2010. február 11. csütörtök

febr. 11
5:28
Nyelvtörvény: polgári engedetlenséget hirdettek (Kitekintő)
„Bridget, I Love You, Mark“ – áll azon a plakáton, mely a kulturális minisztérium épülete előtt jelent meg egy reklámtáblán. A felirat megsérti a nyelvtörvényt.
febr. 11
6:06
Miért tanuljunk hindit? (nyest.hu)
Csak azért, mert egzotikus, nem biztos, hogy nehéz is – ezt nyugodt szívvel elmondhatjuk a hindi nyelvről. A világ legtöbb lakosa által beszélt nyelvek között az első négyben szerepel, és ismerete olyan világot nyit meg a nyelvtanuló előtt, amiről talán nem is álmodott.
febr. 11
6:27
Széthúzó szlovák ellenzék (Népszava)
Csáky Pál, az MKP elnöke ismételten kijelentette, hogy pártja önállóan kívánja megméretni magát a választáson, s bízik a sikerben.
febr. 11
6:29
Nem telepítenének Romániába radarállomásokat (Népszava)
Március második felében kezdődnek a tárgyalások Bukarest és Washington között az amerikai rakétapajzsról, melynek egyes elemeit az Egyesült Államok Romániába szándékszik telepíteni - közölte a román külügyminisztérium.
febr. 11
6:31
Eredményes korszakot zárt Kovács (Népszava)
Több mint három hónapos késéssel ugyan, de munkába állt tegnap az Európai Bizottság (EB), az Európai Unió javaslattevő, ellenőrző és végrehajtó szerve.
febr. 11
6:45
Ciszjordániában is jelen van az al-Kaida (Népszava)
Őrizetbe vettek a palesztin biztonsági erők Ciszjordániában hat radikális iszlamistát, akiknél robbanószert találtak.
febr. 11
6:57
EIU: Budapest, London és New York között a legjobban élhető városok listáján (HVG)
Budapesten majdnem olyan jók a mindennapi élet általános feltételei, mint Londonban, és valamivel jobbak, mint New Yorkban – ez derül ki az Economist Intelligence Unit (EIU), vezető londoni gazdaságelemző ház friss összeállításából, amely szerint a kanadai Vancouver nyújtja a legjobb városi életkörülményeket a világon.
febr. 11
7:15
Brazíliában 40 fok van (Inforádió)
Harminckét idős ember vesztette életét a Brazília déli részén tomboló hőhullámban - közölték a helyi egészségügyi hatóságok szerdán.
febr. 11
7:33
Tavaly 110 újságírót öltek meg a világban (Inforádió)
A Nemzetközi Sajtóintézet jelentése szerint tavaly 110 újságírót öltek meg a világban, ami 44-gyel több, mint egy évvel korábban. A bécsi székhelyű szervezet adatai alapján a világ legveszélyesebb helye a Fülöp-szigetek volt, ahol 38 tudósítót öltek meg; Mexikóban 11, Szomáliában 9 gyilkosság történt. Anthony Mills, az intézmény főszerkesztője azt mondta: Oroszországban tavaly 5, Irakban pedig 4…
febr. 11
7:33
Nem lesz ellenzéki nagykoalíció Szlovákiában (Kitekintő)
A Szabadság és Szolidaritás (SaS) Országos Tanácsa úgy döntött, hogy a párt egyedül indul a júniusi választásokon.
febr. 11
8:27
Száztíz éves hórekord dőlt meg (Inforádió)
Az Egyesült Államok fővárosában 110 éves hórekord dőlt meg, Washingtonban ezen a télen már 139 centiméter hó hullott.
febr. 11
8:27
Meghalt Charlie Wilson, egykori legendás amerikai képviselő (ma.hu)
Meghalt szerdán Charlie Wilson egykori amerikai kongresszusi képviselő, akinek legendás szerepe volt az 1980-as években a szovjetellenes afgán erőket támogató titkos amerikai akcióban, és akit Tom Hanks alakítása tett halhatatlanná a Charlie Wilson háborúja című filmben.
