2010. február 2. kedd

febr. 2
0:18
Félmilliárd tonnányi olajat termel idén Oroszország (Népszava)
Oroszország idei olajtermelése 500 millió tonnára nő az idén - jelentette ki Igor Szecsin orosz miniszterelnök-helyettes hétfőn.
febr. 2
3:18
Rászállnak a netezőkre Fehéroroszországban (Népszava)
Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök hétfőn rendeletet írt alá az internet ellenőrzéséről, ami az ellenzék szerint nem más, mint kísérlet a "szabadság utolsó védőbástyájának" lerombolására.
febr. 2
6:18
Kihagyják a segélyezésből a vudu hívőket Haitin (Népszava)
Kisajátítják a Haitiba érkezett segélyeket az evangélista keresztények, akik az elosztásnál diszkriminálják a vudu hívőket, jelentette ki a vallás főpapja, Max Beauvoir, miután követőihez csak vasárnap érkezett meg az első élelmiszer-szállítmány.
febr. 2
6:20
Izraeli tiszteket róttak meg (Népszava)
Két magas rangú izraeli tisztet, Ejal Eisenberg altábornokot és Ilan Malka ezredest elmarasztalta az izraeli hadsereg belső vizsgálóbizottsága, miután megállapította, hogy egységeik fehér foszfort használtak a gázai hadjárat alatt az UNRWA ottani központja körüli harcokban.
febr. 2
6:22
Obama csökkentené a hiányt (Népszava)
Jövőre mintegy 20 milliárd dollárral csökkentené a hiányt Barack Obama, aki tegnap terjesztette a kongresszus elé a 2011-es költségvetés tervezetét.
febr. 2
6:24
Gyerekrablással vádolnak amerikaiakat (Népszava)
A haiti hatóságok bejelentették, hogy őrizetbe vettek tíz amerikai állampolgárt, akik ki akartak vinni az országból 31 gyereket. Nem tudták bizonyítani dokumentumokkal, hogy legálisan viszik el őket örökbefogadás céljából. A gyanúsítottak tagadják a vádat, és azt hangoztatják, hogy éppen a gyermekcsempészet ellen küzdöttek, segíteni akartak a gyerekeknek.
febr. 2
6:30
Obama nem lesz ott az EU májusi spanyolországi csúcstalálkozóján (Inforádió)
Barack Obama amerikai elnök nem tervezi, hogy ott lesz az Európai Unió májusi spanyolországi csúcstalálkozóján, mert első hivatali évében nagyon sok külföldi útja volt - jelentette be a washingtoni Fehér Ház.
febr. 2
6:36
Megrémültek a német adócsalók (Népszava)
A botrány hatására megélénkült az adófizetési kedv Németországban
febr. 2
6:48
Szomáliai kalózok váltságdíj ellenében szabadon engedtek egy görög hajót (Inforádió)
Szomáliai kalózok váltságdíj ellenében szabadon engedtek hétfőn egy görög teherhajót, amelyet novemberben raboltak el. A Marshall-szigeteki zászló alatt közlekedő Filitsa három görög tengerésztisztje és a 19 Fülöp-szigeteki matróz jól van - közölte egy tengerészeti szervezet képviselője és a kalózok.
febr. 2
6:54
A kormánynak is fontos a kisebbségi törvény (Kitekintő)
Emil Boc román miniszterelnök a hétvégén azt nyilatkozta: a PD-L betartja a szavát, s prioritásként kezeli a jogszabályt.
febr. 2
7:12
Kölcsönből lesz támogatás (Kitekintő)
A tervek szerint a 2010-es évben lényegesen több román lakás hőszigetelése lesz megoldva, mint a tavalyi évben, bár az erre szánt állami keret meglehetősen szűkös.
febr. 2
7:24
Még mindig több a kék állam, mint a piros (Inforádió)
Még mindig jóval több volt a kék vagy kékbe hajló állam tavaly az Egyesült Államokban, mint a piros vagy pirosas, vagyis a demokrata pártiak megőrizték előnyüket a republikánusokkal szemben - derült ki a Gallup felméréséből. Az amerikai választási térképeken kék és piros színnel jelölik a demokrata, illetve republikánus szavazói bázist.
