2010. február 28. vasárnap

febr. 28
6:03
Az ország történetének legnagyobb adócsalása – 12 milliárdos a kár! (168 Óra Online)
Szlovákiában őrizetbe vettek három gyanúsítottat, akik az ország történetének legnagyobb adócsalásának voltak részesei – közölte a SITA hírügynökség.
febr. 28
6:42
Beolvadtak a civilek közé a terroristák (Kripto Akadémia)
Az amerikai tengerészgyalogosok és az afgán hadsereg katonái szombaton az utolsó ellenállási gócoktól is megtisztították Mardzsát, azt a dél-afganisztáni várost, amely eddig lényegében tálib ellenőrzés alatt állt.
febr. 28
7:15
Tűzpárbaj: külföldi áldozatok is vannak (Kitekintő)
Legalább 16 ember életét vesztette, köztük külföldiek is abban a merényletben, melyet tálib fegyveresek hajtottak végre Kabul szívében.
febr. 28
8:12
Nem tűri a neonácik masírozását Nyugat-Európa (Kripto Akadémia)
A gyülekezési jogról zajló vitának egyik újabb eleme a Fővárosi Bíróság azon ítélete, miszerint törvényes a budapesti náci megemlékezés, amit végül mégsem tartanak meg Budapesten. A szólás szabadságával rokonítható jogot többen korlátozhatatlannak vélik, azonban a nyugat-európai példák azt mutatják, hogy nem minden esetben kell engedélyezni a felvonulásokat.
febr. 28
8:27
Széthullott az ellenzék! Esélytelen a kormányváltás? (Kitekintő)
Nincs többé ellenzéki koalíció Srí Lankán, ezáltal a kormányváltás esélye is minimálisra csökkent. Az elnök támogatói akár történelmi győzelmet arathatnak!
febr. 28
8:45
Áradásokat okozott az esőzés Haitin (Metropol)
Heves esőzések okoztak kiterjedt áradásokat szombaton a földrengés sújtotta Haiti délnyugati részén, a helyi hatóságok szerint az árvízben nyolcan meghaltak, és ketten eltűntek.
febr. 28
9:03
Háromszáz fölé emelkedett a chilei katasztrófa áldozatainak száma (Metropol)
Meghaladja már a háromszázat a chilei földrengés halálos áldozatainak a száma - közölték vasárnap a helyi hatóságok. Edmundo Perez Yoma belügyminiszter korábban legkevesebb 214 halottról számolt be.
febr. 28
9:21
Felszámolták a tálibok állásait Mardzsában (Infostart)
Afganisztán déli részén felszámolták a tálibok utolsó állásait is a Mardzsa városa ellen két hete indított offenzívában az amerikai csapatok és a helyi kormányerők. Az amerikai tengerészgyalogság szóvivője azt mondta: az eddig tálib ellenőrzés alatt lévő város nyugati peremén lehetnek még fegyveresek, de az afgán hadsereg és a szövetségesek már a szomszédos Kandahár, a tálib mozgalom székhelye…
febr. 28
9:21
50 éve nem pusztított ilyen katasztrófa – drámai képek (168 Óra Online)
Már meghaladja a háromszázat a chilei földrengés halálos áldozatainak a száma. A Richter-skála szerinti 8,8-as fokozatú földrengésnek szombat hajnalban rázta meg az ország középső részét. Több mint negyven utórengése volt az első földmozgásnak. Edmundo Perez Yoma belügyminiszter úgy fogalmazott, hogy "történelmi méretű természeti csapás" sújtott le Chilére. Felhívta a figyelmet arra, hogy 1960…
febr. 28
9:23
Most áradás sújtja Haitit (Infostart)
Heves esőzések okoztak kiterjedt áradásokat a földrengés sújtotta Haiti délnyugati részén; a helyi hatóságok szerint nyolcan meghaltak, és ketten eltűntek. A víz elárasztott egy börtönt is, ahonnan több mint 400 fegyencet kellett kimenekíteni.