febr. 11
8:27
Újabb orvoscsoport érkezett Haitira (Kitekintő)
Hét tagból álló, a havannai Latin-Amerikai Orvostudományi Intézetben végzett amerikai orvoscsoport indult a múlt hét elején Haitira, hogy a karibi országban tevékenykedő kubai orvosokkal együttműködve lássa el a földrengés áldozatait.
febr. 11
8:29
Le kell győzni a drogkereskedőket (Kitekintő)
Múlt vasárnap parlamenti és elnökválasztást tartottak a közép-amerikai Costa Ricában, mely nem csupán demokratikus hagyományai, hanem környezettudatossága miatt is kivételt képez a térségben.
febr. 11
8:33
Hőhullám szedi áldozatait Brazíliában (Népszava)
Harminckét idős ember vesztette életét a Brazília déli részén tomboló hőhullámban - közölték a helyi egészségügyi hatóságok szerdán.
febr. 11
8:45
Hideg-meleg a Credit Suisse-től (Napi)
febr. 11
9:03
Thuram: az olaszok rasszisták (HVG)
Most megjelenő könyvében rasszizmussal vádolta meg az olaszokat Lilian Thuram, az 1998-ban világbajnok francia labdarúgó-válogatott játékosa.
febr. 11
9:21
Váratlanul Kabulba érkezett a francia kormányfő (HVG)
Váratlanul Kabulba érkezett csütörtökön egynapos látogatásra Francois Fillon francia kormányfő. A miniszterelnök a nap folyamán Hamid Karzai afgán elnökkel tárgyal, és meglátogatja az ázsiai országban állomásozó francia csapatokat.
febr. 11
9:21
Bajnai a büntetéseket, Németh a nyelvtörvényt törölné el (Kitekintő)
Bajnai Gordon magyar kormányfő szerint a kisebbségek jogai, az anyanyelvhasználat "nem lehet a belpolitikai küzdelmek túsza" Szlovákiában. Németh Zsolt szerint vissza kell vonni a nyelvtörvényt.
febr. 11
9:24
Miért jó Szlovéniában magyar tanárnak lenni? (nyest.hu)
A vajdasági magyar pedagógusok talán kicsit irigykedve hallgatták a szlovéniai kollégákat. Ott ugyanis, úgy tűnik, jó a magyar pedagógusok helyzete.
febr. 11
9:39
Uniós lakásfelújítási támogatás a szegényeknek (orientpress)
A marginalizált közösségek uniós regionális támogatást kaphatnak lakásfelújításra vagy lakás újjáépítésre, miután az EP is jóváhagyta az erről szóló rendelettervezetet.
febr. 11
9:57
Ahmadinezsád: végezni kell Izraellel, ha katonai hadműveletet indít (HVG)
Szembe kell szegülni, és végezni kell Izraellel, ha a zsidó állam katonai hadműveletet indítana a közel-keleti térségben – közölte Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök szíriai kollégájáva folytatott telefonbeszélgetés során.
febr. 11
9:57
Fenntarthatatlan a szociális háló (Kitekintő)
A felzárkóztatási alapokkal és más pénzügyi ösztönzőkkel sarkallná a rég megérett gazdasági reformok végrehajtására a tagállamokat Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke, aki Barroso bizottsági elnökkel együtt csütörtökön ismerteti az EU vezetőivel a Lisszaboni programot követő új tízéves gazdasági stratégiára vonatkozó terveket. Az új tagállamok többsége igyekszik elkerülni, hogy a…
febr. 11
9:59
Lelassult az internet, elnémultak a mobilok Iránban a nagygyűlések előtt (HVG)
A Nyugat azért kritizálja Iránt, mert egy erős iszlám köztársaság akadályt jelent számára a Közel-Kelet feletti kontroll elérésében - mondta Mahmud Ahmadinezsád elnök a teheráni Azadi téren, az iszlám forradalom 31-ik évfordulója alkalmából elhangzott beszédében. Irán-szerte nagygyűléseken fognak megemlékezni csütörtökön a sah uralmát megdöntő forradalomról.
