2010. február 17. szerda

febr. 17
0:42
Albert Álmosnak adott igazat a strasbourgi emberjogi bíróság (Kripto Akadémia)
Az Emberi Jogok Európai Bírósága Albert Álmosnak, a többségében magyarok lakta romániai Sepsiszentgyörgy (Sfantu Gheorghe) volt polgármesterének, az RMDSZ szenátorának adott igazat egy évek óta húzódó peres vitát lezárva kedden.
febr. 17
3:15
A karácsonyfa alá kerülhet a Windows okostelefonja (Napi)
febr. 17
4:54
Velencei karnevál - I. rész (Kitekintő)
febr. 17
5:57
Feltehetően 65-nél több újságírót vádolnak kémkedéssel Iránban (Infostart)
Hatvanötnél több újságírót, bloggert és írót tartanak fogva Iránban a vitatott júniusi elnökválasztás óta, akiket feltehetően a külföldi média számára történő kémkedés vádjával állítanak bíróság elé - vélte egy újságíró jogvédő szervezet.
febr. 17
6:24
Képtelenek megegyezni az EU-ban (Kitekintő)
Az eredeti, december végi határidő helyett leghamarabb február végére fejeződhet be annak a tervezetnek az Európai Bizottságon belüli véglegesítése, amely a 2013-tól induló harmadik kibocsátás-csökkentési időszakban (EU ETS) a kibocsátási egységekre (EUA) vonatkozó aukciós mechanizmust szabályozná –értesült szakmai forrásokból a BruxInfo.
febr. 17
6:24
Botrány! A cigány tanárnőt kamera előtt ütötte a rendőr (168 Óra Online)
Tettlegességig fajult a romániai Kerelőszentpál általános iskolájában egy tanárnő, és az őt kikérdező rendőr vitája. A pofozkodás az Antena3 tévé riportere és kamerája előtt zajlott.
febr. 17
7:18
Botár Alexa: Magyarország kiemelkedő szerepet játszhat az uniós klímapolitikában (Kitekintő)
Az Országgyűlés várhatóan elfogadja a civil kezdeményezésből született éghajlatvédelmi kerettörvényt. Botár Alexa, az MTVSZ képviseletében az EurActivnak elmondta, ez jelentős lépést jelentene mind Magyarország, mind Magyarország uniós tagsága szempontjából.
febr. 17
7:54
Hatvanöt újságírót ítélhetnek halálra Iránban (Metropol)
Újságírókat, bloggereket és írókat tartanak fogva Iránban a vitatott júniusi elnökválasztás óta, akiket feltehetően a külföldi média számára történő kémkedés vádjával állítanak bíróság elé - vélte kedden egy újságíró jogvédő szervezet.
febr. 17
7:56
Clinton a közel-keleti atomfegyverkezésre figyelmeztet (Metropol)
Hillary Clinton amerikai külügyminiszter kedden a szaúd-arábiai Dzsiddában kijelentette: Irán szomszédai is felelősek azért, hogy a perzsa államnak ne legyen atomfegyvere.
febr. 17
8:30
A kisebbségnek nem jó a kisebbségi törvény? (Kitekintő)
Bár a román kormányprogram része a kisebbségi törvény elfogadása, a 2008-ban a bizottságokban megakadt viták a törvényről most még a parlamentig sem jutottak el.
febr. 17
8:30
Hongkongi vizeken a Nimitz repülőgép-hordozó (Kripto Akadémia)
Megérkezett a hongkongi vizekre az Nimitz amerikai repülőgép-hordozó. A feszült kínai-amerikai viszony miatt kérdéses volt, Kína hozzájárul-e a horgonyzáshoz.
febr. 17
8:32
Spanyolajkú kultúrkínálat az irodalom kedvelőinek (Kitekintő)
Számtalan ujjunkat megnyalhattuk a 2009-ben megjelent, spanyolból fordított művek láttán-olvastán, nyakunkon azonban a következő kiadói év. A Lazarillo annak nézett utána, milyen könyveket tartogat a spanyol nyelvű kultúrák kedvelői számára 2010.
