2010. február 4. csütörtök

febr. 4
1:06
Katonák lőtték agyon a mexikói diákokra támadó kommandó vezetőjét (Kripto Akadémia)
A tizenhat diák halálát okozó Ciudad Juárez-i támadás másnapján a gyilkos kommandó vezetője összetűzésbe került a mexikói hadsereggel, és agyonlőtték - közölte egy helyi illetékes szerdán.
febr. 4
2:18
Putyin és Tusk részt vész a katyni áldozatok emlékére tartandó megemlékezésen (Kripto Akadémia)
Vlagyimir Putyin orosz és Donald Tusk lengyel miniszterelnök együtt vesz részt áprilisban Katynban az egykori szovjet belügyi rendőrség (NKVD) által meggyilkolt 22 ezer lengyel fogoly - hivatásos és tartalékos tisztek és polgári személyek - kivégzésének 70. évfordulóján tartandó megemlékezésen.
febr. 4
3:12
Visszatért tisztségébe az északír kormányfő (Kripto Akadémia)
Valamivel több mint három heti önkéntes politikai száműzetés után, szerdán visszatért tisztségébe Peter Robinson, az észak-írországi tartományi kormány első minisztere, akinek pozícióját kínos magánéleti és politikai botrány kezdte ki.
febr. 4
4:06
A haiti kormányfő szerint több mint 200 ezer a halálos áldozatok száma (Kripto Akadémia)
Több mint 200 ezer ember meghalt a Port-au-Prince-et sújtó január 12-i földrengés következtében - közölte szerdán Jean-Max Bellerive, Haiti miniszterelnöke.
febr. 4
5:18
Nonszensz: a rendőr bevonta a sztrájkoló jogsiját (168 Óra Online)
Az UNAS több helyütt folytatni fogja az útdíj elleni tiltakozást – néhány városban forgalomlassító tüntetést tartanak személyautókkal. A fuvarozók közölték, beperelik a rendőrséget a tiltakozókkal szembeni fellépés miatt.
febr. 4
6:12
Jól sikerült Georgieva bemutatkozása (Kripto Akadémia)
Jól sikerült az új bolgár biztosjelölt, Kristalina Georgieva meghallgatása tegnap Brüsszelben, az Európai Parlament illetékes bizottságai előtt. Ezzel lezárult az új Európai Bizottság tagjelöltjeinek meghallgatása, s a parlament várhatóan jövő keddi plenáris ülésén szavazhat az "uniós kormány" egészéről.
febr. 4
6:27
Segély Haitinek: szűkmarkúak a franciák (Infostart)
A francia vöröskereszt elnöke panaszkodott szerdán arra, hogy nem tudnak több adományt összegyűjteni az országban, és hogy eddig még csak 11,5 millió eurót gyűjtöttek össze, tizedannyit, mint a 2004-es dél-ázsiai cunami túlélőinek megsegítésére.
febr. 4
6:30
VMSZ: ellentámadásban a megintett párttag (Kitekintő)
Bunyik Zoltán a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) tagjaként fegyelmi eljárást kezdeményezett Pásztor István, a VMSZ elnöke és Pásztor Bálint parlamenti képviselő, frakcióvezető ellen.
febr. 4
6:30
Szabadulnának Mircea Dinescutól (Kripto Akadémia)
A bukaresti Országos Feddhetetlenségi Ügynökség (ANI) megállapította, Mircea Dinescu, az ismert szabadszájú román költő, publicista összeférhetetlenség miatt nem viselhet tisztséget a Szekuritáté irattárát vizsgáló országos tanácsban (CNSAS), mivel az ügynökség szerint Dinescu legalább két mezőgazdasági cég gondnoka.
febr. 4
6:32
Terrorriadó úszó bombák miatt (Kripto Akadémia)
A Hamász-vezetés, amely Izraeltől kezdve, meg nem nevezett arab országokon át egészen a Palesztin Hatóságig mindenkit meggyanúsított egyik vezetője, Mahmúd al-Mabhúh meggyilkolásával - vádjait most az Izraellel kötendő fogolycserére is kiterjesztette.