febr. 2
8:06
A haiti kormányzó szerint a gyerekeket elvivő amerikaiak tudták, hogy tilosban járnak (Népszava)
A haiti hatóságok nem zárkóznak el attól, hogy az amerikai baptisták ellen az Egyesült Államokban folytassák le az eljárást.
febr. 2
8:24
A szlovákok beperelnék Magyarországot (Kitekintő)
A választások közeledtével a jelenlegi szlovák kormánykoalíció kisebb pártjai is kezdenek felzárkózni a SMER által jelképesen, akár „kampánystartnak” is nevezhető rágalomhadjáratra.
febr. 2
8:42
Rommagyar hívők (Kitekintő)
Romániában is meg lehetne alapítani a romániai magyarok vallási szövetségét, amelyben mindenki rommagyarnak vallhatná magát.
febr. 2
8:42
Mínusz 40-50 fok a Bajkálon túl (Népszava)
A következő napokban sem lesz melegebb Irkutszkban és környékén
febr. 2
8:44
Ismét könnyítették az állampolgárság-szerzést (Kitekintő)
Ismét jelentős mértékben könnyítették a román hatóságok az állampolgárság meg- és visszaszerzésének folyamatát, miután pénteki ülésén önálló állampolgársági felügyelet létrehozásáról döntött a bukaresti kormány.
febr. 2
8:54
A feldolgozóipar lökte meg a New York-i tőzsdét (orientpress)
Erősödéssel kezdte a februárt a Wall Street az általános piaci bizonytalanság ellenére. A kellemes meglepetést az amerikai feldolgozóipari mutató okozta, amely 5 és fél éves csúcsra emelkedett januárban. Ez arra utal, hogy a feldolgozóipar élénkül és úgy tűnik, hogy tartósan. Emellett várt felett emelkedett az amerikai lakosság jövedelme.
febr. 2
9:00
Több mint kétszáz család maradt meleg víz nélkül (Kitekintő)
Kétszáznál is több marosvásárhelyi család maradt meleg víz nélkül hétfőn a szolgáltató társasággal szemben felhalmozott adósságok miatt, az Energomur a távfűtés lekapcsolását is kilátásba helyezte.
febr. 2
9:00
Bebörtönzött kazah ellenzéki elengedését követelte Soros György jogvédő intézete (Népszava)
A Soros György-féle Nyílt Társadalom Intézet szerint politikai okokból ítéltek el egy kazah jogvédőt, aki közlekedési balesetet okozott.
febr. 2
9:12
Nagyott ugrott a BP nyeresége (Napi)
febr. 2
9:18
Kádban szült a brazil topmodell (Kitekintő)
Gisele Bündchen brazil topmodell úgy döntött, otthon szüli meg kisfiát, Benjamint, mert nem akarta gyógyszerek hatása alatt világra hozni gyermekét.
febr. 2
9:18
Pokolgépes merénylet egy szentpétervári vasútállomáson (Népszava)
Egy ember megsérült, amikor Szentpétárvárnál robbanás történt
febr. 2
9:36
Megint elzárták az utakat a kamionosok (Kitekintő)
Hétfőtől újra sztrájkba kezdtek a fuvarosok Szlovákiában, mivel az elektronikus útdíjjal kapcsolatban a kormány még nem teljesítette az összes követelésüket.
febr. 2
9:36
Egyre több kokaint sodor partra a tenger a Fülöp-szigeteknél (168 Óra Online)
Már több mint 200 kilogramm kokain sodródott partra a Fülöp-szigeten. A hatóságok óva intették a helyeket attól, hogy összeszedjék a kábítószert - írja a Magyar Online.
febr. 2
9:36
Drogcsempészek újabb leszámolása Mexikóban (Népszava)
Egy mexikói drogkartell hét feltételezett tagja és egy rendőr vesztette életét egy lövöldözésben az észak-mexikói Torreon városában.
febr. 2
9:54
Sokba kerül az autópálya-matrica nélküli közlekedés (168 Óra Online)
Osztrák autópályán és gyorsforgalmi úton február elsejétől csak a 2010-es matricával lehet közlekedni. A személyautókra érvényes éves bérlet valamelyest drágult – ez az idei, lila 76,20 euróba kerül. A tíznaposért 7,90-et, a kéthónaposért 22,90-et kell fizetni.