febr. 17
8:48
Újraindulhat az olasz atomprogram (Kitekintő)
Egy lépéssel közelebb került Olaszország ahhoz, hogy újraindítsa több mint 20 évvel ezelőtt feladott nukleáris programját. A most jóváhagyott kormányrendelet meghatározza az ehhez vezető lépéseket, amelyek szerint az építkezés 2013-ban, az üzemeltetése pedig 2020-ban kezdődhet meg.
febr. 17
9:24
Hajsza a választókért Szlovákiában (Kitekintő)
Továbbra is kiélezett a szlovákiai pártok támogatottsága körüli verseny. Lássuk a puszta tényeket!
febr. 17
9:42
Hatalmas profit a legnagyobb banknál (Kitekintő)
Az eurózóna legnagyobb betéti bankjává vált a BNP Paribas SA, köszönhetően a belga Fortis Bank akvizíciójának, ami 170 millió euróval javította a tavalyi utolsó negyedév eredményét, míg az egész éves profithoz 708 millió euróval járult hozzá.
febr. 17
9:51
Profithegyek a BNP Paribas-nál (Napi)
febr. 17
10:00
NATO-katonák halála Afganisztánban (Kripto Akadémia)
Meghalt két NATO-katona abban az offenzívában, amelyet az észak-atlanti szövetség és az afgán hadsereg közösen indított a tálibok egyik erősségének számító Mardzsa városa ellen.
febr. 17
10:18
Anya(ország), kezdődik! (Kitekintő)
Azért jó erdélyi magyarnak lenni, mert nem kell négy évet várni ahhoz, hogy az ember valami rendes választási förmedvényt, baromság-folyamregényt és betarthatatlan ígéretversenyt hallgasson. Elég ehhez két esztendő is.
febr. 17
10:20
Ki lesz a köztársasági elnök? (Kitekintő)
A jelenlegi lengyel miniszterelnök Donald Tusk bejelentette, nem indul a 2011-es őszi elnökválasztásokon.
febr. 17
10:27
A vártnál is nagyobb az ING vesztesége (Napi)
febr. 17
10:36
Szekus tisztekkel rukkolt elő Tőkés László (Kitekintő)
Nyilvánosságra hozta kedden Tőkés László európai parlamenti képviselő azon szekus tisztek nevét, rangját és intézményét, akik a Református Egyház szolgáit és a velük kapcsolatban álló személyeket figyelték meg.
febr. 17
10:36
A melegek és leszbikusok legnagyobb bulijára készülnek (168 Óra Online)
Májusban – hasonlóan mint az Európai Unió valamennyi tagállamában – Szlovákiában is tartanak melegfelvonulást. A leszbikusok és a melegek rendezvényét a részvételével kivánja támogatni a kultúra és a közélet számos jeles képviselője – írta a SITA szlovák hírügynökség.
febr. 17
10:54
Soros György ismét akcióban (Kitekintő)
A hedge fundok (fedezeti alapok) sorra megjelenő negyedéves beszámolóiból egyre inkább az derül ki, hogy az ilyen típusú alapok kezelői rendesen bevásároltak a Citigroup részvényeiből az elmúlt negyedévben.
febr. 17
11:21
Duplázott a Puma (Napi)
febr. 17
11:30
Online-ban utolsók a romániai egyetemek (Kitekintő)
Nemcsak tudományos teljesítmény alapján, de internetes aktivitásban is a világranglista végén kullognak a romániai egyetemek, írja a Gândul című román napilap.
febr. 17
11:48
Az arab atomról tárgyalnak (Kitekintő)
Jövő hónapban Jordániában rendeznek konferenciát, amelynek célja, hogy a polgári nukleáris program elindítását tervező országokat közelebb hozza egymáshoz. Többek között Szaúd-Arábia, Bahrein és Jemen képviselői is részt vesznek a "Közel-keleti Atomenergia Csúcs 2010" elnevezésű rendezvényen.
febr. 17
12:24
Visszaszereznék az elveszett tengerpartot (Kitekintő)
A szerb kormány szeretne tengerpartot szerezni a  hegyek közé zárt országnak, ezért gazdasági hódításba kezd szomszédos Montenegróban.
