumú műsorgyártásról és sugárzásról a szélesvásznú, 16:9-es formátumra.
febr. 18
10:30
Desmond Tutu DNS-e is segíti az afrikai genetikai sokféleség felderítését (ma.hu)
Öt, 80 évesnél idősebb afrikai - köztük Desmond Tutu, a Dél-afrikai Köztársaság anglikán érseke - teljes genomját fejtették meg kutatók. A Nature tudományos magazinban csütörtökön megjelent tanulmány igazolja, hogy az afrikaiak genetikai sokfélesége nagyobb, mint az európai vagy ázsiai embereké.
febr. 18
10:36
Az elfelejtett náci olimpia (Múlt-kor)
Az 1936-os bajorországi Garmisch-Partenkirchenben megtartott, egymillió nézőt vonzó, s ezzel rekordot döntő IV. téli olimpia a nyári események főpróbája volt: a náci vezetés már ekkor is felfedezte a játékokban rejlő propaganda lehetőségeit.
febr. 18
11:39
Nézze meg Kennedy dallasi érkezését! (Múlt-kor)
1963. november 22-én egy amerikai diák házi videót készített az elnök dallasi érkezéséről. A végre szabadon megtekinthető felvételen a hosszas leszállás után egy sietős elnöki párt, és egy lelkes tömeget láthatunk.
febr. 18
11:51
Jobb a saját akcentusunk, mint az eredeti (nyest.hu)
Könnyebb az idegen nyelvű szavak megértése, ha nem az eredeti, hanem a saját nyelvünk akcentusában halljuk őket – állapították meg kutatók.
febr. 18
12:00
Sms-írás kéz nélkül? (orientpress)
A Clemson Egyetem kutatói kifejlesztették az sms-írás alternatíváját egy kihangosított mobiltelefon alkalmazásként, ami vezetés közben is használható.
febr. 18
12:42
A magyar festőnő, aki meghódította Indiát (Múlt-kor)
Mintegy ezer oldalas, kétkötetes mű jelent meg Indiában Amrita Sher-Gil (1913-1941) magyar-indiai festőnőnek, a modern indiai képzőművészet úttörőjének írásaiból Önarckép levelekben és írásokban címmel.
febr. 18
12:44
Igazolták Einstein közel százéves jóslatát (Múlt-kor)
Tízezerszer pontosabban igazolta egy tanulmány Albert Einstein 1915-ből származó általános relativitáselméletének egyik alapvető jóslatát, mint az amerikai űrhivatal (NASA) 1976-ban - áll egy szerdán közzétett cikkben.
febr. 18
12:51
Mobiltelefon-kamerával fotózott feliratokat fordít a Google szoftvere (transindex.ro)
Mobiltelefon-kamerával készült képeken felismerhet ...
febr. 18
12:54
A nemjóját! Gyorstalpaló káromkodásból (nyest.hu)
A káromkodás szinte nyelvi divattá vált. A téma mindenkit érdekel. Kit azért, mert hallja, kit azért, mert használja. A verbális agresszió sokféle módon ölthet testet: lehet egyszerű és brutálisan durva. De fel is lehet öltöztetni: cifrának és szórakoztatónak.
febr. 18
13:48
Desmond Tutu részt vett egy génállományi vizsgálatban (orientpress)
A tudósok öt dél-afrikai génállományát elemezték a genetikai sokféleség és egészség tanulmányozás céljából, köztük a béke Nobel-díjas Desmond Tutu anglikán érsekét.
febr. 18
14:33
17 méteres kígyószörnyet találtak – megölt egy munkást! (168 Óra Online)
A mellékelt fotó és a sztori eredetileg a kommunista Kína hivatalos napilapjában jelent meg. A történet szerint a munkások egy út alapján dolgoztak földmunkagépeikkel, Jiangxi tartományban, amikor felébresztették a két óriási állatot.
