2010. február 9. kedd

febr. 9
4:03
Megbénult az amerikai kormány (168 Óra Online)
A lehullott méteres hó miatt zárva tartottak hétfőn az amerikai szövetségi kormány intézményei, s továbbra is tízezrek maradtak áram nélkül – írta az MTI.
febr. 9
6:09
Janukovics győzött (Népszava)
Viktor Janukovics előnye immár behozhatatlan, így az ukrán ellenzék oroszbarátnak mondott vezetője nyerte meg az ukrajnai elnökválasztást.
febr. 9
6:11
Janukovics már első lépéseit tervezi (Népszava)
Az ukrajnai elnökválasztás második fordulójában leadott szavazatok 98,7 százalékának összesítése után biztossá vált, Viktor Janukovics lehet az 1991 óta független ország negyedik államfője. Az oroszbarát ellenzéki vezető a voksok 48,65 százalékát szerezte meg. Julija Timosenkóra a szavazatok 45,77 százaléka érkezett. Kérdéses, hogy a miniszterelnök hajlandó lesz-e elfogadni vereségét?
febr. 9
6:18
A félsziget atommentesítését akarja az észak-koreai vezető (Inforádió)
Kim Dzsong Il megerősítette: az az óhaja, hogy tegyék atommentes övezetté a Koreai-félszigetet. Észak-Korea elsőszámú vezetője ezt a Phenjanba látogató Vang Csia-zsuj magas rangú kínai pártvezetőnek mondta megbeszélésükön - jelentette a kínai hírügynökség.
febr. 9
6:27
Politika tárgya lett a Csallóköz (Kitekintő)
A Magyar Koalíció Pártja úgy véli, politikai érdek állhat a fiataloknak a csallóközi kőolajvezeték elleni tiltakozása mögött.
febr. 9
6:27
Elkészült az orosz szupergép (Népszava)
A múlt hónap végén landolt az Amur-menti Komszomolszk repülőterén a T-50-es orosz vadászrepülőgép, amelyet válasznak szánnak az amerikai F-22 Raptor-ra. Egy-két nappal korábban a moszkvai Nyezaviszimaja Gazeta még arról írt, hogy bár katonai körökben erről a gépről sokat beszélnek, de a tervezőin, összeszerelőin, berepülő pilótáin és a legfelső vezetőkön kívül még senki soha nem látta, fotót sem…
febr. 9
6:29
Doktrína és megállapodás (Népszava)
A Medvegyev orosz elnök által aláírt új katonai doktrínát és a nukleáris elrettentés területén 2020-ig követendő állami politika alapjait a NATO meglehetős értetlenséggel és kritikusan fogadta.
febr. 9
7:21
Csúcson a román munkanélküliség (Kitekintő)
Romániában 8,1 százalékra nőtt a munkanélküliség, miután januárban újabb 31 500 ember vesztette el az állását decemberhez képest.
febr. 9
7:21
Győzne a baloldal a választásokon (168 Óra Online)
Csehországban május végén tartják a parlamenti választásokat. A legutóbbi felmérés szerint a szociáldemokraták győznének, a választópolgárok 61 %-a járulna az urnákhoz – írta a SITA szlovák hírügynökség.
febr. 9
7:39
Irán megkezdte uránkészlete továbbdúsítását (Népszava)
Irán megkezdte alacsony fokon dúsított uránkészlete továbbdúsítását 20 százalékos szintre - jelentette be kedden Ali Akbar Szalehi, az ország atomenergia-ügynökségének vezetője.
febr. 9
8:06
Ma szavaz az Európai Parlament az unió kormányáról (Inforádió)
Kedden szavaz az Európai Parlament az új Európai Bizottság összetételéről. Pozitív döntés esetén a testület már szerdán hivatalba is léphet. A bolgár biztos cseréjét leszámítva a bizottság elnöke nem változtatott a jelölti listán, a magyar delegált Andor László a szociális és foglalkoztatási portfóliót vezetheti.
febr. 9
8:15
A szlovák nyelvtörvényről tárgyal Budapesten is az EBESZ főbiztosa (Népszava)
Budapesten folytat ma megbeszéléseket Knut Vollebaek, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) kisebbségi főbiztosa. A norvég diplomata tárgyal Balázs Péter külügyminiszterrel és Katona Béla házelnökkel is.