febr. 4
7:06
A zsidó állam álláspontja „egységes és világos” (168 Óra Online)
A tavaly téli gázai fegyveres konfliktus megakasztotta a palesztin-izraeli kétoldalú tárgyalásokat, ezzel a végeláthatatlan jövőbe tolva ki egy átfogó közel-keleti rendezés esélyét. Bár a Cast Lead hadművelet óta eltelt egy évben több kísérlet történt a zsákutcába futott egyeztetések újraindítására, eredményt egyik sem hozott. A tárgyalóasztal elkerülésének okára Dr. Jungbert Béla, a…
febr. 4
7:24
Hozzáfogtak a görög tűz eloltásához (Kitekintő)
Költségvetési és gazdaságpolitikai kényszerzubbonyt húznának a penge élén táncoló Görögországra az Európai Bizottság szerdán elfogadott ajánlásai, amelyek 2012-es határidőt adnak Athénnak felbillent államháztartási egyensúlyának helyreállítására.
febr. 4
7:42
Timosenko szerint Janukovics csalásra készül az elnökválasztáson (Kripto Akadémia)
Julija Timosenko ukrán kormányfő, elnökjelölt azzal vádolta meg szerdán vetélytársát, a győzelemre esélyes Viktor Janukovicsot, hogy a választási szabályok utolsó pillanatban történő apró változtatásával csalásra készül.
febr. 4
8:00
Magyar divattervezők az Unió színpadán (Kitekintő)
A spanyol elnökségi félév alatt egy nemzetközi kiállítás keretében húsz ruha indul útjára Európában.
febr. 4
8:00
Bill Clinton a haiti segélyezés nemzetközi koordinátora (Kripto Akadémia)
Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár a korábban kiszivárgott hírekkel egybevágóan Bill Clinton amerikai exelnököt kérte fel arra szerdán, hogy legyen a haiti segélyezési munkálatok nemzetközi koordinátora.
febr. 4
8:18
Váratlan megszorítások jönnek (Kitekintő)
Soha nem látott adósságot halmozott fel a német állam, így elkerülhetetlen látszik a megszorítás, a kormány azonban egyelőre nem állt elő konkrétumokkal.
febr. 4
8:18
Obama: Észak-Korea nem kerül vissza a terrorizmust támogató országok listájára (Kripto Akadémia)
Észak-Korea nem kerül vissza a terrorizmust támogató országok listájára - jelentette be szerdán Barack Obama amerikai elnök.
febr. 4
8:20
Hiányzik a tiszta szlovák identitás (Kitekintő)
A szlovák kormány mai ülésén nem foglalt állást a hazafiassági törvénnyel kapcsolatban – a feladat a parlamentre vár.
febr. 4
8:33
Lezuhant egy amerikai katonai helikopter Németországban (Metropol)
Lezuhant egy amerikai katonai helikopter szerda este Németországban. A Black Hawk fél hét előtt tíz perccel zuhant le egy erdős területre Frankfurttól délre, Viernheim város közelében, Hessen tartomány déli részén.
febr. 4
8:36
Az al-Kaida imámja helyesli a karácsonyi repülőgépes merényletet (Kripto Akadémia)
Az al-Kaida feltehetőleg Jemenben élő imámja kijelentette egy interjúban, hogy helyesli a karácsonykor megkísérelt merényletet, amelyben egyik tanítványa, a nigériai Umar Faruk Abdulmutallab fel akart robbantani egy Amszterdamból Detroitba tartó utasszállító gépet, de nem bíztatta őt ilyenre.
febr. 4
8:38
Izrael hajlandó folytatni a béketárgyalásokat Szíriával (Kripto Akadémia)
Izrael hajlandó folytatni közvetítők útján a tavalyelőtt megkezdett, de bő egy éve félbeszakadt béketárgyalásokat Szíriával - derült ki az izraeli kormányfő csütörtöki közleményéből.
febr. 4
8:54
A 2010-es év emlékezetes lesz Kárpátalján (Kitekintő)
Szakértők véleménye szerint a 2010-es évben sokszínű látnivalóival, valamint fesztiváljaival Kárpátalja meglepetést okozhat az igényes turisták számára.
febr. 4
8:56
Ami a magyargyűlölő Ficónak bejöhet (Kitekintő)
Az elmúlt hét történései rávilágítottak egy újabb lényeges különbségre a Smer és az SDKÚ között: míg az előbbi népszerűségének semmilyen korrupciós botrány sem árt, az utóbbinak egy is végzetes lehet.
febr. 4
9:09
Izrael folytatná a béketárgyalásokat Szíriával (Metropol)
Izrael hajlandó folytatni közvetítők útján a tavalyelőtt megkezdett, de bő egy éve félbeszakadt béketárgyalásokat Szíriával.
febr. 4
9:12
A marosvásárhelyi pogromra emlékeznek (Kitekintő)
Az újjáalakult Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) kétnapos eseménysorozattal emlékezik a „fekete márciusként” elhíresült marosvásárhelyi eseményekre.