febr. 17
12:24
Védője szerint Zuschlag bűnös, de nem maffiózó (Metropol)
Zuschlag János ügyvédje a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon folyó per szerdai tárgyalási napján elismerte, hogy védence bűncselekményt követett el, de nem maffiózó, nem hozott létre bűnszervezetet.
febr. 17
12:24
Böjte atya súlyos kijelentése: „Nem a románok vagy a cigányok viszik jégre..." (168 Óra Online)
Szinte sztárként fogadták Marosvásárhelyen Böjte Csaba ferencesrendi szerzetest, aki Ablak a végtelenre című könyve bemutatójára érkezett a romániai megyeszékhelyre – írta a oldal.
febr. 17
12:33
Német és francia bankok bukhatnak a görög válságon (Napi)
febr. 17
12:42
Terjed a gyermekkori szegénység Németországban (Kripto Akadémia)
Németországban egyre több gyerek és fiatal felnőtt él szegénységben - derül ki a berlini gazdaságkutató intézet (DIW) friss tanulmányából.
febr. 17
12:44
Nem a cölibátus az oka a katolikus iskolákban történt szexuális bűntetteknek -állítja Augsburg püspöke (Kripto Akadémia)
Az augsburgi püspök szerint nem a cölibátus, azaz a papi nőtlenség, hanem a közélet fokozódó szexualizálódása az oka a katolikus iskolákban az elmúlt időszakban feltárt szexuális bűncselekményeknek.
febr. 17
12:51
Az egész európai légi forgalmat fenyegeti a Lufthansa-pilóták sztrájkja (Infostart)
Február 22-től 25-ig tartja meg a Lufthansa pilótáit tömörítő Vereinigung Cockpit (VC) szakszervezet a már korábban bejelentett sztrájkot. A pilóták szakszervezetének közel 6,5 százalékos fizetésemelési követelését ugyanis a cég vezetősége elutasította, és az eddig tárgyalások során jottányit sem sikerült közelíteni az álláspontokat.
febr. 17
13:00
Nem a cölibátus az oka a katolikus iskolákban történt szexuális bűntetteknek (Metropol)
Az augsburgi püspök szerint nem a cölibátus, azaz a papi nőtlenség, hanem a közélet fokozódó szexualizálódása az oka a katolikus iskolákban az elmúlt időszakban feltárt szexuális bűncselekményeknek.
febr. 17
13:00
A fejlődő piacokból profitálnak (Kitekintő)
Kraft Foods Inc negyedik negyedévben 710 millió dolláros nettó eredményt ért el, papíronként 48 centet, szemben az elemzők által várt 44 centes EPS-el.
febr. 17
13:00
Irán legfőbb vezetője szerint Hillary Clinton hazugságokat terjeszt Iránról (Kripto Akadémia)
Kirohanást intézett az amerikai külügyminiszter ellen szerdán Irán legfőbb vallási és politikai vezetője: Ali Hamenei ajatolláh azzal vádolta Hillary Clintont, hogy hazugságokat terjeszt az iszlám köztársaságról.
febr. 17
13:18
Elbukik-e a jobboldal? (Kitekintő)
Gordon Brown miniszterelnök vezetésével a brit Munkáspárt ellentámadásba lendült, miután Tony Blair volt miniszterelnök iraki vallomása óta megint ők állnak a figyelem középpontjában.
febr. 17
13:18
Dubaji gyilkosság: sorra cáfolnak a britek (Metropol)
Sorra cáfolják érintettségüket a Hamász radikális palesztin mozgalom egyik vezetőjének dubaji meggyilkolásában azok a britek, akiknek útleveleivel a dubaji hatóságok szerint a tettesek beutaztak az emírségbe.
febr. 17
13:18
Továbbra is akadozik a nemzetközi vasúti közlekedés Belgiumban (Kripto Akadémia)
Szerdán sem állt helyre a nemzetközi vasúti személyforgalom jelentős része Belgiumban a 18 halálos áldozatot követelő hétfői katasztrófa miatt.