febr. 9
8:17
Irán, Görögország, USA szélsőjobb a középpontban (Népszava)
Ismét új veszélytényezőként néz szembe a világ Irán nukleáris politikájával. Miután Ahmadizsenad elnök kezdett békülékenyebb hangot megütni, hirtelen minden kritikusabbra fordult. A teheráni államfő késznek mutatkozott arra, hogy elfogadja a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség javaslatát, és urániumát részben Oroszországban és Franciaországban dúsítsák, ami garanciát szolgálhatott volna a békés…
febr. 9
8:24
Tovább esik az LCD-tévék ára (Napi)
febr. 9
8:24
Irán elkezdte az urándúsítást (HVG)
Irán megkezdte alacsony fokon dúsított uránkészlete továbbdúsítását 20 százalékos szintre - jelentette be kedden Ali Akbar Szalehi, az ország atomenergia-ügynökségének vezetője.
febr. 9
8:24
A Nyugat szeretne tisztán látni Ukrajnában (ma.hu)
Ukrajnának sürgősen be kell iktatnia hivatalába az új államfőt, elkerülve a megválasztása körüli jogi huzavonát, hogy meggyőzze a Nyugatot arról: képes célirányos politikát folytatni a gazdasági válság leküzdése és a belpolitikai viszálykodás lezárása érdekében.
febr. 9
8:24
Zöld út az új ukrán nyelvtörvénynek (nyest.hu)
Viktor Janukovics győzelmével új nyelvtörvényt írhatnak keleti szomszédunknál. Az oroszoknak jó lesz, kérdés, örülnek-e majd a magyarok is.
febr. 9
8:26
Öt embert öltek meg lavinák Afganisztánban (HVG)
Lavinák öt ember halálát okozták Afganisztánban, és több százan a hó fogságában rekedtek - közölte kedden az afgán közmunkaügyi minisztérium vezetőhelyettese.
febr. 9
8:33
Vigyázzon! Önt is figyelik már a kémek (Kitekintő)
Az amerikai Nemzetbiztonsági Hivatallal működne együtt a Google a hackertámadások kivédése érdekében. A Washington Post által megszellőztetett lépés komoly adatvédelmi kételyeket vet fel a jogvédő szervezetek szerint.
febr. 9
8:35
Indulhat a támadás (Kitekintő)
Az Egyesült Államok és a NATO az eddigi legnagyobb támadását készül megindítani a tálibok háttérbázisát adó Helmand tartomány ellen.
febr. 9
8:42
Elnöki szék helyett hadi törvényszék vár a tábornokra Srí Lankán (HVG)
Haditörvényszék elé állítják Szárát Fonszeka tábornokot, a Srí Lanka-i hadsereg volt parancsnokát, a szigetországban legutóbb megrendezett elnökválasztás vesztesét.
febr. 9
8:42
Már 8 millió autónál tart a Toyota-visszahívás (Napi)
febr. 9
8:51
Észak-Korea enyhít a szabad piac korlátozásain (Kitekintő)
Tudósítások szerint az egyre növekvő szociális nyugtalanság késztette Phenjant arra, hogy lazítson a magánpiacokat korlátozó szigorú szabályozásokon
febr. 9
8:51
Haiti földrengés - kimentettek egy túlélőt, aki egy hónapig lehetett a romok alatt (Népszava)
Kimentettek a földrengés sújtotta haiti főváros romjai alól egy férfit, aki talán egy hónapig is lehetett a törmelékek alatt - jelentette a CNN amerikai hírtelevízió.
febr. 9
9:00
Haiti: túlélő egy hónapig a romok alatt (HVG)
Kimentettek a földrengés sújtotta haiti főváros romjai alól egy férfit, aki akár egy hónapja is a törmelék alatt lehet.
febr. 9
9:09
Timosenko nem ismeri el Janukovics győzelmét (Népszava)
Az ukrajnai elnökválasztáson alulmaradt Julija Timosenko kormányfő úgy döntött, soha nem ismeri el törvényesnek Viktor Janukovics ellenzéki vezető választási győzelmét - írta kedden az Ukrainszkaja Pravda című lap.