febr. 11
10:01
Elgépelhették a haiti földrengés áldozatainak számát (HVG)
A haiti hatóságok tévesen adták meg a karibi országot megrázó januári földrengés halálos áldozatainak a számát.
febr. 11
10:15
Bébi-brandek erősítették a Danone-t (Napi)
febr. 11
10:15
Előre megírta az ítéletet egy olasz bíró (HVG)
Bacsó Péternek A tanú című filmjére emlékeztető eset játszódott le szerdán egy milánói törvényszéken: miközben a bírói testület ítélethozatalra vonult vissza, az ügyvéd a pulpituson megtalálta a már kész verdiktet.
febr. 11
10:15
Megállapodtak Görögország támogatásában (rövidhír) (orientpress)
Az euróövezet pénzügyminiszterei megállapodtak Görögország támogatásában - közölte a Reuters újságírójának értesüléseire hivatkozva az InfoRádió.
febr. 11
10:15
Kit szolgál a kisebbségi törvény? (Kitekintő)
Kormányzati szerepvállalása első sikereként ünnepli az RMDSZ politikai partnere ígéretét: néhány hónapon belül elfogadja a parlament a kisebbségi törvényt.
febr. 11
10:17
Lassan áll talpra a Total (Napi)
febr. 11
10:17
Kötetlen csúcson keresi a válságból kivezető utat az EU (HVG)
Kötetlen, nem hivatalos jellegű találkozóra gyűlnek össze csütörtökön Brüsszelben az EU-országok állam-, illetve kormányfői, hogy megvitassák a gazdasági válságból való kilábalás és a globális európai érdekérvényesítés kérdéseit, valamint a földrengés sújtotta Haiti megsegítését.
febr. 11
10:33
Elhunyt Irina Arhipova szovjet-orosz operaénekesnő (HVG)
Elhunyt Irina Arhipova, a moszkvai Nagyszínház egykori nemzetközi hírű mezzoszopránja – jelentette be csütörtökön reggel Nagyezsda Hacsaturova, az Arhipova Alapítvány igazgatója Moszkvában.
febr. 11
10:33
Többlettel zárt a szlovák külkereskedelem (Napi)
febr. 11
10:33
Besúgók árasztották el a tudományos akadémiát (Kitekintő)
A kommunista titkosszolgálatok archívumainak feltárásával megbízott bolgár bizottság kutatásainak adatai szerint soha nem látott magasságokba emelkedett a Bolgár Tudományos Akadémián alkalmazott volt ügynökök száma.
febr. 11
10:35
9/11: rendőrségi légi fotók a World Trade Center összeomlásáról (HVG)
Különleges légi felvételeket hoztak nyilvánosságra a 2001. szeptember 11-i terrortámadásokról, illetve a New York-i World Trade Center (WTC) ikertornyainak összeomlásáról. A fotókat rendőrségi helikopterekről készítették a támadás napján, amikor más légi jármű nem tartózkodhatott a város feletti légtérben.
febr. 11
10:35
Alkotmányellenes a nyugdíjcsökkentés (Kitekintő)
A válságból való kilábalással párhuzamosan azért is küzdenek, hogy a többieket megelőzve vezethessék be az eurót.
febr. 11
10:37
Az észak-koreai miniszterelnök bocsánatot kért a félresikerült pénzreformért (HVG)
Nyilvánosan bocsánatot kért a félresikerült pénzreformért az észak-koreai miniszterelnök – írta csütörtökön egy dél-koreai lap.
febr. 11
10:51
Nincs gond Schwarzenegger futásával (HVG)
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság nem lát kivetnivalót abban, hogy Arnold Schwarzenegger is fut az olimpiai lánggal.
febr. 11
10:51
Közzétették a WTC összeomlásáról készült egyetlen ismert légifotó-sorozatot (Inforádió)
Közzétették a New York-i Világkereskedelmi Központ (WTC) összeomlásakor készült egyetlen ismert légifotó-sorozatot.