febr. 2
9:54
Júniusban mennek szavazni a szlovákok (Kitekintő)
Június 12-én (szombaton) lesz a parlamenti választás Szlovákiában - jelentette be Pavol Paška házelnök.
febr. 2
10:06
Csúszásban az iraki Pearl-projekt (orientpress)
A mezőben tulajdonos Crescent Petroleum tájékoztatása szerint a tervezett napi 300 millió köblábra tervezett földgázkitermelés elérése az eredeti tervekhez képest tovább csúszhat. Ezt a szintet az üzemeltető Dana és Crescent már 2009 első felében szerette volna elérni, ám akkor ez nem sikerült. A MOL és az OMV 2009. májusában lépett be a projektbe, amely akár fel is gyorsíthatta volna a…
febr. 2
10:08
Zwack: itt a tőzsde kaméleonja! (orientpress)
A társaság továbbra is kedvezőtlen működési körülményekkel szembesült 2009. utolsó negyedévében, ám a vállalat alkalmazkodása a helyzethez meglepően rugalmasnak bizonyult. Ennek eredményeképpen az adózás előtti eredmény az első három pénzügyi negyedévben 3.2 milliárd forintra ugrott, amelynek fényében teljesíthetőnek tűnik a menedzsment 3 milliárd forintos terve.
febr. 2
10:12
Mit tudnak a magyarok? Nemsokára kiderül! (Kitekintő)
"Megkezdődött Magyarország elnökségi munkája, hiszen a tanácsi elnökségben Spanyolország és Belgium mellett ránk is hárulnak szerepek, kihívások" - mondta Balázs Péter külügyminiszter.
febr. 2
10:24
Február közepére lehet a görög adósságcsapdára megoldás (orientpress)
Az Európai Unió csak a hónap közepére fog ajánlást kidolgozni, hogy a görög államháztartási hiányt hogyan kellene 2 év alatt 12,7 százalékról 3 százalék alá csökkentenie a kormánynak - írja devizapiaci hírlevelében Karsai Péter, a Commerzbank treasury sales munkatársa.
febr. 2
10:30
Sztrájkba lépnek a köztisztviselők (Kitekintő)
A román köztisztviselők nehezményezik, hogy 17 ezerrel csökkentik a munkahelyek számát a helyi önkormányzatoknál, és elégedetlenek az egységes bértörvénnyel.
febr. 2
10:48
"Hulladékrendőrség" létrehozását javasolják (Kitekintő)
Az uniós tagállamokon belüli vagy külföldre irányuló hulladékszállítások közel egyötöde illegális egy frissen közzétett bizottsági tanulmány szerint, amely egy uniós ügynökség létrehozását javasolja a hulladékokra vonatkozó EU-jogszabályok betartásának figyelemmel kísérésére.
febr. 2
10:48
Kizárhatják a VMSZ-ből a párt tiszteletbeli elnökét (Népszava)
A pártvezetés szerint Kasza az utóbbi időben tett nyilatkozataival, nyilvános megszólalásaival súlyosan ártott a VMSZ-nek és a vajdasági magyar közösségnek.
febr. 2
11:06
A környezetvédelem mítoszai (Kitekintő)
A bolgárok viszonylag közönyösek. A cégek nagytöbbsége csak a legálisan elvárt legkisebb minimumot teszik meg a környezet érdekében vagy csak marketingfogásként használják a zöld tevékenységeket. Bár ellentétes lehet a benyomásokkal, a pénzügyi válság igazából előremozdította a fenntarthatóságot.