febr. 4
9:30
Irániak is tanulhatnak nukleáris technológiát Hollandiában (Kripto Akadémia)
Meg nem engedett diszkriminációt jelent a holland kormány azon döntése, hogy iráni származású diákoknak tilos nukleáris technológiát tanulniuk - mondta ki egy hágai első fokú bíróság.
febr. 4
9:48
Németország is küld katonákat (Kitekintő)
Angela Merkel amerikai és brit szövetségeseinek nyomására az előző héten bejelentette, hogy 500 fős új kontingenst kíván Afganisztánba küldeni, valamint 350 főt pedig úgynevezett "rugalmas tartalék" formájában helyezne készenlétbe.
febr. 4
10:03
Magyar főkonzulátus nyílt Csungkingban (Metropol)
Balázs Péter külügyminiszter csütörtökön új magyar főkonzulátust avatott a középnyugat-kínai Csungkingban.
febr. 4
10:24
Százezrek élete múlhat a legdrágább kincsen (Kitekintő)
Kasmír hovatartozása mindmáig az India és Pakisztán közti ellenségeskedés egyik sarokkövének számít. Mi történik, ha már nemcsak a terület, hanem az éltető vizű folyók birtoklása, emberek százezreinek túlélése a tét?
febr. 4
10:26
A Google harcba száll (Kitekintő)
Saját, érintőképernyős tablet-számítógépet készít a Google a Chrome OS operációs rendszerre alapozva, közölte a PC World.
febr. 4
10:42
Még mindig áramlik be az USA-ba a piszkos pénz (Kripto Akadémia)
Külföldi diktátorok, nagy lábon élő bürokraták és fegyverkereskedők még mindig korrupciós pénzek dollármillióit tudják bejuttatni az Egyesült Államokba, dacára a 2001. szeptember 11-i merényletek után hozott, pénzmosás elleni törvényeknek - derül ki a washingtoni szenátus egy albizottsági jelentéséből.
febr. 4
10:42
Nyereséges lett a Toyota (Kitekintő)
Optimista előrejelzést adott a Toyota Motor Corp, a márciussal záruló idei üzleti évre a korábbi 200 milliárd jenes veszteséggel szemben már 80 milliárd jenes adózott eredményre számít a világ legnagyobb autógyártója
febr. 4
10:44
Koppenhága újratöltve (Kitekintő)
Egy hónappal az esemény után újra felcsillan a remény a további előrelépések meghozatalára?
febr. 4
10:57
Két ember fagyott meg a Jászságban (Metropol)
Ketten haltak meg kihűlés miatt szerdán a Jászságban, a rendőrség a jászkiséri és a karcagi férfi halálának esetében is kizárta az idegenkezűséget.
febr. 4
11:00
Párhuzamok: így tesszük tönkre a borvidékeket (168 Óra Online)
A fejlődés útját semmi sem gátolhatja, legyen szó épített, vagy természetes világörökségről, évezredes hagyományokról, emberi életekről? Ha ez így van, akkor hová tart ez a fejlődés és vajon mi értelme van? Kérdezhetik akár a bordeauxi szőlőbirtokosok, akik szőlőit a legújabb gyorsvasút megépítése, vagy a Tokaj-hegyaljai gazdák, akiknek az életét a Szerencsi hőerűmű felépítése teheti tönkre.
febr. 4
11:18
A fejlesztési bizottságot meggyőzte a bolgár jelölt (Kitekintő)
Rumjana Zseleva három héttel ezelőtti viharos meghallgatását követően kimondottan kedélyesre sikeredett a nemzetközi együttműködésért, humanitárius segítségnyújtásért és válságkezelésért felelős tárca új várományosának szerdai szakbizottsági meghallgatása.
febr. 4
11:36
Veszteséget jelentett az OTP Ukrajnában (Kitekintő)
Az OTP Bank ukrajnai leányvállalata 435.3 millió hrivnya (10.5 milliárd forint) veszteséggel zárta a tavalyi évet előzetes adatok szerint.
febr. 4
11:54
Az Új Antikapitalista Párt egy elfátyolozott muzulmán nőt indít a választásokon (168 Óra Online)
A francia integrációs és nemzeti identitásért felelős miniszter azt javasolja François Fillon kormányfőnek, hogy utasítsa el annak a marokkói származású férfinak a honosítási kérelmét, aki feleségét az egész testet eltakaró fátyol viselésére kényszeríti. Eric Besson azt írja az erről szóló határozat-tervezetében, hogy az illető általában is "diszkriminatívan" viszonyul a nőkhöz, nem fog velük…
febr. 4
12:09
Halálra ítéltek két kínai maffiózót (Metropol)
Halálra ítéltek egy kínai "keresztapát" csütörtökön egy társával együtt a dél-kínai Csungking (Chongqing) nagyvárosban, ahol a hatóságok tavaly a bűnözés elleni tisztogató akciót kezdtek - olvasható az önkormányzathoz kötődő Hualongnet honlapon.