febr. 18
14:39
Újabb UFO-aktákat hoztak nyilvánosságra Nagy-Britanniában (Múlt-kor)
Több mint hatezer oldalnyi, eddig titkosan kezelt UFO-aktát hozott nyilvánosságra a brit védelmi minisztérium.
febr. 18
14:57
A világ egy ûrhajóból (transindex.ro)
Soichi Noguchi ûrhajós a Twitpic-en közölte a Nemzetközi Ûrállomáson készített képeit, melyeken a földrengés sújtotta Haiti, egy aktív japán vulkán és a behavazott Bukarest is látható.
febr. 18
15:42
Sztálin-képekkel ünneplik a győzelem napját (Múlt-kor)
Sztálint ábrázoló képek és vörös zászlók is szerepelnek majd a II. világháború végének 65. évfordulója alkalmából tartandó moszkvai ünnepségeken - jelentette be Vlagyimir Makarov, a fővárosi önkormányzat reklámbizottságának elnöke.
febr. 18
16:30
A csirkék jobban látják a színeket az embernél (orientpress)
Hiába van a csirkéknek 'tyúkeszük', a szemük egy más kérdés. Mikor a színlátásról van szó, ezek a szárnyasok több szempontból is megelőzik az embereket egy új tanulmány szerint.
febr. 18
16:32
Megalakult a Kutatási és Tudománypolitikai Tanács (orientpress)
Bajnai Gordon miniszterelnök vezetésével megtartotta alakuló ülését a Kutatási és Tudománypolitikai Tanács (KTT) a Parlament Munkácsy termében 2010. február 17-én. A KTT a K+F területet érintő stratégiai jelentőségű kérdésekben a Kormány javaslattevő, véleményező, tanácsadó és döntés-előkészítő testületeként működik, emellett ellátja a szakterület koordinációs feladatait.
febr. 18
16:45
Egymillió látogatót várnak a torinói lepelhez (Múlt-kor)
Legkevesebb egymillió látogató tekinti majd meg tavasszal a torinói leplet, amelyet április 10-e és május 23-a között állítanak ki - jelentették be a szervezők római sajtótájékoztatójukon.
febr. 18
16:47
Nofertitit többé nem szabad fényképezni (Múlt-kor)
Különleges védelmet kap Nofertiti: a Nílus királynőjének mellszobrát ezentúl már vaku nélkül sem fényképezhetik a berlini Neues Museum látogatói - erősítette meg a sajtóértesüléseket az intézmény egyik szóvivője.
febr. 18
17:42
A Tejútrendszeren kívüli eddigi legöregebb csillagokat fedezték fel (ma.hu)
A Tejútrendszeren kívüli eddigi legöregebb csillagokat fedezték fel az Európai Déli Obszervatórium (ESO) csillagászai Chilében.
febr. 18
17:48
Ókori vízvezetéket tártak fel Jeruzsálemben (Múlt-kor)
Ezernyolcszáz éves római kori vízvezetéket tártak fel Jeruzsálem Óvárosában, az egyik legforgalmasabb út alatt, amely a Jaffa kaputól Dávid Toronymúzeumhoz vezet.
febr. 18
18:36
A Google books a New York-i bíróságon (orientpress)
A Google arra készül, hogy meggyőzze ellenfeleit a New York-i bíróságon a hosszan halasztgatott tervéről, hogy létrehozza a világ legnagyobb digitális könyvtárát.
febr. 18
20:42
Genetikailag sokfélébbek az afrikaiak, mint az európaiak (Infostart)
Öt, 80 évesnél idősebb afrikai - köztük Desmond Tutu, a Dél-afrikai Köztársaság anglikán érseke - teljes genomját fejtették meg kutatók. A Nature tudományos magazinban csütörtökön megjelent tanulmány igazolja, hogy az afrikaiak genetikai sokfélesége nagyobb, mint az európai vagy ázsiai embereké.

Keresés