febr. 2
11:06
Muszavi: folytatódik a harc az iráni nép jogaiért (Népszava)
Muszavi az 1979-es iszlám forradalom közelgő évfordulójára időzítette közleményét
febr. 2
11:08
Kivégzés vár a 9/11-es főbűnösökre (Népszava)
Visszakozni kényszerül az Obama-kormányzat a 9/11-es főbűnösök perének ügyében. Noha kezdetben jó megoldásnak tűnt, hogy a 2001. szeptember 11-i terrortámadások egyik fő értelmi szerzőjének tartott Hálid Sejk Mohammedet és négy társát New Yorkban, a Ground Zero közelében állítsák bíróság elé, egyre erősödik a tiltakozás. Fehérházi illetékesek név nélkül már megerősítették, alternatív helyszínt…
febr. 2
11:36
Novemberben 409,5 millió euró a külkereskedelmi többlet (orientpress)
2009. novemberben kismértékű volumennövekedést mért a Központi Statisztikai Hivatal az előző év azonos hónapjához képest: az export volumene 3, az importé 1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi alacsony bázisszintet, míg 2009. január-novemberben a volumencsökkenés a kivitelben 13, a behozatalban 19 százalék volt. A külkereskedelmi mérleg az év első tizenegy hónapjában 1184 milliárd forint…
febr. 2
11:42
KMKF: támogatják a szórványmagyarság megtartását (Kitekintő)
Stratégiát készített a Kárpát-medencében és a világ más tájain szórványban élő magyarság megtartására a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma.
febr. 2
11:54
Kasza József lehúzza a VMSZ-t (orientpress)
Kasza József, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) tiszteletbeli elnöke - aki ellen pártja fegyelmi eljárást kezdeményezett bíráló sajtónyilatkozatai miatt - úgy értékeli, hogy a Demokrata Párt nem ellensége a VMSZ-nek, hanem szövetségese, s csak az a kérdés, hogy miért nem tudunk élni a szövetség előnyeivel, hanem politikánkkal a demokratákat ellenségnek kiáltjuk ki.
febr. 2
11:54
Nagyot zuhantak a japán átlagkeresetek (orientpress)
A japán átlagkeresetek 6,1 százalékkal zuhantak, miközben csak 2,6 százakékos csökkenésre számítottak. A munkáltatók jelentősen csökkentették a bónuszokat és jutalékokat, amelyből arra lehet következtetni, hogy a japán fogyasztás aligha lesz támasza a növekedésnek.
febr. 2
12:00
Az osztrák illetékes szerint javult, de nem ideális a rendőri együttműködés a szomszédokkal (Népszava)
Egyre több kisebb súlyú bűncselekményt követnek el Ausztriában a szomszédoktól érkezett bűnözők
febr. 2
12:12
Elmaradt az ausztrál kamatemelés (orientpress)
Az ausztrál jegybank meglepetésre szinten tartotta ma a 3,75 százalékos alapkamatot, miközben a befektetők 25 bázispontos emelésre számítottak. Az ausztrál dollár mélyrepülésbe kezdett a bejelentés után, s valamennyi devizával szemben jelentősen gyengült.
febr. 2
12:18
Tavalyhoz képest 23%-kal esett az Exxon Mobil negyedéves profitja (Kitekintő)
Éves szinten visszaesést mutatott az Exxon Mobile profitja, mivel a világgazdasági válság miatt romlott az olajfeldolgozó üzletág eredményessége.
febr. 2
12:20
Kényszerítették a csempészésre a nigériai drogfutárt (Kitekintő)
Kényszerítettek a drogcsempészésre - állítja a 31 éves, Spanyolországban élő nigériai állampolgár, Chelson Macjud I. (31). A testében kokaint csempésző férfi ezt ma, a Pozsonyi I. Járásbíróságon tartott pere során mondta.
febr. 2
12:36
Fidesz: Elnökség nélkül is elketyeg az EU (Kitekintő)
Navracsics Tibor kifejlette, az Európai Unió szemszögéből az jelentené az „üzembiztos” működést, ha egy-egy tagállam nem „kotyogna bele” félévenként az ügymenetbe. Véleménye szerint az elnökség a „politikai haszonelvűség” miatt fontos.
febr. 2
12:36
"Úszó bombákat" találtak izraeli partok közelében (Népszava)
Az izraeli rendőri erők készültségben vannak és robbanószerrel töltött hordókat keresnek
febr. 2
13:12
Rekordszinten az eurózóna kötvény kibocsátási aktivitása (Kitekintő)
Rekord szintre emelkedett az eurózóna tagállamainak kötvénykibocsátása, idén eddig 110 milliárd eurónyi adósságot értékesítettek az államok.
febr. 2
13:12
Az al-Kaida segítséget ajánl nigériai iszlamistáknak (Népszava)
Malajziában őrizetbe vettek két nigériait terrorizmus gyanújával

Keresés