febr. 11
10:51
Brassó (Kitekintő)
Brassó városa Erdély délkeleti részén, a Kárpátok kanyarulatában fekszik. A mai napig háromnyelvű város: bár a magyar és a német népesség egyre fog, a román mellett még mindig nem elhanyagolható jelenlétük, valamint kulturális és történelmi hagyományaik.
febr. 11
10:57
Engednie kell Észak-Koreának (Népszava)
Nem oldják fel a szankciókat Észak-Korea ellen, amíg a sztálinista ország nem tér vissza a leszerelési tárgyalásokhoz, és nem tesz komoly lépéseket atomfegyverprogramja leállítása érdekében- tette egyértelművé csütörtökön a dél-koreai és a japán külügyek irányítója.
febr. 11
11:03
Cambridge: nem kell szigorúbb nyelvvizsga (nyest.hu)
Évente hárommillió ember vizsgázik Cambridge nyelvvizsgával. Elgondolkodtató hát, ha az a szakértő intézmény ellenzi a brit vizsgaszigorítást.
febr. 11
11:27
Megijedtek a német adócsalók, többen fizetik be adóhátralékukat (HVG)
Megijedtek a német adócsalók, csütörtöki értesülések szerint ugyanis szerte az országban mind többen fizetik be önkéntesen adóhátralékaikat.
febr. 11
11:27
Több ezer embert temetett maga alá a lavina (Kitekintő)
Eddig 166 ember holttestét találták meg a mentőcsapatok, miután több ezer ember szorult a hó fogságába egy észak-afganisztáni lavina következtében.
febr. 11
11:33
Irán: végezni kell Izraellel, ha katonai hadműveletet indít (Népszava)
Szembe kell szegülni, és végezni kell Izraellel, ha a zsidó állam katonai hadműveletet indítana a közel-keleti térségben - közölte Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök szíriai kollégájáva folytatott telefonbeszélgetés során.
febr. 11
11:45
Ellenzéki vezetőket támadhattak meg Teheránban (HVG)
Rendőrök és civil ruhás emberek megtámadták csütörtökön az iráni főváros központjában az iráni ellenzék két vezető alakját, Mohammed Hatami korábbi elnököt és Mehdi Karubi volt elnökjelöltet - közölte egy iráni ellenzéki honlap. Az Irán Zöld Hangja című, szintén ellenzéki oldal az AP szerint arról ír, hogy a biztonsági erők könnygázzal és lövésekkel próbálták szétoszlatni az egyik, Teherán…
febr. 11
11:45
Nem mond le önként az ukrán kormányfő (Inforádió)
Nem mond le önként Julia Timosenko ukrán kormányfő - jelentette ki a miniszterelnök egyik tanácsadója.
febr. 11
11:45
Újraosztják a klímapénzeket (Kitekintő)
A decemberi, koppenhágai klímacsúcs óta csütörtökön először fogják zárt körben értékelni az uniós vezetők az EU multilaterális tárgyalási taktikáját és nemzetközi érdekérvényesítő képességét a dán fővárosban elszenvedett kudarcok fényében.
febr. 11
11:51
Nem mond le önként Timosenko (Népszava)
Nem mond le önként Julia Timosenko ukrán kormányfő - jelentette ki csütörtökön a miniszterelnök egyik tanácsadója.
febr. 11
11:53
A miniszterelnök-asszony ujraszámoltatná a szavazatokat Ukrajna keleti megyéiben (Népszava)
Az ukrajnai elnökválasztás vasárnapi második fordulójában 3,48 százalékpontos különbséggel alulmaradó Julija Timosenko újraszámoltatná a voksokat azokban a régiókban, ahol ellenlábasa, Viktor Janukovics elsöprő fölénnyel nyert. A miniszterelnök-asszonynak ezen kívül esze ágában sincs lemondani miniszterelnökségéről, noha az őt legyőző riválisa tegnap erre szólította őt fel.

Keresés