febr. 28
9:25
Választás előtt: Tádzsikisztánban a helyzet (majdnem) változatlan (Infostart)
Tádzsikisztánban parlamenti választásokat tartanak; elemzők szerint a voksolás eredménye megerősíti az országot 17 éve irányító államfő, Emomali Rahmonov hatalmát.
febr. 28
9:39
Szent háborút hirdettek Svájc ellen (Kitekintő)
Két évszázadnyi semlegesség után Svájc igen szokatlan helyzetbe került, miután Moammar Kadhafi csütörtökön szent háborút hirdetett a "mecseteket leromboló, hitetlen ország" nevezte.
febr. 28
9:57
Pornóbotrány az egyetemen! (Kitekintő)
Távozik a trencséni egyetem rektora, a már korábban is botrányokba keveredett Miroslav Mečár.
febr. 28
10:15
Letartóztattak három, milliárdos adócsalót (Kitekintő)
A szlovák rendőrség őrizetbe vett három személyt, akik tevékeny részt vállaltak a milliárdos adócsalási botrányban.
febr. 28
10:33
Elfogták az ETA katonai vezetőjét (Metropol)
Franciaország északnyugati részében vasárnap reggel elfogták a Baszk Haza és Szabadság (ETA) spanyolországi szakadár szervezet katonai vezetőjét, Ibon Gogeascoechea Arronateguit - közölte a spanyol belügyminisztérium.
febr. 28
10:33
A szomszédunkból védik meg Amerikát? (Kitekintő)
Vajon hova vezet az egyre feszültebb amerikai-orosz viszony? Európa már megélhette a nukleáris szembenállást és a megosztottságot a hidegháború négy évtizede alatt. Vajon milyen irányba hat a rakétavédelmi terv erre az érzékeny kapcsolatrendszerre?
febr. 28
10:35
A narancsosok első ötéves terve (Kitekintő)
Közeledik az új államfő beiktatásának napja és a jelenlegi államfő Viktor Juscsenko elbúcsúzik attól a tisztségtől, amelyet 2004-ben háromfordulós választással szerzett.
febr. 28
11:27
Elfogták az ETA katonai vezetőjét (Infostart)
Franciaország északnyugati részén reggel elfogták a Baszk Haza és Szabadság szakadár szervezet katonai vezetőjét - közölte a spanyol belügyminisztérium.
febr. 28
11:27
Hulladékból készítették az olimpiai érmeket (Kitekintő)
Az idei téli olimpián új módszerrel hívták fel a figyelmet a hulladék megfelelő kezelésére. Most azonban nem a hagyományos háztartási szemét került előtérbe, hanem az információs társadalom által termelt e-hulladék.
febr. 28
11:29
Már a háromszázat is meghaladja a chilei földrengés áldozatainak száma (Infostart)
Meghaladja már a háromszázat a chilei földrengés halálos áldozatainak a száma - közölték vasárnap a helyi hatóságok.
febr. 28
12:03
Magyar film minden mennyiségben (Kitekintő)
A magyar filmek nem nélkülözik sem a hazai, sem a határon túli, sem a nemzetközi közönség elismerését. Ha kíváncsi a részletekre, olvassa el kulturális összefoglalónkat!
febr. 28
12:39
Atombomba robbanhat a mozikban (Kitekintő)
Az Avatar rendezője megvette a hazugságon ért veterán vallomásait is.
febr. 28
13:15
Pálfordulat Baszkföldön (Kitekintő)
A baszkok az ír minta szerint szeretnének új stratégiát választani céljaik eléréséhez.
febr. 28
13:33
Halálos áldozatai is vannak a franciaországi szélviharnak (Infostart)
Franciaországban az eddigi jelentések szerint öten meghaltak az Atlanti óceán felől érkező szélviharban. Az ország nyugati és északi részén egymillió háztartásban nincs áram. A szél helyenként elérte az óránkénti 130-150 kilométeres sebességet, az Air France légitársaság hetven járatát törölte.