febr. 9
9:18
Ukrajna: Timosenko nem ismeri el Janukovics győzelmét (HVG)
Az ukrajnai elnökválasztáson alulmaradt Julija Timosenko kormányfő úgy döntött, soha nem ismeri el törvényesnek Viktor Janukovics ellenzéki vezető választási győzelmét - írta kedden az Ukrainszkaja Pravda című lap.
febr. 9
9:20
Vezér nélkül maradtak a tijuanai drogbandák (HVG)
Amerikai illetékesek hétfői közlése szerint két ismert mexikói drogvezért fogtak el a mexikói-amerikai határvidéken.
febr. 9
9:27
A többség nem Ficót akarja kormányfőnek (Kitekintő)
A lakosság 40 százaléka szeretné, ha a parlamenti választásokat követően is Robert Fico lenne a miniszterelnök.
febr. 9
9:30
Vigyázz a nyelvedre! (nyest.hu)
A politikusok minden kijelentését árgus szemekkel – fülekkel? – figyeli a közvélemény. Hát ha még akkora bakot lőnek, mint egy fiatal brit aktivista.
febr. 9
9:36
Tömeges vádemelés a Fülöp-szigeteken (HVG)
Csaknem kétszáz ember ellen emeltek vádat a Fülöp-szigeteken egy tavaly novemberi mészárlás ügyében - közölte a helyi ügyészség.
febr. 9
9:36
Újra mosolyoghat a UBS menedzsmentje (orientpress)
Nyereséges negyedévről adhatott számot a svájci bank oly sok megérdemelt hánykódtatás után. Az óriásbank azon címmel is 'büszkélkedhet', hogy az elmúlt évek hitelválságában az európai bankok közül ez a bank szenvedte el a legnagyobb veszteséget, nyilván a túlzott kockázatvállalásának köszönhetően. Mindenesetre a negyedik negyedévben 1,1 milliárd dolláros profitról adott most számot, amely jelentős…
febr. 9
9:38
Amikor a nácik megjelentek a keletnémet tévében (HVG)
A visszatekintő blogban, ahol az egykori berlini rádiótudósító feleleveníti egy húsz évvel ezelőtti időszak történéseit, tegnap arról esett szó, hogy a keletnémet tévé esti híradója szélsőjobboldali garázdálkodásról adott hírt Lipcséből.
febr. 9
9:40
Idén elmarad az oklahomai börtönrodeó (HVG)
Már a mesterlovas cowboyokat is elérte a recesszió: Oklahoma államban idén nem lesz börtönrodeó, ami pedig csaknem 70 éves hagyomány.
febr. 9
9:45
Plusz egy éve a költségvetési kiigazításra (Kitekintő)
A Romániának az államháztartási hiány előírt szintre való leszorítására adott 2011-es határidő egy évvel történő meghosszabbítását javasolta a vártnál mélyebb recesszió miatt hétfőn az Európai Bizottság.
febr. 9
9:54
A Nissan-állam bácsi két jó barát (Napi)
febr. 9
10:03
Magyar lány a román csapat büszkesége (168 Óra Online)
Az idei téli olimpiára induló 28 sportolóból álló román delegáció zászlaját egy magyar biatlonista, Tófalvi Éva viszi majd. Románia egyébként 1968 óta nem szerzett érmet téli olimpián – írta a .
febr. 9
10:03
Tabajdi Csaba új Kína politikát sürgetett az Európai Parlamentben (Népszava)
"Stratégiai gondolkodásra van szűkség az EU-Kína kapcsolatokban".
febr. 9
10:03
Tanuljon kínait, és kinyílik a világ! (nyest.hu)
Erre biztat egy mandarin tolmács, aki szerint a kínai nyelv dallama páratlan – ráadásul ismerete egyre nagyobb potenciált hordoz magában.