febr. 17
13:36
Magas rangú tálib vezető eshetett fogságba (Kitekintő)
Közös amerikai és pakisztáni titkosszolgálati akció keretében elfogták Abdul Gani Baradar mollát. A tálibok cáfolják a hírt.
febr. 17
13:36
Kétnyelvű feliratok kerültek ki több marosvásárhelyi közintézményre (Kripto Akadémia)
Sorra kerülnek ki a magyar feliratok a marosvásárhelyi közintézményekre. A Maros megyei kórház és a kormánybiztosi hivatal, a prefektúra is kihelyezte a kétnyelvű, magyar és román nyelvű táblákat - írja a Krónika című kolozsvári napilap szerdai számában.
febr. 17
13:54
Veszteséges az ING (Kitekintő)
Az ING Csoport a tavalyi negyedik negyedévben 712 millió euró nettó veszteséget jelentett, ami jelentősen felülmúlta a Bloomberg konszenzus által jósolt 376 millió eurónyi veszteséget.
febr. 17
13:54
Abháziában orosz katonai támaszpontot létesítenek (Kripto Akadémia)
Abháziában orosz katonai támaszpontot létesítenek - egyebek mellett erről írtak alá megállapodást Dmitrij Medvegyev orosz és Szergej Bagaps abház elnök jelenlétében szerdán Moszkvában, Bagaps első hivatalos látogatása alkalmából.
febr. 17
14:03
Kizsarolták a fizetésemelést a Daciánál (Napi)
febr. 17
14:12
A cseh bíróság betiltotta a szélsőséges Munkáspártot (Metropol)
A cseh legfelsőbb közigazgatási bíróság szerdai ítéletében betiltotta a parlamenten kívüli szélsőjobboldali Munkáspártot (Delnicka strana), azzal az indoklással, hogy veszélyezteti a cseh demokráciát.
febr. 17
14:12
Felfüggesztették az ukrajnai elnökválasztás eredményének kihirdetését (Kripto Akadémia)
Az ukrán legfelsőbb közigazgatási bíróság bejelentette szerdán, hogy felfüggesztette az elnökválasztás eredményének kihirdetését, mert Julija Timosenko kormányfő, elnökjelölt óvást nyújtott be a számára vereséget jelentő eredmény ellen.
febr. 17
14:21
Felfüggesztették az ukrajnai elnökválasztás eredményének kihirdetését (Infostart)
Az ukrán legfelsőbb közigazgatási bíróság bejelentette szerdán, hogy felfüggesztette az elnökválasztás eredményének kihirdetését, mert Julija Timosenko kormányfő, elnökjelölt óvást nyújtott be a számára vereséget jelentő eredmény ellen.
febr. 17
14:30
Néhol maguk a kisebbségek sem élnek nyelvi jogaikkal (Kitekintő)
Az RMDSZ törvénymódosítási tervezetével azt szeretné elérni, hogy csökkenjen 20%-ról 15%-ra az a kisebbség arányára vonatkozó küszöb, amely felett alkalmazható a közigazgatásban az anyanyelvhasználatra vonatkozó törvény.
febr. 17
14:30
Katolikus tudósok XII. Pius szentté avatásának lassítását kérik (Metropol)
Vezető katolikus tudósok levélben kérték a pápát, hogy fékezze le XII. Pius szentté avatási eljárásának ütemét. A levélírók - 18 amerikai, ausztrál és német tudós - arra figyelmeztetnek, hogy XII. Pius szentté avatása jóvátehetetlen kárt okozna a zsidó-keresztény viszonynak, ha az megelőzné a néhai egyházfő történelmi szerepének tisztázását.
febr. 17
14:32
Felfüggesztették az ukrajnai elnökválasztás eredményének kihirdetését (Metropol)
Az ukrán legfelsőbb közigazgatási bíróság bejelentette szerdán, hogy felfüggesztette az elnökválasztás eredményének kihirdetését, mert Julija Timosenko kormányfő, elnökjelölt óvást nyújtott be a számára vereséget jelentő eredmény ellen.

Keresés