febr. 4
12:12
Fellélegezhetnek a lengyelek (Kitekintő)
Megegyezés az utolsó pillanatban: mikor már korlátozni kellett egyes lengyel nagyvállalatok fogyasztását a gázhiány miatt.
febr. 4
12:30
A kivált magyarok megkapták a nemzetáruló jelzőt (168 Óra Online)
Szlovákiában néhány hónapja új politikai erő szerveződött, részben a Magyar Koalíció Pártjából (MKP) kivált személyiségek, részben a magyar-szlovák együttélés javítását szorgalmazó szlovákok vezetésével. Mindkét csoport egykettőre megkapta a "nemzetáruló" jelzőt. Milyenek jelenleg a Híd (szlovákul Most) párt esélyei? Munkatársunk Bugár Béla pártelnökkel beszélgetett.
febr. 4
12:30
Főkonzulátus nyílik Csungkingban (Kripto Akadémia)
Balázs Péter külügyminiszter ma nyitja meg az új magyar főkonzulátust Csungking városában. Budapest célja ugyanis az, hogy a kevésbé fejlett Belső-Kínában is megjelenjen, s ismertebbé váljon az ottani cégek számára. Csungking ma már a legnagyobb kínai város, ami szinte egyik napról a másikra vált hatalmas metropolisszá.
febr. 4
12:48
Mégsem perlik Magyarországot (Kitekintő)
A napirendbe sem iktatta be a szlovák parlament Anna Belousovová, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) első alelnökének javaslatát, hogy a nyelvalap létrehozása miatt Pozsony pert indítson Budapest ellen a hágai Nemzetközi Bíróságon.
febr. 4
12:48
Moszkva atomfegyver-temetőnek használta a Balti-tengert? (Kripto Akadémia)
Oroszország leselejtezett radioaktív és vegyi fegyvereket süllyesztett el titokban a Balti-tengerben a 90-es évek közepén; a svéd kormány néhány éve tudomást szerzett erről, de eltussolta az ügyet - jelentette az SVT svéd tv-állomás.
febr. 4
12:50
Az oroszoké lett az egyik legnagyobb kőolaj-mező (Kitekintő)
Az iraki kormány egy újabb szerződést kötött az orosz Lukoil vállalattal - ezúttal az egyik legnagyobb iraki kőolajmezőt kapták meg a norvég partnerükkel együtt.
febr. 4
13:06
Egyelőre nincs napirenden a kisebbségi törvény vitája Romániában (Kripto Akadémia)
A romániai kisebbségek jogállását szabályozó törvénytervezet vitáját késleltetheti, hogy az illetékes parlamenti szakbizottságban az ellenzék honatyái többséget alkotnak - derül ki az Új Magyar Szó (ÚMSZ) csütörtöki számából.
febr. 4
13:24
Elnyomják a magyarokat (Kitekintő)
Közismert, hogy míg Románia része számos - az ország területén élő nemzetiségeknek jogokat biztosító - nemzetközi egyezménynek, a határon túli magyarok harca szüntelen a saját jogaik biztosítása érdekében.
febr. 4
13:24
Sok tálib meghalt Hilmendben egy afgán-NATO-támadásban (Kripto Akadémia)
Harminckét tálib fegyveres és három afgán katona halt meg szerda este a dél-afganisztáni Hilmend tartományban az afgán hadsereg és a NATO erőinek közösen indított hadműveletében - közölték csütörtökön a helyi hatóságok.
febr. 4
13:39
Tizenheten pályáznak az Európa zöld fővárosa címre (Metropol)
Budapest mellett még 16 város pályázik Európa zöld fővárosa címre - jelentette be az Európai Bizottság csütörtökön, a pályázati határidő lejártával. A kiírás 2012, illetve 2013 környezetbarát fővárosának kiválasztására vonatkozik.
febr. 4
13:42
Halálában is jótékonykodik Michael Jackson (Kitekintő)
Michael Jackson slágerét, a We are the Worldot újra elénekelte 80 amerikai sztár, hogy segítsenek a súlyos földrengést szenvedett Haitin, mely katasztrófa eddig 170 ezer halálos áldozatot követelt.

Keresés