febr. 9
10:12
Egy hónapig volt a romok alatt, túlélte: csoda Haitin? (orientpress)
Akár négy hetet is a romok alatt tölthetett az a férfi, akit hétfőn találtak meg a mentőcsapatok Haitin, egy hónappal a 200 ezer halálos áldozatot követelő földrengés után. Csodával határos módon komolyabb baja nem esett, mindössze lesoványodott és kiszáradt. A 28 éves férfi elmeállapota zavart, így nem lehet tudni, igazat mond-e.
febr. 9
10:21
Hatalmasat kaszálhat a kormány (Kitekintő)
A panamai állam megtalálhatta a megoldást a válságból való kilábalásra és a gazdasági fellendülésre 10 évvel az után, hogy 1999. december 31-én végre a panamai állam irányítása alá került a Panama-csatorna.
febr. 9
10:21
Lavinák Afganisztánban - tizenöten meghaltak, több százan rekedtek a hó fogságában (Népszava)
Tizenöt ember halálát okozták lavinák Afganisztánban, több mint ötvenen megsérültek, és több százan a hó fogságában rekedtek - közölték kedden a hatóságok.
febr. 9
10:23
Bajnai Egyiptomban - napirenden a Nabucco (Kitekintő)
Bajnai Gordon megkezdte kétnapos egyiptomi látogatását, melynek során Hoszni Mubarak elnökkel és Ahmed Nazíf miniszertelnökkel főként energetikai kérdésekről, valamint a gazdasági és kereskedelmi kapcsolatok bővítéséről tárgyal.
febr. 9
10:30
Irán már uránt dúsít (orientpress)
Irán elkezdte uránkészletének 3,5 százalékosra történő dúsítását - közölték helyi állami médiumok A program indítása válasz a Nyugat fenyegetéseire - Teherán azt viszont továbbra is tagadja, hogy atomfegyver kifejlesztésén dolgozna.
febr. 9
10:39
Biztosan lesz botrány (168 Óra Online)
Ha közeledik a bécsi Operabál, programozható a botrány. Voltak évek, amikor a házigazda, Ioan Holender operaigazgató az év nagy társasági eseményét lekicsinylő szavai váltottak ki felháborodást. Máskor – ha jobb sztori nem akadt -, az ország bohóca, Richard Lugner építőmester aktuális vendége, valamilyen általában kebelben dús hollywoodi híresség volt a szóbeszéd tárgya. Az idei év mindettől…
febr. 9
10:39
Duraynak szlovákul is bocsánatot kell kérnie (Népszava)
Szlovákul is bocsánatot kell kérnie Duray Miklósnak, a Magyar Koalíció Pártja (MKP) stratégiai alelnökének a Szlovák Nemzeti Párttól (SNS), mert egy budapesti rádióműsorban sértőnek minősített kijelentést tett rá - döntött egy pozsonyi bíróság.
febr. 9
10:48
15 embert öltek meg lavinák Afganisztánban (HVG)
Lavinák 15 ember halálát okozták Afganisztánban, több mint ötvenen megsérültek, és több százan a hó fogságában rekedtek - közölte kedden az afgán közmunkaügyi minisztérium vezetőhelyettese.
febr. 9
10:50
Kim Dzsong Il támogatja a Koreai-félsziget atommentesítését (HVG)
Kim Dzsong Il, Észak-Korea elsőszámú vezetője megerősítette: az az óhaja, hogy tegyék atommentes övezetté a Koreai-félszigetet.
febr. 9
10:52
Duraynak szlovákul is bocsánatot kell kérnie Slotáéktól (HVG)
Szlovákul is bocsánatot kell kérnie Duray Miklósnak, a Magyar Koalíció Pártja (MKP) stratégiai alelnökének a Szlovák Nemzeti Párttól (SNS), mert egy budapesti rádióműsorban sértőnek minősített kijelentést tett rá - döntött egy pozsonyi bíróság.
febr. 9
10:57
Orosz lapok: mennyibe kerül majd Ukrajna barátsága? (Népszava)
Ukrajnában Viktor Juscsenko őrült korszaka után Viktor Janukovics személyében olyan ember ül az államfői bársonyszékbe, aki Moszkva iránt barátságos, józan és képes megállapodni, de az eddigi ingerforrások helyett most újak vannak kilátásban - állapította meg a Kommerszant című orosz lap kedden.

Keresés