febr. 28
13:35
Elengedtek egy teherhajót a kalózok (Infostart)
Elengedtek egy Panamában bejegyzett teherhajót a szomáliai kalózok.
febr. 28
13:51
Gyengültek a brit konzervatívok (Infostart)
Nagy-Britanniában egy felmérés szerint minimálisra csökkent az ellenzéki brit Konzervatív Párt és a kormányzó Munkáspárt közötti különbség. A Sunday Times konzervatív lap megbízásából elvégzett országos közvélemény-kutatás szerint a torykra most a választók 37 százaléka voksolna, a Labour tábora pedig 35 százalékos.
febr. 28
13:51
Nők százait menthetik meg! (Kitekintő)
Eva Perón nevét szinte mindenki ismeri - azokét azonban már jóval kevesebben, akik a nyomdokába lépve tovább harcoltak mindazért, ami fontos a XXI. századi nők számára.
febr. 28
13:51
Lemorzsolódott a brit konzervatívok előnye (Kripto Akadémia)
Szinte teljesen eltűnt az ellenzéki brit Konzervatív Párt még alig néhány hete is jelentős támogatottsági előnye, és a legfrissebb felmérés alapján a kormányzó Munkáspárt akár hatalmon is maradhat a tavasszal esedékes parlamenti választások után.
febr. 28
14:27
Újabb erős utórengés Chilében (Infostart)
Újabb, a Richter-skála szerint 6,1-es erősségű földmozgás rázta meg Chilét.
febr. 28
14:27
Megdöbbentő felvételek a chilei földrengésről (Videóval) (Kitekintő)
Meghaladja már a háromszázat a chilei földrengés halálos áldozatainak a száma – közölték vasárnap a helyi hatóságok.
febr. 28
14:45
Hét milliárd euróval nőtt az államadósság (Kitekintő)
Hét milliárd euróval nőtt tavaly a román államadósság, amely a román hazai össztermék (GDP) 29 százalékát tette ki 2009 végén.
febr. 28
14:45
Az Európai Bizottság három millió euró segélyt küld Chilébe (Metropol)
Hárommillió eurós segélyt hagyott jóvá Chile számára az Európai Bizottság vasárnap az előző napi pusztító földrengés miatt.
febr. 28
15:03
Súlyos merénylet civilek ellen Dél-Afganisztánban (Metropol)
A dél-afganisztáni Hilmend tartományban 11 civil halt meg vasárnap egy aknarobbanásban, amely járművük ellen irányult - közölte a tartományi kormányzóság.
febr. 28
15:21
Féltve őrzött titkok Moszkva alatt (Kitekintő)
Időről időre újabb tények válnak ismeretessé azokról a Moszkva alatt épült létesítményekről, amelyeket még Sztalin életében kezdtek építeni.
febr. 28
15:23
Döbbenet! Száz elhagyatott tankot találtak (Kitekintő)
Majdnem száz elhagyatott, T-80-as típusú tank került elő egy Jekatyerinburgtól száz kilométerre fekvő erdőből. Senkinek sem hiányoztak, viszonylag jó állapotban vannak. Vajon mire kellhettek?
febr. 28
15:39
Xynthia lecsapott Nyugat Európára: halottak, áramkimaradások (Kripto Akadémia)
Nyugat-Európában legalább 51 ember halálát okozta a hétvégi szélvihar, amely egyedül Franciaországban 45 életet oltott ki, és egymillió háztartást fosztott meg az áramtól.
febr. 28
15:57
Elfogták az ETA fővezérét (Metropol)
Franciaország északnyugati részében vasárnap reggel elfogták a Baszk Haza és Szabadság (ETA) spanyolországi szakadár szervezet katonai vezetőjét, egyben legfőbb parancsnokát, Ibon Gogeascoetxea Arronateguit - közölte a spanyol belügyminisztérium.
febr. 28
16:15
Elfogták az ETA katonai vezetőjét Franciaországban (Kripto Akadémia)
Franciaország északnyugati részében vasárnap reggel elfogták az ETA spanyolországi szakadár szervezet katonai vezetőjét.
febr. 28
16:15
Egymillió dollárért kelt el Batman (Kitekintő)
A Batman debütálását ábrázoló, 71 éves képregény több, mint 1 millió dollárért kelt el, helyi idő szerint csütörtökön, a dallasi Heritage Auction Galleries árverésen.
febr. 28
16:17
Döbbenetes fizetésemelés! Turkáljon velünk az üvegzsebben! (Kitekintő)
Durva vita alakult ki az Európai Bizottság dolgozóinak béremelése kapcsán: turkáljon Ön is a Kitekintővel az eurokraták üvegzsebében!
febr. 28
16:33
Már több mint háromszáz halott a chilei földrengés után (Kripto Akadémia)
A chilei média szerint a földrengés okozta szökőár komoly károkat okozott Talcahuano város kikötőjében: az óriáshullámok hajókat borítottak fel, konténereket szórtak szanaszét a város víz alá került utcáin.
febr. 28
16:33
Visszavágnak a melegjogi lobbisták (Kitekintő)
Több képviselőt is leváltanának a melegek jogaiért küzdő politikai lobbicsoportok az Egyesült Államokban.
febr. 28
17:09
Ausztrálok kémkedtek Izraelnek? (Kitekintő)
Az ausztrál hírszerzési és biztonsági hivatal nyomozást indított három ausztrál-izraeli kettős állampolgár ellen, akik a gyanú szerint ausztrál útleveleiket felhasználva Izraelnek kémkedtek az elmúlt években - jelentette a Sydney Morning Herald szombaton.
febr. 28
17:27
A líbiai parti őrség rálőtt egy olasz halászhajóra (Infostart)
A líbiai haditengerészet parti őrsége rálőtt egy olasz halászhajóra a líbiai partoktól majdnem hatvan kilométerre - jelentette be a szicíliai hatóságok vasárnap, és segítséget kértek a római kormánytól.
febr. 28
17:27
Heves viharok tomboltak Nyugat-Európában (Metropol)
Nyugat-Európában legalább 22 ember halálát okozta a hétvégi szélvihar, amely egyedül Franciaországban18 életet oltott ki, és egymillió háztartást fosztott meg az áramtól - közölték vasárnap délután Párizsban hivatalos források.
febr. 28
17:27
Felmosórongyhoz hasonlította az ET elnökét egy brit képviselő (Kripto Akadémia)
Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke a belga televízióban azt mondta, hogy az őt az Európai Parlamentben útszéli modorban sértegető brit képviselő helyett szégyelli magát, a jelenséget pedig az egyre durvuló politikai erkölccsel magyarázta.
febr. 28
17:27
Formálódik a görög mentőcsomag (Kitekintő)
Akár harminc milliárd euró értékű görög állampapírra is garanciát vállalnának német és francia állami pénzintézetek, ha hinni lehet a nemzetközi sajtóban napvilágot látott értesüléseknek. A mentőakcióért cserébe azonban az athéni kormányzatnak további súlyos megszorítások végrehajtását kell vállalnia.
febr. 28
17:29
Dubaji gyilkosság: elkábították az áldozatot (Infostart)
A dubaji rendőrség szerint megfojtása előtt elkábították a gyilkosai Mahmúd al-Mabhúhot, a Hamász radikális palesztin szervezet katonai parancsnokát.
febr. 28
17:31
Van Rompuy az EP-ben őt sértegető Farage helyett szégyelli magát (Infostart)
Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke vasárnap a belga televízióban azt mondta, hogy az őt az Európai Parlamentben (EP) útszéli modorban sértegető Nigel Farage képviselő helyett szégyelli magát, a jelenséget pedig az egyre durvuló politikai erkölccsel magyarázta.
febr. 28
17:45
147 éves a világ legöregebb kutyája (Képpel!) (Kitekintő)
Neve Lulu, Nagy-Britanniában él, gazdája 60 esztendős, aki 21 évvel ezelőtt kölyökkutyaként kapta lányától a beagle keveréket.

Keresés